PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry

AdamG
2.07.22, 05:34
Czy ktoś może używał albo używa i jest w stanie coś powiedzieć na jego temat?

Filtr polaryzacyjny 2w1 CPL + Fader ND2-ND32 62mm K&F Concept Nano-X

paparapa
2.07.22, 09:18
Czy ktoś może używał albo używa i jest w stanie coś powiedzieć na jego temat?

Filtr polaryzacyjny 2w1 CPL + Fader ND2-ND32 62mm K&F Concept Nano-X

Raczej bym unikał, bo potrafi paskudnie zepsuć zdjęcia.
Zazwyczaj wszystko co jest wo więcej niż jednej rzeczy, jest także do doopy. :mrgreen:

Bodzip
2.07.22, 09:37
Też bym unikał. 2w1 to tylko szampon...
Firma K&F Concept robi naprawdę dobry i precyzyjny sprzęt, ale łączenie polara i szarego w jednym to będzie bolało.

fret
2.07.22, 15:21
No to się celebryci wypowiedzieli... :shock::mrgreen:
Każdy fader, to dwa polarki, kręcenie jednym polarkiem zmienia jasność obrazu. Kręcenie oba polarkami jednocześnie zmienia stopień polaryzacji. Stopień polaryzacji zależy o różnicy między kątąm płaszczyzny filtra, a kątem padania swiatła. Dla standardowych ogniskowych i dłuższych nie jest to problem, ale przy szerokim kącie zdecydowanie widać nierównomierne działanie fltra polaryzacyjnego. To dotyczy każdego fadera, nie tylko dwa w jednym. Efekty na szerokim kącie mogą być nieco dziwne.
Podsumowując: ten filtr, to klasyczny fader (dwa polarki zmieniające pozycję względem siebie), efekt polaryzacyjny, to prawdopodobnie jednoczesne obracanie dwoma polarkami, bez zmiany ich wzajemnego położenia, czyli trochę ciemniej niż przy jednym polarku.

Zwyczajny komromis, maksymalna jakość to tradycyjny ND i polar, maksymalna wygoda, to fader+polar w jednym, ale nie dla szerokich kątów.

Bodzip - szczere gratki, bardzo sprawnie omóżdżyłeś forum.

AdamG
2.07.22, 16:01
No to się celebryci wypowiedzieli... :shock::mrgreen:
Każdy fader, to dwa polarki, kręcenie jednym polarkiem zmienia jasność obrazu. Kręcenie oba polarkami jednocześnie zmienia stopień polaryzacji. Stopień polaryzacji zależy o różnicy między kątąm płaszczyzny filtra, a kątem padania swiatła. Dla standardowych ogniskowych i dłuższych nie jest to problem, ale przy szerokim kącie zdecydowanie widać nierównomierne działanie fltra polaryzacyjnego. To dotyczy każdego fadera, nie tylko dwa w jednym. Efekty na szerokim kącie mogą być nieco dziwne.
Podsumowując: ten filtr, to klasyczny fader (dwa polarki zmieniające pozycję względem siebie), efekt polaryzacyjny, to prawdopodobnie jednoczesne obracanie dwoma polarkami, bez zmiany ich wzajemnego położenia, czyli trochę ciemniej niż przy jednym polarku.

Zwyczajny komromis, maksymalna jakość to tradycyjny ND i polar, maksymalna wygoda, to fader+polar w jednym, ale nie dla szerokich kątów.

Bodzip - szczere gratki, bardzo sprawnie omóżdżyłeś forum.
Dzięki za szczegółowy opis, czyli idzie polar i osobno nd. A czy nd z regulowanym zakresem ma sens czy raczej też sobno kupić?

Bodzip
2.07.22, 16:16
fret - bardzo mocno się zakręciłeś - jak ten filtr polar. Przy okazji obrażasz, ale to nic, niektórzy tak mają. Zawsze warto się dowartościować.
AdamG - popatrz jak działa to cudo. Kup i podziękuj fret.

https://www.fotezja.pl/filtr-szary-fader-czy-warto/

AdamG
2.07.22, 16:41
fret - bardzo mocno się zakręciłeś - jak ten filtr polar. Przy okazji obrażasz, ale to nic, niektórzy tak mają. Zawsze warto się dowartościować.
AdamG - popatrz jak działa to cudo. Kup i podziękuj fret.

No fakt, nie wygląda to dobrze, obejrzałem teraz jeszcze na YouTube na kanale fotowarsztaty test tego k&f, niby jest lepiej niż u konkurencji ale też daje krzyż na szerokim szkle. No cóż, trzeba kupić osobno, zastanowić się tylko jakie parametry. Życie jest brutalne.

Bodzip
2.07.22, 17:08
No fakt, nie wygląda to dobrze, obejrzałem teraz jeszcze na YouTube na kanale fotowarsztaty test tego k&f, niby jest lepiej niż u konkurencji ale też daje krzyż na szerokim szkle. No cóż, trzeba kupić osobno, zastanowić się tylko jakie parametry. Życie jest brutalne.
Sam filtr polaryzacyjny zabiera ok 2 EV światła.

https://blog.cyfrowe.pl/filtr-polaryzacyjny/

AdamG
2.07.22, 17:29
Sam filtr polaryzacyjny zabiera ok 2 EV światła.

https://blog.cyfrowe.pl/filtr-polaryzacyjny/

To już doczytałem, ale nie zawsze będę chciał likwidować odblaski, więc szary się przyda.

wyszomir
2.07.22, 17:36
Dzięki za szczegółowy opis, czyli idzie polar i osobno nd. A czy nd z regulowanym zakresem ma sens czy raczej też sobno kupić?

Kiedyś jeszcze w czasach analogowych aparatów gdy były problemy z kupieniem filtrów ND składałem taki filtr z dwóch filtrów polaryzacyjnych - zewnętrzny musiał być liniowy, ten od strony obiektywu mógł być liniowy lub kołowy (w przypadku lustrzanki raczej kołowy gdyż liniowy potrafił ogłupiać działanie automatyki). Przy umiarkowanych tłumieniach działał OK, przy silnych zaczynał pojawiać się zafarb. Efektów krzyża anie nierównomierności ekspozycji nie miałem ale już nie pamiętam z jakimi ogniskowymi tę konstrukcję używałem - mogły być na tyle długie że efekt się nie ujawnił.

paparapa
2.07.22, 18:36
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) - bardzo mocno się zakręciłeś - jak ten filtr polar. Przy okazji obrażasz, ale to nic, niektórzy tak mają. Zawsze warto się dowartościować.

Bodzip szkoda poświęcać uwagę na takie drobiazgi i śmiesznostki. :)

fret
4.07.22, 13:38
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903) - bardzo mocno się zakręciłeś - jak ten filtr polar. Przy okazji obrażasz, ale to nic, niektórzy tak mają. Zawsze warto się dowartościować.
...

Po prostu przykro patrzeć na śmierć fajnego forum :(

Nigdy bym nie pomyślał, że to właśnie Ty się do tego przyczynisz, zwyczajny szok :(

Jeśli czujesz się obrażony, to przepraszam, myślałem, że świadomie idziesz w tym kierunku, bo ja się niestety obawiam, że prowadzisz olympusclub w kierunku olympusforum, czyli może być głupio, ale musi być słodko, a jak się to skończyło, to wiadomo. Nie idź tą drogą ;)

Bodzip
4.07.22, 13:44
fret,
Olympusclub lub to zdjęcia. Pokazałeś choć jedno?
Olympusclub lub to spotkania i złoty. Byłeś choć na jednym?
Zresztą, szkoda dyskusji.

fret
4.07.22, 14:05
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903),
Olympusclub lub to zdjęcia. Pokazałeś choć jedno?
...

Jesteś tak głupi, tak złośliwy, czy tak sklerotyczny? Nawet wontka sobie założyłem i w jednym konkursie wystartowałem. Jeśli uważasz, że ich nie miałem, to czemu chciałeś, żebym podesłał coś do poprawki?
Olympusclub jest forum użytkowników, a nie fanatyków. Każdy użytkownik ma jakieś życie pozafotograficzne.
Bodzipie, daj bana, sięgnąłeś dna, miziaj się z parapetem... :(

koronax
4.07.22, 14:08
Jesteś tak głupi, tak złośliwy, czy tak sklerotyczny?

Oj . Uważaj. Możesz naprawdę bana dostać.

fret
4.07.22, 14:19
Oj . Uważaj. Możesz naprawdę bana dostać.

Kilka już dostałem, a jeśli chodzi o wieczystego, to się obawiam, że też nie ryzykuję zbyt wiele, bo ta formuła forum szybko padnie. Po prostu żal, jestem tu chyba ponad 10 lat i takiej beznadziei jeszcze tu nie było. To zawsze było forum otwarte na wszelkie dyskusje, czasy Mirka/Irka, to było po prostu szcztowanie i nawet nie mam złudzeń, że te czasy wrócą, ale teraz tylko słodkie pierdy o nijakich fotkach z wakacji są promowane. Nie mój klimat.

koza
4.07.22, 18:16
fret
Nawet wontka sobie założyłem i w jednym konkursie wystartowałem.

Podeślesz linka?

paparapa
5.07.22, 08:09
Kilka już dostałem, a jeśli chodzi o wieczystego, to się obawiam, że też nie ryzykuję zbyt wiele, bo ta formuła forum szybko padnie. Po prostu żal, jestem tu chyba ponad 10 lat i takiej beznadziei jeszcze tu nie było. To zawsze było forum otwarte na wszelkie dyskusje, czasy Mirka/Irka, to było po prostu szcztowanie i nawet nie mam złudzeń, że te czasy wrócą, ale teraz tylko słodkie pierdy o nijakich fotkach z wakacji są promowane. Nie mój klimat.
fret nie rozumiem dlaczego biadolisz nad czymś czego tu nie ma. Nie ma tu zdjęć takich jak lubisz, to się nie zmuszaj i nie przyłaź tu. Asceza jakaś czy co? Musisz normę wykonać?
Chcesz aby dyskutowano, wymieniano poglądy, aby forum żyło, to nie pisz pierdół o żarciu tylko prezentuj swoje prace do których będziemy mogli się odnieść. Z chęcią zobaczę tu Twoje zdjęcia.
A jeśli, jak piszesz, robisz dobre foty nie rozumiem czemu nie realizujesz się tu. Spokojnie dobre fotki się obronią. Jak na razie to poza marudzeniem, straszeniem i jakimś innym bełkotem nic nie wnosisz.
Dziwi mnie też Twoja pogarda do lepszych czy gorszych dokonań kolegów. To, że to nie Twoja bajka to nie powód , aby dyskredytować czyjąś pracę. Uogólniając nazywa się to brakiem ogłady.
Masz uwagi do zdjęć to pisz śmiało na ich temat . Na pewno wielu skorzysta i czegoś się nauczy. A jak nie masz nic konkretnego do napisania to lepiej idź na fejsa.

AdamG
10.07.22, 07:47
Dobra, pogadali se to wróćmy do tematu. ? Jeszcze mam w planach jakieś prostokątne nabyć. Wiem że hitech, lee robi robotę ale są w ujjj drogie. Czy ktoś brał od skośnookich coś i może polecić?

koza
10.07.22, 08:10
Ja mam Cokin, czy mogę polecić? Nie wiem, czasami po prostu z nich korzystam w ramach zabawy/do dokumentacji miejsc. Średnio są wygodne z tym całym montażem - choć tragedii też nie ma..., do tego dali tekturowe pudełko i nigdy jakoś nie rozkminiłem w co je wkładać, żeby np. przeżyły dalszą i mniej bezpieczną podróż w plecaku (póki co jeżdżą w aluminiowym pudełku z innymi fantami, ale to nie jest moje wymarzone rozwiązanie). Nie zauważyłem jakiś wad, ale też nie jestem jakimś specem.

Zdjęcia prosto z puszki, w pełnej rozdzielczości, zobacz sobie czy nie ma jakiś artefaktów, zafarbów.
1.
246098

2.
246099

AdamG
10.07.22, 20:45
Pewnie też będę rzadko korzystał, ale chcąc połówki to najwygodniej prostokątne.

koza
11.07.22, 07:28
Nie no, ogólnie są w porządku, co prawda nie tak wygodne jak nakręcany polar, ale nie ma też jakiejś tragedii. No i też nie kosztowały majątku, jeśli dobrze pamiętam co całość (3x ND, mocowanie na obiektyw 62mm, trzymaczka) kosztowała ~200PLN. I pytanie czy w ogóle jest coś mądrzejszego...

August68
11.07.22, 09:12
Od lat używam "prostokątnych" filtrów i uważam, że to praktyczne i wygodne rozwiązanie - pasują na obiektywy niezależnie od systemu.
Miałem raz jakiegoś "chińczyka" - wyrzuciłem po pierwszym plenerze - zafarb był koszmarny.
Przeszedłem na Hi-techy - które jak dla mnie za rozsądną cenę dają całkiem dobry efekt - problem z lekkim zafarbem pojawia mi się jedynie w ciemnych, pełnych filtrach ND.
Szare połówki - mam 0.3, 0.6, 0.9, 1.2 i 0.9reverse - nie wpływają w żaden sposób na kolorystykę.
Mam do tego futerał na 6 filtrów - płaski, spokojnie wchodzi do kieszeni "na laptop" w plecaku foto.

fret
11.07.22, 13:27
@fret (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12903)

Podeślesz linka?

Zrób to sam, wchodzisz w profil użytkownika, klikasz tematy użytkownika i po chwili masz wątek ;)