Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D 10 Mark II i obiektyw manualny

Fotopsrtyk
18.11.22, 20:44
Witam serdecznie.
Jestem od kilku dni użytkownikiem aparatu wymienionego w tytule.
Szukam informacji, a nie znalazłem na forum lub nieumiejętnie szukałem, odnośnie ostrzenia przy obiektywie manualnym. Wcześniej używałem systemu sony E i tam nie było problemu bo wybierało sie zarys ostrości i kolor zarysu i po sprawie. W tym aparacie nie mogę znaleźć takiej funkcji. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mnie naprowadził.
Pozdrawiam.

maciorra
18.11.22, 20:57
Tu jest podobnie. O ile się nie mylę w polskiej wersji menu ta opcja nazywa się Podglądanie. Przy użyciu manualnych obiektywów musisz sobie ją podpiąć pod jakiś konfigurowalny przycisk i aktywować ręcznie. Kolor można wybrać spośród zdaje się 4 zdefiniowanych (przynajmniej w EM5.2 można...)

wyszomir
18.11.22, 21:24
Tu jest podobnie. O ile się nie mylę w polskiej wersji menu ta opcja nazywa się Podglądanie. Przy użyciu manualnych obiektywów musisz sobie ją podpiąć pod jakiś konfigurowalny przycisk i aktywować ręcznie. Kolor można wybrać spośród zdaje się 4 zdefiniowanych (przynajmniej w EM5.2 można...)

Masz rację - nazywa się to "Podglądanie" i aby działało z obiektywami manualnymi (oraz z obiektywami systemowymi gdy ostrzymy nie korzystając z pierścienia ostrości a zbliżając/oddalając aparat od motywu) trzeba to sobie podłączyć pod któryś z przycisków. Cztery kolory podświetlania, jego intensywność oraz dostosowanie jasności obrazu możemy wybrać w "Menu własne", sekcja "D", pozycja "Ustawienia podglądu".

maciorra
18.11.22, 21:32
Swoją drogą tłumaczenia menusów mnie często zniechęcają do używania polskich wersji. Przecież wiadomo, że "peaking" powinno być przetłumaczone jako "szczytowanie"... :)

pstrykacz_smartfonowy
18.11.22, 23:27
Masz rację - nazywa się to "Podglądanie" i aby działało z obiektywami manualnymi (oraz z obiektywami systemowymi gdy ostrzymy nie korzystając z pierścienia ostrości a zbliżając/oddalając aparat od motywu) trzeba to sobie podłączyć pod któryś z przycisków. Cztery kolory podświetlania, jego intensywność oraz dostosowanie jasności obrazu możemy wybrać w "Menu własne", sekcja "D", pozycja "Ustawienia podglądu".

Ewentualnie w szybkim menu przełączyc autofocus na "manualny" czyli MF a w menu w sekcji A włączyć obie pozycje dla "asystenta MF" Wtedy jak kręcimy pierśceniem ostrości od razu powiększa nam się obraz i sygnalizuje ostrość zgodnie z tym co Marek napisał. Tryb manualny mozna też ustawić w sekcji A i wejść w "tryb AF" i przełączyć "zdjęcie" na MF

wyszomir
18.11.22, 23:58
Dla mnie zarówno "podgląd" jak i "szczytowanie" nie są zbyt oczywiste - zdecydowanie wolę angielskie "peaking".

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

U Panasonica nazywa się to 'wyróżnienie punktu ostrości' - też nie jest to dla mnie zgrabne tłumaczenie.

maciorra
19.11.22, 00:24
"Szczytowanie" było żartem, gdybym miał to tłumaczyć na poważnie to pewnie jako "podświetlenie krawędzi", ale to długa nazwa i znając realia w menu skończyłoby się czymś w stylu " podśw. kraw." :)
Generalnie gdzie się da ustawiam menu angielskie i tak jest mi zdecydowanie lepiej...

Fotopsrtyk
19.11.22, 14:53
Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi. Jesteście wielcy.
Tak to jest jak zmienia się system.