Zobacz pełną wersję : panasonic g9
takie pytanie - jak odpiąć funkcję podglądu zdjęć na krzyżaku/kole funkcyjnym ? coś mi się poprzestawiało i niestety nie wiem jak to zmienić :( wertuję instrukcję ale nie mogę znaleźć :(
podgląd działa mi na przycisku funkcyjnym z lewej strony body + ostatnio przypisał się do strzałki w prawo na krzyżaku/ kole, wkurza mnie to bo bardzo łatwo się ten klawisz wciska przez przypadek i.....
będę wdzięczny za pomoc !!
To?
Działanie - Ustaw fn - ustawienia w trybie nagrywania - potem na dole ekranu disp fn11-fn19
To?
Działanie - Ustaw fn - ustawienia w trybie nagrywania - potem na dole ekranu disp fn11-fn19
dzięki wielkie !! to właśnie to :)
już byłem kilka razy w tym menu ale chyba diabeł mi oczy zakrył ? :)
ps.
niestety ale mam komunikat - musisz rozdać ................ :(
ps.
niestety ale mam komunikat - musisz rozdać ................ :(
Wyręczyłem.
Wyręczyłem.
dzięki wielkie !! nie można tego systemu jakoś zmodernizować ?
dzięki wielkie !! nie można tego systemu jakoś zmodernizować ?
To już admin. I nie wiem, czy nie bedzie to miało wpływu na postanowienia licencyjne.
Hej, coś spaprałem ? :shock:
Panasonic G9 - nie działa automatyczny przełącznik wizjer -> wyświetlacz.
Fn3 przełącza albo na wizjer, albo na wyświetlacz. Trzecia opcja - automat przełączania nie działa.
w menu -> C'kluczyk -> Ostr/zwoln. migawki -> AF czujnika oczu jest na OFF i pole jest nieaktywne
w menu -> c'kluczyk -> Czujnik oczu -> Przeł. wizjer/wyśw. jest ustawiony na MON (monitor). Zmiana na LVF/MON/AUTO nie działa.
...
ktoś coś poradzi ?
Hmmm.... reset fabrycznych ustawień? Bo nic do głowy mi nie przychodzi.
I może wyeksportuj sobie aktualne ustawienia na kartę SD (to moja ulubiona funkcja w Panasonicu zanim nie kupiłem G9 nie znałem aparatu z taką opcją) to jakby co sobie przywrócisz.
A jak się robi reset do ustawień fabrycznych, bo w instrukcji jest zero informacji.
A jak się robi reset do ustawień fabrycznych, bo w instrukcji jest zero informacji.
Menu z kluczykiem, opcja RESET (to u mnie ja mam angielskie menu).
248546
Menu z kluczykiem, opcja RESET (to u mnie ja mam angielskie menu).
248546
Bardzo, bardzo dziękuję. Plus w pamięci :)
===edit===
No i nie ma :( Jest tylko reset sieci.
No nic, z tym da się żyć.
Hej, coś spaprałem ? :shock:
Panasonic G9 - nie działa automatyczny przełącznik wizjer -> wyświetlacz.
Fn3 przełącza albo na wizjer, albo na wyświetlacz. Trzecia opcja - automat przełączania nie działa.
w menu -> C'kluczyk -> Ostr/zwoln. migawki -> AF czujnika oczu jest na OFF i pole jest nieaktywne
w menu -> c'kluczyk -> Czujnik oczu -> Przeł. wizjer/wyśw. jest ustawiony na MON (monitor). Zmiana na LVF/MON/AUTO nie działa.
...
ktoś coś poradzi ?
U mnie też automat nie działa. Z tego co pamiętam kiedyś znalazłem sposób na wyłączenie tej funkcji (denerwowała mnie i wolę przełączać obraz miedzy wizjerem a ekranem LCD ręcznie). Niestety nie pamiętam już jak to zrobiłem. Próbowałem przez ok. pół godziny ten sposób odnaleźć i nie dałem rady.
U mnie też automat nie działa. Z tego co pamiętam kiedyś znalazłem sposób na wyłączenie tej funkcji (denerwowała mnie i wolę przełączać obraz miedzy wizjerem a ekranem LCD ręcznie). Niestety nie pamiętam już jak to zrobiłem. Próbowałem przez ok. pół godziny ten sposób odnaleźć i nie dałem rady.
No dokładnie to samo mnie spotkało. Gdzieś na grzybach na szybko wyłączyłem (jak... też nie pamiętam) i teraz kaplica z powrotem.
Dzięki Wam za dobre chęci :)
Jestem w o tyle lepszej sytuacji że wcale nie pragnę włączać sobie tego automatu:-)
Cześć. Problem wg mnie dotyczy nie tyle ustawień, a brudnego czujnika. Proponuję zdjąć gumową muszle okularową i dobrze przemyć czujnik. Jeżeli ten element jest brudny to automat może nie działać.
Nie znalazłem w opcjach G9 innych ustawień niż LVF/MON/AUTO i/lub przypisanie zmiany do guzika Fn3.
pstrykacz_smartfonowy
1.10.22, 20:22
Bardzo, bardzo dziękuję. Plus w pamięci :)
===edit===
No i nie ma :( Jest tylko reset sieci.
No nic, z tym da się żyć.
Boguś ale trzeba wybrać właśnie "reset", a nie "reset sieci" "reset"(a właściwie zerowanie) wg instrukcji przywraca ustawienia fabryczne
A tu masz filmik https://www.youtube.com/watch?v=op2Y-F29ko0&t=198s
Aha może faktycznie być zabrudzony czujnik oka lub zaparowany wyświetlacz wizjera/czujnik
Boguś ale trzeba wybrać właśnie "reset", a nie "reset sieci" "reset"(a właściwie zerowanie) wg instrukcji przywraca ustawienia fabryczne
A tu masz filmik https://www.youtube.com/watch?v=op2Y-F29ko0&t=198s
Aha może faktycznie być zabrudzony czujnik oka lub zaparowany wyświetlacz wizjera/czujnik
Ok, powiedz mi w takim razie czy ZEROWANIE to to samo co reset ? Bo u mnie w menu nie ma "RESET". Jest polska wersja menu. Być może to błąd tłumaczenia, ale słowo reset jest już tak popularne, że powinno być użyte.
248571
pstrykacz_smartfonowy
1.10.22, 21:08
Tak. "Reset" jest przetłumaczone jako "zerowanie". Czyli zerowanie pozwala na przywrócenie ustawień fabrycznych.
Tak. "Reset" jest przetłumaczone jako "zerowanie". Czyli zerowanie pozwala na przywrócenie ustawień fabrycznych.
Ok, dziękuję - plus :)
BTW... "zresetuj ustawienia sieci" a nie wyzeruj ustawienia sieci - normalnie brak konsekwencji :mrgreen:
Bodzip ale w końcu ten reset rozwiązał Twój problem czy nie, bo ciekawy jestem?
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) ale w końcu ten reset rozwiązał Twój problem czy nie, bo ciekawy jestem?
O tak, rozwiązał. Tyle tylko że jest za czuły (czujnik oka) i zastanawiam się czy nie wrócić do poprzedniego rozwiązania.
Tyle że wiem już co zrobić gdybym przypadkiem chciał aparat sprzedać. Ale... za dobry jest :mrgreen:
nie wiem jak w g9, w gx7 jest możliwość regulacji czułości, poszukaj może też jest ta opcja,
reset się przydaje, byłem przekonany, że mam w aparacie mechaniczne uszkodzenie, reset przywrócił do pełnej sprawności :)
nie wiem jak w g9, w gx7 jest możliwość regulacji czułości, poszukaj może też jest ta opcja, [...]
Oczywiście że jest. Menu z kluczykiem->CZUJNIK OKA->CZUŁOŚĆ. Tylko dwie pozycje - HIGH i LOW, ale jest.