Zobacz pełną wersję : E-M5 III czy E-M1 II ??
Pytam, bo m10 się zepsuło i trzeba coś dokupić....
Jak w tytule...
Mam sporo obiektywów z dużego 4/3 dlatego pytanie uzupełniające:
czy body E-M5 III ma matrycę z czujnikami fazowymi, czy hybrydową ? Bo w specyfikacji jednak inaczej opisują AF fazowy w M1 w stosunku do M5
EM5.3 ma czujniki fazowe, ale do szkieł z dużego systemu, moim zdaniem, zdecydowanie EM1.2.
Bodzip - jak jesteś przyzwyczajony do małego korpusu ( E-M10) to M5 jest podobnej wielkości.
E-M1 mk II ma obudowę ze sporym gripem poprawiającym chwyt, przy okazji w tym gripie mieści się większa, pojemniejsza bateria. Ma też gumy które się odklejają...:cry:
Mam G9, więc wielkość puszki nie gra roli. Chodzi o różnicę w opisie czujników fazowych. Wiem, że starem obiektywy z 4/3 będą działać na M1, pytanie czy tak samo będą działać na m5
(...) pytanie czy tak samo będą działać na m5
Sądzę, że najbardziej wiarygodną odpowiedź uzyskasz od Przemka Jakubczyka na grupie Micro4/3 Polska.
Czujniki fazowe są takie same.
Używam E-M5 III z 12-60 swd i 50-200 swd . Af działa porównywalnie do E 5 z E systemu. Nie działa tryb Pro cap L. 50-200 przy małej ilości światła, w mało kontrastowej scenie np. we mgle potrafi się pogubić.
to ja sie jeszcze dopytam o odczucia w uzytkowaniu baterii - na ile starcza - i czy to bardzo upierdliwe
nie wiem czy masz porównanie do użytkowania wczesniejszych modeli z wiekszą żywotnością baterii
bo nie ukrywam ze to dla mnie najwiekszy minus jaki Olek poczynil w E5 mIII
Nie mam niestety porównania z innymi korpusami m4/3 . W porównaniu z dużym systemem jest słabiej. Przy wyjściu w góry na 2 dni mam ze sobą 3 baterie i mi styka, ale to bardzo subiektywne.
to ja sie jeszcze dopytam o odczucia w uzytkowaniu baterii - na ile starcza - i czy to bardzo upierdliwe
nie wiem czy masz porównanie do użytkowania wczesniejszych modeli z wiekszą żywotnością baterii
bo nie ukrywam ze to dla mnie najwiekszy minus jaki Olek poczynil w E5 mIII
Standardowo jak we wszystkich bezlusterkowcach ze średniej półki. Bez zapasu nie ruszasz się z domu.
Mam 10mk2 i 1mk2 i różnica w wydajności baterii jest ogromna.
Podepnę się tutaj...
Mam OMD EM1 Mk1, a moim podstawowym szkłem jest 12-40/2.8
Być może będę miał okazję zamienić ten zestaw (jak się zdecyduję, to pewnie go sprzedam) na EM1 Mk2 plus 12-100/4.0 (za około 5000 PLN).
Myślicie, że warto zrobić taka podmianę? Czy lepiej sobie odpuścić?
Olka używam do codziennego pstrykania i na wyjazdach wakacyjnych (mam też do niego 75-300 oraz 60 Macro i portretową Sigmę 56/1.4).
W M1.2 z 60 makro fajnie działa focus bracketing+stacking - wszelkie ważki i inne robale można robić z ręki i nawet te łączenie czasami wychodzi:).
Co do 75-300 - ja przeszedłem z M10.2 i to jest przepaść w kwestii AF. Do tego jest świetny procapture do startujących ptaszoli, ale raczej do tego dobre słońce jest potrzebne:).
A już konkretnie odpowiadając czy warto: nie wiem:)..
koza dzięki za wpis - zobaczymy co z tego wyjdzie...
Ale przejście na EM1 mk2 rozważam od dawna mimo, że Mk1 też sobie nieźle radzi.
A jest ktoś w stanie zrobić dla mnie porównanie 12-40/2.8 z 12-100/4.0 w tym samym zakresie ogniskowych?
12-40 jest naprawdę świetne, ale czasami mi trochę brakuje ogniskowej.
Długo pstrykałem Nikonem D7100 z obiektywem 16-85 (czyli 24-130 po cropie) a teraz do D750 mam 24-120/4.0
I ten zakres ogniskowych mi bardzo pasował i pasuje.
Dlatego przydałoby się coś dłuższego i do Olka - a ten 12-100/4.0 ma też świetne recenzje.
No ale jednak jest o jedną działkę ciemniejszy.
Miał ktoś lub ma te obydwa szkła?\
Z góry dzięki za pomoc :-)
@koza (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=55933) dzięki za wpis - zobaczymy co z tego wyjdzie...
A jest ktoś w stanie zrobić dla mnie porównanie 12-40/2.8 z 12-100/4.0 w tym samym zakresie ogniskowych?
12-40 jest naprawdę świetne, ale czasami mi trochę brakuje ogniskowej.
Nie wiem ale się wypowiem :-)
Mam tylko 12-100f4 pro, nie jestem w stanie się odnieść do 12-40. Jak wiesz jestem bardzo wybredny jeżeli chodzi o jakość obrazka, widziałeś moje zdjęcia i tak dalej.
Mogę tylko napisać że 12-100f4 pro daje naprawdę bardzo dobry obrazek jak na zoom o tym zakresie ogniskowych, i nie żałuję zakupu.
PS.
Tak, jest ciemniejszy, dlatego używam go "na dworze", typu górskie szlaki i inne wycieczki gdzie jest mała szansa za zdjęcia w pomieszczeniach.
Ekwiwalent 24-200mm w otwartym terenie naprawdę dobrze się sprawdza.
Na wyjścia wieczorne czy inne pomieszczenia typu muzea itp mam PL10-25 f1.7, czyli szerzej i jaśniej (i więcej do noszenia).
Gdybym musiał wybierać to chyba zostałbym z 12-100f4, bardziej uniwersalny sprzęt, chociaż ciemniejszy.
August68
Ja za to mam 12-40 2.8 i 60mm 2.8, ale nie mam 12-100. I tak trochę teoretyzując, a trochę praktykując - 12-40 2.8 czy 60 2.8 jest dla mnie za ciemny w moim mieszkaniu czy u moich rodziców (90% imprez rodzinnych), tak więc i tak korzystam ze stałek - te 1.8 w 45mm czy 17mm to takie minimum wg mnie (ostatnio też korzystam z lamp w domu - wtedy zakładam 12-40 2.8 - bo te 1.8 to niestety na rodzinnych imprezach ma za małą głębię ostrości). Więc dalej teoretyzując, jakbyś miał 12-100 f4, 56 1.4 i dokupiłbyś sobie jakąś szerszą stałkę to pokryłbyś stałkami tematy portretowe i nocne, a 12-100 tematy podróżniczo dzienne :). A jeśli w ogóle korzystałbyś z lamp to 12-100 w domu też da oczywiście radę.
m_a_g, koza serdeczne dzięki za rady i wsparcie.
Z tej oferty o której pisałem jednak zrezygnuję - ze zdjęć wygląda, że sprzęt trochę przeszedł i bez obejrzenia boję się go kupić, a do Wrocławia jechać daleko.
Kupiłem dużo używanych sprzętów - ale aparaty prawie zawsze oglądałem, raz kupiłem bez oglądania i testowania i trochę z nim potem miałem kłopotów...
Ale za 12-100 i EM1 mk2 będę się rozglądał, coraz więcej ofert się pojawia, także i w okolicach Warszawy.
Dałbym Wam obydwu punkciki, ale system jest nieubłagany i pozwolił na tylko jeden. :-)
.
Dałbym Wam obydwu punkciki, ale system jest nieubłagany i pozwolił na tylko jeden. :-)
Mogłam to dałam ;)
Mogłam to dałam ;)
dzięki wielkie :-)
Dałbym Wam obydwu punkciki Dzięki:) A co się z nimi robi? :) Powodzenia w poszukiwaniach!
się je ma
można też się afiszować ;)
Wrócę do pierwszego wpisu - dzięki Wam decyzja podjęta dla E-M1 II. Pytanie jaka jest różnica między wersją 2 a 3. Różnica niewielka - tylko ok. 50 zł (do końca stycznia) Specyfikacja niby pokazuje to samo, ale... no właśnie :)
Jeśli różnica w cenie to 50 zł. to bierz E-M1 III - dostaniesz joystick, lepszy AF, dodatkowe funkcje, lepszą stabilizację, ładowanie po USB.
Jeśli różnica w cenie to 50 zł. to bierz E-M1 III - dostaniesz joystick, lepszy AF, dodatkowe funkcje, lepszą stabilizację, ładowanie po USB.
O widzisz, konkretnie. Dziękuję pięknie.
...
drugi raz system nie pozwoli...
Podepnę się tutaj...
Mam OMD EM1 Mk1, a moim podstawowym szkłem jest 12-40/2.8
Być może będę miał okazję zamienić ten zestaw (jak się zdecyduję, to pewnie go sprzedam) na EM1 Mk2 plus 12-100/4.0 (za około 5000 PLN).
Myślicie, że warto zrobić taka podmianę? Czy lepiej sobie odpuścić?
Olka używam do codziennego pstrykania i na wyjazdach wakacyjnych (mam też do niego 75-300 oraz 60 Macro i portretową Sigmę 56/1.4).
12-100 to wyśmienite szkło - polecam. Z E-M1-II lub III to idealna kombinacja. Z tego co czytałem sporo osób zamieniło 12-40 na 12-100.
Ja 12-40 nie miałem nigdy ale 12-100 polecam!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Wrócę do pierwszego wpisu - dzięki Wam decyzja podjęta dla E-M1 II. Pytanie jaka jest różnica między wersją 2 a 3. Różnica niewielka - tylko ok. 50 zł (do końca stycznia) Specyfikacja niby pokazuje to samo, ale... no właśnie :)
E-M1-II to świetny korpus, mimo, że swoje lata ma. Trójka lepsza, ale jak to możliwe, że 50 zł różnicy do dwójki ?
E-M1-II to świetny korpus, mimo, że swoje lata ma. Trójka lepsza, ale jak to możliwe, że 50 zł różnicy do dwójki ?
A proszę bardzo :)
https://abfoto.pl/produkty/foto-i-video/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/aparat-olympus-om-d-e-m1-mark-iii-body-czarny
https://abfoto.pl/produkty/foto-i-video/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/aparat-olympus-om-d-e-m1-mark-ii-body-czarny
tak a pro po polecam też ten sklep
ja odwiedzam w Krakowie - zawsze się idzie z nimi dogadać i są bardzo pomocni
https://fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/olympus
To teraz opowiem jak doszedłem do M1 III
Miałem M10 II i zepsuła się taśma flex, odpowiedzialna za wyświetlacz. A że jestem majsterklapka, więc zabrałem się za naprawę.
Już z góry powiem, że profi zakład skasowałby mnie na super kasę.
Po kolei:
Kupiłem taśmę - nie ma problemu, na Alledrogo jest ich pod dostatkiem.
Rozebrałem aparat, wymieniłem taśmę - co łatwe nie było bo strasznie to pokręcone - ale znalazłem włoski opis na Youtubie.
Chciałem złożyć do końca, a tu zonk - zatrzask do flex od IBIS rozsypał się w proszek... przegrzany ? nie wiem.
Kosztowało by to mnie jeszcze wymianę płyty głównej. Odpuściłem.
No i mam M1 III
Dzięki epicure za konkretne porady.
...
No i mam M1 III
...
Czyli M1 III masz dzięki temu, że Olek produkował rozsypujący się sprzęt :mrgreen:
Czyli M1 III masz dzięki temu, że Olek produkował rozsypujący się sprzęt :mrgreen:
No :mrgreen:
To teraz opowiem jak doszedłem do M1 III
Miałem M10 II i zepsuła się taśma flex, odpowiedzialna za wyświetlacz. .
.
A możesz napisać jak długo miałeś EM 10 II .
Tak z ciekawości pytam.
A możesz napisać jak długo miałeś EM 10 II .
Tak z ciekawości pytam.
Aż mnie zaskoczyłeś :mrgreen:
Czekaj - zawał miałem 4 lata temu. Wtedy zepsuło się E-PL5, i wtedy kupiłem M10
Miałem w ręku taką 10m2 z uszkodzoną taśmą wyświetlacza - czasem kontaktowała jak się docisnęło. Miała tylko 2,5k na liczniku. Ty chyba dość typowe uszkodzenie.
Miałem w ręku taką 10m2 z uszkodzoną taśmą wyświetlacza - czasem kontaktowała jak się docisnęło. Miała tylko 2,5k na liczniku. Ty chyba dość typowe uszkodzenie.
Straszycie. Dziś patrzyłem i na moim EM 10 jest jakieś 15 tyś na liczniku.
Na razie jest ok.
Nie przejmuj się - mam od niecałego roku 10m2 z licznikiem 22k (kupiłem używany) i jest ok.
Straszycie. Dziś patrzyłem i na moim EM 10 jest jakieś 15 tyś na liczniku.
Na razie jest ok.
Myślę że nie ma co się martić, wszystko zależy jak kto wyświetlacza używa. Ja na przykład w ogóle nim nie kręcę - mam na nim szybkę ochronną i jest na stałe w pozycji "do mnie", więc i taśma nie ma jak się psuć.
Być może jak ktoś intensywnie manipuluje wyświetlaczem ma większe szansę na usterkę, ale generalnie mam tyle aparatów że szafa się nie domyka a problemu z taśmą do wyświetlacza nigdy jeszcze nie miałem.
No ale ja do robienia zdjęć w 99.99% przypadków używam wizjera :-)
ja do robienia zdjęć w 99.99% przypadków używam wizjera
Też tak mam :-) ... i o taśmę jestem spokojny.
Miałem kiedyś jako kieszonkowy Sony NEX-5, ale długo nie wytrzymałem bez wizjera.
Nie chodzi o wizjer. Do robaków dobrze jest się położyć w trawie i odgiąć ekranik.
Do krajobrazu czasem też... Często robię zdjęcia tuż znad ziemi a czasem i wody i wtedy z wizjera skorzystać trudno.
Zgadzam się z tym, też czasem tak robię. Ale jaki to procent zdjęć?
Nie chodzi o wizjer. Do robaków dobrze jest się położyć w trawie i odgiąć ekranik.
Do tego celu do E-PL5 mam dokupionego VF4. Mam też Panasonica GX-8 który ma wbudowany odchylany wizjer.
Dziś była pierwsza przymiarka E-M1 v.III Sigmy dostały nowe życie. Sigma 30/1,4 z dużego 4/3 na przysłonie 1,4 była bardzo miękka. I mimo że E-30 ma mikroregulację to nie dało się tego obejść.
Tu mamy ostrzenie fazowe i korekcja kontrastowa. Wyszło miodnie :)
240777
===edit===
no tak, nie to zdjęcie wkleiłem :( Ale to nic, jest dobrze :)
Ważne, że nowy nabytek cieszy i jesteś zadowolony ;-)