PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilanie na dłuższe wyjścia - c765

Duckyk
7.06.08, 08:58
Witam Koledzy

Zastanawiam się nad alternatywnym i wydajnym zasilaniem na dłuższe wyjścia w teren z Olkiem c765. Kiedyś któryś z Kolegów zasugerował baterię z zasilacza awaryjnego UPS od komputera. I mam teraz pytanko - jak wydajny jest taki zestaw - UPS 400VA/240W + ( i tu również mam pytanie - czy zasilacz D-7AC - rozwiązanie jednak dość drogie, czy coś innego dopasowującego prąd do Olka - 4,8V i 2A poboru).

Będę wdzięczny za podpowiedź

Pozdrawiam - Daniel

grizz
7.06.08, 09:16
A gdzie tu sens?

Dżwigać to chcesz... kablami się bawić?

Lepiej kupić dodatkowy akumulatorek do aparatu.

Duckyk
7.06.08, 09:24
Tylko, że kolejny akumulatorek nie będzie miał większej pojemności niż ten co mam - a niestety c765 przy używaniu zoomu jest dość prądożerny (powiedziałbym bardzo w porównaniu do Panasa Fz którego mam w pracy). A chodzi mi o to by używać zoomu bez ograniczeń - niestety tylko tym można w kompakcie osiągnąć odpowiednie efekty z GO.
Ale dzięki za próbę pomocy

grizz
7.06.08, 09:35
To częściej zmienisz batrejkę... w czym problem?

Duckyk
8.06.08, 22:05
Z tym, że chodzi o wyjście całodniowe - niestety baterie przy minimalnym używaniu (czyli unikanie zoomu, błysku itd wystarczaja na max 2 godziny. Gdybym chciał bawić się zoomem to myślę, że max 20 min. przy uruchomionym na stałe aparacie - w ten sposób potrzebny byłby cały plecak baterii - i to raczej oryginalnych olka - które nie są tanie. Bo te po 30 pln. itd to wytrzymają jeszcze mniej niż oryginał.
Dlatego właśnie rozważam inną opcję dostarczania do aparatu emergii. Gdybym focił mało, to fakt - wystarczyły by 3 baterie i tyle.

grizz
8.06.08, 22:25
zaraz akumulatorek starcza Ci na 2h?

niemożliwe...

czmielek
8.06.08, 23:12
Kurde aż niemożliwe że tak krótko no chyba że lampy używasz jako latarki a aparatu jako kamery wideo. Napisz co z nim robisz że tak krótko trzyma.