PDA

Zobacz pełną wersję : Menu serwisowe G9

Bodzip
19.01.22, 11:21
Szukałem na forum tego wątku i nie znalazłem - może źle szukałem :roll:
Chciałem sprawdzić ile natrzaskałem moim G9 od zakupu.
Okazuje się, że Panasonic kombinuje - co model, to inna procedura. Ale znalazłem ciekawą stronę, gdzie większość Panasów- Lumixów ma swój opis.

https://www.apotelyt.com/camera-find/panasonic-g-shutter-count

No to próbuję i oczywiście nie działa :mrgreen:
To teraz troszkę inaczej bo po mojemu.

nie trzeba robić zdjęcia
najważniejsze klawisze pokazałem strzałkami

240743

naciskamy player (odtwarzacz/podgląd) oraz AF/AE Lock. Przytrzymujemy razem oba klawisze i włączamy aparat.
naciskamy: player + menu/set i naciskamy strzałkę w lewo. I już jesteśmy w menu serwisowym. Ale to nie koniec.
aby się o tym przekonać przechodzimy do kluczyka i na ostatniej stronie widzimy opcje, które normalnie nie są dostępne

240744

ustawiamy kursor na opcję podświetloną powyżej i naciskamy jak poprzednio: player+ menu/set + strzałka w lewo

i już jesteśmy we właściwej opcji. Można odczytać dane.

240745

aby dostać się do kolejnej strony, naciskamy klawisz display

240746

PWRCNT = ilość włączeń aparatu
SHTCNT = ilość zrobionych zdjęć
PSVCNT = nie mam zielonego pojęcia
...
Po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu mamy normalny tryb.

Hiszpan63
19.01.22, 11:35
.... PSVCNT = nie mam zielonego pojęcia....... ... ilość automatycznych wyłączeń aparatu po dłuższym czasie nieużywania . Kompletnie nic nie znaczące dane . Miałem Panasoniki i faktycznie w kazdym zupełnie inaczej się to menu otwiera/sprawdza .

m_a_g
19.01.22, 13:44
Ta ilość zrobionych zdjęć, to z migawką mechaniczną czy elektroniczną? A może obie? Tak się zastanawiam, bo fotografująć przyrodę i trzaskając seriami używam wyłącznei migawki elektronicznej (bo jest cicha i więcej fps), i mam tak zrobione setki tysięcy zdjęć, które nie mają jednak wpływu na zużycie aparatu.

wyszomir
19.01.22, 14:08
Akurat w takiej sytuacji jak moja czy Twoja (też mam G9 i po niecałych 2 latach natrzaskane ok. 130000 zdjęć - niemal wszystkie na migawce elektronicznej) możemy łatwo sprawdzić - zobacz ile pokaże w Twoim aparacie i po ilości łatwo poznasz czy uwzględnia wykonane na migawce elektronicznej.

Hiszpan63
19.01.22, 14:11
Ta ilość zrobionych zdjęć, to z migawką mechaniczną czy elektroniczną? A może obie? Tak się zastanawiam, bo fotografująć przyrodę i trzaskając seriami używam wyłącznei migawki elektronicznej (bo jest cicha i więcej fps), i mam tak zrobione setki tysięcy zdjęć, które nie mają jednak wpływu na zużycie aparatu. ... mają . Grzejesz płytę główną . Możesz tego nie wyczuć jeśli aparat jest dobrze wentylowany , ale jednak . I dzieje się tak głównie przy migawce elektronicznej najwyraźniej z powodu poboru mocy .

m_a_g
19.01.22, 14:31
... mają . Grzejesz płytę główną . Możesz tego nie wyczuć jeśli aparat jest dobrze wentylowany , ale jednak . I dzieje się tak głównie przy migawce elektronicznej najwyraźniej z powodu poboru mocy .

Tak czy owak podtrzymuje swoje zdanie.
Można kręcić setki godzin filmów, tak samo się grzeje płyta główna (jak nie bardziej, bo przecież przy filmach fps jest wyższy), a jednocześnie wykazywać zero zużycia aparatu bo zero zdjęć na liczniku.
Dla mnie ilość zrobionych zdjęć powinna wskazywać stopień zużycia mechanicznych elementów migawki, a ogólne zużycie aparatu pokazuje czas jego pracy w roboczogodzinach. W przypadku bezlusterkowca to właściwe podejście, zważywszy że wszystkie jego elementy (matryca, wizjer, procesor) są w użyciu po prostu kiedy aparat jest włączony, wcale nie trzeba robić zdjęć.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Akurat w takiej sytuacji jak moja czy Twoja (też mam G9 i po niecałych 2 latach natrzaskane ok. 130000 zdjęć - niemal wszystkie na migawce elektronicznej) możemy łatwo sprawdzić - zobacz ile pokaże w Twoim aparacie i po ilości łatwo poznasz czy uwzględnia wykonane na migawce elektronicznej.
Mam dedykowane body G9 do fotografii ptaków, używane wyłącznie na migawce elektronicznej (zero zdjęć na mechanicznej od nowości), a licznik pokazuje mi 270,000 zdjęć.

Hiszpan63
19.01.22, 14:43
To się wszystko zgadza , tylko ze napisałeś że nie to wpływu na zużycie aparatu (a ma ) , a jedynie migawka elektroniczna oraz czasokres kręcenia klipów nie jest wykazywane w żadnym liczniku . I to niestety błąd .

m_a_g
19.01.22, 15:07
To się wszystko zgadza , tylko ze napisałeś że nie to wpływu na zużycie aparatu (a ma ) , a jedynie migawka elektroniczna oraz czasokres kręcenia klipów nie jest wykazywane w żadnym liczniku . I to niestety błąd .
Widocznie nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o to że ilość zrobionych zdjęć za pomocą migawki elektronicznej nie ma wpływu na stopień zużycia migawki mechanicznej. Np. w moim aparacie przy 270,000 zdjęć można by pomyśleć że migawka do wymiany, a nigdy nie była nawet użyta. To bardzo nieprecyzyjne i wprowadza w błąd. W sumie najlepiej by było żeby aparat miał 3 liczniki: - ilość zdjęć na migawce mechanicznej, ilość zdjęć na migawce elektronicznej, ilość godzin nagranego wideo. I wtedy wszystko by było jasne.

Bodzip
19.01.22, 16:37
Fakt, szkoda że tak ogólnie to podają. Bo np. po co informacja o ilości włączenia aparatu. Bo włączyłem, pokazałem zdjęcia żonie... i już licznik klapnął.