Zobacz pełną wersję : e-510, porysowany element
Witam. Mam porysowany element (prawdopodobnie jest to soczewka skupiająca, część znajdująca się pod matówką) i wizjerze zamiast czystego obrazu widzę kilka rys. Chciałem ten element wymienić ale w serwisie żądają 700 zl za naprawę (zryczałtowana forma) co jest praktycznie połową ceny korpusu.
Chciałbym zapytać czy jest inny sposób żeby to naprawić mniejszym kosztem?
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
jeśli ta soczewka to część matówki
to rocco gdzieś pisał jak wymieniał matówkę w swym E510
musisz pogrzebać w szukajce
może Ci to pomoże
szkło matowe jest w dobrym stanie, tylko następny element jest uszkodzony.
Tak bardzo CI to przeszkadza? Nie lepiej jechać gdzies na weekend?
;)
Ciekawe jakim cudem się porysował, skoro jest pod matówką. Ja myśle, że te "rysy" to poprostu jakieś paprochy. Można by poprostu jakimś miekkim pędzelkiem i odkurzczem (nastawionym na najsłabsze ssanie) je sciągnąć. Oczywiście po ściągnięciu matówki i podkładek do niej.
Jeśli faktycznie są to rysy, to... „ktoś umiejętnie grzebał” pod matówką. A to oznacza utratę gwarancji i opłatę zryczałtowaną za wymianę. Sprawdź czy w jakikolwiek sposób te rysy wpływają na zdjęcia: pomiar światła, autofokus, a jeśli nie to pozostaje,... przyzwyczaić się.
Witam! mam podobny problem ,zabrałem się sam za czyszczenie matówki i tego szkła które znajduje sie nad matówką ; efekt-matówka do wymiany a na szkiełku jakies mazy[mam nadzieję że nie rysy] :| wzasadzie nie przeszkadza to za bardzo,ale wpienia że sam narobiłem sobie bałaganu:roll: