Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zmiana body z EM-5II na Panasonic

kein001
21.04.23, 17:37
Witam

Proszę o poradę ponieważ chce zrobić żonie prezent i nie wiem czy mam właściwy tok myślenia. Myśl na przejściem na Lumix'a.
Chciała by zachować swoje obiektywy :

M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO
M.Zuiko Digital 40-150mm f/2.8 PRO
M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro.
Plus jeden nie z serii pro do portretów ale bardzo mało go używa.

Napisałem do Panasonica i dostałem strony z kompatybilnościami :
https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/gh6.html
https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/MicroFourThirds_lens.html

Wg. tych tabel nie działa w nich Focus Ring Control / Linear Control.

Natomiast zadzwoniłem dzisiaj to Fotoplus.pl i dali mi info że działają wszystkie funkcje, oprócz warunku jeśli obiektyw ma swoją stabilizację to w tym wypadku będę musiał wybrać czy stabilizuje obiekty czy body jeśli będziemy używać Lumix'a. Więc przy tym parku obiektywów problem podwójnej stabilizacji jej nie dotyczy.

Czy mógłby ktoś z was się wypowiedzieć, czy faktycznie to tak bez problemowo działa.
ps. szukałem wczoraj po forum podobnego wątku, jeśli już jest takowy proszę o info.

m_a_g
21.04.23, 18:17
To Twoja decyzja i nic mnie to tego, ale zastanawiam się czy to dobry pomysł - E-M5 to mały fajny korpus a Panasonic robi wielkie kobyły.
Nie lepiej kupić OM-5 i mieć pewność że wszystko działa (ewentualnie jeżeli przyczyną jest chęć większego korpusu, to OM-1)?

epicure
21.04.23, 19:07
Nie rób żonie takich prezentów.

Roberto73
21.04.23, 19:09
Ale dlaczego akurat teraz panasonic, bo w końcu nie powiedziałeś?

kein001
21.04.23, 21:21
Kiedyś miała Panasonica i bardzo dobrze go wspomina. OM-1 jest po prostu drogi. Raczej w budżecie za body koło 5 k się zastanawialiśmy.

Darekw1967
21.04.23, 21:31
Kiedyś miała Panasonica i bardzo dobrze go wspomina. OM-1 jest po prostu drogi. Raczej w budżecie za body koło 5 k się zastanawialiśmy.

A dlaczego nie EM-5 III ? Jest lzejszy i bardzo duzo moze ;)

Operator
21.04.23, 21:38
Kiedyś miała Panasonica i bardzo dobrze go wspomina. Raczej w budżecie za body koło 5 k się zastanawialiśmy.
Tutaj (https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_em5ii&products=panasonic_dcg90) masz porównanie do Lumixa, który spokojnie mieści się w budżecie. Używam od 3 lat i jestem zadowolony.

kein001
21.04.23, 22:38
Ale co z szkłami, działają tak samo na Panasonic'u?
Darekw1967 - po prostu myśli spróbować coś innego, faktycznie może spróbuje najpierw wypożyczyć gdzieś body.

Operator
21.04.23, 22:47
Ale co z szkłami, działają tak samo na Panasonic'u?
Tego nie wiem, bo używałem zawsze tylko szkieł Panasonica, które oczywiście działają bez zarzutu.

faktycznie może spróbuje najpierw wypożyczyć gdzieś body.
To będzie najlepsze rozwiązanie.

wyszomir
21.04.23, 23:03
Witam

Proszę o poradę ponieważ chce zrobić żonie prezent i nie wiem czy mam właściwy tok myślenia. Myśl na przejściem na Lumix'a.
Chciała by zachować swoje obiektywy :

M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO
M.Zuiko Digital 40-150mm f/2.8 PRO
M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro.
Plus jeden nie z serii pro do portretów ale bardzo mało go używa.

Napisałem do Panasonica i dostałem strony z kompatybilnościami :
https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/gh6.html
https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/MicroFourThirds_lens.html

Wg. tych tabel nie działa w nich Focus Ring Control / Linear Control.

Natomiast zadzwoniłem dzisiaj to Fotoplus.pl i dali mi info że działają wszystkie funkcje, oprócz warunku jeśli obiektyw ma swoją stabilizację to w tym wypadku będę musiał wybrać czy stabilizuje obiekty czy body jeśli będziemy używać Lumix'a. Więc przy tym parku obiektywów problem podwójnej stabilizacji jej nie dotyczy.

Czy mógłby ktoś z was się wypowiedzieć, czy faktycznie to tak bez problemowo działa.
ps. szukałem wczoraj po forum podobnego wątku, jeśli już jest takowy proszę o info.

12-40f2.8 PRO i 60f2.8macro używam od kilku lat z Panasonikami GX-8 i G9. Nie miałem żadnych problemów z kompatybilnością. Zaznaczam jednak ze robię głównie zdjęcia - filmy tylko sporadycznie, nie próbowałem też nigdy sterowania aparatem za pomocą smartfona - więc ewentualnych problemów przy takich metodach pracy mogłem nie wykryć.

kein001
22.04.23, 19:41
Dziękuje za rozwianie wątpliwości.

zbigz
24.04.23, 14:27
Jakbym miał całą stajnie Olympusa to nie chciałbym jednego komponenta z Panasonica.

luc4s
5.05.23, 00:49
Ja mam całą stajnię Olympusa (no prawie 6 szkieł PRO) i używam od 5 lat z G9 i poza nielicznymi wyjątkami, sprawują się bardzo dobrze.

wyszomir
5.05.23, 11:12
Ja mam całą stajnię Olympusa (no prawie 6 szkieł PRO) i używam od 5 lat z G9 i poza nielicznymi wyjątkami, sprawują się bardzo dobrze.

Z ciekawości - jakie te nieliczne wyjątki zauważyłeś?

canimo
21.10.23, 11:20
Z podanych szkiel uzywanych przez zone zadne nie jest stabilizowane . Olympus mial od dawna dobra stabilizacje w body, wiec szkla stabilizowne weszly stosunkowo pozno, chyba 300 pro bylo pierwszym. Stabilzowane sa tez 12-100 i nowe dlugie tele oraz 90 makro. Reszta chyba nie.
Wiec problemu z wyborem ktora stabilizacje chcesz nie bedzie, ale body powinno byc stabilizowane.

Pewnie jakies funkcje nie bada dzialaly, np te pierscienie do przelaczania AF/MF na obiektywach. Moze jeszcze jakies inne, pytanie czy zona uzywa tych ewentualnie nie dzialajacych.

OM- nie musisz od razu kupowac 1, mozesz tez 5. Inne pytanie-czy warto. Ja bym poczekala az dadza matryce i wizjer oraz nowe menu z OM1.
Zona jest zdecydowana? Bo z takim parkiem szkiel to ja bym sie nie przesiadala na Pansonica, chyba ze na tego najnowszego. Fajny ale duzy.
Albo wybrala malo uzywana uzywke OMD E 1 III. To bedzie spory upgrade.
Moze jedna podyskutuj z nia, nich pomonologuje na temat wyboru, jesli to ma byc niespodzianka.

Generalnie, jak nie chcesz nie uywasz jakich specjalnych funkcji, to w ramach mikro 4/3 mozesz podpiac wszystko do wszystkiego. W EM5 duzo tych specjalnych nie bylo, o ile dobrze pamietam- HR byl tylko ze statywu, byla wielokrotna ekspozycja i live time/composite. Pro capture chyba nie bylo. Bylo sterowanie ze smartfona. Oraz jakis focus stacking; bodajze z 5 obrazkow.
Pewnie czesc ma odpowiedniki w Panasonicu. Jest szansa, ze tych odpowiednikow mozna uzywac tylko ze szklami Panasonica.
Czyli nie beda wspolpracowac wodotryski programowe, sama optyka bez problemu.
Uzywala zona takich rzeczy?

A jakiego Lumixa chcesz zonie kupic?