PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana GX7 na??

Mcarto
22.05.23, 15:56
Jak w tytule, planuję zmianę GX7 na nowszego Panasonica. Najlepiej coś podobnego do GX7 - typu dalmierz. Wolałbym żeby to nie był Panas serii G.
Zdjęcia jak dawniej landscape (dłuższe czasy) i street (wysokie iso, sprawny autofokus). Przydał by się lepszy wizjer.

epicure
22.05.23, 16:00
Dobrze wspominam przygodę z GX9, ale wizjer w nim był akurat mocno średni. Nie wiem, może w GX7 jest jeszcze gorszy, ale w razie czego polecam sprawdzić osobiście przed zakupem.

PM_M
22.05.23, 16:26
GX9, a to jedyne na co można wymienić, ma raczej wziernik niż wizjer. Mam porównanie z Oly E-M5 mark II i E-M1 (w wersji I) i różnica na korzyść Olympusów jest kolosalna. Podobno wizjer w Panasonicu G9 jest dobry, ale niewątpliwie to znacznie większa kobyła i nie jest to "dalmierzowiec". Może pomyśleć o używanym PEN-F. I chyba tyle, jeżeli chodzi o linię podobnych aparatów. Generalnie brakuje uszczelnianego następcy GX9 czy PEN-F.

Roberto73
22.05.23, 19:09
Miałem GX7 , GX8 , GX9 , G9 . Najmilej wspominam GX8 , to korpus najlepiej zaprojektowany z tych wszystkich , ergonomia super , wizjer super (duży , wyraźny) , uchwyt i przyciski tu gdzie powinny być . Jednocześnie nie jest cegłą jak G9 . Potem zachciało mi się GX9 , i to był błąd . Bo o ile takie sprawy jak obrazowanie , poprawiona stabilizacja , filmowanie na plus , to niestety ergonomia kuleje. Co kierowało firmą Panasonic dając do tego modelu tak kiepski wizjer nie potrafię pojąć (dla mnie to super ważna sprawa) , mniejszy korpus od GX8 spowodował , że przyciski rozmieszczono tak blisko , że moich nie dużych dłoni, nie potrafiłem się odnaleźć . No zdjęcia super oczywiście , czy lepsze niż GX8 , hmm jeśli nawet to minimini ;) . No i jest pucha topowa jak G9 (aktualnie mam), co tu można powiedzieć, no super, tylko ten ciężar i wielkość, taki niezbyt micro ;) , to już każdy musi sam . Ogólnie żałuję , że sprzedałem GX8 i przechodziłem przez te wszystkie kolejne , bo kosztowało to trochę , mogłem spokojnie czekać na coś co będzie faktycznym następcą GX8 , inna kwestia czy to nastąpi.

bogdi
23.05.23, 09:49
taż myślałem o zmianie, dla mnie tylko GX9, niestety, albo na szczęście mam jeszcze tylko 4 sztuki GX7 ( piąty już w śmieciach)

Mcarto
24.05.23, 20:32
Dzięki za informacje :)
GX8 macałem ale nie podszedł bo wydawał się zbyt duży i ciężki. Od lat posługiwałem się GX1 i GX7 i bardzo je polubiłem za kompaktowość i sterowanie - dlatego szukam czegoś podobnego.
GX9 wg specyfikacji ma ten sam wizjer co GX7. Tragedii nie ma ale widziałem u konkurencji duuużo większe wizjery i podobało się ;)
Muszę pójść do sklepu i pomacać GX9 a jak nie podejdzie to pomyślę o G9? Tylko to aparat typu lustrzanka - może większy? no i nie lubię obracanego ekranu.

Niestety nie mogę dać każdemu punktu do reputacji bo system nie pozwala :(

Roberto73
24.05.23, 20:59
Jak przebolejesz ten wizjer w gx9, to kupuj . To świetny aparacik.

epicure
24.05.23, 21:22
Problemem wizjera w GX9 nie jest wielkość ani rozdzielczość, tylko technologia produkcji. Ja w nim kątem oka widziałem tęczę na granicach różnych kolorów.

wyszomir
24.05.23, 21:33
Uwzględnij jeszcze jeden czynnik - GX-7 i GX-8 miały odchylany wizjer, GX-9 już nie ma. Nie wiem czy wykorzystywałeś odchylanie wizjera w swoim GX-7, ja w GX-8 często odchylałem wizjer gdy wykonywałem zdjęcia makro nisko nad ziemią.

bogdi
24.05.23, 21:51
Uwzględnij jeszcze jeden czynnik - GX-7 i GX-8 miały odchylany wizjer, GX-9 już nie ma. Nie wiem czy wykorzystywałeś odchylanie wizjera w swoim GX-7, ja w GX-8 często odchylałem wizjer gdy wykonywałem zdjęcia makro nisko nad ziemią.
gx9 ma odchylany gx80 stały

wyszomir
24.05.23, 23:17
gx9 ma odchylany gx80 stały

Sorry, faktycznie pomyliłem aparaty. Dzięki za sprostowanie błędu.