Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : olympus em10 mark 4 ładowanie ładowarką od telefonu

chmiel75
11.01.22, 19:54
Witam.
Jako że oly m10 mkIV posiada: Uniwersalne złącze USB 2.0 Hi Speed z możliwością ładowania. Moje pytanie brzmi czy mogę ładować akumulator poprzez podłączenie do body ładowarki telefonu? Zasilacz sieciowy z zestawu F‑5AC posiada Prąd wyjściowy: DC 5V, 1500mA. a ładowarka telefoniczna Np: 5V, 3A. Ale pobór mocy jest chyba zmienny w zależności od układu ładowania? Jednym słowem czy nie uszkodzę aparatu używając ładowarki telefonicznej?

cobra
11.01.22, 19:59
Nie uszkodzisz. Wydajność prądowa ładowarki będzie miała wpływ tylko na czas ładowania.
Nie wiem jaki prąd może max pociągnąć 10mk4.

chmiel75
8.02.22, 21:58
No dobra a czy mogę wykorzystać powyższą ładowarkę do ładowania starszego modelu Olympus m10 mk2 ?

cobra
8.02.22, 22:55
NIe. USB tutaj służy tylko do komunikacji.

wyszomir
8.02.22, 22:58
O ile wiem producent nie przewidział możliwości ładowania akumulatorów w korpusie E-M10-II. Nawet konstrukcja gniazda jest niestandardowa i nie umożliwia podłączenia kabla ładowarki telefonicznej. Można oczywiście podłączyć ładowarkę do kabla USB dostarczanego przez producenta z aparatem, ale obawiam się, że to nie zadziała - a nie założyłbym się że aparat nie ulegnie uszkodzeniu w wyniku takiego eksperymentu.

chmiel75
9.02.22, 09:36
No właśnie, obawiam się uszkodzenia . Polecicie jakiś sprawdzony zamiennik ładowarki sieciowej ( takiej gdzie wkłada się akumulator a nie podłącza do body)

Hiszpan63
9.02.22, 10:23
No właśnie, obawiam się uszkodzenia . Polecicie jakiś sprawdzony zamiennik ładowarki sieciowej ( takiej gdzie wkłada się akumulator a nie podłącza do body) ... mam ze cztery oryginalne ładowarki . Jesteś z Wawy , to się odezwij . Odstąpię za jeden banknot o najniższym nominale .