PDA

Zobacz pełną wersję : Synchronizacja stabilizacji obiektywu i matrycy w korpusie

Sebastian
29.12.21, 15:39
Witam,
Potrzebuję pomocy w wyjaśnieniu współpracy stabilizacji matrycy w aparatach ze stabilizacją w obiektywach.
Kupiłem obiektyw Olympus 12-100 F4 IS PRO.
Potrzebuję informacji:
1. Które body synchronizują się ze stabilizacją obiektywu?
2. Czy synchronizacja włącza się automatycznie?
3. Jak ustawić w menu aparatu taką synchronizację?

Obecnie używam Olympusa O-MD E-M10 mark III ale rozglądam się za nowym i potrzebuję wsparcia.

Pozdrawiam, Sebastian

m_a_g
29.12.21, 16:19
1. Informacja dostępna w instrukcji obsługi każdego body, nie jestem w stanie podać Ci oficjalnej listy, musisz sprawdzić wszystkie aparaty które Cię interesują. Natomiast wydaje mi się że lepsze / nowsze aparaty ze stabilizacją na matrycy tą funkcję obsługują. Ja w każdym razie nie widziałem jeszcze aparatu Olympusa który by tej funkcji nie obsługiwał, ale siedzę w tym systemie od niedawna i używam lepszych modeli.
2. Tak
3. Nie ma co ustawiać. Jeżeli masz włączony IBIS w aparacie (a jest domyślnie), to jeżeli włączysz stabilizację w obiektywie (przyciskiem na obiektywie, a mam ten sam obiektyw co Ty) to aparat korzysta z obu stabilizacji jednocześnie, a jak to już zależy od body. Jeżeli wyłączysz tą w obiektywie - to tylko z tej na matrycy. Teoretycznie można pewnie też wyłączyć gdzieś w menu IBIS, ale po co? ;-) Wszystko opisane w instrukcji obsługi aparatu.

EDIT: Mała poprawka - to co napisałem odnosi się do stabilizacji w korpusach Panasonic. Z tego co właśnie wyczytałem w Olympusie aby skorzystać ze stabilizacji OIS w obiektywie musi być włączony (jego wyłączenie powoduje wyłączenie stabilizacji jako całości) natomiast przy włączonym OIS w obiektywie całą resztę ustawia się z poziomu menu aparatu (co dokładnie to zależy od aparatu i jego firmware).

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Tutaj masz listę aparatów Olympusa z rodzajami stabilizacji:

http://homepages.ihug.com.au/~parsog/olyepl1/80-Oly-timeline.html

Wynika z niej że SYNC IS jest obsługiwany przez:

E-M1X
E-M5 Mk3
E-M1Mk3

Pozostałe korzystają z podwójnej stabilizacji w trybie DUAL IS - czyli dwie stabilizacje działające jednocześnie lecz oddzielnie (nie mylić z tym co się nazywa DUAL IS w Panasonicu, bo tam DUAL IS to jest to samo co SYNC IS w Olympusie).

Z tym że to nie jest jakaś oficjalna lista więc sprawdziłbym sobie na stronie producenta przed zakupem aparatu.

Dodatkowo dla zainteresowanych:
https://www.mu-43.com/threads/olympus-sync-is-and-%E2%80%98olympus-dual-is%E2%80%99-patent-pending.109060/