Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : olympus e 510

kola_kk
3.06.08, 18:44
problem z e 510

--------------------------------------------------------------------------------

mam takie pytanie bo nie wiem ci sie dzieje z moim aparatem olpymus e 510 z obiektywem 14-42mm
jak robie zdjecie z lampa blyskowa to nie wiem dlaczego na zdjeciu wychodzi mi taki palec na dole tylko jak mam schowany obiektyw do konca prosze o pomoc

MicSzu
3.06.08, 18:47
Echh..kolego ściągnij tulipana i nie będziesz widział tego ''palca'';)

Gundi
3.06.08, 18:55
ale masz dużego niebieskawego hot piksela :shock:

wujek.samo.h
3.06.08, 18:59
Podobnie się dzieje gdy e510 ma założony ZD 14-54. Nawet zdjęcie osłon nie daje porządanych rezulktatów. między 14mm, a 25 jest półkolisty cień.

Tu jest coś podobnego. Pewnie osłona przeciwsłoneczna. Ewentualnie na przyszłość nie używaj wbudowanej lampy na szerokim kącie.

EDIT: plask plask.

dziekan
3.06.08, 19:07
problem z e 510

--------------------------------------------------------------------------------

mam takie pytanie bo nie wiem ci sie dzieje z moim aparatem olpymus e 510 z obiektywem 14-42mm
jak robie zdjecie z lampa blyskowa to nie wiem dlaczego na zdjeciu wychodzi mi taki palec na dole tylko jak mam schowany obiektyw do konca prosze o pomoc

nie używaj tej lampy po prostu :) na 14-54 jest na każdej ogniskowej, tutaj pod odpowiednim kontem pewnie tez się pojawi - to normalne i jest to cień obiektywu (albo tulipana od obiektywu) - kup FL-36 jak juz potrzebujesz lampy problem na pewno zniknie a zdjęca będa ładniej doświetlone.

aga_piet
3.06.08, 19:33
E510 to kompakt? :roll:

suchar
3.06.08, 20:39
O, rany, to tulipan. Zdejmij go, jak robisz z lampą, a lepiej w ogóle wbudowanej lampy nie używaj...

Od kiedy E-510 to kompakt? :roll: Przenoszę.

PS. Proszę, zgłaszajcie posty w złych miejscach, bo potem tylko przypadkiem jakiś mod może na niego trafić i zostanie taki w dziwnym miejscu.

Maks
3.06.08, 21:10
Też tak miałem na pewno to nie jest tulipan ale stanowczo złe trzymanie aparatu ,a dokładniej
przy otwartej wbudowanej lampie trzymasz za obiektyw wystawiasz któryś paluch do góry i
tak powstaje cień rzucany od lampy, uwaga na paluchy !!!!!!!

dziango
3.06.08, 22:42
A nie jest to przypadkiem cień wysuniętego obiektywu?

zibi1303
3.06.08, 22:54
wątpię, niech kolega lepiej powie dokładnie robił jak pstrykał to zdjęcie :P

silversideup
4.06.08, 09:31
problem z e 510

To jest cień obiektywu spowodowany zbyt nisko podnoszącą sie wbudowaną lampą błyskową... niestety to jedna z kilku istotnych wad tego modelu lustrzanki... jeżeli możesz trochę dołożyć do sprzętu to kup FL-36.