PDA

Zobacz pełną wersję : Program do RAW co polecacie

Bako
7.06.22, 15:07
Aktualnie posiadam LR5 który nie obsługuje ORF z OM-D EM1 mk III (wkrótce OM-1) i dręczy mnie przepuszczanie wszystkiego przez DNG konwerter. Jaki program do obróbki polecacie oprócz Adobe.
Oczekiwania mam niewielkie bez zaawansowanych korekt ( wylaszczanie panny młodej, operacje plastyczne z odsysaniem i bez itp. ) ot krajobraz, przyroda pod i nad lustrem wody czasami jakieś pędzelki czy tasiemki na własne potrzeby.
Brałem pod uwagę:
- dxo PL5 podobno rewelacja w odszumianiu i wyostrzaniu a myślę, że pozostałe funkcje będą ponad moje potrzeby. Wadą jest brak tutoriali po polsku, kursów jak do LR a ang. niem. niestety nie na poziomie programów graficznych
- Paint Shop Pro niewiele o nim wiem poza tym, że to taki prawie LR+PS interesują mnie warstwy ( szparowanie, prosty montaż np. ułożenie produktów z poj. zdjęć. Wady jak wyżej

Potrzebuję coś prostego nie musi być darmowe. Jestem w tym wieku, że szkoda czasu na dogłębne przestudiowanie tematu i wiadomo starego psa nowych sztuczek się nie nauczy.
Będę wdzięczny za rady z uzasadnieniem a może znajdzie się ktoś kto przepchnie dziadka przez początki potem może sam podryfuje.

jkr
7.06.22, 17:26
Polecam DXO pureRAW

m_a_g
7.06.22, 18:02
Adobe Camera Raw / LR / PS.
Skoro już znasz ten program to po prostu kup sobie subskrypcję Creative Cloud i po kłopocie.

koza
7.06.22, 20:13
Ja mam Olympus Workshop do podstawowych spraw a potem korzystam z Paint Shop Pro do jakiś obróbek porterów czy jakiegos usuwania artefaktów. Mam wrażenie, że pewnie większość tych rzeczy mógłbym też zrobić w darmowym GIMPie.

August68
7.06.22, 22:41
Jak dla mnie do wywoływania RAWów nie ma nic prostszego od Lightrooma, dlatego też się martwię co będzie jak w końcu zmienię aparat na taki, którego mój LR6 nie będzie obsługiwał, bo tych wszystkich programów "w chmurach" nie lubię...
Ale obok LR od lat używam czeskiego PhotoZonera - wprawdzie głównie do katalogowania i do korekty jpegów, ale jeśli chodzi o RAWy, to też duży postęp zrobili - a jestem z nimi od wersji 2.0 (dobrze ponad 10 lat).

yac
7.06.22, 23:13
Miałem podobny dylemat. LR 5 nie obsługiwał już nowych rawów z olka. Przez jakiś czas konwertowałem do dng ale wnerwiało mnie to a nie chciałem abonamentu to wybrałem DXO Photolab. wersja elite ma świetną redukcję szumów DeepPrime. A to w małych matrycach przydatne.

paparapa
8.06.22, 11:04
Aktualnie posiadam LR5 który nie obsługuje ORF z OM-D EM1 mk III (wkrótce OM-1) i dręczy mnie przepuszczanie wszystkiego przez DNG konwerter. Jaki program do obróbki polecacie oprócz Adobe.
Oczekiwania mam niewielkie bez zaawansowanych korekt ( wylaszczanie panny młodej, operacje plastyczne z odsysaniem i bez itp. ) ot krajobraz, przyroda pod i nad lustrem wody czasami jakieś pędzelki czy tasiemki na własne potrzeby.
Brałem pod uwagę:
- dxo PL5 podobno rewelacja w odszumianiu i wyostrzaniu a myślę, że pozostałe funkcje będą ponad moje potrzeby. Wadą jest brak tutoriali po polsku, kursów jak do LR a ang. niem. niestety nie na poziomie programów graficznych
- Paint Shop Pro niewiele o nim wiem poza tym, że to taki prawie LR+PS interesują mnie warstwy ( szparowanie, prosty montaż np. ułożenie produktów z poj. zdjęć. Wady jak wyżej

Potrzebuję coś prostego nie musi być darmowe. Jestem w tym wieku, że szkoda czasu na dogłębne przestudiowanie tematu i wiadomo starego psa nowych sztuczek się nie nauczy.
Będę wdzięczny za rady z uzasadnieniem a może znajdzie się ktoś kto przepchnie dziadka przez początki potem może sam podryfuje.

A dlaczego chcesz podejmować decyzję na podstawie opinii innych osób, które na pewno mają inne preferencje?
Jak napiszę Ci, że C1 jest super i jest banalnie prosty. To mi uwierzysz i go nabędziesz|? :)
Przecież możesz ściągnąć triale i każdym programem chwilę popracować. Wszystko będziesz wiedział.
To chyba najlepsza droga do znalezienia odpowiedniego softu .

Bako
19.06.22, 11:25
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Rzuciłem pytanie i pojechałem na Hel ale przez Gdańsk gdzie odebrałem OM-1 (fajny sprzęt) i przez ponad tydzień tylko spacery z wnukiem i nową zabawką i zero internetu.
Próbowałem zrobić rozpoznanie bojem ale przy takiej mnogości programów i świadomości upływającego czasu zapytałem na forum i ograniczyłem listę do:
OM Workspace właśnie próbuję ogarnąć i słabo wychodzi (może powinienem przeinstalować na nowy sprzęt)
Dxo PL5 (wyostrzanie - odszumianie) lub Paint Shop Pro (warstwy)
Dziękuję.

paparapa
19.06.22, 12:36
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Rzuciłem pytanie i pojechałem na Hel ale przez Gdańsk gdzie odebrałem OM-1 (fajny sprzęt) i przez ponad tydzień tylko spacery z wnukiem i nową zabawką i zero internetu.
Próbowałem zrobić rozpoznanie bojem ale przy takiej mnogości programów i świadomości upływającego czasu zapytałem na forum i ograniczyłem listę do:
OM Workspace właśnie próbuję ogarnąć i słabo wychodzi (może powinienem przeinstalować na nowy sprzęt)
Dxo PL5 (wyostrzanie - odszumianie) lub Paint Shop Pro (warstwy)
Dziękuję.

Najlepszy dla Ciebie program musisz znaleźć sobie sam. Czym więcej przetestujesz softu tym lepiej wybierzesz. OM Workspace mi też nie podchodzi. Nie potrafię nim edytować zdjęć. :)

lcf
30.11.22, 09:46
Z komercyjnych najbardziej do gustu mi przypadł Capture One (https://www.captureone.com) (niestety dość drogi, więc warto polować na okazje typu black friday), z darmowych - RawTherapee (https://www.rawtherapee.com/) (ma kilka zaawansowanych opcji, których nie widziałem w żadnym innych oprogramowaniu, typu pominięcie demozaikowania - przydatne np. w przypadku matryc bez CFA (https://en.wikipedia.org/wiki/Color_filter_array)).

W przypadku potrzeby obróbki plików RAW, których dany edytor jeszcze nie wspiera, przydatny też jest darmowy Adobe DNG Converter (https://helpx.adobe.com/camera-raw/using/adobe-dng-converter.html).

epicure
30.11.22, 10:06
Z komercyjnych najbardziej do gustu mi przypadł Capture One (https://www.captureone.com) (niestety dość drogi, więc warto polować na okazje typu black friday)...

Ewentualnie można się przesiąść na Fuji, wtedy będzie darmowy ;)

Bodzip
30.11.22, 10:18
Darktable (https://www.darktable.org/)
Jest wersja dla Windows i Linux. Intuicyjny dla tych którzy znają program :mrgreen: Ale jest super i darmowy.
Linuxowe polecenie do konwersji RAW do DNG:
raw2dng /ścieżka_do_zdjęcia
raw2dng do ściągnięcia z GitHub'a -> https://github.com/Fimagena/raw2dng

fret
30.11.22, 10:39
Jak ktoś polubił GIMPa, to pewnie i Darktable się nie boi :mrgreen:, ja wolę Raw Therapee z darmowych.

dzemski
30.11.22, 11:02
Z komercyjnych Capture One, ale drogi. Z tańszych i wszystkomających polecam bardzo Luminar AI (okolice 300-350 zeta), a dodatkowo wspiera się Ukrainę. Z darmowych najlepszy (wg mnie) jest darktable, genialne ma odszumiacze.

Bodzip
30.11.22, 12:12
Jak ktoś polubił GIMPa, to pewnie i Darktable się nie boi :mrgreen:, ja wolę Raw Therapee z darmowych.
RT nie ma masek i warstw. Działa na całym obrazie. Choć przyznam, że niektóre opcje ma lepsze niż inne programy.

fret
30.11.22, 12:29
RT nie ma masek i warstw. Działa na całym obrazie. Choć przyznam, że niektóre opcje ma lepsze niż inne programy.

Od masek i warstw jest PS i podobne ;)

m4ciekk
30.11.22, 15:23
Adobe Lightroom i Adobe Photoshop.

Płacąc w lirach tureckich na oficjalnej stronie Adobe miesięczny koszt planu fotograficznego, tj. wszystkie wersje Lr i Ps na desktop i mobile + 20 GB w chmurze wyniesie Cię tyle ile kosztuję mały kebab :D tj. jakieś 14-15 zł.
Żadnego kombinowania z VPN, wszystko legitne tylko zakupu dokonujesz na tureckiej stronie Adobe. Jak nie znasz tureckiego to sobie w drugim oknie np. incognito odpalasz stronę po polsku/angielsku albo tłumaczysz, żebyś wiedział co masz kliknąć. Ja płaciłem Revolutem, ale podobno karta z PLN też przechodzi. Nie możesz tylko wziąć fvat na firmę, bo po wpisaniu polskiego NIPu zamieni Ci cenę w EUR (kilkukrotnie wyższą).

racjonalny44
2.12.22, 22:27
Jest do pobrania już wersja 5.9 Raw Therapee . Bardzo dobrze omawia na YT Jacek Plewa. Warto zobaczyć. Pozdrawiam