Zobacz pełną wersję : E-M5 mk II - menu w wizjerze ?
1.
Nie znajduję takiego ustawienia, żeby menu dało sie używać przez wizjer.
Jak sie jest okularnikiem to dośc ważne. W Panasoniku to mam.
2.
Bo z brakiem "muskania" punktu AF, tzw targerting pad, w tym modelu trzeba się pożegnać?
Przytrzymaj dłużej przycisk EVF i zobacz, co tam się pojawi.
Przytrzymaj dłużej przycisk EVF i zobacz, co tam się pojawi.
...yyyy .... po długim wciśnięciu wchodzi auto EVF on/off
Na auto EVF nie narzekam, celowany obraz się przełącza zależnie od przyłożenia oka - menu nadal jedynie na telewizorku.
Zamknij ekran monitorkiem do aparatu.
Zamknij ekran monitorkiem do aparatu.
chyba za duży skrót myślowy jak na mnie blondynkę ...
Mówimy o EM5mk2 tak?
No więc możesz mieć telewizorek (ekran LCD) widoczny. Ale możesz przecież go obrócić (ten telewizorek) tak, żeby go nie widzieć. I wtedy masz całą obsługę w wizjerze. Ja, jako okularnik, tak właśnie zazwyczaj używam.
252541
Mówimy o EM5mk2 tak?
No więc możesz mieć telewizorek (ekran LCD) widoczny. Ale możesz przecież go obrócić (ten telewizorek) tak, żeby go nie widzieć. I wtedy masz całą obsługę w wizjerze. Ja, jako okularnik, tak właśnie zazwyczaj używam.
Aaaaa .... czyli fizycznie obrócić ... jak sie za długo w świecie wirtualnym siedzi, to się rozumie "wirtualne zamkniecie" ...
Wszystko wiadomo, dzięki.
Wybacz (prawie łysej i ciemnej) blondynce
pstrykacz_smartfonowy
13.02.23, 12:46
2.
Bo z brakiem "muskania" punktu AF, tzw targerting pad, w tym modelu trzeba się pożegnać?
Ale o chodzi? O przesuwanie czyli mizianie po ekranie w celu przesunięcia AF czy nie? Bo jest to konfigurowalne w menu jako aktywowanie/dezaktywowanie ekranu.Czy jeszcze kompletnie innego masz na myśli?
Jeśli chodzi o menu na wizjerze- sprawdź też czy jest wyłączona opcja "autoportret". Ogólnie wywołując menu i klikając przycisk "przełączania wizjer/ekran" da się wywołać menu w wizjerze.
Tak naprawdę najlepiej jest usiąść z instrukcją i aparatem i przejrzeć całe menu punkt za punktem i co on generuje.
Ale o chodzi? O przesuwanie czyli mizianie po ekranie w celu przesunięcia AF czy nie? .
... mizianie ciemnego telewizorka w czasie gdy celujesz przez EVF, oczywiście w celu przemieszczenia punktu AF
... mizianie ciemnego telewizorka w czasie gdy celujesz przez EVF, oczywiście w celu przemieszczenia punktu AF
W EM5mark2 nie ma.
pstrykacz_smartfonowy
13.02.23, 13:42
Aż sprawdziłem instrukcję. Faktycznie nie ma.Niespodzianka.:|
Cosinus w takim razie by przesuwać punkt AF możesz albo klikać przycisk strzałek albo po jednorazowym wciśnieciu przycisku strzałek w dowolnym kierunku PLGD przypomocy przedniej i tylnej rolki szybko przesuwać punkt AF. Chyba, że też się nie da.:roll:
W M1 v.3 i G9 jest joystick
Aż sprawdziłem instrukcję. Faktycznie nie ma.Niespodzianka.:|
Cosinus w takim razie by przesuwać punkt AF możesz albo klikać przycisk strzałek albo po jednorazowym wciśnieciu przycisku strzałek w dowolnym kierunku PLGD przypomocy przedniej i tylnej rolki szybko przesuwać punkt AF. Chyba, że też się nie da.:roll:
Tak, słuchacze Robina Wonga n/t AF kilka zdań nt tego braku zamieniają, i na anglojezycznych stronka pojawia się problem. NIEKTÓRZY liczą, ze wyjdzie aktualizacja softu.
ALE może byc i tak, że problem jest hardwarowy, np zaciemnienie telewizora wyłącza też zasilanie dotyku - tu soft nie podskoczy.
Na tym etapie (jak na razie) wierzę, ze Olympus, choć te i owe decuzje były blednę, i doprowadziły do utraty samodzielności, ale w ...ja nie leci jak np Canon,
Tak, dotarłem do tego (oba sposoby). Nie da się ukryć, ze "analogowe" dotknięcie "tutaj" jest bardziej intuicyjne i szybsze, niż naprowadzanie "cyfrowe" w dwóch osiach
Lub oderwać oko, dotknąć telewizorka i wrócić do celownika (co jest sprzeczne z radą @ToTom (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59892) ws menu), ale na razie jestem temu bliski.
@osinus (https://forum.olympusclub.pl/members/59251-cosinus) - tym razem ja troszkę nie rozumiem. Problem z brakiem TouchAF już dawno został zaktualizowany. Rozwiązanie nazywa się EM5mk3.
Dla mnie (dla mnie!) obecnie najfajniejsza w m4/3 jest OM-5, bo jest to EM1mk3 w body EM5.
pstrykacz_smartfonowy
13.02.23, 14:50
Tak, słuchacze Robina Wonga n/t AF kilka zdań nt tego braku zamieniają, i na anglojezycznych stronka pojawia się problem. NIEKTÓRZY liczą, ze wyjdzie aktualizacja softu.
ALE może byc i tak, że problem jest hardwarowy, np zaciemnienie telewizora wyłącza też zasilanie dotyku - tu soft nie podskoczy.
Może faktycznie odcinać zasilanie ekranu.Na update softwaru bym nie liczył bo jak wygląda obecnie wspierane aktualizacjami są jedynie m1m2,m1m3, m1xm m5m3, i oba modele OM. Cena body om5 z cashbackiem wynosi 5213zł albo om1 z cash 8078zł.Jest już troszkę atrakcyjniej cenowo.