Zobacz pełną wersję : M5 Mk III - pytania do wposiadaczy
Witam
Mam kilka pytań do posiadaczy korpusu Olympsu M5 III. Analizując aparat nie znalazlem konkretnych odpowiediz w internetach.
- jak to jest w praktyce z żywotnością baterii, W moim M10 III mam ta samą i spokojnie starcza mi na kilkaset zdjęć. Czy w M5 faktycznie jest tak źle, jak piszą w recenzjach?
- Bracketign Ekspozycji i HDR - czy ta opcja jest w pełni konfigurowalna? W M10 mam to tylko w odzielnym trybie (AP) i mozliwości konfoguracji np. ekspozycji czy czasu naśweitlania są ogranczone. Czy w M5 bracketing i hdr są dostępne w trybie M?
Darekw1967
28.12.22, 16:03
Ustawilem tryb M i nacisnalem przycisk pod ktorym mam HDR i na ekranie wyswietlacza pojawilo sie HDR.
Co do akumulatora ciesze sie, ze jest to standard ogniwa z EPL-5 bo mam 5-6 akumulatorow i sie to wykorzysta.
jak to jest w praktyce z żywotnością baterii, W moim M10 III mam ta samą i spokojnie starcza mi na kilkaset zdjęć. Czy w M5 faktycznie jest tak źle, jak piszą w recenzjach?
Jest nie gorzej niż w E-M10.
Bracketign Ekspozycji i HDR - czy ta opcja jest w pełni konfigurowalna? W M10 mam to tylko w odzielnym trybie (AP) i mozliwości konfoguracji np. ekspozycji czy czasu naśweitlania są ogranczone. Czy w M5 bracketing i hdr są dostępne w trybie M?
Bracketing ekspozycji nie ma ograniczeń. Z kolei podstawowym ograniczeniem trybu HDR jest kiepska jakość zdjęć z niego uzyskiwanych.
Darekw1967
28.12.22, 21:00
Jak patrze w wizjer i krece korekcja ekspozycji to mi obraz w wiejrze raz rozjasnia sie a raz przyciemnia.
Nie pamietam gdzie to sie wylaczalo abym mial jednakowy poziom jasnosci niezaleznie od korekcji ekspozycji.
Jak patrze w wizjer i krece korekcja ekspozycji to mi obraz w wiejrze raz rozjasnia sie a raz przyciemnia.
Nie pamietam gdzie to sie wylaczalo abym mial jednakowy poziom jasnosci niezaleznie od korekcji ekspozycji.hmmm chcesz wyłączyć funkcję jedną z bardziej przydatnych w aparatach cyfrowych ? rozsądne !!
Darekw1967
28.12.22, 21:38
hmmm chcesz wyłączyć funkcję jedną z bardziej przydatnych w aparatach cyfrowych ? rozsądne !!
Daje mi to czesto po oczach bo wychodzi przejaskrawiony ekran i mnie to irytuje.
Przyzwyczailem sie do sledzenia histogramu bez zmiany jasnosci ekranu.
Przy okazji...
Zauwazylem, ze opis pewnych funkcji troche przeklamuje faktyczne dzialanie.
Przy funkcji odszumiania pisze ze odszumia na wysokich iso a przetestowalem, ze tak nie jest... Odszumia JPG-i nawet na 200 ISO i robi w trawy lekka papke, jak to wylacze to nie mam na 200 ISO papki.
Zauwazylem, ze opis pewnych funkcji troche przeklamuje faktyczne dzialanie.
Przy funkcji odszumiania pisze ze odszumia na wysokich iso a przetestowalem, ze tak nie jest... Odszumia JPG-i nawet na 200 ISO i robi w trawy lekka papke, jak to wylacze to nie mam na 200 ISO papki.
Masz włączoną Gradację Auto i/lub zmienioną krzywą na rozjaśnianie cieni? Wtedy odszumia jeszcze bardziej, nawet na minimalnych ustawieniach.
Zdaje się, że wcześniej siedziałeś w Fuji. Jeśli tak, to JPEGi z Olka będą gorzką pigułką do przełknięcia.
Darekw1967
28.12.22, 22:27
Masz włączoną Gradację Auto i/lub zmienioną krzywą na rozjaśnianie cieni? Wtedy odszumia jeszcze bardziej, nawet na minimalnych ustawieniach.
Zdaje się, że wcześniej siedziałeś w Fuji. Jeśli tak, to JPEGi z Olka będą gorzką pigułką do przełknięcia.
Z tym odszumianiem doszedlem, ze to ma byc wylaczone i wtedy jpg-i sa szczegolowe i nie ma problemow.
Dla mnie nie ma problemu jak mam olkowy szum. Problemem jest jak mam papke i nic z tym nie moge pozniej dalej zrobic.
Moze wiesz gdzie sie wylacza te zmienna jasnosc wizjera w zaleznosci od pokretla korekcji ekspozycji ?
Co do Fuji to nie rozwijalem tego systemu. X-T10 + w miare dobre szklo ale zaczely mi sie pojawiac na matrycy czerwone pixele a nie chcialem inwestowac w nowsze puszki za... 7 tys. zl.
Kupilem Olka o-md em5 mark3 w promocji bo mialem wczesniej juz szkla do olka: m.Zuiko 75mm/1.8 i m.Zuiko 12-45/4 Pro.
Ogolnie super sprawa z tym apartem: male to, lekkie, szybkie i super jakosc obrazu.
Bardzo wazna rzecz, ze korpus i szklo sa uszczelnione i body chodzi jak cacko.
Dla mnie nie ma problemu jak mam olkowy szum. Problemem jest jak mam papke i nic z tym nie moge pozniej dalej zrobic.
Otóż to. Niestety przy niektórych kombinacjach ustawień jest to nie do ominięcia.
Moze wiesz gdzie sie wylacza te zmienna jasnosc wizjera w zaleznosci od pokretla korekcji ekspozycji ?
Trybik, zakładka I, Symulacja wizjera optycznego.
Darekw1967
28.12.22, 23:25
Dziekuje Ci za pomoc ;)
Czytalem w jakims poscie, ze wyprzedales fuji i przeszedles na Olka.
Uwazam, ze madrze zrobiles i wcale nie jest to cofniecie sie w rozwoju w sprzecie.
Trzeba byc naprawde bardzo swiadomym fotografem aby docenic zalety systemu 4/3.
Znalem fotografika portreciste, ktory focil tylko systemem 4/3 i uzyskiwal wspaniale rezultaty.
Właściwie to parę tygodni temu wróciłem do Fuji [emoji3] Ale Olka mam, na razie się go nie pozbywam.
Darekw1967
29.12.22, 00:30
Kazdy szuka dla siebie najlepszych rozwiazan ;)
Zastanawialem sie jeszcze nad Canonem EOS RP ale dla mnie najwazniejsze to jak najmniejszy i jak najlzejszy sprzet.
Zrezygnowalem z FF i po czesci z APS-C.
Moze kiedys... Zmienie zdanie ;)
Idealne rozwiązanie leży pośrodku między Olkiem i Fuji. Nikt go jednak nie wyprodukował, więc postanowiłem mieć oba [emoji3]
Daje mi to czesto po oczach bo wychodzi przejaskrawiony ekran i mnie to irytuje.
Przyzwyczailem sie do sledzenia histogramu bez zmiany jasnosci ekranu..
W M10 można to zablokować. Jest opcja autojasnośc EVF, więc na pewno w M5 to musi być. Ja ustawiam na najciemniejsza, ale niestety i tak przekłamuje, bo zdjęcie w EVF pokazywane jest za jasno i po zgraniu do komputera jest lekkie zdziwienie.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
A czy można ten problem obejść podczas wywoływania z .orf?
A czy można ten problem obejść podczas wywoływania z .orf?
Tak, jakość w RAW jest bez zarzutu.
Tak, jakość w RAW jest bez zarzutu.
Osat nio robię pod 2 zdjęcia - jedno jpg a drugie orf. Przy czym .orf uzywam głównie w sytuacjach, gdy byla zła sytuacja oświetleniowa. Na jakie opcje warto zwrócić uwagę, żeby jakość zdjęcia była najlepsza? I nie chodzi mi o opcje niwelujace winietowanie czy abberacje obiektywu tylko o zdjęcie samo w sobie.
Kazdy szuka dla siebie najlepszych rozwiazan ;)
Zastanawialem sie jeszcze nad Canonem EOS RP ale dla mnie najwazniejsze to jak najmniejszy i jak najlzejszy sprzet.
Zrezygnowalem z FF i po czesci z APS-C.
Moze kiedys... Zmienie zdanie ;)
A mi się marzy Lumix S5 czyli taki "pełnoklatkowy Olympus", bo dzieki wymianie doświadczeń często obie firmy korzystaja z podobnych rozwiązań. Co ciekawe ten aparat ma 2 natywne czułości ISO z czego jedna to aż 4000 czyli bez szumów. Niestety póki co cenowo jest za wysoko. Może, gdy neidługo wypuszczą II gerenację to cena spadnie.
A mi się marzy Lumix S5 czyli taki "pełnoklatkowy Olympus", bo dzieki wymianie doświadczeń często obie firmy korzystaja z podobnych rozwiązań. Co ciekawe ten aparat ma 2 natywne czułości ISO z czego jedna to aż 4000 czyli bez szumów. Niestety póki co cenowo jest za wysoko. Może, gdy neidługo wypuszczą II gerenację to cena spadnie.[/QUOTE]
na dniach ma być premiera s5marII/s5x markII jest szansa na spadek ceny s5, co ciekawe w s5markII jest AF fazowy + po kontraście, ten z x podobno ma mieć jeszcze lidar wspomagajacy AF ? od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana systemu. myślałem o z7 II ale teraz poczekam :)
Z sympatii dla rozwiązań Olympusa jednak wybrałbym, Panasonic, mimo, że firmy takie jak Panaosnic czy Sony nie kojarzą mi się z typowo fotograficznymi. Jednak Panasonic chociaż stworzył swoje pudełko od podstaw (chyba razem z Leica), a Sony po prostu kupiło sobie legendarną Minoltę a teraz kontynuuje swoją wizję :) Na chwilę obecną Lumix S5 błyskawicznie stanial o ok. 1000 z ł, ale nadal to 6900 za korpus. Jak na moje raczej amatorskie użytkowanie za dużo.
Ten S5 ma podobno też swoje mankamenty - słąbą ilośc klatek przy zdjęciach seryjnych i jest nieco grubszy niż jego odpowiednik w Sony. Za to wysokość i szerokośc korpusu jest dość zblizona do Olympus M10/M5, więc jak na pełną klatkę dośc kompaktowy. Zobacz:
Panasonic S5 vs Olympus E-M10 III Detailed Comparison (cameradecision.com) (https://cameradecision.com/compare/Panasonic-Lumix-DC-S5-vs-Olympus-OM-D-E-M10-Mark-III)
Na jakie opcje warto zwrócić uwagę, żeby jakość zdjęcia była najlepsza? I nie chodzi mi o opcje niwelujace winietowanie czy abberacje obiektywu tylko o zdjęcie samo w sobie.
Jeśli chodzi o RAW, to wystarczy w miarę poprawnie naświetlić i nic więcej nie trzeba. W przypadku JPEGów sytuacja jest bardziej skomplikowana i trudno o jednoznaczną odpowiedź, bo na jakość składa się kilka aspektów: kolor, DR, kontrast, detal, szumy. W przypadku Olka niestety nie da się mieć wszystkiego na raz (w OM-1 jest ciut lepiej z detalem). I choć kolor sam w sobie jest bardzo dobry (o ile WB zostanie ustawiony poprawnie), to z pozostałymi wiąże się sporo kompromisów, uwidaczniających się tym bardziej, im trudniejsze są warunki oświetleniowe. Jeśli będziesz chciał uzyskać wysoki DR, to ucierpi na tym cała reszta. Jeśli będziesz chciał uzyskać dobry detal, to ucierpi na tym cała reszta. Jeśli będziesz chciał uzyskać przyjemny kontrast, to... i tak dalej. Albo trzeba to jakoś wyważyć, albo z czegoś zrezygnować. Oczywiście mowa o wymagających warunkach, w których silnik JPEG dochodzi do granic swoich możliwości. W prostych scenach prawdopodobnie nie będzie problemu.
Uniwersalnych dobrych ustawień niestety nie ma. Najlepiej robić w RAW+JPEG na standardowych ustawieniach z gradacją Auto, z minimalnym odszumianiem i wyostrzaniem (chyba, że masz słaby obiektyw, to nie ruszaj wyostrzania) i w razie czego sobie wywoływać w aparacie, metodą prób i błędów bawiąc się ustawieniami. Albo olać JPEGi w ogóle.
Za to wysokość i szerokośc korpusu jest dość zblizona do Olympus M10/M5, więc jak na pełną klatkę dośc kompaktowy. Zobacz:
Panasonic S5 vs Olympus E-M10 III Detailed Comparison (cameradecision.com) (https://cameradecision.com/compare/Panasonic-Lumix-DC-S5-vs-Olympus-OM-D-E-M10-Mark-III)
Te obrazki raczej nie są w takiej samej skali.
Jeśli chodzi o RAW, to wystarczy w miarę poprawnie naświetlić i nic więcej nie trzeba. W przypadku JPEGów sytuacja jest bardziej skomplikowana i trudno o jednoznaczną odpowiedź, bo na jakość składa się kilka aspektów: kolor, DR, kontrast, detal, szumy. W przypadku Olka niestety nie da się mieć wszystkiego na raz (w OM-1 jest ciut lepiej z detalem). I choć kolor sam w sobie jest bardzo dobry (o ile WB zostanie ustawiony poprawnie), to z pozostałymi wiąże się sporo kompromisów, uwidaczniających się tym bardziej, im trudniejsze są warunki oświetleniowe. Jeśli będziesz chciał uzyskać wysoki DR, to ucierpi na tym cała reszta. Jeśli będziesz chciał uzyskać dobry detal, to ucierpi na tym cała reszta. Jeśli będziesz chciał uzyskać przyjemny kontrast, to... i tak dalej. Albo trzeba to jakoś wyważyć, albo z czegoś zrezygnować. Oczywiście mowa o wymagających warunkach, w których silnik JPEG dochodzi do granic swoich możliwości. W prostych scenach prawdopodobnie nie będzie problemu.
Chodzi mi o to czy z RAW jestem w stanie uzyskać lepszego jpg niż to co generuje aparat w trakcie tworzenia?
Gradacje mam auto chociaż czytalem, że niby lepiej normal - ale wtedy jest za bardzo kontrastowo. Wyostrzanie mam na -1, bo na cienkich krawędziach typu gałęzie za bardzo widać "obwodkę".
Nie do końca rozumeim, co daje opcja usuwanie zamglenia jeśli chodzi o jakość oraz opcja Przezroczystość.
Te obrazki raczej nie są w takiej samej skali.
Tam niżej są.
Chodzi mi o to czy z RAW jestem w stanie uzyskać lepszego jpg niż to co generuje aparat w trakcie tworzenia?
A tego to nie wiem, zależy od umiejętności :)
Darekw1967
29.12.22, 16:43
To zalezy od Twoich umiejetnosci i narzedzi jakich uzyjesz. Jezeli wiesz co chcesz to RAW jest bezkonkurencyjny.
Zaden silnik aparatu ktory tworzy jpg-i nie jest doskonaly i to jest taki automat co nie analizuje logiki zdjecia i to co powinno byc lepiej a co mniej wyciagniete.
Masz ustawione jakies parametry dla JPG-a i wszystkie zdjecie leca przez to sito.
Mam pytanie czy robiliscie aktualizacje softu ?
U mnie jest wersja 1.0 a widzialem, ze najnowsze jest 1.6.
Czy dla wersji 1.6 jest menu po polsku ?
Czy cos sensownego doszlo i czy byly jakies problemy po aktualizacji ?
Za to wysokość i szerokośc korpusu jest dość zblizona do Olympus M10/M5, więc jak na pełną klatkę dośc kompaktowy. Zobacz:
Sa znaczne roznice wysokosci i dlugosci miedzy korpusami.
Panasonica S5 -> 24 MP | Pełnoklatkowa (35,6 x 23,8 mm) matryca CMOS
Olympusa E-M10 III -> 16 MP | Przetwornik CMOS 4/3 (17,4 x 13 mm).
Zaden silnik aparatu ktory tworzy jpg-i nie jest doskonaly i to jest taki automat co nie analizuje logiki zdjecia i to co powinno byc lepiej a co mniej wyciagniete.
Masz ustawione jakies parametry dla JPG-a i wszystkie zdjecie leca przez to sito.
To jest dokładnie to samo, co soft do edycji RAWów, tylko ilość i zakres ustawień jest mniejszy, a interfejs bardziej upierdliwy. Jak chcesz mieć automat, który niczego nie analizuje, to niczego nie tykasz, a jak chcesz coś pozmieniać, to zmieniasz - tak jak w Lightroomie. Tam też wszystkie zdjęcia lecą po automatycznym presecie dopóki sam czegoś nie poprzestawiasz.
Darekw1967
29.12.22, 19:00
To jest dokładnie to samo, co soft do edycji RAWów, tylko ilość i zakres ustawień jest mniejszy, a interfejs bardziej upierdliwy. Jak chcesz mieć automat, który niczego nie analizuje, to niczego nie tykasz, a jak chcesz coś pozmieniać, to zmieniasz - tak jak w Lightroomie. Tam też wszystkie zdjęcia lecą po automatycznym presecie dopóki sam czegoś nie poprzestawiasz.
Byc moze w graficznych silnikach w bezlustrach zawita porzadne AI.
Uzywam oprogramowania Topaz Gigapixel AI i to co robi ten soft to... Niesamowite...
https://www-topazlabs-com.translate.goog/gigapixel-ai?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc
Już zawitało, Fuji ma AWB oparty o AI.
To zalezy od Twoich umiejetnosci i narzedzi jakich uzyjesz. Jezeli wiesz co chcesz to RAW jest bezkonkurencyjny.
Używam softu od Olympus/OMSystem. A jak np. dodanie ekspozycji wpływa na jakość jpg i czy jest może mozliwość zrobienia jpg lepszej jakości z mniejszą kompresją?
Sa znaczne roznice wysokosci i dlugosci miedzy korpusami.
Panasonica S5 -> 24 MP | Pełnoklatkowa (35,6 x 23,8 mm) matryca CMOS
Olympusa E-M10 III -> 16 MP | Przetwornik CMOS 4/3 (17,4 x 13 mm).
Wg specyfikacji maks 1 cm. Nie chodzi mi o matrycę. mimo wszystko w pełnoklatkowym Lumix potrafili to upchać w dość małym korpusie. Szok! Nie wiem czy OM-1 nie jest większy.
Darekw1967
30.12.22, 00:27
Używam softu od Olympus/OMSystem. A jak np. dodanie ekspozycji wpływa na jakość jpg i czy jest może mozliwość zrobienia jpg lepszej jakości z mniejszą kompresją?
Wg specyfikacji maks 1 cm. Nie chodzi mi o matrycę. mimo wszystko w pełnoklatkowym Lumix potrafili to upchać w dość małym korpusie. Szok! Nie wiem czy OM-1 nie jest większy.
Co do gabarytów i wagi masz tak:
Panasonic S5
132.6 x 97.1 x 81.9 mm
waga:714g
Olympus E-M10 III
120 x 83 x 47 mm
waga:390 g
Co do obrobki mozesz z RAW-a uzyskac lepszej jakosci material i zgrac wstepnie na TIFF 16bit/kanal a pozniej obrobic i zapisac w innym programie jako jpg o mniejszej kompresji czyli lepszej jakosci ;)
Jak chcesz uzyskiwac jak najmniejsze pliki jpg z jak najlepsza jakoscia to pobaw sie tym:
https://we.tl/t-1amQpPtLov
Co do gabarytów i wagi masz tak:
Panasonic S5
132.6 x 97.1 x 81.9 mm
waga:714g
Olympus E-M10 III
120 x 83 x 47 mm
waga:390 g
Dodaj jeszcze rozmiary i ciężar obiektywów do obu systemów - np.
Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 Pro
Max. diameter
69.9 mm
Length
84 mm
Weight
382 grams
Leica Vario-Elmarit-SL 24-70mm f/2.8 ASPH
Max. diameter
88 mm
Length
123 mm
Weight
856 grams
Tu masz małe porównanie jak takie zestawy wygladają:
https://camerasize.com/compact/#835.412,887.412,725.412,857.988,ha,t
Cenowo też obiektywy zapewne będą się różnić...
Na jakości obrazu i dostępnych czułościach zyskasz, ale rozmiarami, ciężarem i ceną za to zapłacisz.
A jak np. dodanie ekspozycji wpływa na jakość jpg i czy jest może mozliwość zrobienia jpg lepszej jakości z mniejszą kompresją?.
Każda manipulacja JPEGiem degraduje jego jakość, choć skutki lekkiego rozjaśnienia wcale nie muszą rzucać się w oczy. Wszystko zależy od zakresu ingerencji, stopnia kompresji, ilości łagodnych przejść tonalnych. Czasami da się trochę podkręcić zdjęcie i w necie na zmniejszonym zdjęciu nawet nikt się nie zorientuje, że to był JPEG.
Są aparaty, które umożliwiają zapis w formacie HEIF i TIFF, gdzie można sobie pozwolić na dużo większą obróbkę.
I warto poczytać to: https://forum.olympusclub.pl/threads/123077-JPEG-XL-nowy-format-kodowania-obrazu
A mi się marzy Lumix S5 czyli taki "pełnoklatkowy Olympus", bo dzieki wymianie doświadczeń często obie firmy korzystaja z podobnych rozwiązań. Co ciekawe ten aparat ma 2 natywne czułości ISO z czego jedna to aż 4000 czyli bez szumów. Niestety póki co cenowo jest za wysoko. Może, gdy neidługo wypuszczą II gerenację to cena spadnie.
na dniach ma być premiera s5marII/s5x markII jest szansa na spadek ceny s5, co ciekawe w s5markII jest AF fazowy + po kontraście, ten z x podobno ma mieć jeszcze lidar wspomagajacy AF ? od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana systemu. myślałem o z7 II ale teraz poczekam :)[/QUOTE]
viruuss
Włażenie w kolejną niszę nie jest zbyt rozsądne.
Sony jednak jest lepszym wyborem ze względu na optykę. I możesz mieć wtedy Sony 200-600, o którym dobrze pisał nasz kolega.
na dniach ma być premiera s5marII/s5x markII jest szansa na spadek ceny s5, co ciekawe w s5markII jest AF fazowy + po kontraście, ten z x podobno ma mieć jeszcze lidar wspomagajacy AF ? od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana systemu. myślałem o z7 II ale teraz poczekam :)
viruuss
Włażenie w kolejną niszę nie jest zbyt rozsądne.
Sony jednak jest lepszym wyborem ze względu na optykę. I możesz mieć wtedy Sony 200-600, o którym dobrze pisał nasz kolega.[/QUOTE]
wiem, ale do Panasa mam sentyment :) im więcej czytam testów/recenzji itp to zamiast Z7II (porównywalny pułap cenowy) wychodzi mi własnie sony A7IV + Tamron 150-500mm F/5-6.7, do nikona szkła natywne z mocowaniem Z są poza moją percepcją cenową, a do podłączania przez FTZ jakoś nie mam przekonania :( w ekosystemie sony alternatyw jest dużo i to akceptowalnych cenowo :) jest też jakaś wzmianka o A1 "baby" z matrycą APSC - A10,podobno 30 FPS ? zmiana / drugi system to nie operacja na otwartym sercu, można poczekać :)
Na zdjęciach z mundialu są reporterzy z Z9 w zestawach z lustrzankowymi obiektywami, więc działa.
...A poza tym https://nikonrumors.com/2022/12/07/confirmed-sigma-to-announce-their-first-lenses-for-nikon-z-mount-in-2023.aspx/
https://photorumors.com/2022/12/07/sigma-to-announce-a-new-60-600mm-f-4-5-6-3-dg-dn-os-sports-lens-for-sony-e-mount-and-their-first-lens-for-nikon-z-miunt/ (https://nikonrumors.com/2022/12/07/confirmed-sigma-to-announce-their-first-lenses-for-nikon-z-mount-in-2023.aspx/)
Na zdjęciach z mundialu są reporterzy z Z9 w zestawach z lustrzankowymi obiektywami, więc działa.
...A poza tym https://nikonrumors.com/2022/12/07/confirmed-sigma-to-announce-their-first-lenses-for-nikon-z-mount-in-2023.aspx/
https://photorumors.com/2022/12/07/sigma-to-announce-a-new-60-600mm-f-4-5-6-3-dg-dn-os-sports-lens-for-sony-e-mount-and-their-first-lens-for-nikon-z-miunt/ (https://nikonrumors.com/2022/12/07/confirmed-sigma-to-announce-their-first-lenses-for-nikon-z-mount-in-2023.aspx/)
wiem, że działa ale nie mam szkieł do nikona i nie chcę zaczynać od czegoś w rodzaju protezy :( podobno był też testowany nikon Z8 na mundialu ? sigma to ciekawe info !
wiem, ale do Panasa mam sentyment :) im więcej czytam testów/recenzji itp to zamiast Z7II (porównywalny pułap cenowy) wychodzi mi własnie sony A7IV + Tamron 150-500mm F/5-6.7
Miałem Sony A7 w pierwszej wersji i to był dramat. Miało się wrażenie używania prototypu i to w jakiejś wczesnej wersji.
Teraz mam A7III i to jest w końcu dojrzały aparat którego można używać z przyjemnością.
Co do Tamrona to 150-500 jest teraz w dobrej cenie, ale jednak docelowo to szukałabym Sony 200-600, w tym roku dało się go kupić za około 6000zł po uwzględnieniu wszystkich promocji, zniżek i cashbacków.
Panasoniki są ciekawe, ale jednak w takim korpusie bez AF fazowego to kiepska sprawa.
Tamron też jest na dobrej drodze https://www.bhphotovideo.com/c/product/1725292-REG/tamron_70_300.html
Miejmy nadzieję, że nie będą to kolejne rebrandy https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR_Z_17-28mm_f_2.8_Lens_vs_Tamron_17-28mm_f_2.8_Di_III_RXD_Lens_for_Sony_E_vs_Nikon_NIK KOR_Z_28-75mm_f_2.8_Lens_vs_Tamron_28-75mm_f_2.8_Di_III_VXD_G2_Lens_Sony_E/BHitems/1728732-REG_1461529-REG_1679304-REG_1658157-REG
(https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_NIKKOR_Z_17-28mm_f_2.8_Lens_vs_Tamron_17-28mm_f_2.8_Di_III_RXD_Lens_for_Sony_E_vs_Nikon_NIK KOR_Z_28-75mm_f_2.8_Lens_vs_Tamron_28-75mm_f_2.8_Di_III_VXD_G2_Lens_Sony_E/BHitems/1728732-REG_1461529-REG_1679304-REG_1658157-REG)choć do Sony ten taniej https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Tamron_70-300mm_f_4.5-6.3_Di_III_RXD_Lens_for_Nikon_Z_vs_Tamron_70-300mm_f_4.5-6.3_Di_III_RXD_Lens_for_Sony_E/BHitems/1725292-REG_1582345-REG
Darekw1967
31.12.22, 13:20
I warto poczytać to: https://forum.olympusclub.pl/threads/123077-JPEG-XL-nowy-format-kodowania-obrazu
Jak by ktos chcial sie pobawic to dostosowalem GIMP-a 2.10.24 wersje portable obslugujaca format JPEG XL.
https://we.tl/t-3rtA0CzWh7
Analizowalem temat i faktycznie jest to swietny format do archiwizacji zdjec.
TIF 8000x6000px-> 334 Mb (16bit/kanal) wychodzi mi 6 Mb (16bit/kanal) w JXL.
Ogladane w powiekszeniu -> 1:1 trudno zauwazyc roznice.
Sciagnalem sobie: IrfanViewPortable_JXL i podstawilem podglad w windows pod rozszerzenie JXL.
Podrasowalem GIMP-a 2.10
Brakuje mi programu do masowego konwertowania plikow (JPG, TIF, PNG)
Brakuje mi programu do masowego konwertowania plikow (JPG, TIF, PNG)
A GIMP w trybie wsadowym nie ogarnie tematu?
Hej,
w jakiś sposób zablokowałem możliwość zmiany ustawienia focusa. Po 3 tygodniach nieużywania aparatu mam ustawiony w nim MF i nie mogę tego zmienić, funkcja 'menu aparatu -> menu własne- > A1 -> tryb AF' jest nieaktywna. Nie pamiętam, czy sprawdzałem coś w ustawieniach aparatu i sam coś zmieniłem, czy wystąpił jakiś błąd w oprogramowaniu aparatu. Czy może problem jest po stronie obiektywu (Oly 12-100mm IS PRO) albo w komunikacji aparat - obiektyw?
Druga kwestia, zdaje się, że w E-M5 III jest możliwość "sumowania" możliwości stabilizacji aparatu i wybranych obiektywów (chodzi mi cały czas o Oly 12-100mm IS PRO). Jeśli tak, to gdzie można ustawić odpowiedni typ stabilizacji, bo widzę tylko to: 'menu aparatu -> menu własne- > C2 -> priorytet IS obiektywu' i raczej to nie jest ta funkcja? Z góry dzięki, jeśli ktoś pomoże.
AF- przestawiles pierścień AF na obiektywie. Przesyn go w osi przód/ tył i AF wróci.
pstrykacz_smartfonowy
6.06.23, 08:14
Faktycznie to najprawdopodobnie może być przesunięty pierścień :mrgreen:
AF- przestawiles pierścień AF na obiektywie. Przesyn go w osi przód/ tył i AF wróci.
Wielkie dzięki!
Wielkie dzięki!
klasyka Panie,