Zobacz pełną wersję : Pierścień mocujący obiektyw do statywu.
Witam wszystkich innosystemowców. Chciałbym kupić pierścień mocujący obiektyw T 100-400mm. do statywu. Cena oryginału jest zaporowa. Są zamienniki na Ali czy Amaz za ok 100 zł. Jest jednak dla mnie jedna niewiadoma. Otóż zmierzyłem obiektyw suwmiarką w miejscu mocowania i średnica wynosi 82mm. Natomiast pierścienie dedykowane do tego obiektywu mają średnicę wewnętrzną 80 lub 81,5mm. Natomiast 82mm ma pierścień do S 100-400mm. Nie wiem czego się trzymać. Tego, że pierścień jest dedykowany pod dany obiektyw czy wymiaru podanego w opisie. Macie może jakieś doświadczenia w tej kwestii?
ćwiczyłem kiedyś podobny temat z takim mocowaniem do panasa 100-300 do którego producent nie przewidział takiego mocowania, kupiłem od " majfrendów" o podobnej średnicy, był mały luz który zniwelowałem podkładką zrobioną z dętki rowerowej :) chyba 2 sezony robiłem tak zdjęcia ? większym problemem jest to, że zamienniki na 99 % nie mają mechanizmu obrotu, tylko trzeba rozkręcić uchwyt obrócić obiektyw i skręcić uchwyt :( nie wiem jaka jest cena oryginału ale jak obiektyw jest popularny to używki można kupić w dobrej cenie, latem kupiłem sigmę 100-400, do której uchwyt jest sprzedawany osobno w cenie coś w okolicy 600 zł, kupiłem używkę z ebay w stanie idealnym za 190 zł, fakt, że nie miałem ognia :)
Cały czas szukam tylko te podawane wymiary mnie irytują. Może być tak, że jak napisał jeden pan te dane na Ali czy innych portalach są kopiowane z i pierścieni od innych obiektywów.