Zobacz pełną wersję : M1 mark III coś mi nie bangla :(
Jak w temacie.
Zakładam obiektyw z AF - blokada ekspozycji działa
zakładam obiektyw manualny - nie ma blokady ekspozycji. Muszę przednim kółkiem skręcać ekspozycję, czasem nawet o -2 EV
W większości zdjęć mam histogram przejechany mocno w prawo.
Zastanawiam się co to może być ?
W G9 wystarczy ekspozycję przestawić na -0,3 i zapomnieć.
244822
Ale w jakim trybie? Bo generalnie korekta ekspozycji działa tylko w trybach automatycznych / półautomatycznych. W manualnych nie, bo z definicji to nie ma sensu skoro sam wszystko ustawiasz.
EDIT: OK, widzę w RAW że w trybie AV...Z tym że EXIF pokazuje zero informacji o obiektywie, rozumiem że to jeden z tych bez żadnej elektroniki. Może tu jest przyczyna.
Ale w jakim trybie? Bo generalnie korekta ekspozycji działa tylko w trybach automatycznych / półautomatycznych. W manualnych nie, bo z definicji to nie ma sensu skoro sam wszystko ustawiasz.
EDIT: OK, widzę w RAW że w trybie AV...Z tym że EXIF pokazuje zero informacji o obiektywie, rozumiem że to jeden z tych bez żadnej elektroniki. Może tu jest przyczyna.
Tak, to Laova 7,5
Tyle że... w G9 jest ok. Przykładowo: włączę pomiar punktowy, histogram pokaże mi, że nie ma przepału, zablokuję klawiszem AF/AE Lock i jest doskonale. W M1 przy manualnym obiektywie blokada AEL/AFL nie działa.
To wszystko jasne. Nie jesteś sam. Google wypluło wiele historii takich jak Twoja, AEL (auto exposure lock) w Olympusie nie działa w obiektywach bez elektroniki.
https://www.mu-43.com/threads/e-m5-2-ael-w-manual-lens-possible.104565/
To wszystko jasne. Nie jesteś sam. Google wypluło wiele historii takich jak Twoja, AEL (auto exposure lock) w Olympusie nie działa w obiektywach bez elektroniki.
https://www.mu-43.com/threads/e-m5-2-ael-w-manual-lens-possible.104565/
Znaczy się zepsuli, bo w M10 v.2 działało.
Pięknie dziękuję za informację :)
Plus rep :)
Nie zepsuli, tylko zrobili apgrejd, cobyś miał większą motywację do zakupu Olympusowych szkieł PRO w PROmocji :-)
Właśnie dzisiaj miałem z tym zabawę. Ustawiłem M z S i widzę, a tu korekcja -0.7 została i nie ma jak zmienić (przycisk korekcji przypisany do czegoś innego).
Okazuje się, że dla M i AutoIso (akurat tam mam skonfigurowane M) korekcję można wprowadzić.
…generalnie korekta ekspozycji działa tylko w trybach automatycznych / półautomatycznych. W manualnych nie, bo z definicji to nie ma sensu skoro sam wszystko ustawiasz.
Działa też w trybie M przy włączonym Auto ISO.