Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-pm2 problem ze zdjeciami

clavia
5.07.23, 00:23
Witajcie. Jestem tutaj nowa. Fotografowałam Canonem, ale że chciałam mieć coś mobilnego kupiłam używanego Olka E-pm2 z kitem. Problem polega na tym, że jak robię foto na 14mm mam w prawym dolnym rogu takie czarne coś jak winieta. W załączniku foto, by pokazać o co chodzi. Miał ktoś taki problem? Co to jest i jak temu zaradzić? Z góry dziękuję za pomoc.

Hiszpan63
5.07.23, 09:27
Pomijając , że jak się kupuje używkę tak wiekową ,to warto wyczyścić i szkło i matrycę . Pokaż jeszcze jakieś foto albo nawet dwa . Na tej samej ogniskowej .

Roberto73
5.07.23, 10:08
coś z obiektywem nie tak , sprawdź na innym

clavia
5.07.23, 13:00
Nie mam na razie innego obiektywu Dokładam foto

epicure
5.07.23, 15:44
A przypadkiem te zdjęcia nie są z RAWa wywołanego bez korekcji programowej?

Bodzip
5.07.23, 16:36
A przypadkiem te zdjęcia nie są z RAWa wywołanego bez korekcji programowej?
Dokładnie to samo sobie pomyślałem.
Na pewno gdy robisz w jpg to zdjęcia są ok. Gdy wywołujesz z RAW'a to musisz w programie zastosować korekcję obiektywu.
Przykład:

1. Oryginalny plik jpg z aparatu

256166

2. Wywołany z RAW - bez korekty

256167

3. Wywołany z RAW i zastosowana korekcja obiektywu.

256168

Wyraźnie widać winietę w lewym górnym rogu. Mniej widoczne są też w pozostałych rogach. Tyle, że mój obiektyw Oly 14-150 jest całkiem niezły, mimo że ludziki na niego psioczą.

paparapa
5.07.23, 17:29
A dlaczego tylko jeden róg jest upośledzony?

epicure
5.07.23, 17:37
Nie wymagajmy od starego najtańszego kita, żeby był równy nawet poza granicami kadru. Bo tych rogów w kadrze nie powinno w ogóle być, zgodnie z przeznaczeniem obiektywu (czyt. z zastosowaną korektą programową).

paparapa
5.07.23, 19:40
Nie wymagajmy od starego najtańszego kita, żeby był równy nawet poza granicami kadru. Bo tych rogów w kadrze nie powinno w ogóle być, zgodnie z przeznaczeniem obiektywu (czyt. z zastosowaną korektą programową).

Gdyby to była fotka bez korekty programowej. Normalnym byłoby, że jest mniejsza lub większa winieta.
Ale jest tylko w jednym.
Aż tak mocna niecentryczność objawiła by się chyba też innymi wadami obrazu.
Aż z takim zaciemnieniem jednego rogu się nie spotkałem.
Trzeba sprawdzić na innym szkle, albo do serwisu na kanał. :)

W pierwszej chili pomyślałem że osłona przeciwsłoneczna jest źle założona.

clavia
5.07.23, 20:06
Dziękuję za odpowiedzi. Zamierzam w przyszłości kupić inne szkło i wtedy sprawdzę. Fakt zdjęcia są obronione bez korekcji obiektywu.

wyszomir
5.07.23, 21:01
Jest jeszcze jedna możliwość - niecentrycznie umieszczona matryca aparatu - lekko przesunięta w stronę przeciwnego rogu niż ten na którym widać winietowania. Jeśli tak faktycznie jest to problem będzie występował również z niektórymi innymi obiektywami.

Bodzip
5.07.23, 21:21
Jest jeszcze jedna możliwość - niecentrycznie umieszczona matryca aparatu - lekko przesunięta w stronę przeciwnego rogu niż ten na którym widać winietowania. Jeśli tak faktycznie jest to problem będzie występował również z niektórymi innymi obiektywami.
Tak miałem w E-PL5. Po prawej stronie wychodziła paskudna krecha szerokości ok 2 mm przy max rozdzielczości. Widoczne to było na zakresie od 9 do 16 mm ogniskowej. Przyzwyczaiłem się, korekcja obiektywu zazwyczaj niwelowała i tę przypadłość, a jak coś zostawało to ciach i po krzyku.

And.N
5.07.23, 21:44
@clavia (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=61658), może dysponujesz plikiem RAW np. pierwszego czy drugiego zdjęcia to wstaw. Upewnimy się, czy to wina wywołania bez korekcji. Jakoś tak do końca nie jestem przekonany.

Bodzip
5.07.23, 22:03
@clavia (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=61658), może dysponujesz plikiem RAW np. pierwszego czy drugiego zdjęcia to wstaw. Upewnimy się, czy to wina wywołania bez korekcji. Jakoś tak do końca nie jestem przekonany.
Możesz mieć rację. Taki objaw daje też źle, nieprawidłowo (nie do końca) zakręcony tulipan.

clavia
6.07.23, 08:24
Nie mam już tego raw. Ale dziś porobie foty i wieczorem wyśle raw. Osłony przeciwsłonecznej nie mam.

clavia
6.07.23, 21:18
Dzisiaj robiłam foty z Pałacu Kultury i Nauki i nie ma tego rożka ale zauważyłam, że na obiektywie z przodu jest taki pierścień, który można odkręcać i dziś go dokrecalam.

And.N
6.07.23, 21:34
Dzisiaj robiłam foty z Pałacu Kultury i Nauki i nie ma tego rożka ale zauważyłam, że na obiektywie z przodu jest taki pierścień, który można odkręcać i dziś go dokrecalam.
Miałem się spytać czy nic nie nakręcone na obiektyw, aczkolwiek wówczas to przyciemnienie powinno być w wszystkich rogach. Być może to jakaś redukcja filtrowa, jeśli to nie filtr. Jak jest zbędne to najlepiej wykręcić całkiem.

clavia
7.07.23, 00:49
To jest element obiektywu. Może coś się przesuwało, jak nie był dokręcony. Załączam przykładowe foto po dokręceniu i obróbce (nie za stosowałam w programie korekcji obiektywu).