Zobacz pełną wersję : Pytanie o OM-1
Tak, wiem, szok że się pytam :-)
Ale pytam się bo znajomy poradził się mnie w sprawie tego aparatu skłaniam się aby mu go polecić, chciałem się tylko upewnić w kilku kwestiach.
Spawa jest taka: kolega szuka uniwersalnego aparatu na wszelkie wyjazdy, do używania na wycieczkach, przy dobrym świetle.
Aparat będzie traktował... no dość burtanie, użytkowo, nie cacka się ze sprzętem, plaża, piasek, woda, te sprawy.
Nie obrabia i nie będzie obrabiał zdjęć.
Wie że telefonem można robić, ale ma kasę i chce aparat, taka zachcianka.
Obiektywów zmieniać nie ma zamiaru.
Wymyśliliśmy sobie OM1 z 12-100 f4 PRO.
Używałem kiedyś ten aparat ale niedawno po premierze i mam pytanie w sprawie AF - czy kilka nowych fimware coś tu zmieniło?
Najbardziej przeszkadzało mi przy fotografii ludzi że wykrywanie twarzy jakby nie reagowało na wybór punku AF, aparat wybierał sobie dowolną twarz w kadrze a nie tą najbliżej wybranego punktu AF jak w innych systemach. Zmieniło się to?
Nie próbowałem AFu przy kilku osobach, nie miałem jeszcze okazji. Natomiast trzeba być dość blisko fotografowanej osoby by AF wskoczył na oko. A i tak przy przeglądaniu zrobionych zdjęć w wielu punkt ostrości wypadał obok na czole, czy między oczami. W efekcie przy f/2,8 (12-40) na m4/3 i tak nie było źle. Nie mam obiektywu z f/1,2 czy 1,4. niemniej jednak jak porównywałem z kolegą ( sony A7m4 z 24-105 f/4 ) to dwa światy. Brakuje mi jednak umiejętnego wykorzystania możliwości OM-1 . Jak się uda to jutro popracuję nad tym.
Dzięki za odzew! Daj znać jak sprawdzisz. Ja tam cudów nie oczekuję, zresztą z obiektywem 12-100 f4 GO jest na tyle duża że powinno być dobrze, chodzi tylko o to czy można samemu wskazać osobę do śledzenia.
Uzbierałem dzisiaj wielką grupę ( 3 osoby ) i AF złapał wszystkie twarze ale jak już chwycił oko to nie puszczał. Przesuwałem aparatem w lewo i prawo i nic, trzymał się jednej osoby. Gdy chciałem inną osobę mieć w punkcie AFu to musiałem puścić przycisk 'af on" i przekadrować. Wystarczyło że fotografowana osoba na moment schyliła głowę i AF się gubił. Mi to jeszcze nie przeszkadza, wolałbym aby łapał z większej odległości niż 3-4 metry.
Nie mam doświadczenia w portrecie więc warto te moje testy skonfrontować z innymi.
yac dziękuję Ci bardzo za ten test, dużo mi to wyjaśniło.
Trzeba popracowac w ustawieniach AF
Tzn zmienic priorytet twarzy na priorytet na AF zachowujac jednoczesnie wykrywanie twarzy i oka.
https://www.youtube.com/watch?v=XvNtVLFYWpk
Tak ok 3min 35s. Wiem, ze fimik nie jest dokladnie o tym, ale imho tak to powinno zadzialac.
Dziala nawet w wersji1,0
Natomiast AF na duza odleglosc ma srednia celnosc. Na mala-jest super. 3-4 metry to mala. Oko wykrywa z wiekszej, ptasie tak z 6-10m
BTW odpowiedz na punkt AF miedzy brwiami tez znajdzie sie na tym filmiku Po prostu masz za duzy krok AF, musisz zmniejszyc.
Wiem, ze jak sie ma Olki od zawsze, to ogladanie filmikow dla debiutantow to obciach.;)
Niemniej w zwiazku z bardzo duza iloscia pkt AF i wykrywaniem, to tutaj jest inna logika ustawien.
U mnie, (wersja 1,0 i problem z lacznoscia z kompem) AF kompletnie sie gubi przy znacznej zmianie odleglosci. i to niekoniecznie z nieskonczonosci na 1 m, wystarczy z 50 na 3 (tak mniej wiecej). Moze to zostalo poprawione. Oktualnie ostrze na punkt posredi i potem drugi raz. A obiekt nie zawsze czeka.
Problem z lacznoscia z Macami juz gdzies widzialam na forach, na razie nie udalo mi sie go rozwiazac. Wiec przy okazji jakby ktos odkryl gdzie on jest, to prosze o info.
Zreszta normalnie wykrywa twarz blizsza polu AF. Czasem po prostu pole AF jest za male i pole poczatkowe jest odlegle od tej blizszej twarzy tzn jej nie obejmuje.
I tu tez wracamy do innej logiki ustawien. Czasem warto miec wieksze pole, jak korzysta sie z wykrywania i zadowala tym, ze aparat wykryje obiekt najblizszy.
Ciagle jest duzo narzekan na AF przy fimowaniu, wiec jesli Twoj znajomy filmuje, to chyba do odradzenia. Choc ciekawi mnie jak poradzil sobie Lukasz Bozycki, on sie mocno przerzucil na filmowanie.
Zreszta normalnie wykrywa twarz blizsza polu AF. Czasem po prostu pole AF jest za male i pole poczatkowe jest odlegle od tej blizszej twarzy tzn jej nie obejmuje.
I tu tez wracamy do innej logiki ustawien.
Ciagle jest duzo narzekan na AF przy fimowaniu, wiec jesli Twoj znajomy filmuje, to chyba do odradzenia. Choc ciekawi mnie jak poradzil sobie Lukasz Bozycki, on sie mocno przerzucil na filmowanie.
Nie jestem pewny czy Cię rozumiem - na pewno wykrywa twarz bliższą punktowi AF?
Dam Ci przykład z M1X - mam punktowy AF ustawiony maksymalnie z lewej strony ekranu.
W kadrze są 3 osoby, przy czym ta z prawej jest najbliżej (ale nie jakoś dużo bliżej, wszystkie osoby sa mniej więcej w głębi ostrości).
Czy aparat mimo to wybierze twarz osoby z lewej strony najbliżej punktu AF (tak jak powinien) czy tej najbliższej z prawej?
Chyba zalezy jaki masz punkt AF. Jesli "All" plus wykrywanie to wybierze najblizszy obiektywu czyli z prawej.
IMHO jesli zastosujesz wersje ustawien, o ktorej napisalam, tzn zmniejszysz pole i prowadzisz priorytet AF to te z lewej, ale nie sprawdzalam.
Rzadko ustawiaja mi sie 3 kolibry. Z kilkoma kaczkami i zmiana ptaka jakos sobie radzilam, ale nie pamietam jak. Mysle, ze zwyczajnie, przesuwajac pkt AF. Pewne rzeczy robisz instyktownie, czasem to dziala,czasem nie, i zwykle wtedy szukasz przyczyny.
Tej logiki z M1X nie da sie przelozyc na OM1, w kazdym razie nie 1:1. Dlatego "starzy olkowicze" troche sie mecza.
Miałem na myśli pojedynczy, punktowy, punkt AF, absolutnie nie wszystkie.
jw
Nie mam jak sprawdzic (brak 3 modeli tego samego gatunku), raczej z lewej. Nie wykluczam jednak ze moze to zalezec od nadania priorytetu AF nad wykrywaniem. Ta logika jest momentami pokretna.
pstrykacz_smartfonowy
6.03.23, 19:35
Nie jestem pewny czy Cię rozumiem - na pewno wykrywa twarz bliższą punktowi AF?
Dam Ci przykład z M1X - mam punktowy AF ustawiony maksymalnie z lewej strony ekranu.
W kadrze są 3 osoby, przy czym ta z prawej jest najbliżej (ale nie jakoś dużo bliżej, wszystkie osoby sa mniej więcej w głębi ostrości).
Czy aparat mimo to wybierze twarz osoby z lewej strony najbliżej punktu AF (tak jak powinien) czy tej najbliższej z prawej?
Zgodnie z instukcją wykrywa twarze jako szare ramki, a ostrą twarz jako białą ramkę.
Jak mamy kilka twarzy do wyboru to ustawia losowo w obszarze ale dopiero wciśnięcie przycisku "wyboru twarzy pośród kilku twarzy" wybierze twarz najbliższą punktowi AF.
Natomiast "przycisk" i "przerolkowanie" po szarych ramkach przesuwa ostrość na inne posród szarych ramek i je aktywuje jako biale czyli ostre.
Przepraszam, wiem, że wątek dotyczy OM-1, ale zaciekawiło mnie, w jaki sposób udało Ci się ustawić EM1X, żeby wykrywał twarz najbliższą punktu AF. U mnie to nie chce działać.
Przepraszam, wiem, że wątek dotyczy OM-1, ale zaciekawiło mnie, w jaki sposób udało Ci się ustawić EM1X, żeby wykrywał twarz najbliższą punktu AF. U mnie to nie chce działać.
U mnie od zawsze to samo tak działało, nic nie musiałem robić. To znaczy wykrywa wszystkie w kadrze, ale na biało podświetla i ostrzy na tą obok ustawionego punktu AF.
To niesprawiedliwe, że u jednych działa, a u innych nie ;)
To niesprawiedliwe, że u jednych działa, a u innych nie ;)
Może to kwestia firmware? Masz najnowsze?
Może to kwestia firmware? Masz najnowsze?
Tak, mam firmware 2.4. W obiektywach też najnowsze. Testowałem z 12-40 f2.8 (pierwsza wersja), 40-150 2.8, 7-14 2.8, 25 1.8, 45 1.8. Próby w dobrych warunkach oświetleniowych twarze wyraźne, wykrywa wszystkie błyskawicznie. Jeśli któraś jest bliżej - wybiera ją. Jeśli są w jednakowej płaszczyźnie – wybiera losowo niezależnie od umiejscowienia punktu AF. Przekopałem instrukcję i nic tam nie ma o związkach punktu AF z wyborem twarzy.
Tak, mam firmware 2.4. W obiektywach też najnowsze. Testowałem z 12-40 f2.8 (pierwsza wersja), 40-150 2.8, 7-14 2.8, 25 1.8, 45 1.8. Próby w dobrych warunkach oświetleniowych twarze wyraźne, wykrywa wszystkie błyskawicznie. Jeśli któraś jest bliżej - wybiera ją. Jeśli są w jednakowej płaszczyźnie – wybiera losowo niezależnie od umiejscowienia punktu AF. Przekopałem instrukcję i nic tam nie ma o związkach punktu AF z wyborem twarzy.
O, to masz nowsze fimware niż ja, nawet nie wiedziałem że jest 2.4, Na moim było 2.0 zainstalowane dwa lata temu :-) Uaktualniłem do najnowszej wersji i będę musiał sprawdzić w wolnej chwili jak teraz działa.
Uaktualniłem do najnowszej wersji i będę musiał sprawdzić w wolnej chwili jak teraz działa.
Żeby się tylko nie okazało, że aktualizacja zbiera możliwość wyboru twarzy ;)
casper żebyś wiedział, że to było firmware. Uaktualniłem w weekend moego M1X do najnowszej wersji (2.4), dzisiaj rano byłem w lesie i jest taka kupa że szkoda mówić.
Nie poznaję aparatu po prostu. Wykrywanie ptaków jakby zupełnie przestało mi działać - ja nie twierdzę że poprzednio było idealnie, ale M1X używam już trzy lata do fotografii ptaków i zawsze byłem zadowolony.
Dzisiaj aparat uparcie podświetlał mi patyk / gałąź, nawet bez ptaka, jako ptaka. Że niby rozpoznawał ptaki tam gdzie ich nie było.
Po wylądowaniu ptaka na tejże gałęzi w 8/10 przypadków aparat go ignorował (nie oznaczał ramką) tylko dalej oznaczał ramką gałąź i tyle.
Dzisiaj na 400 zdjęć ostrych mam może 10? Masakra.
Rozumiem że OM miał problem z tym że AF z OM-1 nie był rewelacyjny i zrobił "downgrade" dobrego aparatu żeby więcej ludzi przeszło na OM-1 :-)
Mam nadzieję, że to raczej jakieś potknięcie firmy, które zostanie poprawione w kolejnej aktualizacji. Rozumiem, że nie chcą dodawać nowych funkcji w oprogramowaniu starszych aparatów, żeby napędzać sprzedaż nowszych modeli, ale psucie czegoś, co już jest, to już byłaby maksymalna chamówa.
W każdym razie pewnie znasz tę stronę, gdzie można pobrać i zainstalować starszą wersję firmware: https://lightsnowdev.com/Olympus/OMD/OMD-E-M1X.html
Nie znałem tej strony. Z tym że i tak boję się jej użyć, bo Olympus twierdzi że nie ma możliwości instalacji starszego oprogramowania - uaktualnienie jest ponoć nieodwracalne. Wolę nie ryzykować.
Ja kiedyś robiłem downgrade na em5 mk2 i poszło bez problemu. Jakiś czas później aparat był w serwisie gwarancyjnym i bałem się, że odmówią darmowej naprawy, bo zauważą, że było coś grzebane w oprogramowaniu. Ale nie zauważyli albo nie było to dla nich istotne.
Najwyrazniej dali Ci AF z OM-1.:roll:
Polubic, wrzucic firmwire w starszej wersji (ryzyko), poczekac na nowsza naprawiajaca bledy obecnej. Albo sprzedac aparat. Innych rad nie widze.
Od paru miesiecy sie z tym bujam.
Czekam na nowszą wersję, mam inny sprzęt jakby co, sprzedawać nie chcę lubię ten aparat :-)
Ta funkcja wykrywania ptaków i trzymania ostrosci na nich jest rzeczywiście taka rewelacyjna?
Nie jest rewelacyjna, ale jest znacznie lepsza, niż celowanie w ptaka ramką albo używanie AF-C+TR.
Ta funkcja wykrywania ptaków i trzymania ostrości na nich jest rzeczywiście taka rewelacyjna?
Rewelacyjna jest. W Sony, Canon, i Nikon Z9 :-)
W Olympusie M1X była bardzo dobra, kiedy działała jak powinna, wszystkie moje fotki ptaków na tym forum były zrobione przy jej wykorzystaniu.
Jest wygodna. Bardzo. Potem trudno wrocic do przesuwania ramki i celowania za jej pomoca. Pewnie sie da, ale wygodnictwo....
Co nie zmienia faktu, ze u mnie w OM 1 dziala dobrze glownie na niewielkie odleglosci.
Na dystans ciagle foty z OMD E1 Mark II sa ostrzejsze.
Jest wygodna. Bardzo. Potem trudno wrocic do przesuwania ramki i celowania za jej pomoca. Pewnie sie da, ale wygodnictwo....
Co nie zmienia faktu, ze u mnie w OM 1 dziala dobrze glownie na niewielkie odleglosci.
Na dystans ciagle foty z OMD E1 Mark II sa ostrzejsze.Tę niewielkie odległości to ile, 50m, 100m?
Raczej 5-10m. Blisko, a bardzo szybkie, np kolibry-wtedy wykrywanie jest idealne. Pewnie jakies karmikowe sikory podobnie.
Na 50 roznie na 100 juz slabo.
Tę niewielkie odległości to ile, 50m, 100m?
Jak masz obiektyw 5000mm to nawet 5KM, czemu nie... To nie chodzi o odległość tylko ile obiekt zajmuje miejsca w kadrze, a to już zależy od ogniskowej i wielkości danego ptaka....
Rzeczywiście zbędne pytanie, przecież ja też z 50m wróbla nie fotografuję.
Tak mniej wiecej do 4m lapie duze owady w locie rozpoznajac jako ptaki. Wiekszosc ostra.
Na niebie rozpoznaje i na 100m bez problemu, a czy ostrosc zdjec jest lepsza, czy gorsza-trudno mi powiedziec. W posrednich odleglosciach-mam wiecej trafionych z OMD E1mII.
Ale wiesz-mam nieostre konie z 5 m, tzn konskie glowy, a wyswietlal ramke na oko. Jest dosyc niestabilny, zobacze jak bedzie z wersja 1,4.
Potrafi zostawic ptaka tam, gdzie on jest i szukac go po pustym stawie, ogniskujac sie na zmarszczkach na wodzie.
Cos jak u Maga obecnie, tylko u mnie mial tak od nowosci.
Tak mniej wiecej do 4m lapie duze owady w locie rozpoznajac jako ptaki. Wiekszosc ostra.
Na niebie rozpoznaje i na 100m bez problemu, a czy ostrosc zdjec jest lepsza, czy gorsza-trudno mi powiedziec. W posrednich odleglosciach-mam wiecej trafionych z OMD E1mII.
Ale wiesz-mam nieostre konie z 5 m, tzn konskie glowy, a wyswietlal ramke na oko. Jest dosyc niestabilny, zobacze jak bedzie z wersja 1,4.
Potrafi zostawic ptaka tam, gdzie on jest i szukac go po pustym stawie, ogniskujac sie na zmarszczkach na wodzie.
Cos jak u Maga obecnie, tylko u mnie mial tak od nowosci. Prawdę mówiąc to trochę loteria, trzeba będzie poczekać na udoskonalenie tej funkcji.