Zobacz pełną wersję : Olympus Zuiko Digital 14 – 54mm 1:2,8-3,5 problem z ostrościa na bokach obrazu
Witam wszystkich jestem tu nowy. Mam ogromna prośbę -mam ww obiektyw z korpusem e5 i jest problem z ostrością-w środku obrazu jest super ale brzegi są koszmarnie rozmyte, przy przesłonie 18 zaczyna się trochę poprawiać ale to nadal tragedia. Obiektyw połączony przez adapter vbestlife. W czym może tkwić problem?
To jeden z najlepszych obiektywów. Sam mam i używam.
Sprawdź czy coś się nie poluzowało, no i zapodaj zdjęcia te z paskudną ostrością. Tylko na normalnej przesłonie - tak 4 - 5,6
Witam wszystkich jestem tu nowy. Mam ogromna prośbę -mam ww obiektyw z korpusem e5 i jest problem z ostrością-w środku obrazu jest super ale brzegi są koszmarnie rozmyte, przy przesłonie 18 zaczyna się trochę poprawiać ale to nadal tragedia. Obiektyw połączony przez adapter vbestlife. W czym może tkwić problem?
Masz szkło i korpus z systemu Oly 4/3. Po co w takim razie adapter?? Pomiń go, zrób jakieś zdjęcie i wstaw na forum, wtedy można coś powiedzieć.
PS Kolego Szanowny, jest pewna różnica między e5, a em-5 :-P
253602f 2,8
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
korpus jest micro 4/3 omd em5
A sprawdziłeś czy na E-5 jest to samo? Jeśli tak , obiektyw ma problem , jeśli jednak działa dobrze z E-5 , to znaczy ,że problem tkwi w adapterze pod micro.
na początku błędnie napisałem -mam tylko korpus omd em5 ( a nie e5) wiec nie mam za bardzo jak sprawdzić
Ok, wiemy że to aparat m4/3 i obiektyw z dużego 4/3.
Teraz pytanie - czy ten adapter to "telescope adapter" ? Taki jak ten ?
https://www.amazon.com.be/-/en/Vbestlife-Telescope-Adapter-Samsung-Camera/dp/B0931ZYDDD
...
Bo ten obiektyw podłącza się do aparatów mikro 4/3 za pomocą przejściówki / adaptera MMF-1, 2, 3
....
Upss Znalazłem jeszcze taki, i pewnikiem to masz:
https://www.amazon.pl/Vbestlife-Pier%C5%9Bcie%C5%84-konwertera-obiektywu-cyfrowego/dp/B07QKYZ1VH
Wnioskuję, że może nie być telecentryczny i to powoduje rozmycie na brzegach.
tak to ten drugi z amazona. Kurczę miał dobre opinie użytkowników i wygląda bardzo solidnie.
tak to ten drugi z amazona. Kurczę miał dobre opinie użytkowników i wygląda bardzo solidnie.
Ja nie twierdzę, że to on jest przyczyną. Domniemywam.
Ja stosuję Viltrox i nie narzekam.
Dodam jeszcze jedno zdjęcie, to rozmycie brzegów praktycznie znika kiedy zmienia się ogniskową, tu zdjecie z maks. ogniskową 54 mm i rozmycie na brzegach praktycznie niewidoczne253626
To może jednak obiektyw. Sprawdź czy soczewki przypadkiem nie latają, a jak nie to serwis.
przy potrząsaniu obiektywem słychać lekkie grzechotanie
Czyli obiektyw. Śmiem twierdzić, że naprawa nieoplacalna. Realny koszt używanego sprawnego 500-600zl
To jednak adapter, sprawdziłem z dużo tańszym no name i tu wszystko w porządku.