PDA

Zobacz pełną wersję : SLR Magic 12mm t1.6 - trudne początki

Jarotl
2.02.23, 10:00
Cześć!
Nabyłem drogą kupna wyżej wymieniony obiektyw i chcę go używać troszkę do krajobrazu. Zrobiłem na szybko pierwsze zdjęcia i w oczy rzuciło mi się winietowanie dość wyraźne i rosnące z wartością przysłony. Czy to czysta fizyka, taki obiektyw czy w ogóle wada systemu? Puszka jakiej używam to em1 mk2. Zdjęcia w załącznikach, pierwsze obiektywu wykonane z niską wartością przysłony a drugie z wysoką. Nastepne to zdjęcia jeziora i te na wyższych ustawieniach przysłony ale maksymalnie f/8.
Ogólnie chciałbym poćwiczyć krajobraz ale jakoś te zdjęcia mnie nie przekonują i jest to dla mnie irytujące :)
Za wszelką pomoc i rady z góry dziękuję.

Bodzip
2.02.23, 11:42
Oj tam :) Trzeba uwzględnić te 12 mm szerokości obiktywu w wołarce RAW-ów.

252106

Jarotl
2.02.23, 12:29
Kadrowales zdjęcie czy w inny sposób to zrobiłeś? Automatycznego profilu dla tego obiektywu nie ma w LR.

And.N
2.02.23, 12:45
Trochę wywoływałem zdjęć z różnych obiektywów, ale przyznam nie pamiętam abym miał do czynienia z taką winietą:
252111

Oj tam :smile: Trzeba uwzględnić te 12 mm szerokości obiktywu w wołarce RAW-ów.

Jak się wytnie sporo kadru (obojętnie ręcznie czy automat) to fakt, tego efektu nie będzie, tylko czy o to chodzi aby pozbywać się tyle kadru...
252112

Ta winieta jest tylko na 12 mm, czy na dłuższych ogniskowych także (podejrzewam, ze juz nie) ?
Czy na obiektywie nie jest coś nakręcone, jakiś pierścień, filtr ?

Bodzip
2.02.23, 13:05
@andtor2 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=10600) - to nie jest obcięte z rozmysłem, to zrobił program który zastosował korekcję obiektywu. Każdy program to zrobi w ten sposób. Ja akurat (jak kolega pisał - nie ma tego profilu w LR... ani w Darktable) - więc zastosowałem profil z Olympusa 12 mm. Ale to można zrobić też ręcznie. Odpowiednie narzędzia są i w PS i w Gimpie.
===edit===
samo wyprostowanie zdjęcia bo jest krzywe, obcina część kadru.

And.N
2.02.23, 13:10
Dlatego napisałem:

Jak się wytnie sporo kadru (obojętnie ręcznie czy automat) to fakt, tego efektu nie będzie, tylko czy o to chodzi aby pozbywać się tyle kadru...

Ja bym takiego obiektywu nie chciał, gdzie 12mm jest praktycznie nieużywalne, bo i tak trzeba wykadrować pewnie do ok. 14mm.
(jest jeszcze możliwa inna przyczyna tej winiety o czym wspominałem)

edit.

samo wyprostowanie zdjęcia bo jest krzywe, obcina część kadru.
To pierwsze, które wstawiłem nie trzeba prostować, a i tak trzeba sporo wykadrować tej winiety.

Bodzip
2.02.23, 13:31
To pierwsze, które wstawiłem nie trzeba prostować, a i tak trzeba sporo wykadrować tej winiety.
I tak i nie.
Fakt, program przy zastosowaniu korekcji obiektywu troszkę wykadruje. Ale niewiele, bardzo niewiele. Poniżej....

252113 252114

I jeszcze - ten obiektyw winietuje mocno z prawej strony i trzeba to ręcznie korygować (PG i PD) Lewa strona (dół i góra) są w miarę do ogarnięcia.
Jeśli ten obiektyw jest za psie pieniądze, to wart zakupu. Trochę się trzeba nagrzebać ale da się go ogarnąć.

And.N
2.02.23, 13:40
O i tu wyszło całkiem OK, bez większej straty dla kadru.

Dla mnie jest trochę podejrzane z tą winietą. Miałem kiedyś coś podobnego jak na obiektyw nakręciłem 2 filtry (szary i polaryzacyjny), aby wydłużyć czas ekspozycji.

Jarotl
2.02.23, 13:42
Faktycznie na obiektyw nakręcony jest filtr UV. Muszę zobaczyć bez niego

Bodzip
2.02.23, 13:45
Są tzw. filtry "slim" aby uniknąć winiety.

And.N
2.02.23, 13:45
Z dużą dozą pewności to będzie ta przyczyna. Daj znać jak sprawdzisz.

dzemski
2.02.23, 14:57
to ewidentnie wygląda na winietę od ramek filtra

Jarotl
2.02.23, 16:47
Macie rację, to filtr. Dzięki za pomoc.

And.N
2.02.23, 17:12
Proszę bardzo.

Bodzip
2.02.23, 18:43
Ale korekcję obiektywu i tak musisz zastosować. Popatrz na linię horyzontu - powinna być linia a jest delikatny łuk. Przeklikaj sobie te dwa zdjęcia które wkleiłem obook siebie - bardzo wyraźnie to widać.

yac
5.02.23, 22:55
A to nie tulipan źle założony? chyba też taki efekt daje.