PDA

Zobacz pełną wersję : E-500 problem z AF?

Izabela_
28.01.22, 13:05
Cześć :)

To mój pierwszy post na Waszym forum. Ostatnio kupiłam „dziadzia” E-500. Urzekła mnie w nim kolorystyka zdjęć. Jest piękna. Wcześniej pracowałam na lustrzankach od Sony oraz Canon ale to chyba Olympus urzekł mnie najbardziej swoimi zdjęciami. Ale… No właśnie.

Wykonuje zdjęcia głównie macro lub dla swojego dziecka podczas spaceru. Dzieć należy do tych ruchliwych - ostatnio podczas spaceru kilka zdjęć wykonanych Olympusem wyszły piękne, nie są rozmazane. Jednak większość zdjęć jest rozmazana, albo przód jest rozmazany (postać) a tył ostry. Przyznam, ze jeszcze się docieram z aparatem i pewnie cos zle ustawiam, ze tylko niektóre zdjecia są ostre. Druga sprawa - zdjecia w domu są totalnie nie do zrobienia. To mnie bardzo zaskoczyło, w poprzednich aparatach (Sony, Canon) nie miałam problemu aby zrobić „zwykle” zdjęcie w domu - w Olympusie jest to niewykonalne ponieważ całe zdjęcie jest rozmazane, nie ostre. Próbowałam różnych trybów, ustawień jednak efekt ciagle jest ten sam, czyli żaden.

Czy moglibyście mnie trochę naprowadzić Jak poprawnie ustawić aparat, lub co zmienić aby zdjecia w ruchu, na zewnątrz wychodziły ostre?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam :)

cobra
28.01.22, 15:44
Cześć,

Myślę, że Twój problem spowodowany jest zbyt długim czasem naświetlania. Potwierdza to:

większość zdjęć jest rozmazana, albo przód jest rozmazany (postać) a tył ostry

Sprawdź w exifie jakie były ustawione czasy naświetlania. W jakim trybie fotografowałaś? Jaka ogniskowa?
Ustaw sobie priorytet czasu i czas powiedzmy 1/100 sekundy lub krócej i sprawdź.

zdjecia w domu są totalnie nie do zrobienia
Bo w domu jest ciemno. Otwóż mocniej obiektyw, podnieś ISO. Jeśli to nie wystarczy (a pewnie nie), użyj lampy błyskowej.

Próbuj i pytaj :-)

Bodzip
28.01.22, 16:37
Dziadek to był E-1 :-P
Ok, zacznijmy od początku. Załącz jakieś zdjęcie abyśmy mieli pojęcie na jakich parametrach je robisz - ISO, przysłona, czas, obiektyw.
Nie pamiętam, ale E-500 chyba nie ma stabilizacji... więc jest jak jest :???:
ps. do macro powinnaś mieć dedykowany obiektyw -> ZD 50/2,0. Inne obiektywy to raczej pseudo-makro. To generuje koszty.

Roberto73
28.01.22, 18:40
"pracowałam" yhmmmm

Tadeusz Jankowski
28.01.22, 19:43
E500 nie ma ISO Auto takiego jak współczesne aparaty, nie ma użytecznych wysokich ISO. Do zdjęć w pomieszczeniu dobiera bardzo długie czasy, co sprzyja poruszeniu zdjęcia.
Dzisiaj prawie wszystkie komórki jakich dotykałem, umożliwiają robienie zdjęć w pomieszczeniu przy słabym świetle. Cyk i jest znośna fotka.
TJ

epicure
28.01.22, 20:59
1/30 s to za długi czas naświetlania dla ludzi - widać będzie każde ich poruszenie się.

Bodzip
28.01.22, 21:06
To co epicure napisał to raz, dwa - to długa ogniskowa, która przy braku stabilizacji powoduje poruszenia.
Dla ludzi lepszym obiektywem będzie 14-42.
40-150 to dużo za dużo.

m_a_g
28.01.22, 21:24
To co @epicure (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=4992) napisał to raz, dwa - to długa ogniskowa, która przy braku stabilizacji powoduje poruszenia.
.
No ale poruszenia przy długiej ogniskowej to też kwestia czasu naświetlania :-)

Tak czy owak - do fotografii ludzi - a szczególnie dzieci - 1/250s to absolutne minimum nawet przy fotografii "statycznej".

Rebecca
18.08.25, 09:25
Olympus E-500 ma dość prosty system AF, dlatego może sobie nie radzić z szybkimi obiektami czy słabym światłem. Spróbuj zwiększyć czas migawki (krótszy, np. 1/500s lub szybciej przy dziecku w ruchu), używaj trybu pojedynczego punktu AF i większego ISO, jeśli światło jest słabe. W domu możesz spróbować fotografować przy oknie lub doświetlić scenę lampką. Sprawdź, czy obiektyw jest czysty i czy stabilizacja jest włączona (jeśli masz taką opcję).