Zobacz pełną wersję : Potrzebuje kupić nie typowy adapter prosze o pomoc
Do Body systemu analogowy M42 muszę podłączyć obiektyw mikro 4/3 Olympusa bez przeniesienia elektroniki.
Cel i skutek znam.
Nie odwrotnie!!
Proszę o pomoc bo googla i googlam a sprzedawcy na allegro mówią ja takiego nie mam.
Dziękuje za odpowiedz
Może ktoś coś takiego widział chiny albo nie wiem
Pozdrawiam i dziekuje
ja tam się nie znam, ale sądzę że nie ma takiej przejściówki dokładnie z tych samych przyczyn a których nie ma adaptera pozwalającego zainstalować obiektyw m 4/3 w lustrzance dużego systemu 4/3
Musiałby mieć "ujemną grubość" czyli wchodzić w korpus
To co napisał Koriolan jest słuszne - przejściówka musiałaby mieć ujemną grubość - inaczej będzie działała jak pierścień pośredni i uniemożliwi ostrzenie na nieskończoność. Jeśli nawet komuś by się chciało produkować takie przejściówki - nadające się tylko do makrofotografii - to ilu znalazłby klientów na nie? Kto by chciał do korpusu M42 zakładać obiektyw w którym nie da się ustawić przysłony ani sterować ostrością? Jeśli faktycznie do jakichś celów potrzebujesz tak zrobić to chyba musisz taką przejściówkę wykonać samodzielnie wykorzystując do zamocowania obiektywu m4/3 bagnet jakiegoś rozebranego na części korpusu lub pierścień pośredni i osadzając je w jakiś sposób na korpusie M42 (podejrzewam ze najłatwiej będzie połączyć ze sobą dwa krótkie pierścienie pośrednie - jeden M42 z drugim m4/3) Zdolny mechanik z odpowiednim warsztatem sobie z takim zadaniem poradzi, ale obawiam się że koszt będzie wysoki.
Nie wiem jak chcesz taką przejściówkę wykorzystać, ale dużo łatwiej byłoby podłączyć obiektyw m4/3 do korpusu M42 w odwrotnej pozycji - za gwint pod filtr. Adaptery do odwrotnego mocowania bywały stosowane do makrofotografii i są duże szanse że taki adapter uda Ci się kupić. Pytanie tylko czy mocowanie w odwrotnej pozycji będzie dla Ciebie akceptowalne.