PDA

Zobacz pełną wersję : Konfiguracja przycisków w E-M5 MK III

m_a_g
12.03.23, 18:45
Czy w E-M5 MK III jest możliwość oddzielnego przypisywania funkcji do klawiszy dla robienia / przeglądania zdjęć?
Nie nie wiem czy zły dzień mam, czy źle szukam, ale nie mogę znaleźć w menu aparatu.
Konkretnie chodzi mi o to aby kiedy przeglądam zdjęcia móc przypisać sobie funkcję "rating" do np. przycisku ISO.
Ale nie widzę nigdzie w menu aparatu możliwości przypisywania funkcji do klawiszy przy podglądzie zdjęć, w sensie wiem jak przypisać inną funkcję do klawisza ISO, ale ona będzie działała podczas robienia zdjęć, a nie podczas podglądu, i nie o to mi chodzi.

Co robię źle?

pstrykacz_smartfonowy
12.03.23, 19:50
A to nie jest tak, że ocenianie zdjęć jest dostępne tylko w nowym menu?
Czyli w om1 na obecną chwilę.

m_a_g
12.03.23, 21:00
Poważnie? To mi do głowy nie przyszło :roll:

epicure
12.03.23, 21:04
Nie da się przypisać funkcji stricte w trybie odtwarzania. Ale rating gdzieś tam jest.

m_a_g
12.03.23, 22:16
epicure, wiesz co, kurde szukam i nie mogę znaleźć. W M1X również nie umiem. Internet milczy. Faktycznie chyba ratingu nie ma (dopiero w OM-1 jest to wiem na pewno bo sam widziałem).
Jeżeli gdzieś znajdziesz to napisz gdzie dokładnie na pewno się przyda :-)

epicure
13.03.23, 01:24
Masz rację, nie ma tej funkcji.

m_a_g
13.03.23, 02:39
Cóż, szkoda, taka podstawowa funkcja dla mnie bardzo pomocna, której implementacja nic nie kosztuje - dziwne że jej nie ma zwłaszcza przy tych wszystkich możliwościach konfiguracyjnych jakie od zawsze oferował Olympus.

Darekw1967
13.03.23, 10:31
Jakis czas temu mialem problem bo po przycisnieciu przycisku wyzwolenia migawki do polowy wyswietlacz w wizjerze symulowal mi co uzyskam po zrobieniu zdjecia.
Czasem bylo za jasno a czasem za ciemno i mi do dawalo po oczach.

Przy foceniu zdjec portretowych na HSS gdzie musialem krótkim czasem "zabic swiatlo zastane" na ekranie wizjera (przycisk do polowy) mialem CIEMNOSC po mimo, ze mialem na lampie ustawiona moc wyzwalania na M 1/8 i w testach bylo prawidlowe naswietlanie.

Aby temu przeciwdzialac musialem ustawic odpowiedni parametr w menu E-M5 -> SEKCJA I -> Symul. wizjera optycz. -> Wł