PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw 4/3 na przejściówce MMF-2 przy korpusie m4/3 - nie ostrzy

asutyro
13.02.24, 13:36
Dzień dobry!
Zderzyłem się z następującym problemem. Jakiś czas temu do aparatu OM-d e-m10 mark II dokupiłem sobie obiektyw ZUIKO digital 70-300mm. Jest na systemie 4/3, więc dokupiłem też oryginalny adapter Olympus digital MMF-2. No i w sumie wszystko działało, autofocus bez zarzutu, nie było żadnych kłopotów. Niestety aparat się zepsuł, naprawa okazała się nieopłacalna i koniec końców używam obecnie nowego OM-d e-m10 mark IV. Niestety, ten sam obiektyw, na tym samym adapterze, na tym korpusie już nie chce działać prawidłowo - autofocus przestał funkcjonować.

Zastanawiam się więc, czy ten adapter ze starym aparatem był kompatybilny, a z nowym modelem już nie i nie da się z tym nic zrobić, czy może jest jakaś szansa, że zacznie to działać? Lubiłem ten obiektyw, a bez autofocusa jest mi właściwie nieprzydatny...

Pozdrawiam!

Bodzip
13.02.24, 15:07
70-300 to obiektyw lustrzankowy, ostrzenie działa na podstawie czujników fazowych na matrycy.
Obiektywy do m4/3 działają na zasadzie kontrastu.
Sprawdź czy przypadkiem w menu AF jest ustawione tylko na ostrzenie po kontraście - czy nie ma tzw. ostrzenia hybrydowego. Takie coś było w lustrzankowym E-30, być może w m10 v.4 też tak jest.
Ja miałem M10 v.2 i ten obiektyw działał mi perfekcyjnie. Wersji 4 nie miałem, więc nie mogę się wypowiedzieć. Podsuwam tylko to co mi na myśl przyszło.

Muminek
13.02.24, 18:52
Z instrukcji wynika, że ani OM-d e-m10 mark II ani OM-d e-m10 mark IV nie mają możliwości ustawiania ostrości na zasadzie detekcji fazy ( a to jest najważniejsze by AF działał prawidłowo), dlatego autofokus działającym w oparciu o detekcję kontrastu nie będzie odpowiednio wydajny, ale powinien działać (zdecydowanie wolniej)
Można przeczyścić styki w adapterze i w obiektywie i sprawdzić jakie są ustawienia AF w aparacie (może jest włączony tylko ręczny MF), jeszcze na obiektywie jest przełącznik AF może się przyblokował na pozycji MF?
Pozdrawiam

asutyro
13.02.24, 19:53
Dzięki za odpowiedzi!
Tak, autofokus działał nieco gorzej niż na obiektywach w systemie m4/3, ale działał, dla mnie wystarczająco dobrze.
Teraz nie działa. Na obiektywnie przełącznik AF jest w pozycji AF, w aparacie nie mam możliwości zmiany żadnych ustawień AF, bo po założeniu obiektywu automatycznie wszystko przechodzi w MF bez opcji edycji. Z obiektywami na m4/3 wszystko działa jak należy.
Przeczyściłem trochę styki, ale nic to niestety nie dało, zresztą tam wszystko wygląda jak nowe ze sklepu.

Muminek
13.02.24, 20:18
To jeszcze można przetestować obiektyw na innym korpusie, jak nie zacznie działać to tylko serwis.

Bodzip
13.02.24, 21:19
I jest jeszcze inna możliwość - uszkodzenie przejściówki. Ja swoją MMF-2 utopiłem w Wiśle, i przez jakiś czas działała. Teraz już nie. Może spróbuj innej przejściówki np. Viltrox. Fakt, nie jest to tania zabawa, bo Viltrox kosztuje ok. 300 zł. Może masz kogoś w pobliżu, który dysponuje albo taką przejściówką, albi innym obiektywem z dużego 4/3.
U mnie 70-300 działał doskonale z M10 v.2 a teraz działa z M1 v.3 (który ma czujniki fazowe) jak i z G9 - który tych czujników nie ma.