Zobacz pełną wersję : Focus bracketing - testy prędkości korpusów m4/3
Na prośbę Marka przenoszę posty dotyczące prędkości focus bracketingu w korpusach m4/3 //Bogdan
Szybki test prędkości focus bracketingu OM-1 i Zuiko 90 f3,5 macro. Iso 200,400 i 800. 50 klatek, skok 2. Zapis na karcie SD Kingston 64GB SDR2, Canavas, SDXC2,V90 U3. Na zdjęciu u góry 1 klatki, na dole 50-te. Jak widać po czasie 1 i 50 klatki jest to szybki zestaw :)
253844
Dzięki za ciekawy test. Chętnie zobaczyłbym też podobne porównania dla starszych korpusów z serii EM-1 i E-M5.
Jeśli dobrze rozumiem przy czasie ekspozycji 1/60s 50 klatek w ok.4s, zaś przy czasach 1/125s i 1/250s 50 klatek w ok. 2s. Świetny wynik - u mnie na Panasonicu G9 wykonanie 40-klatkowej sekwencji w postaci plików jpg do stacka przy krótkim czasie ekspozycji trwa ok. 10s. Zastanawia mnie tylko zapis 'Atrybuty: 3200 x 2400 (7.68MP)' - czyżby te zdjęcia były wykonywane ze zmniejszoną rozdzielczością?
Ten atrybut to z jpg zaszytego w Rawie. Bo robiłem zapis do Raw, aby test odzwierciedlał faktycznie to co robię. A nie fotografuję w jpg. Czas przy ISO 200 to ok 3 s, myślę, że całkiem nieźle.
Jutro zrobię podobny test dla PEN-F
Ten atrybut to z jpg zaszytego w Rawie. Bo robiłem zapis do Raw, aby test odzwierciedlał faktycznie to co robię. A nie fotografuję w jpg. Czas przy ISO 200 to ok 3 s, myślę, że całkiem nieźle.
Lepiej niż nieźle - zwłaszcza jeśli dodać że przy czasie ekspozycji 1/60s prawie sekundę zajmuje naświetlenie tych 50 klatek.
Podobny test z Pen-F, ta sama karta
253865
Szybki test prędkości focus bracketingu OM-1 i Zuiko 90 f3,5 macro. Iso 200,400 i 800. 50 klatek, skok 2. Zapis na karcie SD Kingston 64GB SDR2, Canavas, SDXC2,V90 U3. Na zdjęciu u góry 1 klatki, na dole 50-te. Jak widać po czasie 1 i 50 klatki jest to szybki zestaw :smile:
Zrobiłem podobny test z E-M1-II. ISO800, czas ekspozycji ustawiony w manualu na 1/250s, 50 klatek, skok 2. Zapis na karcie SD Kingston 64GB Canvas React SDR V30 U3 (SDR SDXC a nie SDR2 SDXC2). Po lewej pierwsza klatka, po prawej - ostatnia. Jak widać po czasach podstarzały E-M1-II potrafi stackować równie szybko jak nowy OM-1. Co więcej użycie znacznie wolniejszej karty nie wpłynęło na szybkość stackowania. Podejrzewam ze te 50 klatek jeszcze się mieściło w buforze aparatu a szybkość karty zaczęłaby mieć znaczenie przy dłuższych seriach zdjęć nie mieszczących się już w buforze.
254191
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Wykonałem jeszcze podobny test dla E-M10-II - podobnie jak poprzednio ISO800, czas ekspozycji ustawiony w manualu na 1/250s, 50 klatek, skok 2. Zapis na karcie SD Kingston 64GB Canvas React SDR V30 U3 (SDR SDXC a nie SDR2 SDXC2). Po lewej pierwsza klatka, po prawej - ostatnia. Jak widać tym razem czas znacznie dłuższy - aż 16 sekund.
254192
I jeszcze jeden test - warunki jak poprzednio, ale zapis nie do raw a do plików jpg. Mimo że aparat musi dodatkowo wygenerować pliki jpg czas stackowania skrócił się dwukrotnie - do 8 sekund. Świadczy to o tym że w przypadku E-M10-II decydujący wpływ na szybkość stackowania ma czas zapisu na kartę pamięci.
254193
Kolejny test szybkości stackowania - tym razem wykonany Panasonikiem G9. Warunki podobne jak w poprzednich testach - ISO800, czas ekspozycji ustawiony w manualu na 1/250s, 50 klatek, skok 2 (jak się ma skok 2 w przypadku G9 do skoku 2 w Olympusach nie sprawdzałem - skala możliwych ustawień jest w obu systemach podobna - od 1 do 10). Zapis na karcie SD Kingston 64GB Canvas React SDR V30 U3 (SDR SDXC a nie SDR2 SDXC2). Sposób zapisu (RAW czy JPG) nie ma wpływu na szybkość stackowania. Co ciekawe - na szybkość stackowania ma wpływ ustawienie dźwigni ustawiania ostrości - jeżeli jest w położeniu MF stackowanie przrebiega nieco wolniej niż w położeniach AF. Po lewej pierwsza klatka, po prawej - ostatnia.
AF włączone:
254211
AF wyłączone:
254212
Jak widać G9 pod względem czasu stackowania zdecydowanie odstaje od Olympusów E-M1-II i OM-1.
G9 - 2017 r
EM1v2 - 2019 r
OM -1 - 2022 r
chyba wszystko jasne ?
G9 - 2017 r
EM1v2 - 2019 r
OM -1 - 2022 r
chyba wszystko jasne ?
Chyba nie.
Kolejność jest nieco inna.
Daty w/g https://www.dpreview.com/products/cameras:
E-M1-II - announced Sep 19, 2016
G9 - announced Nov 8, 2017
OM-1 - announced Feb 15, 2022
Co więcej - zaskoczyło mnie to że mimo upływu 6 lat pod względem szybkości wykonywania focus bracketingu między E-M1-II a OM-1 nie ma zauważalnej różnicy.
Chyba nie.
Kolejność jest nieco inna.
Daty w/g https://www.dpreview.com/products/cameras:
E-M1-II - announced Sep 19, 2016
G9 - announced Nov 8, 2017
OM-1 - announced Feb 15, 2022
Co więcej - zaskoczyło mnie to że mimo upływu 6 lat pod względem szybkości wykonywania focus bracketingu między E-M1-II a OM-1 nie ma zauważalnej różnicy.
A czemuż to Cie zaskoczyło?
Przecież z grubsza OM1 to E-M1-II po liftingu.
A czemuż to Cie zaskoczyło?
Przecież z grubsza OM1 to E-M1-II po liftingu.
Jednak OM-1 to od czasu E-M1-II już trzeci nowy flagowiec - o ile pamiętam w E-M1X wbudowali dwa procesory takie jak w E-M1-II, w E-M1-III i OM-1 kolejne dwie generacje całkiem nowych procesorów. Podobno w działaniu AF sporo poprawili więc myślałem że i szybkość bracketingu ostrości się zmieniła. Ale - w sumie dla mnie dobrze - potrzebowałem korpusu wykonującego szybciej niż G-9 sekwencje do stacków i jak się okazało dobrze zrobiłem kupując od kolegi z Forum używanego E-M1-II zamiast szarpać się na nowego OM-1:-)
Bardzo dobra decyzja. Nie da się ukryć.
Ja myślę że wynika to zwyczajnie z praw fizyki - 50 zdjęć w 2 sekundy z przesunięciem punktu ostrości - tu wąskim gardłem zapewne jest obiektyw.
pstrykacz_smartfonowy
22.04.23, 20:09
Jednak OM-1 to od czasu E-M1-II już trzeci nowy flagowiec - o ile pamiętam w E-M1X wbudowali dwa procesory takie jak w E-M1-II, w E-M1-III i OM-1 kolejne dwie generacje całkiem nowych procesorów. Podobno w działaniu AF sporo poprawili więc myślałem że i szybkość bracketingu ostrości się zmieniła.
W OM1 jest całkiem nowy procesor 64bit.
Ja myślę że wynika to zwyczajnie z praw fizyki - 50 zdjęć w 2 sekundy z przesunięciem punktu ostrości - tu wąskim gardłem zapewne jest obiektyw.
Na pewno obiektyw ma jakiś wpływ - i być może w przypadku użytego do testów mZD90f3.5 macro to czas jego reakcji ogranicza minimalny możliwy czas wykonania sekwencji. Dla porównania powtórzyłem test z E-M1-II i obiektywami mZD60f2.8 macro oraz mZD12-50f3.5-6.3. W przypadku mZD60 wynik był identyczny jak z mZD90 - 2s, w przypadku mZD12-50 czas był nieco dłuższy - niecałe 2.5s. Gdyby chcieć dalej drążyć temat czynników mogących mieć wpływ jest więcej - nie sprawdzałem jeszcze jak w Olympusach, ale w Panasonicu G9 przy tym samym ustawionym skoku focus bracketingu ze wzrostem liczby przysłony rośnie zestackowany obszar - a więc aparat wiedząc że głębia ostrości wzrasta zwiększa przesunięcie ostrości pomiędzy poszczególnymi klatkami. Również odległość początkowa od której zaczynami bracketing może wpływać na jego szybkość.