Zobacz pełną wersję : OM System OM-5
Już jest: https://shop.olympus.eu/pl_PL/new/om-5?icid=om5_launch_oct22_18923-internal-launch_lp-link_shop-om5_lp
Wyszedł z tego E-M5 IIIs. Identyczna konstrukcja, stara matryca, procesor z E-M1 III, podobno nieco wydajniejsza stabilizacja, dodano LiveND w okrojonej wersji, Starry AF, Hi-Res z ręki i ponoć lepsze uszczelnienie. Cała reszta bez zmian.
6200 zł za korpus w pre-orderze (jeśli dobrze pamiętam, to E-M5 III był o 1000 zł tańszy).
Jakieś drobne są.
Tryb Cichy
Prędkość (H) około 30 klatek na sekundę
Maks. liczba kadrów:
OM-5: 18 RAW / 20 JPG LF
E-M5 III: 23 RAW / 26 JPG LF
E-M1 III: 50 RAW / 50 JPG LF (60 klatek na sekundę)
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/om_5/om_5_specifications.html
Jak widać po ostatnich premierach , nie ma sensu pchać się w nowe puszki micro za tryliony dolarów , które właściwie wnoszą jakieś malutkie (lub też nie) poprawki w obrazowanie. I albo pstrykać tym co się ma i czekać , albo zmieniać system , jeśli komuś mało (czegoś tam;) .
Zawiodłem się. Nie ma żadnego wow. Drogo i nie ma klubowej zniżki.
Niestety inne systemy też stanęły w miejscu. Fakt, AF jest u konkurencji coraz lepszy i coraz więcej klatek na sekundę, czasem gdzieś dojdzie parę megapikseli (czyli akurat wszystko to, co najmniej mnie interesuje), ale okupione to jest chorymi cenami i coraz większymi gabarytami szkieł i korpusów, a jakość zdjęć od pół dekady nawet nie drgnęła. Gdybym dzisiaj musiał kupić sprzęt dla siebie, pewnie zmuszony byłbym kupić OM-5, bo żaden inny system póki co nie pozwoli mi zejść tak nisko z rozmiarami i wagą przy zachowaniu co najmniej dobrej stabilizacji i uszczelnień.
ten aparat to chyba jakaś forma żartu skośnookich ? nie rozumiem tego :(
pstrykacz_smartfonowy
26.10.22, 21:48
W 2022/2023 nowy aparat nie mający usbc to jakiś żart.Pytanie co tym wyłamującym się mocowaniem statywowym.Reszta to same zalety. No może cena gdyby była chociaż powtórzona z poprzednika to wielu kupiłoby jako zestaw spacerowy i mieliby hit sprzedażowy. Lekkość m10 z uszczelnieniemi paroma ficzerami od m1. Chyba, że poprzednim 5mark3 był hitem sprzedaży to "dobrego się nie zmienia". Ale coś mi się nie chce wierzyć,bo nie było na tem model za bardzo promocji...myślę, że dlatego że się nie zwrócił producentowi, a nie że hit sprzedaży. A może wolą podbić sprzedaż om1 dając takie upośledzone om5.
Nie wiem, czy E-M5 III był hitem sprzedaży. Nie wiem, czy cokolwiek w systemie m4/3 było kiedykolwiek hitem sprzedaży. Ale wiem, że promocje robi się wtedy, gdy coś się nie sprzedaje, no bo jeśli produkt schodzi jak ciepłe bułeczki, to kto by obniżał jego cenę?
W sumie czuję się lepiej wiedząc że OM dał ciała z OM5, bo niedawno kupiłem EM-5 MKIII i jak się okazuje nic nie tracę :-)
pstrykacz_smartfonowy
26.10.22, 23:03
Nie wiem, czy cokolwiek w systemie m4/3 było kiedykolwiek hitem sprzedaży.
M1mark2 oraz om1 były hitami sprzedaży. Seria m10 była hitem sprzedaży. Wcześniej obie generacje m5 były hitami sprzedażowymi. Trochę o wysokiej sprzedaży świadczy rynek używek, a tu m5mark3 jest praktcznie nieobecny.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
W sumie czuję się lepiej wiedząc że OM dał ciała z OM5, bo niedawno kupiłem EM-5 MKIII i jak się okazuje nic nie tracę :-)
No ale masz zestaw za 1500, a nie za 6000 do 8000 jak my.:roll:
Trochę o wysokiej sprzedaży świadczy rynek używek, a tu m5mark3 jest praktcznie nieobecny.
Może te używki E-M10 i E-M5 I i II wzięły się stąd, że ludzie przesiedli się na E-M5 III? Może nie ma używek E-M5 III, bo ich użytkownicy nie mieli się na co przesiąść? Może to był taki hit, że szkoda sprzedawać? A może wstyd sprzedawać aparat z pękniętą obudową? A może faktycznie to była totalna klapa sprzedażowa?
Myślę, że gdyby ten model się nie sprzedawał, to by nie próbowali teraz sprzedawać drożej jego klona, tylko albo zaoraliby tę linię, albo ją zmodyfikowali pod potrzeby rynku. Ale tak naprawdę ja nie wiem, Ty nie wiesz, pewnie tylko OMDS i handlowcy wiedzą…
Tak patrzę na tego "nowego" OM-5 i nijak nie potrafię znaleźć uzasadnienia żeby kupić go za 6200zł (sam korpus) gdy za niewiele w sumie więcej można mieć E‑M5 Mark III razem z 12‑45/4.0PRO
Masz patrzeć na: High-Res z ręki, LiveND i IP 53,
a nie na to że jakość obrazka będzie taka sama jak w poprzedniku.
Widzę, że OMSystem idize za ciosem i wydaje kolejny aparat. Tym razem OM-5 jednocześnie wracaja do idei miniaturyzacji sprzętu, bo w OM-1 korpus jest zbliżony podobno do aparatów pełnoklatkowych.
OM System OM-5 w naszych rękach - OM System OM-5 w naszych rękach - Optyczne.pl (https://www.optyczne.pl/890.1-artyku%C5%82-OM_System_OM-5_w_naszych_r%C4%99kach.html)
Tak się teraz zastanawiam czy M5 Mk III zacznie lawinowo tanieć. Swoją droga nie wiem czemu recenzenci wytykają, że jest zlącze micro-USB a nie USB-C. Nie rozumiem czemu mają z tym problem.
Bo w zestawie nie ma ładowarki, a ładowanie przez micro USB długo trwa i możesz je robić tylko na wyłączonym aparacie.
Bo transfer plików trwa wieki.
Bo nie można zasilać z powerbanku.
Bo trzeba mieć kabel specjalnie do OM-5.
Bo to awaryjne złącze.
Bo wszystko powyższe kłóci się z ideą małego zestawu podróżnego.
Mam EM5mk2 i patrzyłem w stronę EM5mk3, ale ponieważ chcę go nosić w uchwycie PD z obiektywem Lumix 35-100/2.8, to ze względu na mocowanie odpuściłem. Poza tym nie potrzebuję żadnego z nowych ficzerów, bo od tego mam EM1mk3.
OM5 kusi, bo ma bebechy z EM1mk3 co oznacza, że miałbym dwa takie same aparaty pod kątem matrycy/AF/menu. Co mi się bardzo podoba.
ALE:
1. Co z mocowaniem?
2. Nowy EM1mk3 kosztuje tyle samo (pamiętam promocje 5700zł). Używka powiedzmy, że około 4000.
Podsumowując - jak DLA MNIE obecnie OM5 nie ma sensu. EM5mk2 na ISO200 (a tak zazwyczaj używam) nie zrobi zauważalnie gorszych zdjęć.
A jak potrzebuje ficzerów to mam EM1mk3.
Bo nie można ładować z powerbanku.
Jak to? Przecież w recenzji na YT mówili, że można.
Miałem na myśli zasilanie.
pstrykacz_smartfonowy
27.10.22, 11:35
Może te używki E-M10 i E-M5 I i II wzięły się stąd, że ludzie przesiedli się na E-M5 III? Może nie ma używek E-M5 III, bo ich użytkownicy nie mieli się na co przesiąść?
Ja swój sprzęt kupiłem jako używki.Osoby sprzedające czy to body czy obiektywy przesiadały się na apsc sonowskie. Natomast czym ja bym zastapił, bo parę razy o tym myślałem...czymś uszczelnianym czyli m5m2 ale w ofercie są zmęczone użytkowaniem, z pogubionymi uszczelnieniami. Przesiadka na serię m1 to większe body i używki mają absurdalną cenę bo widać,że zajechane często filmowaniem, a te w lepszym stanie mają cenę nowego.To po co mi używane body bez gwarancji w cenie nowego i z nieznaną historią eksploatacji? Zostaje najlepszy kompromis m5m3.Ale cena moim zdaniem ciut za wysoka (każdy czeka na promocję, bo tylko największy frajer kupuje olympusa w cenie normalnej); mnie odrzucił brak usbc; natomiast plastikowe body mnie nie odrzuca ale postanowiłem poczekać na raporty z eksploatacji. I wyszło -pęka mocowanie statywu. No to poczekajmy na om5. Oczekiwałbym: metalowego body, menu z om1, niech już będzie bateria z om1, usb-c !!!!! :mrgreen:,Jak ten sam procek i matryca co w om1 to niech cena będzie rozsądnie skalkulowana,skłaniająca mnie do zakupu i pozostania w systemie (kup body,parę lepszych szkieł,potem topowewe body - tak działa ten rynek). A tu mamy dramat czyli m5m3 w wyższej cenie. No i pora skończyć z "okazjami cenowymi" i promocjami - oczekuję stałej obniżki cen (nie zwrotu ceny) o jakieś 10-20%.W przeciwnym razie cały system olka zaczął tracić atuty:lekkościowe, cenowe, rozwój i perspektywy systemu. Panasonic zresztą popełnił identyczny błąd z serią pełnoklatkową.Natomiast pozostali pełnoklatkowcy zaczynają być konkurencyjni/do rozważenia w wielu aspektach. Ja zatem na razie czekam, pstrykam tym co mam, doprecyzowuję potrzeby i uczę się (choć to ciągły proces) focenia. I mimo lubienia olka, jego lekkości kieszonkowej nie kupię om5 choć byłby to dla mnie najrozsądniejszy zakup (po wyeliminowaniu jego wad). Om5 powinien być partnerem dla om1. Dwie pierwsze generacje spełniały te kryteria, w trzeciej się pogubili. I dla mnie zaczyna to sprawiać wrażenie wychodzenia z systemu/zamykania firmy. I jeszcze jedno - coraz bardziej życzliwym/rozsądnym okiem spoglądam na soniaki i modele a7 4, a7r3 czy a7r4 bo to one w podobnej cenie(sony też ma promocje i wyprzedaże) do om1 da mi zauważalny efekt "wow".
Dla mnie brak poprawy w dziedzinie Pro Capture (a przecież nowszy procek z e-m1.3 , ba nawet z e-m1.2 potrafił robić serie pre Capture dłuższe, a serie z AFem szybsze) w zasadzie przekreśla chęci do zakupu nowego OM-5. OM-1 jest już chwile na rynku, pojawiają się promocje (niedawno można było dostać samo body za około 8,5 tysiąca złotych).
Czyli OM-3 -elektroniki OM-1 w mniejszej, metalowej obudowie raczej nie będzie.
(...)m5m2 ale w ofercie są zmęczone użytkowaniem, z pogubionymi uszczelnieniami. Przesiadka na serię m1 to większe body i używki mają absurdalną cenę bo widać,że zajechane często filmowaniem, a te w lepszym stanie mają cenę nowego.
O ile z resztą Twojego wpisu się zgodzę, to zacytowana zawartość nie zgadza się z moimi doświadczeniami. Od kilkunastu lat kupuję tylko używane sprzęty foto. Z m43 miałem 2xEM5mk2 i EM1mk3. Te pierwsze po 2000 i 4000 przebiegu. EM1 miał 2 miesiące i 1200 przebiegu. Wyglądają i działają jak nowe. Ceny były bardzo (a w jednym przypadku wręcz skrajnie) atrakcyjne. Ale fakt - polowałem jakiś czas z duża dozą cierpliwości i odpowiednim refleksem po pojawieniu się oferty.
Ja ostatnio z uporem maniaka wędruję po okolicy z EM5mk2 i utwierdzam się, że robi piękne zdjęcia i nie potrzeba mi nowszego :mrgreen:
Ja ostatnio z uporem maniaka wędruję po okolicy z EM5mk2 i utwierdzam się, że robi piękne zdjęcia i nie potrzeba mi nowszego :mrgreen:
Mam podobnie. Jedyne co mnie skłoni do przesiadki na inne body to awaria obecnego:) Obrazek jaki produkują dowolne matryce m43 od kilku lat mnie w pełni zadowala...
Przez takich jak wy ambasadorzy nie będą mieli co do garnka włożyć.
…patrzyłem w stronę EM5mk3, ale ponieważ chcę go nosić w uchwycie PD z obiektywem Lumix 35-100/2.8, to ze względu na mocowanie odpuściłem.
Ja swojego noszę tylko i wyłącznie na mocowaniu Capture Clip na pasku plecaka, jeździłem z nim na rowerze po wyboistym terenie, a zdarzyło się nawet, że wywinąłem orła, który skończył się zwichnięciem nadgarstka. Nic w aparacie nie pękło. Mocuj płytkę tak, aby nie wystawała poza obrys aparatu i nie dokręcaj jej na pałę, a tylko na tyle, aby się nie obracała pod ciężarem sprzętu i będzie dobrze.
Przez takich jak wy ambasadorzy nie będą mieli co do garnka włożyć.Powiem więcej: czuję się osobiście winien tego, że Olympus sprzedał dział foto:)
Tak patrzę na tego "nowego" OM-5 i nijak nie potrafię znaleźć uzasadnienia żeby kupić go za 6200zł (sam korpus) gdy za niewiele w sumie więcej można mieć E‑M5 Mark III razem z 12‑45/4.0PRO
Uzasadnienie wkrótce pewnie samo się znajdzie: E-M5 III już nie jest produkowany i po wietrzeniu magazynów będzie nie do kupienia.
Przy cenach Panasonic: G9 4900, G90 3800 i GX9 2800zł
to ta oferta wygląda mało atrakcyjnie.
Uzasadnienie wkrótce pewnie samo się znajdzie: E-M5 III już nie jest produkowany i po wietrzeniu magazynów będzie nie do kupienia.
Pewnie tak będzie, jak ze wszystkim. Jednak w tej chwili musiałbym bardzo chcieć mieć najnowszy aparat żeby kupić OM-5 zamiast E-M5III.
Co więcej rozważając powrót do m43 po wyprzedaniu się z Fuji coraz bardziej łaskawym okiem spoglądam na Sony A6400...
Ja tam nie kupię.
Chyba że awarii ulegnie mój obecny EM 10 II. To wtedy będę coś musiał kupić.
Tym bardziej że Kilka tygodni temu odebrałem 10-tkę z naprawy. Także będę go katować dalej.
Przez takich jak wy ambasadorzy nie będą mieli co do garnka włożyć.
Ja ogólnie jestem przyczyna upadku branży foto, bo kupuję tylko używki. Wstyd mi.
A tak na marginesie, kupiłbym sobie coś na nowy sezon, ale jakoś brak pomysłu.
Aparatu raczej nie, chyba że Panasonic GX9 - intryguje mnie ten aparacik.
Chyba już tylko zakup 75/1.8 mi został do zabawy. Ale mi uciekł jeden za 2000zł z OLX :(
Jestem jeszcze gorszy.
Sprawia mi przyjemność robienie zdjęć aparatami nieżywych marek -nieżywego analoga
i często kupuję te z kategorii: Na części lub nie działa.
Kupując używki też nakręcasz sprzedaż. Ten co sprzedał ma kasę na nowy ;)
Przy cenach Panasonic: G9 4900, G90 3800 i GX9 2800zł
to ta oferta wygląda mało atrakcyjnie.
A jaka oferta nowego modelu wygląda atrakcyjnie w porównaniu do ofert modeli sprzed paru lat?
Już jest wątek o OM-5 [emoji846]
OM-5 oferuje technikę sprzed paru lat -więc bez różnicy.
No taka już dola modeli z niższych półek: dostają bebechy sprzed kilku lat, a nowości trafiają do topowych modeli. Nikt nie płakał, że E-M5 III to zminiaturyzowany E-M1 II, a nie E-M1 III. A teraz nagle lament, że OM-5 to zminiaturyzowany E-M1 III, a nie O-M1. Ta seria musi być krok w tyle, jest to chyba zrozumiałe i proste jak konstrukcja cepa.
Będę lekko złośliwy
4900 zł
https://www.trustedreviews.com/wp-content/uploads/sites/54/2017/11/PA310915-768x512.jpg
https://www.trustedreviews.com/reviews/panasonic-lumix-g9
O, postneolityczna technologia zamiast nowoczesnego XX-wiecznego tworzywa sztucznego [emoji3]
Paradoks.
Sprzedają to jedynie pomalowanej na czarno,
a plastikowe aparaty często są pokryte wykończeniem metalicznym.
Już jest wątek o OM-5 [emoji846]
Połączone
mam EM1, EM1 mkII i EM1X... patrząc na postęp w obrazowaniu to następną puszkę kupię za 10 lat... jeśli ten system jeszcze będzie istnieć. A coś czuję że będę za 10 lat pstrykał smartfonem i nie będzie to ajfon... ;-) lepiej zbierać na szkła niż nowe puszki...
lepiej zbierać na szkła niż nowe puszki...
To bardzo dobra rada .
Może trzeba będzie iść tą właśnie drogą.
pstrykacz_smartfonowy
27.10.22, 19:43
No taka już dola modeli z niższych półek: dostają bebechy sprzed kilku lat, a nowości trafiają do topowych modeli. Nikt nie płakał, że E-M5 III to zminiaturyzowany E-M1 II, a nie E-M1 III. A teraz nagle lament, że OM-5 to zminiaturyzowany E-M1 III, a nie O-M1. Ta seria musi być krok w tyle, jest to chyba zrozumiałe i proste jak konstrukcja cepa.
No ale z brakiem usbc przegięli już w m5 mark3, no a w om5 z 2023 roku jest niezrozumiałe.
Od kilkunastu lat kupuję tylko używane sprzęty foto. Z m43 miałem 2xEM5mk2 i EM1mk3. Te pierwsze po 2000 i 4000 przebiegu. EM1 miał 2 miesiące i 1200 przebiegu. Wyglądają i działają jak nowe. Ceny były bardzo (a w jednym przypadku wręcz skrajnie) atrakcyjne. Ale fakt - polowałem jakiś czas z duża dozą cierpliwości i odpowiednim refleksem po pojawieniu się oferty.
Ja swoją używkę też kupiłem z przebiegiem chyba poniżej 1000zdjęć. Ale mam wrażenie, że aparaty pojawiają się falami. Fala chłamu i fala opróżniania półek i szafek. Na allegro jest coraz gorzej z używkami, więcej na olx, czasem też widuję fajne oferty na giełdzie m43 na fb. Sytucja dużo lepsza jest w szkłach.
A m5mark2 jako aparat kieszonkowy to fajna opcja.
No ale z brakiem usbc przegięli już w m5 mark3, no a w om5 z 2023 roku jest niezrozumiałe.
Owszem. Ale problem jest znacznie mniejszej wagi, niż np. beznadziejne umiejscowienie gwintu statywowego w Fuji, który przez lata ignorowania przez producenta nie urósł do rangi takiego skandalu, jak to jedno głupie USB w Olku.
W tym aparacie dało się spier*olić bardzo wiele rzeczy. Cieszmy się, że padło akurat na USB.
A o co chodzi z umiejscowieniem gwintu statywowego w Fuji?
A o co chodzi z umiejscowieniem gwintu statywowego w Fuji?
W każdym Fuji poniżej najwyższej półki gwint statywowy jest przesunięty względem osi obiektywu, więc szybkozłączka blokuje dostęp do karty pamięci i akumulatora.
Tak samo jak grip ECG-5 do E-M5 III -więc pewnie i OM-5.
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1506352-REG/olympus_v332080bw000_ecg_5_external_grip_for.html
Ten grip to akurat porażka. Typowy przykład upośledzenia funkcjonalności tylko po to, żeby nikomu nie przyszło do głowy kupić E-M5/OM-5 zamiast EM-1/OM-1. W takich zabiegach niestety Olek zajmował niechlubne pierwsze miejsce. Po cichu liczyłem, że OMDS ten trend odwróci, i częściowo to się stało: OM-5 ma już konfigurowalne menu, które Olympus wyciął z niższych modeli.
Jeżeli OM-5 NADAL nie ma możliwości ciąglego ładowania ze źrodła to słabo. Dali starą, dośc marną baterię - zdaje sie tę samą, którą mam w M10 Mk III. Z drugiej strony są opcje typu TimeLampse czy LiveComposite, ktore nastawione są na długie dzialanie aparatu. Np. w M10 Mk III maksymalny czas LiveComposite podobno jest 3 godziny...ale która bateria tyle wytrzyma? Zakladam, że w OM-5 LiveComposite jest jeszcze dłuższy, a mimo to nie można podlączyć źrodła zasilania. Gdzie tu logika? Tutaj chociaz jest wężyk spustowy, którego brak w M10 Mk III, gdzie połączenie wi-fi ze smartfonem dodatkowo zuzywa baterię.
Amadeuszowi Andrzejewskiemu w teście udało się nakręcić w 4K: 1 godz. 50 min. materiału
zanim padła bateria.
https://www.youtube.com/watch?v=ZZYGVkFq4is&t=2247s
Test trybu wideo niebawem na optyczne,
a omówienie pewnie we środę za dwa tygodnie na kanale Amadeusz Andrzejewski.
Amadeuszowi Andrzejewskiemu w teście udało się nakręcić w 4K: 1 godz. 50 min. materiału
zanim padła bateria.
https://www.youtube.com/watch?v=ZZYGVkFq4is&t=2247s
Test trybu wideo niebawem na optyczne,
a omówienie pewnie we środę za dwa tygodnie na kanale Amadeusz Andrzejewski.
To nadal słabo. Zdaje się, że film TmeLaps może być jeszcze dłuższy, ale co z tego jeśli nie można podłączyć zasilania? Ktoś powinien to wreszcie powiedzieć inżynierom z OM.
Np. w M10 Mk III livecomp jest maks 3 godziny, a zdjęcia interwałowe 24 godziny. Pytanie - jak to osiągnąć? :)
Prawie 2 godziny materiału video w 4k to mało ? :)
Prawie 2 godziny materiału video w 4k to mało ? :)
a co to ma wspólnego z funkcją LiveComp czy zdjęciami interwałowymi? jeżeli piszą, że jest opcja LiveComp 3 lub więcej godzin to powinni zapewnić zasilanie, żeby z tego skorzystać.
Zdaje się, że takie rozwiązanie jest: https://pl.aliexpress.com/item/4001244349700.html
Zdaje się, że takie rozwiązanie jest: https://pl.aliexpress.com/item/4001244349700.html
Tak, wiem, widziałem już tą bateryjkę. Patent ok i dobrze, że olympus nie blokuje włączenia przy otwartym slocie baterii. ale nadal, jeśli dają takei opcje to powinni ofjcalnie dać albo dobrą baterię albo mozliwość zasilania.
Ja sądzę, że powinni dawać jeszcze statyw i smartfona do bezprzewodowego wyzwalania, albo co najmniej wężyk spustowy, skoro oferują tryby umożliwiające tak długą ekspozycję ;)
Całe to zamieszanie wokół USB nazwałbym śmieszno-wstydliwym, ale szczerze mówiąc uporczywe czepianie się tylko i wyłącznie takiej pierdoły świadczy albo o złośliwości, albo o braku innych rzeczy, do których można się przyczepić. Myślę, że bardziej to pierwsze, bo innych ważniejszych rzeczy sam bym znalazł przynajmniej kilka.
Ja sądzę, że powinni dawać jeszcze statyw i smartfona do bezprzewodowego wyzwalania, albo co najmniej wężyk spustowy, skoro oferują tryby umożliwiające tak długą ekspozycję ;)
.
nie, bo to są już dodatki fizyczne. Musisz zadać sobie pytanie - po co dawać możliwość LveComp powiedzmy 3 godz. skoro bateria tyle nie wytrzyma? Tak na marginesie w M10 Mk III usunęli też mozliwość podłączenia wężyka spustowego -a mogli chociaz zrobić możliwość zdalnego wywolania po usb. Czyli teraz mozna wyzwalać tylko po wi-fi ze smartfona, co przy długich ekspozycjach ddoatkowo zżera baterię :) Co więcej w aparacie jest ostrzeżenei, że niektóre modele telefonow mogą rozłączać wi-fi po...30 minutach :) Taka to logika.
...po co dawać możliwość LveComp powiedzmy 3 godz. skoro bateria tyle nie wytrzyma?
Czyli co, nie dawać LiveComp z możliwością 3-godzinnej ekspozycji? Nawet jeśli można kupić tanią atrapę baterii z kabelkiem i rozwiązać problem raz na zawsze? Ja rozumiem, że to mniej wygodne niż USB-C, ale apeluję o rozsądek - niech krytyka będzie adekwatna do skali problemu. Zaraz tu się zrobi kilkadziesiąt stron dyskusji o jakimś głupim kabelku :D
Czyli co, nie dawać LiveComp z możliwością 3-godzinnej ekspozycji? Nawet jeśli można kupić tanią atrapę baterii z kabelkiem i rozwiązać problem raz na zawsze? Ja rozumiem, że to mniej wygodne niż USB-C, ale apeluję o rozsądek - niech krytyka będzie adekwatna do skali problemu. Zaraz tu się zrobi kilkadziesiąt stron dyskusji o jakimś głupim kabelku :D
I właśnie to producent pownien oficjalnie dać taką możliwość, a nie zabawy w jakeiś aliExpress.
Ze specyfikacji
Ładowanie przez USBWbudowany akumulator ładowany przez USB (gdy aparat jest wyłączony)
I właśnie to producent pownien oficjalnie dać taką możliwość, a nie zabawy w jakeiś aliExpress.
Wszyscy wiemy, że producenci powinni robić więcej, a tego nie robią. Nie ma takiego aparatu, który nie wykorzystywałby jakiegoś długu technologicznego zamiast najnowocześniejszych rozwiązań.
https://youtu.be/8jtrITk_boU?t=6735
https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=7101s
-tu stopka zamocowana jest prawidłowo
https://www.reddit.com/r/M43/comments/qeuoe5/i_wish_olympus_had_stuck_with_magnesium_alloy/ [drugie zdjęcie]
https://www.youtube.com/watch?v=HlVwYrSpXlw&t=104s -połamany
-tu stopka zamocowana jest prawidłowo
Nie, nie jest. Widać wyraźnie, że szybkozłączka znacznie wystawała poza obrys aparatu, była za bardzo przesunięta wprzód.
Na filmie też?
:roll:
https://www.youtube.com/watch?v=HlVwYrSpXlw&t=104s
Nie wiem, co to jest na tym filmie. Moja szybkozłączka nie jest tak ogromna i przy odpowiednim zamocowaniu nie wystaje poza obrys aparatu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20221105/ee5302d1119924ea76e54ba0679e7a4b.jpg
dobrze
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20221105/d1078415dea45f4810c75e7f83665e2f.jpg
źle
249413
https://1.img-dpreview.com/files/p/TS1120x1120~forums/64607678/3bfb8e1db1ca429caad95ad5675e8194
https://4.img-dpreview.com/files/p/TS1120x1120~forums/64110473/e06fdd5d00184f948d3c90a44f5839d5
249412
I tu widać, że dolna krawędź tego oderwanego fragmentu to przednia krawędź obudowy aparatu. A szybkozłączka wystaje o 1/3 przed tę krawędź.
Po to jest regulacja punktu zamocowania, żeby z niej korzystać, a nie mocować w najmniej korzystnym położeniu. Nie trzeba być geniuszem, żeby sobie wyobrazić, że coś takiego będzie działać jak dźwignia i plastik może tego nie wytrzymać.
dcs
Na pewno ta usterka dotyczy OM-5 ? jesteś pewien ?
epicure
No cóż, ktoś mądry, wiele, baardzo wiele lat temu powiedział: "Dajcie mi punkt podparcia, a poruszę Ziemię”
To dotyczy każdego plastikowego aparatu, który nie jest wystarczająco idiotoodporny i pozwala na zamocowanie szybkozłączki w niewłaściwym położeniu. OM-5 prawdopodobnie nie jest wyjątkiem.
Natomiast czy to będzie usterka, czy nie, zależy wyłącznie od wyobraźni (lub jej braku) użytkownika.
dcs dałbyś już spokój - Olympus dał ciała i oszczędzając spierniczył ten element.
Sprawa jest znana, także i tutaj, zupełnie nie wiem po co te kolejne przykłady?
@epicure
(https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure)Jaka dźwignia, jak stopka obejmuje od przodu do tyłu całą dolną pokrywę?
Jak stopka obejmuje od przodu do tyłu całą dolną pokrywę
to nie ma znaczenia czy wystaje z przodu, wystaje z tyłu czy nie wystaje.
Znaczenie ma to, że dźwignia się robi na mocowaniu statywowym, bo umieścili je nie centalnie -blisko krawędzi
i to że tak naprawdę stopkę podpiera tylko wystającą ryflowaną część (o nieregularnym kształcie) dolnej płyty:
https://4.img-dpreview.com/files/p/TS1120x1120~forums/64110473/e06fdd5d00184f948d3c90a44f5839d5
E-M10https://cdn.alza.cz/foto/imggalery/image/article/Fotomagazin/Olympus-e-m10-mark-iii/big/Olympus-om-d-e-m10-mark-iii-09.jpg
Jest tu większa powierzchnia styku.
@dcs (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15461) dałbyś już spokój - Olympus dał ciała i oszczędzając spierniczył ten element.
Sprawa jest znana, także i tutaj, zupełnie nie wiem po co te kolejne przykłady?
@August68 (https://forum.olympusclub.pl/members/50762-August68)
Ludzie z OM System mają inne zdanie
https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=7101s
Weź stań na stopniu i pochyl się lekko do przodu. Nie przewrócisz się, niezależnie od tego, czy stoisz blisko czy daleko krawędzi stopnia, jeśli tylko cała stopa będzie miała kontakt z podłożem. A teraz weź i stań na krawędzi stopnia tylko na pięcie, tak żeby reszta stopy wisiała poza krawędzią, i pochyl się do przodu. Tylko uważaj na zęby.
Nieważne, gdzie jest gwint, dopóki płytka nie wystaje poza krawędź. A jak wystaje, to plastik się wyłamie niezależnie od tego, gdzie jest gwint, jeśli przyłożysz to tego siłę.
Mój EM-10 mark III ma 4 śruby mocujące w okolicach gwintu statywowego. Do tego inaczej rozmieszczone.
249414
Sorry za jakość zdjęcia ale skupiałem się na reklamowanym obiektywie.
@epicure (https://forum.olympusclub.pl/members/4992-epicure)
Jak stopka obejmuje od przodu do tyłu całą dolną pokrywę a w tym przypadku jej wystającą część
to nie ma znaczenia czy wystaje.
Wystająca część nie pracuje z aparatem.
Tworzysz wyimaginowane dźwignie.
@ems
(https://forum.olympusclub.pl/members/58551-ems)
Mój EM-10 mark III ma 4 śruby mocujące w okolicach gwintu statywowego. Do tego inaczej rozmieszczone.
-szeroko rozmieszczone
i większa powierzchnia styku ze stopką.
epicure
Robi się po prostu dłuższa dźwignia. A wiadomo czym dłuższa dźwignia, tym mniejsza potrzebna siła by coś nią zrobić.
Pamiętajmy że to dotyczy starego modelu E-M5.
OM System OM-5
https://www.amateurphotographer.co.uk/wp-content/uploads/2022/10/omds-om-system-om-5-silver-photo-JW-2560px-PA220013.jpg
https://www.optyczne.pl/upload2/272927_OMD5_batt.jpg
https://www.amateurphotographer.co.uk/wp-content/uploads/2022/10/omds-om-system-om-5-silver-photo-JW-2560px-PA220013.jpg
https://www.optyczne.pl/upload2/272927_OMD5_batt.jpg
I tu widać, że dolna krawędź tego oderwanego fragmentu to przednia krawędź obudowy aparatu. A szybkozłączka wystaje o 1/3 przed tę krawędź.
Po to jest regulacja punktu zamocowania, żeby z niej korzystać, a nie mocować w najmniej korzystnym położeniu. Nie trzeba być geniuszem, żeby sobie wyobrazić, że coś takiego będzie działać jak dźwignia i plastik może tego nie wytrzymać.
To ja z innej beczki...
Gdyby do plastikowego spodu aparatu, nie z gó....ego plasticzku, była przykręcona metalowa płytka ca. 4x4 cm z osadzonym w niej gwintem statywowym nie byłoby dziś tego tematu.
Ewidentnie winien jest producent, i powinien przeprosić i zrobić akcję serwisową, której nie zrobi. . A zrzucanie odpowiedzialności na użytkowników, którzy od " wieków " inne aparaty w taki sam sposób zapinali do statywu robi się niesmaczne i wręcz żałosne.
Zmierza to wszystko w kierunku Mrożka.
Weź stań na stopniu i pochyl się lekko do przodu. Nie przewrócisz się, niezależnie od tego, czy stoisz blisko czy daleko krawędzi stopnia, jeśli tylko cała stopa będzie miała kontakt z podłożem. A teraz weź i stań na krawędzi stopnia tylko na pięcie, tak żeby reszta stopy wisiała poza krawędzią, i pochyl się do przodu. Tylko uważaj na zęby.
Nieważne, gdzie jest gwint, dopóki płytka nie wystaje poza krawędź. A jak wystaje, to plastik się wyłamie niezależnie od tego, gdzie jest gwint, jeśli przyłożysz to tego siłę.
Mylisz się. Nie zwróciłeś uwagi na to, ze Twoje buty nie są przykręcone do stopnia. Sytuacja o jakiej piszesz odpowiada sytuacji gdy aparat leży swobodnie na płytce szybkiego mocowania nie będąc do niej przykręconym (czyli w płytce nie ma śruby mocującej). W przypadku aparatu z obiektywem przykręconego do płytki mocującej osią obrotu w przypadku ewentualnego wyłamania jest najdalej do pzrodu wysunięty punkt styku korpusu aparatu z płytką mocującą i ramieniem momentu gnącego jest mierzona w poziomie odległość między tym punktem a środkiem ciężkości zestawu aparat-obiektyw. Moment gnący musi być skompensowany momentem siły wyrywającej gwint mocowania dla którego ramieniem jest z kolei odległość między osią obrotu (czyli najdalej dp przodu wysuniętym punktem styku płytki z aparatem) a gwintem statywowym. Jak z tego wynika położenie gwintu statywowego ma zasadnicze znaczenie, natomiast to, czy płytka mocująca wystaje przed aparat jest nieistotne - źle by było gdyby była nadmiernie cofnięta do tyłu i korpus aparatu wystawałby przed płytkę. Prosty rysunek przedstawiający rozkład sił poniżej.
249416
W przypadku aparatu z obiektywem przykręconego do płytki mocującej /.../ Moment gnący musi być skompensowany momentem siły wyrywającej gwint mocowania
A plastikowy element z gwintem statywowym jest przykręcony do szkieletu aparatu trzema śrubkami
https://2.img-dpreview.com/files/p/TS1120x1120~forums/63554059/2c0995cfaa0b48df8dd8e1177a8dc489
https://2.img-dpreview.com/files/p/TS1120x1120~forums/63554059/2c0995cfaa0b48df8dd8e1177a8dc489
które trzymają część metalową
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=249413&d=1667642294
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=249413&d=1667642294
Sztywności w tych plastikach pewnie nie ma.
To ja z pytaniem, bo chciałem sobie w przyszłości E-M5III lub OM-5 kupić. Jak duży i ciężki obiektyw trzeba założyć żeby wyrwać mocowanie?
12-40 2.8 wystarczy czy musi być coś cięższego?
Parę przypadków (w tym ten na filmie) -tych z pęknięciami dolnej plastikowej płytki, a nie z wyłamaniem
mogło być wynikiem za mocnego dokręcania
-tu waga i długość obiektywu nie miałaby znaczenia.
Nie martw się.
Odporny.
Model OM-5 wytrzyma wszystko.
MAF
Myślę że warto obejrzeć liva fotoformy z udziałem Przemysława Jakubczyka z OM-System który pod koniec programu wyjaśnił dokładnie o co chodzi.
Ja się nie będę przejmował kupując OM-5 (a kupię) mocowaniem stopki.
.
On tu mówi prawdę? https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=7056s
Powiedzmy ...uznajmy że poprawiono.
i te błądzenie wzrokiem i niepatrzenie w kamerę
To czy poprawiono to się okaże.
Mylisz się. Nie zwróciłeś uwagi na to, ze Twoje buty nie są przykręcone do stopnia. Sytuacja o jakiej piszesz odpowiada sytuacji gdy aparat leży swobodnie na płytce szybkiego mocowania nie będąc do niej przykręconym (czyli w płytce nie ma śruby mocującej). W przypadku aparatu z obiektywem przykręconego do płytki mocującej osią obrotu w przypadku ewentualnego wyłamania jest najdalej do pzrodu wysunięty punkt styku korpusu aparatu z płytką mocującą i ramieniem momentu gnącego jest mierzona w poziomie odległość między tym punktem a środkiem ciężkości zestawu aparat-obiektyw. Moment gnący musi być skompensowany momentem siły wyrywającej gwint mocowania dla którego ramieniem jest z kolei odległość między osią obrotu (czyli najdalej dp przodu wysuniętym punktem styku płytki z aparatem) a gwintem statywowym. Jak z tego wynika położenie gwintu statywowego ma zasadnicze znaczenie, natomiast to, czy płytka mocująca wystaje przed aparat jest nieistotne - źle by było gdyby była nadmiernie cofnięta do tyłu i korpus aparatu wystawałby przed płytkę. Prosty rysunek przedstawiający rozkład sił poniżej.
249416
Wreszcie ktoś się zlitował, czyli Ty i rozrysował rozkład sił. Dzięki, może to zakończy wreszcie ten żenujący temat. :)
A skłamał ?
Mowa ciała nie kłamie. :)
dcs
Jak dzisiaj kupisz OM-5 to dostaniesz 5 letnią rozszerzoną gwarancję. Będziesz spał spokojnie.
Plotki w internetach twierdzą, że OM-5 ma wzmocnione mocowanie statywowe, ale skoro producent nic o tym nie wspomina otwartym tekstem, to pewnie bujda na resorach.
Inna sprawa, że temat, jak to w internecie, jest moim zdaniem mocno nadmuchany. Tu ktoś nudzący się policzył przypadki pękniętych mocowań na forum dpr: https://www.dpreview.com/forums/thread/4679882
5 sztuk...
Podsumowałbym to tak: lipa, ale nie tragedia. Jak za kilka lat będę zmieniał aparat to OM-5 pewnie będzie mocnym kandydatem:)
No ale jak ktoś z OM System mówi, że według jego wiedzy w Polsce takich przypadków było poniżej dziesięciu... a w Europie procentowo nie było dużo tego więcej...
https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=7008s
(https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=7008s)Jak to jest, że przyczyną wyłamań była specyficznie zamocowana stopka
ale w om-piątce już ten problem na 99,9% występować nie będzie :?:
https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=7035s
A tak poza tym nazywa to "ciekawym mitem".
Dlatego najlepiej byłoby gdyby powiedzieli wprost ile sprzedali, ile pękło i sprawa byłaby jasna, a tak to se tylko wesoło spekulujemy:) Ale wiadomo, że nie udostępnią takich danych.
249416
To by się zgadzało, ale siła gnąca raczej nie działa w tym kierunku, który przedstawiłeś. Ludzie nie zgłaszali, że im się wyłamuje obudowa pod ciężarem aparatu zamocowanego na statywie, tylko podczas noszenia na pasku plecaka albo na pasku zamocowanym do stopki. Ale dość już tego tematu, zostawiam to... Szacunek za rysunek :)
.
Liczba osób, które chcą osobiście rozkręcić OM-5 i sprawdzić czy poprawiono mocowanie statywowe rośnie :lol:
https://www.dpreview.com/forums/post/66595981
Tymczasem tu jakiś art, w którym twierdzą, że owszem zostało poprawione:
https://m.dpreview.com/articles/2125228181/om-system-om-5-what-s-new-and-does-it-compete
Kto pierwszy rozkręca?:)
Stawiam na cba_melbourne
(https://www-dpreview-com.translate.goog/members/8818097839?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp)
Jeśli więc nakrętka statywu została jakoś wzmocniona, musieli znaleźć sposób, który nie wpływa na wagę.
PS: nie, nie można tego zrobić w oprogramowaniu sprzętowym, ale marketingowe vaporware też nie zwiększa wagi. Mam na myśli stopień ochrony IP53. Marketing to potężne narzędzie, gdy ludzie desperacko chcą uwierzyć w przesłanie.
(https://www-dpreview-com.translate.goog/members/8818097839?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp)
https://www-dpreview-com.translate.goog/forums/thread/4679626?page=4&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Panika na pokładzie.
https://www.youtube.com/watch?v=HCxL5_EajHw
Mówi, że modele Olympus nie miały wyraźnie określonych grup docelowych -były dla każdego, a teraz w OM mają.
OM-5 podobno jest dla turystów i podróżników, którzy przy okazji chcą to utrwalać -i to według Petera jest "sprytny ruch OMDS i jedyny sposób na przetrwanie".
...to jest ten przejrzysty plan który teraz mają, a którego nie było w Olympus, jest kluczowy i daje dużą szansę że OM-5 odniesie sukces.
-czym się to różni od targetowania E-M5 i E-M10 przez Olympus i co w tym sprytnego i nowego :?:
Mówi o innej kulturze w OMDS, że widać entuzjazm -co jest zupełnie inne od tego co było w Olympus.
Potem mówi o staromodnych recenzentach, którzy patrzą na funkcje OM-5, a nie na to do kogo jest targetowany.
Mówi że na tym powinni się skupić i jeśli ta wiadomość od OMDS nie przejdzie to będzie problem.
-nie każdy pracuje w marketingu OM System :lol:
Następnie o toksycznych, nietrafionych plotkach
-ciekawe kto je wypuszczał :???:
Potem, dużo o tym ile osób kupi OM-5.
-chyba go to martwi
Najwięcej czasu poświęca zarzutom, że jest shilling -zajmuje się ukrytą reklamą, promuje produkty za co otrzymuje kasę.
a tu fajne przejęzyczenie https://www.youtube.com/watch?v=HCxL5_EajHw&t=169s
Przyznam się ze jestem nieco zniesmaczony tym filmem. Takie wypowiedzi że teraz my mamy strategię rozwoju a poprzednicy jej nie mieli nie są eleganckie - szczególnie w sytuacji gdy zaprezentowane nowe produkty są jedynie stosunkowo nieznaczną modernizacją dotychczasowych a polityka cenowa (wysokogórskie ceny i częste promocje) wydaje się być kontynuacją działań poprzedników.
Ja jestem bardzo zniesmaczony,
bo gość uważa że najważniejsze jest jak aparat jest przedstawiany przez marketing,
a nie jaki jest.
W sposobie marketingowej narracji OMDS widzi też największą zmianę względem Olympus
i przypisuje jej pierwszorzędne znaczenie.
Nie ważne jaki produkt się oferuje. Ważne w jaki sposób.
-handlarzyna wylazła
Tu jest świetny materiał o marketingowcach https://youtu.be/cN7_IrpV7BE?t=770
(https://youtu.be/cN7_IrpV7BE?t=770)
Ja bardzo długo czekałem aż AF fazowy trafi do E-M5, jak już się doczekałem to okazało się że ten E-M5 to bardziej jest nowe E-M10.
OM-5 jest takie samo.
W międzyczasie zdążyłem kupić Sony :-D
pstrykacz_smartfonowy
13.11.22, 23:45
No cóż rynek zweryfikuje poprzez sprzedaż założenia i marketingowe i modelowe. W poprawienie mocowania nie wierzę, bo:część uszkodzeń nie pochodzi od momenetu czyli obrotu ale od zwykłego wyrwania co świadczy o złym projekcie korpusu; mam uwierzyć, że producent który pożałował użycia usb-c wydał jakikolwiek grosz na poprawienie mocowania?; producent robi filmik/publikację pokazujący co poprawił w jakim zakresie. Przy obecnych cenach i promocjach OM będzie miał naprawdę trudną walkę rynkową. Om5 2 generacji z nowym menu,korpusem i matrycą będzie sprzedawalny, obecny myślę, że nie... chyba, że z ceną jakieś 700-max. 800€
pstrykacz_smartfonowy
20.11.22, 22:01
No to jeszcze ciekawostka
https://www.43rumors.com/this-is-how-a-gh5-looks-when-it-gets-hit-by-a-60-mph-truck/
Tak wygląda gh5 rozjechany przez ciężarówkę. Prawy dolny róg to płytka statywowa. Cała z metalu i o gigantycznej powierzchni. Aparat kosztuje 6600 zł lub gh5 mark2 7100zł bez upustów.
https://www.01net.com/app/uploads/2017/11/13.jpg
https://www.01net.com/app/uploads/2017/11/13-bis.jpg
https://www.01net.com/app/uploads/2017/11/13-ter.jpg
https://www.ceneo.pl/57937278
Mam sobie kupić G9 zamiast OM-5?
Mam sobie kupić G9 zamiast OM-5?
Jeżeli nie zniechęcają Cię rozmiary i ciężar to to całkiem dobra opcja. Wiem bo mam:-)
pstrykacz_smartfonowy
20.11.22, 23:51
Ale tu nie chodzi o całe body tylko o elemnet przenoszący największe obciążenia. Jeśli jest wykonany z dobrego materiału i jest prawidłowo zaprojektowany to może być nawet " z plastiku". Na moją znajomość mechaniki i materiałoznastwa to m5m3 i om 5 posiadają wadę projektową.No i m10m4 też zaczyna pękać - są już zdjęcia na necie. Z drugiej strony te mniejsze korpusy są zazwyczaj używane z lekkimi obiektywami i jako podręczne z wykorzystaniem stabilizacji, a nie statywu.To producent postanowił odchudzić body i zaprojektował je z wadą. Tylko powinien o tym poinformować klientów, bo to modele kosztujące poważne pieniądze.
Jeżeli nie zniechęcają Cię rozmiary i ciężar to to całkiem dobra opcja. Wiem bo mam:-)Duży korpus to mam Sony, w m43 pozostanę z czymś mniejszym ;-)
@MAF (https://forum.olympusclub.pl/members/6403-MAF)
Nie namawiam.
Bez pomocy naganiaczy w tej cenie znajdzie nabywców.
Podałem pstrykaczowi_smartfonowemu jako przykład porządnie zrobionego aparatu
za rozsądne pieniądze.
@MAF (https://forum.olympusclub.pl/members/6403-MAF)
Nie namawiam.
Bez pomocy naganiaczy w tej cenie znajdzie nabywców.
Podałem pstrykaczowi_smartfonowemu jako przykład porządnie zrobionego aparatu
za rozsądne pieniądze.
Fajny korpus z tego G9, tak na szybko sprawdzając to chyba nawet matryca ciut lepsza niż w Olympusie :-)
Tyle że nie wpisuje się w moją wizję używania m43 :-)
Ale z taką Leicą 12-60 i 50-200 bardzo ładnie się komponuje :-D
Miejmy nadzieję, że Panasonic nie zaprzestanie produkcji tańszych modeli dla fotografów
...na co mogą wskazywać wypowiedzi przedstawicieli
https://photorumors.com/2022/11/19/panasonic-execute-camera-businesses-not-expected-to-grow-significantly-with-the-exception-of-video-mirrorless-cameras/
https://digicame--info-com.translate.goog/2022/08/1-31.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Miejmy nadzieję, że Panasonic nie zaprzestanie produkcji tańszych modeli dla fotografów
...na co mogą wskazywać wypowiedzi przedstawicieli
https://photorumors.com/2022/11/19/panasonic-execute-camera-businesses-not-expected-to-grow-significantly-with-the-exception-of-video-mirrorless-cameras/
https://digicame--info-com.translate.goog/2022/08/1-31.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wappczyli Panasonic kończy z korpusami m4/3, ciekawe co na to OM ?
Chyba będą -pytanie dla kogo i za ile?
w przyszłości firma planuje skoncentrować się na rozwoju wysokiej klasy bezlusterkowców skierowanych głównie do entuzjastów i profesjonalnych filmowców https://digicame--info-com.translate.goog/2022/08/1-31.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Lepiej by było jakby OM miał konkurencję,
bo mu zupełnie palma odbije.
Według mnie rezygnacja z produkcji dotyczy aparatów kompaktowych.
Serie aparatów pudełkowych B, flagowych G i małoobrazkowych S, raczej pozostaną w ofercie i będą rozwijane.
A jak nie, to tym lepiej dla OM System :)
Serie aparatów pudełkowych B, flagowych G i małoobrazkowych S, raczej pozostaną w ofercie i będą rozwijane.
A jak nie, to tym lepiej dla OM System :)
Dla OM System być może tak - konkurencji w ramach mocowania nie będzie. Ale czy dla nas?...
A jak nie, to tym lepiej dla OM System :)jak już to zostawią serię GH i S :(
Jakos mam ostatnio czarne myśli związane z przyszłością tego systemu. Seria gh mnie nie interesuje, nowe OM też tyłka nie urywa.
Pierwsza obniżka ceny OM-5 do poziomu 5999 zł, czyli 200 zł taniej :)
Jakos mam ostatnio czarne myśli związane z przyszłością tego systemu. Seria gh mnie nie interesuje, nowe OM też tyłka nie urywa.
Z tego co pamiętam to takie czarne myśli były chyba po większości prezentacji jakichś nowościn Olka.
A system dalej istnieje.
Pierwsza obniżka ceny OM-5 do poziomu 5999 zł, czyli 200 zł taniej :)
https://fotoplus.pl/olympus-om-d-e-m1-mark-iii
Dla mnie E-M1 i następcy nie jest alternatywą dla E-M5 i pochodnych.
Jestem klientem na aparat taki jak E-M5mk2 tylko z czujnikami fazowymi jak w MK3.
pstrykacz_smartfonowy
26.11.22, 19:33
No ja też. Tylko nie za takie pieniądze rebranding m5mark3. Jeśli m5mark3 ma cenę poniżej 4000zł. Blakfrajdejową co prawda ale zawsze.
Cena OM-5 (jak i wszystkich nowych korpusów konkurencji) jest specjalnie zawyżona po to, żeby było z czego ciąć na wyprzedażach i rożnego rodzaju promocjach. A że to świeży korpus i trzeba najpierw pozbyć się zapasów E-M5 III, to na niższe ceny przyjdzie jeszcze trochę poczekać.
To będzie zależeć od polityki cenowej.
Zaprezentowane prawie jednocześnie https://www.bhphotovideo.com/c/compare/OM_SYSTEM_OM-1_vs_Panasonic_GH6/BHitems/1688415-REG_1641783-REG
Świetna cena na GH6, biorąc pod uwagę, że w gratisie do tej cegły dają jeszcze wiatrak.
Właśnie zauważyłem pierwszą rzecz, z której OM-5 został okrojony względem E-M5: w zestawie nie ma już tej fajnej ruchomej lampki. Bardzo dziwny ruch…
Właśnie zauważyłem pierwszą rzecz, z której OM-5 został okrojony względem E-M5: w zestawie nie ma już tej fajnej ruchomej lampki. Bardzo dziwny ruch…Sony do A7 też nie daje lampki :-D
Ale OMDS do OM-1 już ją daje. I do wszystkich poprzednich „piątek” też dawał.
Z każdej kolejnej piątki coś zabierali.
Tradycji musi stać się zadość.
Coś zabierali, coś dodawali - taki już los kolejnych generacji aparatów ze średniej półki, które muszą lawirować między półką pro a amatorską.
OM System OM-5 - test trybu filmowego
https://www.optyczne.pl/68.1-Inne_testy-OM_System_OM-5_-_test_trybu_filmowego_Wst%C4%99p.html
W stanach -12% https://www.amazon.com/dp/B0BHKJKH1F/ref=twister_B0BMYB56C4?_encoding=UTF8&psc=1
Olympus nigdy nie kojarzył mi się z filmowaniem. Jakoś Panasonic bardziej ogarnia tematy filmowe :-)
Olympus nigdy nie kojarzył mi się z filmowaniem. Jakoś Panasonic bardziej ogarnia tematy filmowe :-)poczytaj o trybie filmowym w om-1, podobno jest lepiej niż w gh6 ?
Ciekawe pod jakim względem lepiej.
Ciekawe pod jakim względem lepiej.
https://www.optyczne.pl/62.1-Inne_testy-Panasonic_Lumix_GH6_-_test_trybu_filmowego_Wst%C4%99p.html
https://www.optyczne.pl/59.1-Inne_testy-OM_System_OM-1_-_test_trybu_filmowego_Wst%C4%99p.html
Nic lepszego w OM-1 tam nie widzę, może poza AF.
Nic lepszego w OM-1 tam nie widzę, może poza AF.
to już coś
Tyle że AF w Panasonic jest najgorszy -nie tylko w m4/3, ale ze wszystkich (pomijam Pentax, Leica, Fujifilm GF i Hasselblad)
I jak ktoś ma się kierować tylko AF w wideo -co jest tylko małym wycinkiem mającym wpływ na jakość
to dlaczego miałby wybierać trochę lepszy, a nie najlepszy w Sony lub Canon?
Stabilizacja w OM-1 też nie jest w wideo najlepsza,
obraz w 4K ma mało detalu (takie odszumianie)
dynamika tonalna niska...
Zrobiłem porównanie https://forum.olympusclub.pl/threads/123927-4K-UHD-ISO-6400-r%C3%B3%C5%BCne-aparaty
jako posiadacz g9 nie zgadzm się co do takiej oceny AF w Panasie, nie jest wybitnie ale też nie jest tragicznie
Ale w nawet w OM-5 jest lepszy.
Zresztą sprawa jest dość banalna.
Jeśli ktoś zajmuje się produkcją materiałów na YT czy inne tego typu kanały, to możliwości OM-5 są w zupełności wystarczające.
Zalety trybu filmowania to bardzo dobra jakość 4K DCI, brak limitu nagrywania, profil płaski OM-log 400, funkcja kamery internetowej bez potrzeby uruchamiania oddzielnego oprogramowania.
Nie jest to model wybitny pod względem filmowanie ale wystarczający do produkcji filmików na YouTube.
Dodałbym do tego jeszcze prawie całkowity brak rolling shuttera, który potrafi być dużym utrapieniem dla posiadaczy korpusów innych marek.
@dcs (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15461)
Na pewno ta usterka dotyczy OM-5 ? jesteś pewien ?https://forum.olympusclub.pl/threads/123868-OM-System-OM-5/page7?p=1427898&viewfull=1#post1427898
Tymczasem tu jakiś art, w którym twierdzą, że owszem zostało poprawione:
https://m.dpreview.com/articles/2125228181/om-system-om-5-what-s-new-and-does-it-compete
Kto pierwszy rozkręca?https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif
Powiedzmy ...uznajmy że poprawiono. https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=7056s
:lol:
https://www.youtube.com/watch?v=7mmJRzGqsK4
w om-piątce już ten problem na 99,9% występować nie będzie
https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=7035s
Tu początek zawiłych tłumaczeń Technical Expert marki OM-System https://www.youtube.com/watch?v=8jtrITk_boU&t=6962s
https://www.optyczne.pl/495.1-Test_aparatu-Test_OM_System_OM-5.html
zakupiłem om5 i nie mogę otwierać plików orf, używam Olympus Workspace 1.31 bo to max. przy moim win7 32bit, a nowy Olympus Workspace ma wymagania win10 64bit, nie będę zmieniał całego systemu dla nowego Olympus Workspace by otwierać nim pliki orf. z nowego aparatu, stary Olympus Workspace otwiera mi wszystko wstecz do omd e10II, czy jest jakiś program dla win7 32bit który potrafi otworzyć nowe pliki orf z omd5 ?
Obawiam się, że nadszedł już czas na pożegnanie się z Win7.
RawTherapee, Darktable ale oczywiście w wersji 64bit, chyba oleję to i przesiądę się na jpgi
Pamiętaj, że RAWy możesz „wywołać” w aparacie. Od paru lat tak robię i jakoś sobie radzę.