PDA

Zobacz pełną wersję : Hosting

m_a_g
16.10.23, 23:52
Zastanawiam się nad zmianą hostingu którego używam wyłącznie do zdjęć.

Akutanie mam hosting i "shared server" przez GoDaddy, który kosztuje mnie $30 na miesiąc, typowy Linux + cPanel.

Zdjęcia wrzucam przez SFTP i podlinkowuję tu na forum i gdzie indziej.

Problem w tym że ostatnio wolno to wszystko działa, jakby GoDaddy przycinało prędkość po jakieś ilości pobranych danych.

Przejawia się to tak, że wchodząc w moje tematy na tym forum gdzie jest więcej zdjęć, zdjęcia zwyczajnie się nie wyświetlają bo ich pobieranie trwa wieki albo zwyczajnie serwer robi time-out. Często ludzie do mnie piszą (a i sam to widzę) że zwyczajnie moje tematy otwierają się bez zdjęć co jest mocno upierdliwe.

Na chwilę obecną widzę trzy wyjścia z sytuacji:

- wykupić plan z dedykowanym lub wirtualnym serwerem - no ale to koszt około $150 na miesiąc, więc trochę bez sensu finansowo. Za to ma tą zaletę że mogę przenieść swoje dane i domenę na nowy hosting i wszystkie linki z moimi zdjęciami tu na forum ciągle będą działać, to rozwiązanie gwarantuje też że nic nie będzie przycinać.

- poszukać innego "taniego" hostingu u konkurencji - $30 na miesiąc jest w czym przebierać, z tym że nie ma żadnej gwarancji że będzie lepiej. Z zalet - jak wyżej - linki do moich zdjęć się nie zmienią.

- Jakieś inne rozwiązanie wyłacznie do hostingu zdjęć - nie jestem w tremacie, wiem ża ludzie używają - nie znam wad ani zalet, na pewno jednak nie ma mowy o przeniesieniu zdjęć z obecnego serwera do nowego hostingu tak aby linki do nich się nie zmieniły co oznacza tyle że wszytkie moje dotychczasowe foty które wrzucałem tu i na inne fora przestaną się wyświetlać. Niby żadna strata dla reszty świata ale dla mnie trochę niewygodne :-)

Doradźcie coś :-)

August68
17.10.23, 06:57
A masz jakieś specjalne oczekiwania wobec hostingu?
Ja od lat korzystam z "Żółtej Żaby" - ImageShacka.
Mam taką wersję:

PREMIUM

Image size: 25MB
Uptime: 99%
No ads
Automatic backup
Renewal Cycle: Nonrecurring
Expires : Apr 13, 2024

PLAN TYPE $18.99 - rocznie.

Mam konto od ponad 15 lat - i mam nadal "aktywne" pierwsze wrzucane tam zdjęcia.
Linki na forach też działają - czasem coś się potrafi zawiesić, ale to naprawdę rzadkie przypadki.
Obecnie mam na koncie 15411 zdjęć.

m_a_g
17.10.23, 15:09
Specjalnych oczekiwań nie mam, poza takim aby zdjęcia się zwyczajnie ładowały :) Dziękuje za poradę, sprawdzę ten serwis.

Bodzip
17.10.23, 18:37
Bo jest jeszcze taka opcja:
Wykupujesz domenę. Nie wiem jak to w USA wygląda, ale w Polsce domena w home.pl kosztuje w granicach 7 zł rocznie. Przedłużenie domeny kosztuje ok 20 zł rocznie.
Dalej:
Przypuszczam, że masz w domu bardzo szybki internet - a prawdopodobnie masz.
Stawiasz sobie serwer, nawet na badziewnym sprzęcie, ha - może być nawet zabawka rasberry pi
Na tym odpalasz własną chmurę. Ja mam NextCloud. Baza danych chmury ładuje mi foty na terabajtowy dysk.
No i z tego mogę sobie hostować jak chcę.
Przykład poniżej:

258463

m_a_g
18.10.23, 01:14
Bodzip dzięki ale prawda jest taka że akurat mam bardzo kiepskie połączenie z internetem (niesymetryczne, 400 down / 30 up), do tego oboje żoną często pracujemy z domu (tele lub wideo konferencje) więc z takim wolnym uplinkiem była by tragedia.
Do tego szczerze mówiąc własny serwer i bycie uzależnionym od domowego połączenia z siecią średnio mi się podoba.
Chwilowo testuję inny serwer, hosting jest w trakcie migracji, zobaczymy czy coś to pomoże.

epicure
18.10.23, 10:31
Potrzebujesz tylko miejsca na serwerze, na którym przechowujesz zdjęcia, czy oprócz tego jeszcze jakiejś strony z galerią (publiczną lub z dostępem dla wybranych osób), gdzie będzie można te zdjęcia podejrzeć?

m_a_g
18.10.23, 20:20
Tylko miejsca na serwerze. Tak czy owak problem - przynajmniej chwilowo - rozwiązany, zmieniłem rodzaj hostingu w GoDaddy i teraz wszystko śmiga. Ciekawe jak długo...

Jacek_Z
28.10.23, 11:35
Jeżeli zależy ci na ładowaniu zdjęć na polskich forach i stronach www to może hosting w Polsce?
Ja używam LH.pl

m_a_g
29.10.23, 17:40
Dzięki, znam LH i używałem kiedyś, ale wydaje mi się że po zmianach w obecnym hostingu jest już OK.
Testowałem forum przez VPN z Polski i wydaje mi się że moje zdjęcia ładują się obecnie bez problemów.