PDA

Zobacz pełną wersję : OM1 transport zdjęć

FrankDux
8.02.23, 16:49
Witam.
Być może to banalne pytanie, ale naprawdę, nie wiem jak przetransportować zdjęcia z OM-1 do komputera, owszem mogę wyjąć kartę pamięci i wsadzić do czytnika, ale chodzi mi o kabel , w komplecie jest kabel USB C, nie ma HDMI, nie mam wejścia C, próbowałem kablem ze smartfona, ale nie wykrywa aparatu. W ustawieniach USB dałem ZAPIS. Może trzeba dokupić kabel micro HDMI / USB?.
Pozdrawiam

pstrykacz_smartfonowy
8.02.23, 17:05
Pobierz instrukcję

https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras_support/downloads/om_1_downloads.html

albo bezpośrednio

https://download.aws.olympus.eu/consumer/manuals/cameras/OM-1_MANUAL_PL.pdf

w instrukcji jest cały dział "podłaczanie aparatu do urządzeń zewnętrznych" i może tam znajdziesz odpowiedź jak w inny dostępny sposób połączyć oba urządzenia? Bo przy braku usb-c nakompie kabel CB-USB11 jest dobry ale nie ma go w pudełku.

Bodzip
8.02.23, 17:06
Kabel USB -> USB-C, taki:
https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/akcesoria-do-telefonow/kable-i-przewody/lanberg-kabel-usb-c-m-a-m-2-0-qc-3-0-1m-czarny-ca-usbo-20cu-0010-bk?gclid=EAIaIQobChMIyPrBxZmG_QIVAamyCh1MCQbJEAQYB SABEgJac_D_BwE

epicure
8.02.23, 17:12
Na przyszłość lepiej będzie się zaopatrzyć w czytnik kart pamięci. Porządny powinien być szybszy niż transfer po kablu.

wyszomir
8.02.23, 17:31
A po WiFi nie daje rady? Osobiście też wyjmuję z moich aparatów karty i wkładam w czytnik ale z tego co pamiętam bezprzewodowo też można.

FrankDux
8.02.23, 18:45
To taki kabel jak do smartfona, niestety nie łączy z komputerem.

Bodzip
8.02.23, 18:55
To taki kabel jak do smartfona, niestety nie łączy z komputerem.
Dlaczego się nie łączy ? Raczej MUSI. Może po połączeniu kablem wystarczy kliknąć na OK - to na krzyżaku :) (przy założeniu, że masz obiektyw z AF, przy obiektywie manualnym trzyba to OK kliknąć 2x.
Co do karty - w poległym na polu chwały E-PL5 przez częste wyjmowanie karty padło gniazdo gdzie umieszcza się kartę. wyszomir - po wifi idą tylko *.jpg. RAW-y nie pójdą. Gdzieś to w instrukcji wyczytałem.

pstrykacz_smartfonowy
8.02.23, 19:25
po wifi idą tylko *.jpg. RAW-y nie pójdą. Gdzieś to w instrukcji wyczytałem.

Ale w instrukcji do om1 jest napisane, że można wybrać format zdjęć. Raw-y też. Trzeba to tylko zrobić( w sensie transfer) poprzez aplikację OM-cośtam zależną od tego czy na smartfon czy komputer. Dlatego proponowałem by pytający pobrał i przeczytał instrukcję bo jest tam opisane krok po kroku jak to zrobić -transfer, wybór plików i ich formatów,rodzaj łącza. Jest w dziale "podłączanie do urządzeń zewnętrznych"

Tadeusz Jankowski
8.02.23, 21:45
Co do karty - w poległym na polu chwały E-PL5 przez częste wyjmowanie karty padło gniazdo gdzie umieszcza się kartę. @wyszomir (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=16140) - po wifi idą tylko *.jpg. RAW-y nie pójdą. Gdzieś to w instrukcji wyczytałem..
A to ciekawe. Ile gniazdo kart SD w przeciętnym aparacie może wytrzymać cykli zakładania karty?
TJ

epicure
8.02.23, 21:54
Ja kiedyś rozwaliłem kartę w testowanym OM-10 (nie pamiętam już która wersja). Obudowa karty się rozwarstwiła. Prowizorycznie wkleiłem taśmą i zdjęcia udało się jeszcze zgrać, ale karta już była do wyrzucenia.

Tadeusz Jankowski
8.02.23, 22:27
Czy powodem mogło być jakieś zacięcie przy wsuwaniu karty do gniazda i związana z tym większą siła nacisku potrzebną po to aby kartę "dopchnąć" do oporu, czy przypadek był związany z kruchością karty, która przy okazji zakładania do gniazda dała o sobie znać?
TJ

epicure
8.02.23, 22:33
Raczej przyczyną było ciasne gniazdo karty pamięci. Od początku coś mi w nim nie pasowało, karty wchodziły do niego z lekkim oporem. Może coś tam w środku siedziało. Był to testowy egzemplarz aparatu, z nimi się różne cuda dzieją.

wyszomir
9.02.23, 00:38
Ja kiedyś rozwaliłem kartę w testowanym OM-10 (nie pamiętam już która wersja). Obudowa karty się rozwarstwiła. Prowizorycznie wkleiłem taśmą i zdjęcia udało się jeszcze zgrać, ale karta już była do wyrzucenia.

Raczej E-M10... chyba że masz takie wejścia w OM-System że dali ci nowy model do testów zanim jeszcze przecieki się o nim rozeszły:-)
A rozwarstwienie karty też mi się kiedyś zdarzyło.

epicure
9.02.23, 09:05
Tak, oczywiście E-M10 :D