PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw typu makro. Co wybrać?

Jarotl
16.08.22, 11:31
Cześć.
Niedawno wszedłem w system m4/3 i chciałbym zacząć robić zdjęcia makro. Troszkę czytałem i tak naprawdę są dwie opcje.
1. 7artisans 60mm
2. Olympus 60mm
Tutaj moja zagadka. Czy wziąć tańsza wersję 1 czy 2. Wiem, że przy makro i tak będę ostrzył ręcznie ale nie ukrywam, że brakuje mi jakiegoś obiektywu do portretów czy ten Olympus sprawdzi się również przy tym?
Czy może lepiej kupić numer 1 i dokupić sobię stalkę 45 z światłem 1.8?
No i na końcu, który z tych dwóch obiektywów da większą frajdę w robieniu makro? Którym z nich jest to prostsze?
Z góry dzięki za pomoc.

koza
16.08.22, 12:36
60mm to bardzo dobry obiektyw, nie tylko do makro, fajnie wychodzą też portrety - długa ogniskowa + spoko jasność dają całkiem fajne efekty. Obiektyw jest bardzo ostry.

Co więcej, ma AF, co pozwoli Ci automatyzować focus bracketing i ew. focus stacking, zależnie od body.

I czemu piszesz, że w makro będziesz ostrzył ręcznie? Ja co prawda nie jestem magikiem jak forumowi koledzy, ale 99% czasu korzystam z AF z tym obiektywem (często ustawiając skalę 1:1 sprzęgłem, które jest na obudowie).

Aha, i zajrzyj do mojego wątku (https://forum.olympusclub.pl/threads/119150-Początki-kozy/page2?highlight=początki+kozy) - jest tam parę zdjęć robionych właśnie 60mm 2.8.

fotna
16.08.22, 14:00
Ja prawie nie robię macro ale odkąd mam 60 nie używam 45 do portretów.
Potwierdzam to co pisał koza powyżej AF się sprawdza ostrość przy portretach nie przeostrzona a rozmycia są rewelacyjne

wyszomir
16.08.22, 21:04
Kiedyś też przy motywach makro ostrzyłem zawsze ręcznie. Od kilku lat jednak gdy weszły do użycia korpusy z możliwością łatwego przesunięcia pola AF w dowolny punkt kadru również przy makro w przypadku motywów poruszających się włączam często AF - po prostu zauważyłem że w trybie AF z punktem ostrości ustawionym tam gdzie w kadrze chce mieć oko motywu procent prawidłowo naostrzonych kadrów jest większy niż w przypadku gdy ostrzę ręcznie. Natomiast przy spokojnych motywach nadal preferuję ręczne ostrzenie z włączonym focus peakingiem. Również gdybyś miał korpus z funkcją focus bracketing i chciał przymierzyć się do stackowania obiektyw z AF będzie bardzo ułatwiał pracę. Kolejna kwestia - jeśli dobrze pamiętam 7artisans się przy ostrzeniu wydłuża, Olympus nie zmienia rozmiarów co też znacznie ułatwia pracę. Reasumując - jeśli Twoje finanse pozwalają na zakup Olympusa 60f2.8 Macro zdecydowanie wybrałbym ten właśnie obiektyw.

Jarotl
17.08.22, 07:35
No to sprawa wydaje sie być przesadzona. Będę szukał olympusa 60mm. Dziękuję Wam bardzo

OLYIRASS
20.08.22, 18:37
Zdecydowanie M.Zuiko Digital ED 60mm F2.8 Macro :).

zulka
5.09.22, 17:58
Nie wiem na ile wątek jest aktualny ale pojawił się cashback na obiektywy macro od olympusa -- >450 zł do 02.10.22 :cool:

canimo
30.09.22, 18:40
Przed wejsciem nowego makro 100mm? ;)