Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 7Artisan - moje najjaśniejsze szkło

Bodzip
18.03.22, 22:19
7Artisan 50/0,95
No nie wiem co mnie podkusiło, ale kupiłem. No i się bawię :)
Szkło jest fajnie zbudowane: samo szkło i metal.
Waży toto 416 g czuć na ręce. Ale z aparatem jest świetnie wyważone.
Mocowania do: m4/3; Nikon Z; Fuji FX; Canon EOS-M
O pozostałych parametrach nie będę pisał, bo w necie tego jest od groma. Chciałbym tylko pokazać jak szkło wygląda na naszych aparatach i jak się sprawuje.
Na G9 i M1v.III wygląda tak:

242718 242719

Dupka obiektywu jest metalowa z anodowanego i czernionego aluminium.

242720

Przednia zatyczka obiektywu jest specyficzna :) We wszystkich moich obiektywach ściskasz, wkładasz i zatrzask chwyta. Tu jest po prostu nasadka - bez nakręcania, bez zatrzasku. Nasuwa się i już. Jest dokładnie spasowane - wchodzi lekko ale ciasno. Nie ma obawy że spadnie, bo przy szybkim ściągnięciu trzyma podciśnienie, a w torbie też się nie wysunie bo np. się zaskosuje i dalej nie zejdzie. Nasadka jest dość głęboka.

242721 242722

13 listków przysłony tworzy prawie pełny owal, dając miękkie kremowe rozmycie. Choć zauważyłem że w terenie potrafi zrobić nerwowy bokeh

242723 242724

I kilka migawek z tego szkła: f= 16; 5,6; 0,95

242725 242726 242727

ps. sorry za pyłki. Ale jak się mieszka przy głównej ulicy, to nawet człowiek nie widzi ile tego syfu się gromadzi.

m_a_g
19.03.22, 02:20
Gratuluję zakupu. Ciekawy obiektyw. Do czego masz zamiar używać? Ogniskowa w przeliczeniu na MFT typowo portretowa :-)

paparapa
19.03.22, 09:57
7Artisan 50/0,95
No nie wiem co mnie podkusiło, ale kupiłem. No i się bawię :)

Przednia zatyczka obiektywu jest specyficzna :) We wszystkich moich obiektywach ściskasz, wkładasz i zatrzask chwyta. Tu jest po prostu nasadka - bez nakręcania, bez zatrzasku. Nasuwa się i już. Jest dokładnie spasowane - wchodzi lekko ale ciasno. Nie ma obawy że spadnie, bo przy szybkim ściągnięciu trzyma podciśnienie, a w torbie też się nie wysunie bo np. się zaskosuje i dalej nie zejdzie. Nasadka jest dość głęboka.

13 listków przysłony tworzy prawie pełny owal, dając miękkie kremowe rozmycie. Choć zauważyłem że w terenie potrafi zrobić nerwowy bokeh

To pochwal się sukcesami i spostrzeżeniami.... od czasu do czasu.
Jak patrzę na ten obiektyw, to przypominają mi się zenitary i obiektywy od Pentacona, które też miały takie przednie zatyczki.
Jeśli chodzi o bokeh, to te obiektywy maja trochę "zakręcone" :). Czego sam doświadczyłeś. Istotne są odległości, obrazowa i od tła.

No to baw się dalej...

Bodzip
19.03.22, 10:14
Gratuluję zakupu. Ciekawy obiektyw. Do czego masz zamiar używać? Ogniskowa w przeliczeniu na MFT typowo portretowa :-)
Oj będę się bawił :)
Na Kaszubach w najbliższym czasie czekają mnie dwa śluby, i jest tam (na Kaszubach) mnóstwo dziecków w rodzinie, którym chciałbym porobić jakieś ładne zdjęcia. Dzieciaki są na tyle rezolutne, że zrobi uśmiech nr 6 i poczeka chwilę na wyostrzenie. Bo wiadomo, że ten obiektyw to tylko MF. Ale ostrzy się genialnie.