Zobacz pełną wersję : Test olka SP-570 i rozczarowanie
Test olka na optyczne.pl http://www.optyczne.pl//74.1-Test_aparatu-Olympus_SP-570_UZ.html , niestety era dobrych kompaktów olympusa skończyła sie z modelami c-5050/5060 i c-8080 . :-(
Test olka na optyczne.pl http://www.optyczne.pl//74.1-Test_aparatu-Olympus_SP-570_UZ.html , niestety era dobrych kompaktów olympusa skończyła sie z modelami c-5050/5060 i c-8080 . :-(
Niestety - zgadzam się w 100% !!!
Pozdrówka.
Niestety - zgadzam się w 100% !!!
Pozdrówka.
Dzis znajomy pochwalil sie zdjeciami z tego aparatu, ogladalem na monitorze laptopa, wiec kolorystyka taka chlodnawo- niebieska byla. Wydawaly mi sie ostre, takze te robione "na zoomie" i technicznie "przyjemne". Aparat jest zgrabny! Mily w dotyku. Wiekszosc uzytkownikow bedzie zachwycona!
czesc.ch.
Testy testami..........może większość amatorów,tzw niedzielnych pstrykaczy (bez negatywnej konotacji) uzna,że fotki z tego aparatu są wystarczająco dobre.Jeden musi mieć mercedesa a drugiemu do normalnego poruszania się wystarczy fiat.Może warto na testy spojrzeć od tej strony:-)
Jestem typowym amatorem fotografii. Z tego testu przyznam niewiele zrozumiałem jeśli chodzi o sprawy typowo techniczne z wykresami itd. Kupiłem ten aparat z pełnym przekonaniem co do słuszności wyboru i jak na razie nie znalazłem nic co by uświadomiło mi że podjąłem złą decyzję. To nie jest aparat dla profesjonalistów lecz dla ludzi którzy chcieliby mieć troszkę większy wpływ na to co na zdjęciu niż tylko naciśnięcie spustu migawki. Ma swoje wady i zalety jak każdy aparat. Nie ma na świecie konstrukcji która okazałaby się idealnym rozwiązaniem dla każdego i na tym polega swoboda wyboru. Wyboru między designem, funkcjami jakością zdjęć. Gdybym miał dokonać tego wyboru jeszcze raz po przeczytaniu tego testu - zrobiłbym dokładnie tak samo. Jestem nadal fotografem poszukującym ale nie technicznie doskonałego sprzętu nad którym wszyscy będą się rozpływać w pochwałach ale poszukującego doskonałego kadru, ujęcia, światła, cienia i chwili którą chciałbym zatrzymać. Fotografuję również samoloty. Wysyłam zdjęcia na profesjonalne serwisy gdzie aby się dostać trzeba wysłać naprawdę doskonałe technicznie zdjęcia. Zdjęcia zatwierdzają screenerzy, zdjęcie musi zaakceptować trzech zanim pojawi się w serwisie. Fotki z Olympusa 570UZ przyjmują bez problemu.
Pozdrawiam
"niestety era dobrych kompaktów olympusa skończyła sie z modelami c-5050/5060 i c-8080 ." Panowie, pewnie że się skończyła bo nie ma i nie robi się takich kompaktów ich rolę przejęły E400/410/420.
To o czym piszecie to nowa kategoria "UltraZoom". To zupełnie co innego. Te aparaty w jakości zdjęcia są od przeciętnej w dół, ale za to oferują olbrzymie możliwości optyczne. To aparaty które przy okazji są lornetkami i kamerami. Jednak gdybyście chcieli uzyskać ich zakres w lustrze to kilkanaście kawałków trzeba by wydać zapewne, a tu macie małpkę, którą na pasku lub w kieszeni można schować. Nie mylcie tego z C-7070 a tym bardziej z C-8080. Jednocześnie nie oznacza to że zdjęcia z nich to totalna porażka. Sam mam SP500 i tym też ładne zdjęcia można zrobić
To sie zaczyna od 26mm, a konczy na 520mm, pomyslcie, niesamowite. ma sterowanie jak lustrzanka, lacznie z jednym koleczkiem. IS-a i robi przyjemne i technicznie ladne zdjecia.
Panowie, czego Wy oczekujecie? To jest genialne!!! Wycieczkowe pstrykadelko.
czesc.ch.
Kupilbym Fuji gdybym nie mial kompaktow w szufladzie.
czesc.ch.
p.s. nie wiedzialem, ze wyjde na stare lata na obronce kompaktow! Ale zaczalem je doceniac w czasach analogow. Moja Yashica T4* to genialne pstrykadelko.
To już dodam, że to w lustrze jakbyście mieli 12-60 i zarazem 50-200 z TC1.4 na końcu. Bo to daje zakres 24-560.... teraz policzcie ile to kosztuje :
-12-60SWD
- 50-200 SWD
- TC 1.4
:)
Miłych zakupów
Nie rozumiem dlaczego rozczarowanie. Ten test w końcu nie wypadł tak najgorzej. Kupując kompakt trzeba się liczyć z tym, że to nie lustro. Jak było napisane wyżej: płacąc za fiata nie oczekujmy, że dostaniemy mercedesa.
Popieram Corsarza. Sam mam 570 i wiedziałem co kupuję. Jakby był na rynku aparat doskonały to wszyscy by go kupowali :grin:
Na prawdę ma ten aparcik spore możliwości a najbardziej podoba mi się "lustrzankowe" sterowanie i na złość wszystkim malkontentom można nim zrobić dobre zdjęcia amatorskie.
A ja nie wiem czym się tak "podniecać" - tak mam ten aparat i nie jest doskonały ale jak się robi zdjęcia do albumu (15x10) to czy ma się lustro za tysiące czy Sp-570 za 1,5 tyś. czy "małpkę" za 600 zł to i tak wyglądają ładnie - więc dlaczego tak wiele głosów o szumach i takich tam innych "badziewiach" które ma ten Olympus nie patrzcie na te fotki przez lupę a będą naprawdę super :)
Jestem amatorem focenia czyli w końcówce peletonu jeżeli chodzi o aparaty, ale:
1.Aparaty kompaktowe nie są dla profesjonalistów.
2.Cena do potrzeb/wymagań - bardzo atrakcyjna.
3.Lustro z takim wypasem jak 570UZ to kwota powalająca dla zwykłego pstrykacza.
4.Zadowolenie z zabawy z fotografią to sprawa indywidualna, sprzęt to tylko narzędzie.
5.Mam wśród znajomych takich którzy mają sprzęt odjazdowy tylko dlatego że podnosi to ich samoocenę (kompleks małego penisa?)
Reasumując - fotografowanie dla mnie i wielu innych to super zabawa, dobra fotka to nie tylko kwestia sprzętu.
Sorry jeżeli ględzę ale troche powala mnie gonitwa za megapikselami, ultra zumami i innymi pierdołami.
Bawię się Olkiem 560UZ i jest super.
to ja pokomentuje troche :mrgreen:
od konca:
Sorry jeżeli ględzę ale troche powala mnie gonitwa za megapikselami, ultra zumami i innymi pierdołami.
Bawię się Olkiem 560UZ i jest super.
560UZ jest idealnym przykladem tego typu gonitwy:-P
5.Mam wśród znajomych takich którzy mają sprzęt odjazdowy tylko dlatego że podnosi to ich samoocenę (kompleks małego penisa?)
:grin:
4.Zadowolenie z zabawy z fotografią to sprawa indywidualna, sprzęt to tylko narzędzie.
100% prawda
3.Lustro z takim wypasem jak 570UZ to kwota powalająca dla zwykłego pstrykacza.
Lustro nie jest po to by byc wypasione. Zoom i filmaki, to domena kompaktow. A jezeli juz ktos chce lustro, to zawsze wynajdzie te dodatkowe kilka stow.
2.Cena do potrzeb/wymagań - bardzo atrakcyjna.
Twoj 560UZ moim zdaniem w kategorii cena jakosc jest ciekawsza opcja:wink:
1.Aparaty kompaktowe nie są dla profesjonalistów.
Profesjonalisci wydaje mi sie ze tez od czasu do czasu lubia wylaczyc myslenie i tylko pocykac: Canon G, Sigma DP1, Ricox GX :twisted:
Jestem amatorem focenia czyli w końcówce peletonu jeżeli chodzi o aparaty
zupelnie jak ja:)
Pozdrawiam:wink:
:oops:
to ja pokomentuje troche :mrgreen:
od konca:
560UZ jest idealnym przykladem tego typu gonitwy:-P
:grin:
100% prawda
Lustro nie jest po to by byc wypasione. Zoom i filmaki, to domena kompaktow. A jezeli juz ktos chce lustro, to zawsze wynajdzie te dodatkowe kilka stow.
Twoj 560UZ moim zdaniem w kategorii cena jakosc jest ciekawsza opcja:wink:
Profesjonalisci wydaje mi sie ze tez od czasu do czasu lubia wylaczyc myslenie i tylko pocykac: Canon G, Sigma DP1, Ricox GX :twisted:
zupelnie jak ja:)
Pozdrawiam:wink:
Olek 560 nie z powodu równania do czołówki ale z wyboru, może niewiedzy laika,również kasy, ale jak na moje potrzeby jest super.:oops:
Aparat dobry jak dla fotoamatora. 99% nabywców tego typu sprzętu to osoby, którym sam fakt "zoom x20" wystarcza. Testy nijak nie odzwierciedlają faktycznego zainteresowania rynku i jego potrzeb.
jestem nowy na tym forum i mam pytanie, otóż chciałbym kupić 570uz w Stanach Zjedn. (bo tam jest taniej), ale zastanawiam się czy będzie on miał polskie menu. Jeśli ktoś się w tym orientuje to bardzo proszę o odpowiedź. Dzięki