PDA

Zobacz pełną wersję : Aparat E-M10 i stary obientyw Zuiko

Rich2024
8.12.23, 14:41
Witam Clubowiczów :)
nabyłem aparat E-M10 i posiadam z poprzedniego aparatu stary obiektyw Olumpus Digital Zuiko 40-150mm (1,4-5,6 ED).

Szukam przejściówki do tego obiektyu.
Moje pytanie co Clubowicze rekomendują:
1. przejściówka bez elektronika (jaka),
2. czy są przejściówki z elektroniką (jakie)?

I pytanie kluczowe czy można wykorzystać ten obiektyw do E-M10?:?:

Roberto73
8.12.23, 14:59
Było o tym pisane dziesiątki razy, poszukaj

apz
8.12.23, 21:35
https://forum.olympusclub.pl/forums/84-K-Akcesoria-micro-4-3/page2

Z elektroniką od Olympusa i Panasonica z 4/3 na m43, Jest też wiele adapterów firm trzecich w necie.

Bodzip
8.12.23, 23:36
Oryginalny MMF-1 (2,3) jest praktycznie niedostępny.
Szukaj adapter firmy Viltrox - to jeden z lepszych. Koszt ok 300 zł. Adapter jest z elektroniką.

viruuss
9.12.23, 14:48
ja rekomenduję zakup m.zuiko, będzie w podobnej cenie co adapter ale zdecydowanie lepiej jeżeli chodzi o AF, tym bardziej, że "stare" zuiko wybitnym szkłem nie jest

viruuss
9.12.23, 14:53
Oryginalny MMF-1 (2,3) jest praktycznie niedostępny.
Szukaj adapter firmy Viltrox - to jeden z lepszych. Koszt ok 300 zł. Adapter jest z elektroniką.jakie zadanie ma elektronika w tym adapterze, pytam z ciekawości bo miałem jakiegoś viltroxa ale w nim nic nie było poza zwykłym przeniesieniem sygnału na bolcach/ pinach

Bodzip
9.12.23, 16:30
jakie zadanie ma elektronika w tym adapterze, pytam z ciekawości bo miałem jakiegoś viltroxa ale w nim nic nie było poza zwykłym przeniesieniem sygnału na bolcach/ pinach
Bo widzisz - jak ktoś pyta "czy z elektroniką, to tak odpowiadam. Nie ma sensu uczyć różnic między elektryką a elektroniką. Ktoś się może kiedyś nauczy.
Więc to było uogólnienie.
A tak btw... Mam wykształcenie techniczne, a podyplomowe to informatyka stosowana - więc raczej rozróżniam.
Swoją drogą, takie dogryzanie z Twojej strony - nie pierwsze zresztą, przypomina mi pewnego posła, który siedział cicho całą kadencję, a teraz zrobił się strasznie wyrywny.

fret
9.12.23, 16:35
Bodzip nam się zradykalizował, a był taki miły dla wszystkch... :)

apz
9.12.23, 18:10
Bodzip nam się zradykalizował, a był taki miły dla wszystkich :)

Może pogoda, może smog, a może przedświąteczne porządki. Nie warto niczego insynuować

PS. Pozdrowienia dla Marysi!

viruuss
9.12.23, 19:36
Bo widzisz - jak ktoś pyta "czy z elektroniką, to tak odpowiadam. Nie ma sensu uczyć różnic między elektryką a elektroniką. Ktoś się może kiedyś nauczy.
Więc to było uogólnienie.
A tak btw... Mam wykształcenie techniczne, a podyplomowe to informatyka stosowana - więc raczej rozróżniam.
Swoją drogą, takie dogryzanie z Twojej strony - nie pierwsze zresztą, przypomina mi pewnego posła, który siedział cicho całą kadencję, a teraz zrobił się strasznie wyrywny.miło, że piszesz o swoich odczuciach , wykształceniu oraz misji nauczania, ale odpuść sobie wycieczki osobiste , wyraźnie napisałem dlaczego pytam, ... zbędny komentarz /apz/?

viruuss
9.12.23, 21:06
miło, że piszesz o swoich odczuciach , wykształceniu oraz misji nauczania, ale odpuść sobie wycieczki osobiste , wyraźnie napisałem dlaczego pytam, ... zbędny komentarz /apz/?oczywiście wpis o pośle itp ze strony Bodzip jest prawidłowy i nie został usunięty przez admina ? widzę, że na forum są równi i równiejsi, admini i admini specjalnej .......:( fajnie, że macie koło wzajemnego lizania się po......., wystarczy popatrzeć ile było wpisów / aktywnych userów kilka lat temu i co się dzieje teraz, nie ma z Waszej strony nad tym refleksji , nie muszę tutaj być, ale jak już jestem to może będę traktowany na równi z innymi, to że Bodzip ma swoje dla mnie dziwne odczucia co do mojego wpisu to już jego osobista sprawa, jeżeli się mylę w tej sprawie to gdzie złamałem regulamin forum moim wpisem odnośnie elektroniki w przejściówce ?

apz
9.12.23, 22:53
oczywiście wpis o pośle itp ze strony Bodzip jest prawidłowy i nie został usunięty przez admina ? widzę, że na forum są równi i równiejsi, admini i admini specjalnej .......:( fajnie, że macie koło wzajemnego lizania się po......., wystarczy popatrzeć ile było wpisów / aktywnych userów kilka lat temu i co się dzieje teraz, nie ma z Waszej strony nad tym refleksji , nie muszę tutaj być, ale jak już jestem to może będę traktowany na równi z innymi, to że Bodzip ma swoje dla mnie dziwne odczucia co do mojego wpisu to już jego osobista sprawa, jeżeli się mylę w tej sprawie to gdzie złamałem regulamin forum moim wpisem odnośnie elektroniki w przejściówce ?

Rozumiem Twój żal, ale mogłeś zakwestionowane pół zdania pominąć w publicznie dostępnym poście... To było co najmniej niegrzeczne. Nie ciągnijmy tych dalszych przytyków, proszę...

viruuss
9.12.23, 23:04
[QUOTE=apz;1440874]Rozumiem Twój żal, ale mogłeś zakwestionowane pół zdania pominąć w publicznie dostępnym poście... To było co najmniej niegrzeczne. Nie ciągnijmy tych dalszych przytyków, proszę...[
/QUOTE]żal ? Ty chyba dalej nie rozumiesz co napisałem ? i to jest główny problem tego forum

"Swoją drogą, takie dogryzanie z Twojej strony - nie pierwsze zresztą, przypomina mi pewnego posła, który siedział cicho całą kadencję, a teraz zrobił się strasznie wyrywny."
-cytat z Bodzipa, uważasz, że wszystko jest ok ?
w pierwszej części wywód co autor miał na myśli bo jak zrozumiałeś inaczej to jesteś w błędzie itp itd, zadałem proste pytanie, nie jest moją winą, że ktoś szybciej klika literki niż myśli !!

apz
9.12.23, 23:38
Uważam tylko, że nie warto wzajemnie sobie sobie wysyłać rozmaitych przytyków.
Wytłumacz po co? Wskaż wartość dodaną do wartości wypowiedzi.

helmuth
16.12.23, 21:59
Moje pytanie co Clubowicze rekomendują:
1. przejściówka bez elektronika (jaka),
2. czy są przejściówki z elektroniką (jakie)?

Z elektroniką od Olympusa i Panasonica ...

... Adapter jest z elektroniką.

Trzy posty o elektronice a Ty "czepiłeś" się akurat Bodzia? :wink:

... wystarczy popatrzeć ile było wpisów / aktywnych userów kilka lat temu i co się dzieje teraz, nie ma z Waszej strony nad tym refleksji , nie muszę tutaj być ...Smutne zrobiło się to forum, kiedyś można było nawet posprzeczać się z adminem, co dopiero z moderatorem. Dopóki nie było obrażania. Dziś poprawność polityczna zabiła to forum.
Nie udzielam się już od jakiegoś czasu i nie mam poczucia, że forum przez to straciło. Mam za to pewność, że ja na tym nie straciłem. :wink:

fret
16.12.23, 22:13
... Dziś poprawność polityczna zabiła to forum.
.... :wink:

Też tak myślałem, ale doszedłem do wniosku, że nic niczego nie zabiło, dzięki ogromnemu wysiłkowi administracji forum osiągnęło nowy poziom rozwoju. Przeszliśmy do fazy zen.

Cytat z Wikipedii:
"Zen jest sztuką kontemplacji pustki. W ogrodach zen najważniejsze są przestrzenie między kamieniami, w medytacji nieprzytrzymywanie żadnej myśli. Ta Pustka potrafi być czasem bardzo żywa, czasem podniosła, jednak przenika ona całe zen. Według zen przenika cały wszechświat."

Kontempluj pustkę miedzy postami i nie narzekaj :mrgreen:

helmuth
16.12.23, 23:48
... dzięki ogromnemu wysiłkowi administracji forum osiągnęło nowy poziom rozwoju.
Tu mnie zaskoczyłeś! Już mam zacząć bić brawo? :-P
Eee, chyba jednak będę sobie dalej pluł kątem. :wink:

Makromaniak
23.01.24, 12:46
Smutne zrobiło się to forum, kiedyś można było nawet posprzeczać się z adminem, co dopiero z moderatorem. Dopóki nie było obrażania.

Generalnie nastał czas hejterów, w każdej dziedzinie i na każdym forum......Ech jak sobie człowiek przypomni techniczne dyskusje i wymianę wiedzy z poczatków cyfrowej rewolucji......dzisiaj wszystkie fora zdechły. Wszyscy wiedza wszystko najlepiej :-)

koza
24.01.24, 07:47
Wszyscy wiedza wszystko najlepiej :smile:

Też to zauważyłem - w internecie jeden mądrzejszy od drugiego. Tylko jakoś mało nagród Nobla mamy - ciekawe czemu? A EMPATII w nas jeszcze mniej...