PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa błyskowa do MFT ?

m_a_g
24.12.21, 18:13
Wybaczcie - nie mam zielonego pojęcia o lampach błyskowych do MFT.
Nie wiem czy są tak samo wymienne jak obiektywy, i czy lampa OM będzie działać na Panasonic i odwrotnie.
Nie wiem jakie są zamienniki, jeżeli w ogóle.
Wiem natomiast że potrzebna mi lampa błyskowa do używania na Panasonic G9 z obiektywem PL 10-25 f1.7, do fotografii na imprezach rodzinnych i innych wyjazdach.
Lampa musi mieć ruchomy palnik tak aby bez problemu można było odbijać od sufitu, i oczywiście TTL.
Czy ktoś może mi coś polecić? I czy lampa dla Panasonic będzie też działać mi na OM?

Bodzip
24.12.21, 20:55
Ja mam Metz 58 AF-1
https://www.fotoaparaciki.pl/pl/p/Lampa-blyskowa-Metz-mecablitz-58-AF-1-do-Olympus/344
Oprócz wymienionych przez Ciebie, ma jeszcze zoom (zmiana szerokości wiązki światła), tryb R -> zdalne wyzwalanie przez aparat gdy lampa stoi w innym miejscu. Głowica obraca się w pionie i poziomie - można strzelać w bok, do góry, do tyłu pod różnymi kątami.
Pracuje u mnie ze starym E-30, wszystkimi Olkami mikro, oraz z G9.
Zwróć uwagę, że oprócz głównego palnika ma jeszcze drugi palnik dopełniający.
Oprogramowanie lampy można aktualizować przez port USB.
I przypuszczam, że są już nowsze modele - jako że swoją eksploatuję chyba ponad 12 ? lat - no długo i nie pamiętam :)
Ani raz nie była naprawiana.

239967

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Jest wyższy model
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-metz-64-af-1-olympus-panasonic.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&utm_campaign=45397&pozostale

m_a_g
24.12.21, 20:55
Bodzip, dziękuję Ci bardzo, poszukam tej firmy na Amazonie i innych portalach u mnie.

Bodzip
24.12.21, 20:58
Masz jeszcze do Fuji :mrgreen:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-metz-m400-fuji.html

m_a_g
24.12.21, 22:58
Bodzip, ten Metz (nie konkretny model ale ogólnie jako firma) to u mnie w Stanach nie do kupienia jest. To znaczy można kupić, ale jak BMW, że niemiecka technologia z importu musi kosztować. Nie uwierzysz ale na niektórych aukcjach kosztuje... ponad $1000 (tysiąc) na eBay :-) Są też używki po $700.... Chyba poczekam do lata i kupię na miejscu w Polsce.
239974

Bodzip
24.12.21, 23:04
m_a_g
Oj, bo nie umiesz szukać :-P
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1071200-REG/metz_mz_64312op_64af_1_digital_flash_for.html
Ale i tak jest droższy niż w Polsce.

m_a_g
24.12.21, 23:22
@m_a_g (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=59557)
Oj, bo nie umiesz szukać :-P
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1071200-REG/metz_mz_64312op_64af_1_digital_flash_for.html
Ale i tak jest droższy niż w Polsce.

Nie zwróciłeś uwagi że w B&H jest to "special order item" - nie ma na stanie - trzeba czekać ileś tygodni aż sprowadzą :-)
Tak czy owak lampa wydaje się być znakomita - tylko z zakupem poczekam do wakacji. Za taką cenę w jakiej jest ona do kupienia w US mogę bez problemu kupić systemową od Panasonica lub Olympusa.

Operator
24.12.21, 23:32
Wiem natomiast że potrzebna mi lampa błyskowa do używania na Panasonic G9 z obiektywem PL 10-25 f1.7, do fotografii na imprezach rodzinnych i innych wyjazdach.
Lampa musi mieć ruchomy palnik tak aby bez problemu można było odbijać od sufitu, i oczywiście TTL.
Czy ktoś może mi coś polecić? I czy lampa dla Panasonic będzie też działać mi na OM?
Mam Lumixy FL360 i FL580L. Ta druga dużo mocniejsza, z większą możliwością ustawień i akcesoriów dodatkowych (np. stopka czy filtry). Niestety jest też znacznie większa, cięższa i dużo droższa od FL360. Z tego co wiem FL580 jest dedykowana do G9, więc wszystko powinno działać jak trzeba. Co do współpracy z OM, to nie wypowiem się, bo nie wiem. Obydwie lampy używałem z moim Lumixem G91. Jeżeli miałbym wybierać, to lepsza jest oczywiście FL580, chociażby ze względu na bezprzewodowe sterowanie, możliwość doświetlania diodą LED, czy też znacznie krótszy czas ładowania się flesza.

fret
24.12.21, 23:46
Metz jeszcze istnieje? Wydaje mi się, że firma padła jakiś czas temu.

Jeśli chodzi o lampkę, to zwróciłbym uwagę na to, żeby była zasilana z 4 akumulatorków. Zasilane dwoma są mniejsze, ale dłużej się ładują. Poza tym, do odbijania od sufitu TTL nie jest specjalnie przydatny.

Operator
24.12.21, 23:49
Jeśli chodzi o lampkę, to zwróciłbym uwagę na to, żeby była zasilana z 4 akumulatorków. Zasilane dwoma są mniejsze, ale dłużej się ładują.
FL580 jest zasilana z czterech ogniw, natomiast FL360 z dwóch.

Mirek63
24.12.21, 23:56
W Stanach możesz kupić Godox, w Polsce to quadralite i w Polsce jest trochę tańszy. Nie jest to BMW ale nie mam zastrzeżeń. Mam też metza 44. Gdybyś chciał ściągnąć lampę z sanek i używać TTL to musiałbyś się zaopatrzyć w wyzwalacz, te lampy nie działają z Olympus RC. No i nie kosztują 700 ani 1000 $. :grin:
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1348950-REG/godox_tt685o_tt685f_ttl_camera_speedlite.html
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1468016-REG/godox_x2ts_x2_2_4_ghz_ttl.html

Bodzip
25.12.21, 10:52
Nie zwróciłeś uwagi że w B&H jest to "special order item" - nie ma na stanie - trzeba czekać ileś tygodni aż sprowadzą :-)
Tak czy owak lampa wydaje się być znakomita - tylko z zakupem poczekam do wakacji. Za taką cenę w jakiej jest ona do kupienia w US mogę bez problemu kupić systemową od Panasonica lub Olympusa.
Fakt, nie doczytałem - zobaczyłem że oferują trzy lampy tej firmy, z tego jedna do Olka/Panasa, to podałem link. Mea culpa :oops:
Ten model ma 4 akumulatorki.
Zaskoczyła mnie informacja fret, że firma nie istnieje - a sprzęt mieli genialny. Zastanawiam się teraz czy jest sens w zakupie tej lampy w związku z ewentualnym serwisem. Fakt - moja chodzi lata i nic jej nie jest - ale jest zawsze jakieś "ale".

koza
25.12.21, 12:09
Ja mam Stroboss 60, nie widzę wad, może poza rozmiarem, trochę jednak kobyła. Inna rzecz, że szczególnie się na lampach nie znam :). Do tego mam Navigatora i często błyskam od sufitu na imprezach rodzinnych. Inna rzecz, że już przestałem się bawić w przesłony rzędu 1.8 - 2.8 (moje stałki, ew 12-40 PRO), bo dwie+ stojące/siedzące obok siebie osoby są w innej płaszczyźnie i jednak z nich jest najczęściej nieostra. Wczoraj cykałem najczęśćiej na 5.6 albo i więcej. Z TTL nie korzystam.

zigger
25.12.21, 13:51
W Stanach możesz kupić Godox, w Polsce to quadraliteDzięki za informację, bo też się przymierzam do zakupu.

Ja mam Stroboss 60Na stronie sklepu znalazłem info, że jest zasilana 2xAA (czyli podobnie jak mniejsza wersja 36). Czy to wystarcza? Wydałoby się, że 4xAA byłoby tu bardziej na miejscu.

koza
25.12.21, 14:45
Stroboss 60 to 4 AA.

MAF
25.12.21, 18:26
Polecam Stroboss, w cenie 1200zł można kupić 36 + 60 + navigator i mamy już całkiem ładny zestaw do zabawy światłem.

Takim kompletem można błyskać zarówno z pomiarem TTL jak i z ręcznymi nastawami.

Komunikacja jest radiowa więc nie ma problemu że lampy się nie widzą co zdarzało mi się z Olympusem FL-900R.

MAF
25.12.21, 18:29
Stroboss 60 to 4 AA.Są jeszcze droższe wersje EVO lamp 36 i 60.
Zamiast paluszków AA zasilane są dedykowaną baterią litowo-jonową.

Mnie do amatorskiego pstrykania wystarczają te na AA.

m_a_g
25.12.21, 19:02
Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, dużo się z Waszych wpisów dowiedziałem.

Mirek63
25.12.21, 20:33
Ten system Godox/Quadralite jest o tyle ciekawy, że stroboss 36/Godox TT350 i stroboss 60/Godox TT685 mają wbudowane wyzwalacze, więc zamiast navigatora można na sanki założyć stroboss 36/Godox TT350 i odpalać inne lampy również z TTL. Przy dwóch i więcej lampach przydatność TTL jest dyskusyjna ale zawsze można na manual i sterować mocą wyzwalanych lamp z poziomu navigatora lub lampy na sankach. Widziałem film na youtubie w języku polskim, nie mogę go teraz znaleźć ale navigatorem można wyzwalać strobossy innych systemów z działającym TTL-em tam był akurat canon-sony i to działało. Dotyczyło to chyba strobossów 60 bo chyba stroboss 36 tak nie działa. HSS działa, stroboskop nie działa tak jak nie działał z yongnuo. TTL działa nieźle stale mam ustawioną korektę +1.3 czasami +1,7 i jest w porządku, przy odbijaniu od sufitu lub ściany, na wprost raczej nie błyskam.

fotna
25.12.21, 22:34
W TTL Godox36 z Olympusa pięknie steruje ouadralite 36 od Fuji - niestety nie jest kompatybilny z odbiornikiem godox canona i lampą canona. lampa- wyzwalacz Olympusa wyzwala canona ale bez TTL i nie ma sterowania mocą.

Mirek63
25.12.21, 23:01
Trudno powiedzieć czy to Olympus jest traktowany po macoszemu przez niezależnych producentów lamp czy to raczej wina Olympusa bo nie udostępnia specyfikacji technicznej. Yongnuo, dobre lampy i niedrogie, a nie słyszałem, żeby powstała wersja mft i do tego wyzwalacz. Chyba, że coś przeoczyłem. Z fuji też jest trochę zamieszania bo nie wszystkie korpusy wykorzystują wszystkie funkcje Godox/Quadralite. Wygląda na to, że trzeba sprawdzać wszystkie kombinacje. Tu gość napisał, że używa lampy canona z fuji i panasonikiem.
https://photo.stackexchange.com/questions/113887/can-a-godox-xpro-transmitter-for-one-brand-fire-a-legacy-flash-for-a-different-b

wyszomir
25.12.21, 23:05
Miałem takiego Metza 58AF1 w wersji do Pentaxa i po kilku latach mało intensywnej eksploatacji mi padł. Przestał działać zoom palnika - lampa po włączeniu wyświetlała komunikat o błędzie. Po sprawdzeniu kosztów naprawy (nie pamiętam dokładnej sumy ale były znaczne - gdzieś tak ok. 1/3 ceny nowej lampy) rozebrałem i byłem mocno zdegustowany delikatnością konstrukcji mechaniki sterowania zoomem. Być może istniały różne serie produkcyjne tej lampy z różnym wykonaniem mechaniki sterowania zoomem palnika, ale w takim wykonaniu jakie spotkałem w moim egzemplarzu to się musiało po pewnym czasie rozlecieć.

zigger
27.12.21, 13:03
Stroboss 60 to 4 AA. A jednak! Dzięki za sprostowanie, widocznie był tam błąd.

r_m
3.01.22, 08:18
Nowsza wersja Stroboss'a 60 oznaczona EVO ma już własny akumulator

fret
3.01.22, 12:00
Własny akumulator nie zawsze jest zaletą.

r_m
3.01.22, 15:18
Zgadzam się, wskazałem tylko kolejną opcje jeśli chodzi o Stobossy.

mkromski
3.01.22, 16:11
Ja natomiast mam dwie lampy od Quadralite - Stroboss 60 MFT z TTL. Częściej korzystam z nich na statywach jako oświetlenia plenerowego z sterownikiem radiowym Navigator x plus ale zdarzyło mi się kilka razy zabrać je na reportaż.

System TTL nie jest tak dokładny jak np w moim starym systemie nikona z lampą SB900 ale lampy dają radę.
Sąsiad kilka domów obok ma aparat Panasonica i kilka razy pożyczał ode mnie lampę i nigdy nie zgłaszał nieprawidłowości w działaniu.

zigger
3.01.22, 16:18
Nowsza wersja Stroboss'a 60 oznaczona EVO ma już własny akumulatorTak, znalazłem też taką informację, ale...

Własny akumulator nie zawsze jest zaletą.I to biorę pod uwagę. Z żywotnością akumulatorów rożnie bywa, a jeśli jest wbudowany, to już w ogóle może być ciężko. Wymienić AA na nowe zawsze jednak prościej ;-)

MAF
3.01.22, 17:00
Z żywotnością akumulatorów rożnie bywa, a jeśli jest wbudowany, to już w ogóle może być ciężko. Wymienić AA na nowe zawsze jednak prościej ;-)

Strobossy EVO mają wymienne akumulatory. Tyle że niestety inne do 36EVO i inne do 60EVO, tak bym się może skusił, ale wolę mieć zestaw uniwersalnych AA niż 3 różne rodzaje ogniw (VB12 do 36EVO, VB18 do 60EVO i 2xAA do Navigatora).

Awaryjnie baterie AA też łatwiej kupić niż dedykowany akumulator.

zigger
4.01.22, 13:31
Strobossy EVO mają wymienne akumulatory. Tyle że niestety inne do 36EVO i inne do 60EVO, tak bym się może skusił, ale wolę mieć zestaw uniwersalnych AA niż 3 różne rodzaje ogniw (VB12 do 36EVO, VB18 do 60EVO i 2xAA do Navigatora).

Awaryjnie baterie AA też łatwiej kupić niż dedykowany akumulator.Również podobnie to widzę, dzięki :-)