PDA

Zobacz pełną wersję : GIMP - Zainstaluj filtry LinuxBeaver GEGL

zbyma72age
28.11.22, 01:49
Trochę dla zapełnienia czasu, popełniłem kolejny poradnik, który może kogoś zainteresuje.

GIMP - Zainstaluj filtry LinuxBeaver GEGL

W poradniku wymieniłem dokładnie autora opracowanych filtrów.
Autor
" Postanowiłem przestać marudzić i samodzielnie edytować kod źródłowy GEGL, aby stworzyć nowe filtry dla GIMP-a.
I to był wielki sukces. Teraz czuję się usatysfakcjonowany wiedząc, że zrobiłem wszystko, co w mojej mocy, aby uczynić GIMP lepszym i potężniejszym oprogramowaniem i całkowicie żałuję, że denerwowałem się powolnym tempem rozwoju GIMP-a."

GEGL przenosi całe forum w XXI wiek, które obejmuje podglądy na żywo, ustawienia wstępne i ostatecznie nieniszczące filtry.

Poradnik jak zawsze jest w formacie pdf.

https://1drv.ms/b/s!Ao2sT6WskMABg9tCKDb22E3hPYAnKA?e=kVirlj

Przy okazji nadmienię że wersje GIMP-a Samj
Gimp-2.10.32_Portable_32-64bit-Win
GimpEval-2.99.15-64bits-Win_GMIC-QT-GIMP
można znaleźć na: https://samjcreations.blogspot.com/

Bodzip
28.11.22, 14:14
zbyma72age - Dzięki :)

fret
28.11.22, 15:12
Robiłem kilka podejść do Gimpa i za każdym razem uznawałem się za pokonanego. Program był dla mnie perfekcyjnie nieintuicyjny. Zdjęcia obrabiam dla przyjemności i walka z programem mi tę przyjemność odbierała. Coś się zmieniło?

August68
28.11.22, 15:18
ha, mam to samo... zresztą podobnie nie lubiłem też programów Adobe (Photoshop) - do czasu aż kupiłem pierwszego Lightrooma :-)

maciorra
28.11.22, 15:24
Gimp ciągle jest dużą i skomplikowaną kobyłą, ale "intuicyjność" to w sporej części kwestia przyzwyczajeń. Do wywoływania RAWów używałem kiedyś RawTherapee, teraz wylącznie Darktable, oba mają opinie trudnych i nieintuicyjnych. Kiedyś na próbę zainstalowałem 30 dniowego triala Lightrooma i po 3 razach dałem sobie spokój, bo wwszystko było nie tam gdzie trzeba, z ulgą wróciłem na znajome wody RT:) (Inna sprawa, że nie miałem najmniejszego zamiaru się na Lightrooma przesiadać, bo używam głównie Linuksa, więc też zwyczajnie nie inwestowałem czasu w naukę nowego narzędzia...)

Bodzip
28.11.22, 18:38
Kwestia intuicyjności, to kwestia dobrego poznania program. Uważam że dobrze znam Darktable, a mimo to czasem odkrywam nową właściwość. Podobnie z Gimpem.

helmuth
29.11.22, 22:18
Robiłem kilka podejść do Gimpa i za każdym razem uznawałem się za pokonanego. Może to kwestia kolejności poznawania?
Kiedy postanowiłem zająć się bardziej zaawansowaną edycją, nie chciałem wchodzić w płatne programy. Zacząłem bawić się w Gimpie.
Po jakimś czasie chciałem spróbować PS i ... niestety Zonk. W Gimpie było to jakoś prościej. :-P

paparapa
29.11.22, 22:51
Może to kwestia kolejności poznawania?
Kiedy postanowiłem zająć się bardziej zaawansowaną edycją, nie chciałem wchodzić w płatne programy. Zacząłem bawić się w Gimpie.
Po jakimś czasie chciałem spróbować PS i ... niestety Zonk. W Gimpie było to jakoś prościej. :-P

Bo Ps nie jest wcale łatwym do ogarnięcia programem w trzy popołudnia w przeciwieństwie do Lr.
Ja z kolei nie radzę sobie w Gimpie czy DT. :)

Bodzip
30.11.22, 10:32
...Ja z kolei nie radzę sobie w Gimpie czy DT. :)
Co dowodzi, że jesteś młodym człowiekiem, czego Ci zazdroszczę :-P Bo za moich czasów, w szkole nie uczono Windowsa, powiem więcej - w ogóle nie uczono komputera bo ich nie było. Dopiero na studiach miałem ETO (Elektroniczna Technika Obliczeniowa). Dzięki temu wlazłem w programowanie i systemy "Unixowe".

paparapa
30.11.22, 12:23
Co dowodzi, że jesteś młodym człowiekiem, czego Ci zazdroszczę :-P Bo za moich czasów, w szkole nie uczono Windowsa, powiem więcej - w ogóle nie uczono komputera bo ich nie było. Dopiero na studiach miałem ETO (Elektroniczna Technika Obliczeniowa). Dzięki temu wlazłem w programowanie i systemy "Unixowe".

Czy chcesz mi powiedzieć, że aby móc i potrafić edytować zdjęcia. Wypadałoby znać kilka języków programowania i znać architekturę komputera na którym siedzi mój soft. :mrgreen:
Mam nadzieję Bogdanie że nie.
Ja jestem wygodny i wolę programy które są przewidywalne i proste. . W końcu to ma być przyjemność.

Bodzip
30.11.22, 12:27
Ja jestem wygodny i wolę programy które są przewidywalne i proste. . W końcu to ma być przyjemność.
I tu się zgadzamy :mrgreen: