Zobacz pełną wersję : Przejściówka 4/3 na micro 4/3 uszkodzona?
Mam obiektyw Zuiko Digital 50/2 macro i podpinam go do 1mk2 przez chińską redukcję.
Efekt mam taki, że obiektyw nie jest widziany przez korpus i do tego cały czas wizjer lub ekran są czarne. Parametry są wyświetlane, nawet jest jakby pomiar światła.
Zauważyłem jednak, że tak się dzieje już po założeniu samej przejściówki bez obiektywu.
Normalnie jak korpus jest włączony bez obiektywu, na ekranie lub w wizjerze są widoczne plamy światła padającego na matrycę. Po założeniu mojej przejściówki już nie.
Czy wasze redukcje 4/3 na M4/3 też tak się zachowują?
Nie , poprostu masz wadliwą
Mam drugą sztukę, ale jestem teraz 2 tyg poza domem, więc sprawdzę dopiero jak wrócę. Niefart - pewnie druga jest sprawna, a ja mam na wyjeździe fajny, bezużyteczny obiektyw.
Viltrox - adapter założony - oarametry się wyświetlają: ISO, IBIS, histogram. Parametrów obiektywu nie ma - no bo skąd.
Adapter zdjęty - czysty / pusty aparat. Parametry jak wyżej.
...
MMF-1 - jak wyżej
...
Adapter chińczyk (taki njatańszy działający - parametry jak wyżej.
ale... ten chińczyk na początku nie działał. Było tak jakby się nie dokręcał do końca. Objawy jak u Ciebie.
Wziąłem mikro frez palcowy i przedłużyłem trochę otworek zatrzasku. Teraz działa perfekcyjnie. Zamiast frezu którego możesz nie mieć, można wykorzystać małe wiertło. Wiertarka na statywie i delikatnie.
poruszaj nią tam dobrze na korpusie , wyczysc styki
Takie rzeczy już robiłem.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Wziąłem mikro frez palcowy i przedłużyłem trochę otworek zatrzasku. Teraz działa perfekcyjnie. Zamiast frezu którego możesz nie mieć, można wykorzystać małe wiertło. Wiertarka na statywie i delikatnie.
Bodzip, to jest dokładnie to! Tak samo się robi jak na gołym korpusie wcisnę przycisk odblokowywania obiektywu. Czyli faktycznie otwór w przejściówce na bolec jest za płytki. Tylko skąd ja tu wezmę wiertło i wiertarkę?
Udało mi się "naprawić" przejściówkę (mini wkrętarka i malutki bit torx jako frezik) i obiektyw działa.
Bardzo dziękuję za pomoc - można na Was liczyć!