Zobacz pełną wersję : Szerokość czy światło - dylemat pomiędzy Zuiko 12 2.0 a Sigmą 16 1.4
Cześć. Witam foumowiczów (ponownie - kiedyś miałem konto ale wygasło).
Zastanawiam się nad szerokim szkłem do miasta i krajobrazu. Wybór padł na 2 szkła - Olympus M.Zuiko 12 f2.0 lub Sigma C 16 f1.4. Wiem że to nie są typowe szerokie szkła bo są szersze ale nie lubię przy bardzo szerokim kącie zniekształceń. Cena obu podobna ok 1000-1200 zł .Priorytetem też jest światło - robię dużo zdjęć ulicznych jak jest ciemno. Wiadomo jest słynny 12-40 ale już ma gorsze światło a Iso w olku nie pozwala poszaleć jak ciemno. Wiem, że obydwa szkła dają ładny ostry obrazek. Jakieś sugestie?? Ew może alternatywa jakaś - coś szerszego ale co nie zniekształca krawędzi i linii? Dodam że to nie jest mój główny aparat - do pracy mam inny system a olympus jest do miasta, na spacery i wyjazdy wakacyjne - czyli mały i poręczny i w kieszeń . Aparat jaki mam to E-M10 III.
Venus Optics Laova 7,5/2,0 jest rektalinearny - czyli inaczej NIE GNIE :)
Jest to oczywiście obiektyw manualny, czyli wszystkie nastawy są ręczne. Ale... przy takiej ogniskowej i bardzo dobrym FP w aparatach Olympusa, nie ma kompletnie problemu z ustawianiem ostrości.
Żernica Wyżna - Bieszczady
260173
260172
260174
Jest jeszcze TTartisan 10mm f2 i 17mm f1,4 .... oba skorygowane . I jak na chińczyka dobre optycznie . Cena też nie drenuje kieszeni .
Dzięki za odpowiedzi. Fajne propozycje. Generalnie miałem w innym systemie irixa 15 manualnego i to było super szkło. Jednak odkąd robię więcej streetfoto i najczęściej korzystam z af. Na ulicy nie ma czasu na manualne ostrzenie - trzeba działać szybko. Często też bawię się z głębią ostrości i zdjęcia robię w nocy lub wieczorem więc na max otwartej przysłonie. Krajobrazy jak najbardziej manual będzie lepszym wyborem. Na razie skłaniam się ku sigmie 16 mm 1.4 ale może ktoś coś podrzuci jeszcze z propozycji.
mam 12 samyang i mam 16 sigma, jest duża różnica w ogniskowych, więc ciężko je porównywać, jak chcę szeroko to używam "rybkę" samyang, przy typowej reporterce to szerokie szkło przy f8, a przy pewnej wprawie to przy f5,6 już nie potrzebny af
Kupiłem tą sigmę 16 mm i jestem zauroczony generowanym z niej obrazkiem. Mega ostro, szerokości na ulicę wystarczy. Jasność szkła i stabilizacja dają mega efekty.
Kupiłem tą sigmę 16 mm i jestem zauroczony generowanym z niej obrazkiem. Mega ostro, szerokości na ulicę wystarczy. Jasność szkła i stabilizacja dają mega efekty.
To teraz pozostaje Ci pokazać nam zdjęcia :)
Gratulacje :) Też mam tę Sigmę.
Farensbach
20.01.24, 17:50
Ja polecę Laowę 10 mm., f2, zero D, ma czipy więc mimo tylko manualnego ustawiania ostrości świetnie współpracuje z body (działa powiększenie i focus peaking). Ostra od brzegu, do brzegu. A przy tym mała, nie rzuca się w oczy.
https://www.optyczne.pl/15876-news-Venus_Optics_LAOWA_10_mm_f_2_Zero-D_MFT.html
Edit. Ups, nie doczytałem do końca i widzę, że obiektyw już kupiony.
(https://www.optyczne.pl/15876-news-Venus_Optics_LAOWA_10_mm_f_2_Zero-D_MFT.html)
.... ma czipy więc mimo tylko manualnego ustawiania ostrości świetnie współpracuje z body (działa powiększenie i focus peaking)...... ... od kiedy to czipy są potrzebne do powiększenia i focus peakingu ?? Z każdym manualem (natywnym czy przez przejściówkę ) te funkcje aparatu działają ..
Farensbach
20.01.24, 22:56
... od kiedy to czipy są potrzebne do powiększenia i focus peakingu ?? Z każdym manualem (natywnym czy przez przejściówkę ) te funkcje aparatu działają ..
No nie wiem - w laowie 7,5/2, która nie ma czipów, powiększenie i fokus peaking nie działają automatycznie, powiększenie muszę wymuszać, focus peaking mi nie działa (EM1 II, EM5 III), podobnie jak w starych manualach z których korzystam przez przejściówkę. Natomiast w laowie 10/2 zaopatrzonej w czipy wystarczy dotknąć pierścienia ustawiania ostrości i funkcje te się włączają automatycznie.
Powiem tak:
FP w połączeniu z G9 i M1v.III u mnie działa bezbłędnie.
Co więcej - w Sigmie 150 macro FP się nie włączył do czasu aż włączyłem MF (manual focus) + G9 oczywiście.
Zauważyłem, że FP włącza się przy dobrych warunkach kontrastowych. Jeśli jest ciemnawo i przysłona niska (2,0 lub 2,8) to były trudności z wyświetleniem FP.
Taki Samyang 85/1,4 trudno łapie FP, natomiast wszystkie Heliosy i Jupitery bez problemu.
załączony exif
260243
Ja póki co jestem bardzo zadowolony z Sigmy. Fajne szkiełko.
260266
260267
260268