Zobacz pełną wersję : Aparat E-M10 i stary obientyw Zuiko
Witam Clubowiczów :)
nabyłem aparat E-M10 i posiadam z poprzedniego aparatu stary obiektyw Olumpus Digital Zuiko 40-150mm (1,4-5,6 ED).
Szukam przejściówki do tego obiektyu.
Moje pytanie co Clubowicze rekomendują:
1. przejściówka bez elektronika (jaka),
2. czy są przejściówki z elektroniką (jakie)?
I pytanie kluczowe czy można wykorzystać ten obiektyw do E-M10?:?:
Było o tym pisane dziesiątki razy, poszukaj
https://forum.olympusclub.pl/forums/84-K-Akcesoria-micro-4-3/page2
Z elektroniką od Olympusa i Panasonica z 4/3 na m43, Jest też wiele adapterów firm trzecich w necie.
Oryginalny MMF-1 (2,3) jest praktycznie niedostępny.
Szukaj adapter firmy Viltrox - to jeden z lepszych. Koszt ok 300 zł. Adapter jest z elektroniką.
ja rekomenduję zakup m.zuiko, będzie w podobnej cenie co adapter ale zdecydowanie lepiej jeżeli chodzi o AF, tym bardziej, że "stare" zuiko wybitnym szkłem nie jest
Oryginalny MMF-1 (2,3) jest praktycznie niedostępny.
Szukaj adapter firmy Viltrox - to jeden z lepszych. Koszt ok 300 zł. Adapter jest z elektroniką.jakie zadanie ma elektronika w tym adapterze, pytam z ciekawości bo miałem jakiegoś viltroxa ale w nim nic nie było poza zwykłym przeniesieniem sygnału na bolcach/ pinach
jakie zadanie ma elektronika w tym adapterze, pytam z ciekawości bo miałem jakiegoś viltroxa ale w nim nic nie było poza zwykłym przeniesieniem sygnału na bolcach/ pinach
Bo widzisz - jak ktoś pyta "czy z elektroniką, to tak odpowiadam. Nie ma sensu uczyć różnic między elektryką a elektroniką. Ktoś się może kiedyś nauczy.
Więc to było uogólnienie.
A tak btw... Mam wykształcenie techniczne, a podyplomowe to informatyka stosowana - więc raczej rozróżniam.
Swoją drogą, takie dogryzanie z Twojej strony - nie pierwsze zresztą, przypomina mi pewnego posła, który siedział cicho całą kadencję, a teraz zrobił się strasznie wyrywny.
Bodzip nam się zradykalizował, a był taki miły dla wszystkch... :)
Bodzip nam się zradykalizował, a był taki miły dla wszystkich :)
Może pogoda, może smog, a może przedświąteczne porządki. Nie warto niczego insynuować
PS. Pozdrowienia dla Marysi!
Bo widzisz - jak ktoś pyta "czy z elektroniką, to tak odpowiadam. Nie ma sensu uczyć różnic między elektryką a elektroniką. Ktoś się może kiedyś nauczy.
Więc to było uogólnienie.
A tak btw... Mam wykształcenie techniczne, a podyplomowe to informatyka stosowana - więc raczej rozróżniam.
Swoją drogą, takie dogryzanie z Twojej strony - nie pierwsze zresztą, przypomina mi pewnego posła, który siedział cicho całą kadencję, a teraz zrobił się strasznie wyrywny.miło, że piszesz o swoich odczuciach , wykształceniu oraz misji nauczania, ale odpuść sobie wycieczki osobiste , wyraźnie napisałem dlaczego pytam, ... zbędny komentarz /apz/?
miło, że piszesz o swoich odczuciach , wykształceniu oraz misji nauczania, ale odpuść sobie wycieczki osobiste , wyraźnie napisałem dlaczego pytam, ... zbędny komentarz /apz/?oczywiście wpis o pośle itp ze strony Bodzip jest prawidłowy i nie został usunięty przez admina ? widzę, że na forum są równi i równiejsi, admini i admini specjalnej .......:( fajnie, że macie koło wzajemnego lizania się po......., wystarczy popatrzeć ile było wpisów / aktywnych userów kilka lat temu i co się dzieje teraz, nie ma z Waszej strony nad tym refleksji , nie muszę tutaj być, ale jak już jestem to może będę traktowany na równi z innymi, to że Bodzip ma swoje dla mnie dziwne odczucia co do mojego wpisu to już jego osobista sprawa, jeżeli się mylę w tej sprawie to gdzie złamałem regulamin forum moim wpisem odnośnie elektroniki w przejściówce ?
oczywiście wpis o pośle itp ze strony Bodzip jest prawidłowy i nie został usunięty przez admina ? widzę, że na forum są równi i równiejsi, admini i admini specjalnej .......:( fajnie, że macie koło wzajemnego lizania się po......., wystarczy popatrzeć ile było wpisów / aktywnych userów kilka lat temu i co się dzieje teraz, nie ma z Waszej strony nad tym refleksji , nie muszę tutaj być, ale jak już jestem to może będę traktowany na równi z innymi, to że Bodzip ma swoje dla mnie dziwne odczucia co do mojego wpisu to już jego osobista sprawa, jeżeli się mylę w tej sprawie to gdzie złamałem regulamin forum moim wpisem odnośnie elektroniki w przejściówce ?
Rozumiem Twój żal, ale mogłeś zakwestionowane pół zdania pominąć w publicznie dostępnym poście... To było co najmniej niegrzeczne. Nie ciągnijmy tych dalszych przytyków, proszę...
[QUOTE=apz;1440874]Rozumiem Twój żal, ale mogłeś zakwestionowane pół zdania pominąć w publicznie dostępnym poście... To było co najmniej niegrzeczne. Nie ciągnijmy tych dalszych przytyków, proszę...[
/QUOTE]żal ? Ty chyba dalej nie rozumiesz co napisałem ? i to jest główny problem tego forum
"Swoją drogą, takie dogryzanie z Twojej strony - nie pierwsze zresztą, przypomina mi pewnego posła, który siedział cicho całą kadencję, a teraz zrobił się strasznie wyrywny."
-cytat z Bodzipa, uważasz, że wszystko jest ok ?
w pierwszej części wywód co autor miał na myśli bo jak zrozumiałeś inaczej to jesteś w błędzie itp itd, zadałem proste pytanie, nie jest moją winą, że ktoś szybciej klika literki niż myśli !!
Uważam tylko, że nie warto wzajemnie sobie sobie wysyłać rozmaitych przytyków.
Wytłumacz po co? Wskaż wartość dodaną do wartości wypowiedzi.
Moje pytanie co Clubowicze rekomendują:
1. przejściówka bez elektronika (jaka),
2. czy są przejściówki z elektroniką (jakie)?
Z elektroniką od Olympusa i Panasonica ...
... Adapter jest z elektroniką.
Trzy posty o elektronice a Ty "czepiłeś" się akurat Bodzia? :wink:
... wystarczy popatrzeć ile było wpisów / aktywnych userów kilka lat temu i co się dzieje teraz, nie ma z Waszej strony nad tym refleksji , nie muszę tutaj być ...Smutne zrobiło się to forum, kiedyś można było nawet posprzeczać się z adminem, co dopiero z moderatorem. Dopóki nie było obrażania. Dziś poprawność polityczna zabiła to forum.
Nie udzielam się już od jakiegoś czasu i nie mam poczucia, że forum przez to straciło. Mam za to pewność, że ja na tym nie straciłem. :wink:
... Dziś poprawność polityczna zabiła to forum.
.... :wink:
Też tak myślałem, ale doszedłem do wniosku, że nic niczego nie zabiło, dzięki ogromnemu wysiłkowi administracji forum osiągnęło nowy poziom rozwoju. Przeszliśmy do fazy zen.
Cytat z Wikipedii:
"Zen jest sztuką kontemplacji pustki. W ogrodach zen najważniejsze są przestrzenie między kamieniami, w medytacji nieprzytrzymywanie żadnej myśli. Ta Pustka potrafi być czasem bardzo żywa, czasem podniosła, jednak przenika ona całe zen. Według zen przenika cały wszechświat."
Kontempluj pustkę miedzy postami i nie narzekaj :mrgreen:
... dzięki ogromnemu wysiłkowi administracji forum osiągnęło nowy poziom rozwoju.
Tu mnie zaskoczyłeś! Już mam zacząć bić brawo? :-P
Eee, chyba jednak będę sobie dalej pluł kątem. :wink:
Makromaniak
23.01.24, 12:46
Smutne zrobiło się to forum, kiedyś można było nawet posprzeczać się z adminem, co dopiero z moderatorem. Dopóki nie było obrażania.
Generalnie nastał czas hejterów, w każdej dziedzinie i na każdym forum......Ech jak sobie człowiek przypomni techniczne dyskusje i wymianę wiedzy z poczatków cyfrowej rewolucji......dzisiaj wszystkie fora zdechły. Wszyscy wiedza wszystko najlepiej :-)
Wszyscy wiedza wszystko najlepiej :smile:
Też to zauważyłem - w internecie jeden mądrzejszy od drugiego. Tylko jakoś mało nagród Nobla mamy - ciekawe czemu? A EMPATII w nas jeszcze mniej...