PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw zaawansowany z foto-tip

kriskce
15.06.04, 07:53
Witam!

Mam pytanie do osób które zakupiły i użytkują zestaw jak w temacie. Mam Olympusa c-4000 i zastanawiam się czy filtr UV czy polaryzacyjny firmy KING który jest w tym zestawie nie wpłynie ujemnie na jakość zdjęć. Chodzi mi głownie o to czy kupując droższe akcesoria np. firmy Hoya seri czarnej zauważę znaczącą różnicę. Czy w aparacie który nie jest lustrzanką za kilka tys. warto stosować droższe filtry, biorąc pod uwagę stosunek jość/cena?
Czy posiadacze filtrów KING mają jakieś przykre doświadczenia i należy sobie odpuścić te fitry? Bardzo bym prosił o linki do zdjęć zrobionych w/w filtrami.
Czy kupić zestaw na 46 czy 52 mm?
POzdrawiam

GoSciU
15.06.04, 10:05
Witaj...... tez kiedys poruszylem ten temat tylko ze na olku c-750.... Praktycznie to samo. Tez chodzilo o filtry UV i polarki ! Poczytaj sobie ten post : http://www.forum.olympus.hat.pl/viewtopic.php?t=1453 ..... a tutaj masz testy filtrow UV i polaryzacyjnych http://olympus.hat.pl/?s=news&id=78dzial=2 .... No to chyba Ci o to chodzilo.... Pozdrawiam

kriskce
15.06.04, 15:32
Dzięki za pomocne linki, ale wciąż się zastanawiam. Co radzicie - kupić lepszy UV Hoya HMC bo w sumie ten filtr będzie najczęściej załozony a filtr porayzacyjny tańszy np. King - mam ograniczoine środki na ten zakup :D. Wychodzę z założenia że produkując tego typu filtr producent dołożył starań żeby spełniał swoje zadanie - redukował odblaski, przyciemniał niebo...może gorzej od Hoyi ale jednak poprawnie.

Innym rozwiązaniem które biorę pod uwagę to zakup tylko polara ale Hoya HMC który zastąpił by także UV, ale to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie bo nie jest to jednak filtr neutralny...

Jeszcze jedna kwestia: w ofercie znalazłem 2 rodzaje polarków Hoya: tańszy ok 120 i droższy HMC ok 200zł. Czy lepiej kupić ten tańszy Hoya czy Kinga? Tańszy podejrzewam nie posiada warstw antyreflex i czy warto wtedy płacić za firmę a jakość będzie pewnie podobna do Kinga.

piotrt
15.06.04, 22:52
jesli chodzi o UV wg mnie wystarczy najprostsza HOYa (zielona) za ok 30-35zł