PDA

Zobacz pełną wersję : Hades - fotografie

Strony : 1 [2] 3 4

pers
18.06.13, 09:19
Mnie tez podoba się ta ostania seria, no może z wyjątkiem 39g (kolor zbyt nachalnie rzuca się w oczy). Bardzo fajnie, ciekawie i nieszablonowo.

CzaRmaX
18.06.13, 10:15
Hades a czym to robiłeś (aparat i obiektyw)? Mnie też to freeeeeeeeeefocenie chodzi po głowie tylko jak zwykle czasu nie mam. Ja chce się pobawić Heliosami ale z dołożoną przejściówką od OM bo zauważyłem bawiąc się na balkonie, że m42 ładnie wchodzi w środek przejściówki i trochę mniej światła wpada :)

Lolita
18.06.13, 10:24
Łeeeeeee, no super ta ostatnia seria Panie :grin: Cmok ;)

aga_piet
18.06.13, 10:57
Fajna, spójna ta wrzutka.

hades
18.06.13, 17:37
Dzięki za odwiedziny i komentarze :).

Hades a czym to robiłeś (aparat i obiektyw)?

E-PL1 i ZD 9-18. Ale zwykły kit 14-45 też się sprawdza. Podkreślam, że mowa o szkłach systemu 4/3.

Mnie też to freeeeeeeeeefocenie chodzi po głowie tylko jak zwykle czasu nie mam.

Wyjdź 10 minut wcześniej tam gdzie sobie zaplanowałeś. Aparat przed siebie, obiektyw w drugiej ręce (aparat warto obrócić w stronę ciała by nie złapał większego paprocha prosto w matryce). W takim ujęciu wszystko zaczyna być ciekawe, nawet kamyk na drodze. Ludzie nawet nie wiedzą, że ich fotografujesz, bo obiektyw jest skrzywiony, a mocując się z nim i wyglądasz jakbyś właśnie zepsuł aparat ;).

Ja chce się pobawić Heliosami ale z dołożoną przejściówką od OM bo zauważyłem bawiąc się na balkonie, że m42 ładnie wchodzi w środek przejściówki i trochę mniej światła wpada :)

Przejściówka tylko utrudnia. Chodzi o odległość obiektywu od matrycy. Bez przejściówki można zbliżyć obiektyw i uzyskać ostrość na nieskończoność. Inaczej robi się z niego obiektyw makro.

Wieprz
20.06.13, 11:15
W ramach eksperymentów fotografia uliczna w nieco innym, freelensingowym i stylistycznym ujęciu.

Podoba mi się to.
:-)
M. Tichy (https://forum.olympusclub.pl/threads/19295-Miroslav-Tichý-i-aparat-z-papieru-toaletowego?)

Lilen
20.06.13, 11:24
38. Super. Lubie takie proste kadry i mocne kolory.
Kolejne retro zdjęcia to jednak nie mój klimat.

apz
20.06.13, 15:07
Dzięki za komentarze.

APZ, wszystkie te zdjęcia nawet w RAW-ie charakteryzuje specyficzny "budyń". Często mają bardzo małą głębie ostrości. Często pole ostrości pokrywa się z jedną z płaszczyzn fotografowanej sceny. W przykładzie z rowerami ostra jest tylko powierzchnia chodnika w ograniczonym zakresie, wszystko co nie należy do tej płaszczyzny wychodzi z ostrości (czyli de facto GO jest płytka). A jeszcze dochodzą efekty związane z wpadającym światłem między obiektywem i aparatem, co obniża kontrast. To celowy, niekorygowany zabieg, wynikający z techniki. Skoro wspomniałeś o rowerach, pokaże je w oryginale poniżej.

Faktycznie to dodatkowe światło rozmydla całą kompozycję. ostrośc została tylko na jednym z siodełek. W tej sytuacji tylko ciekawa obróbka może taki materiał uratować.

CzaRmaX
20.06.13, 15:37
Hades dzięki za info na pewno wcześniej czy później skorzystam. Na razie to wpadłem po uszy w klisze i przestaję się dziwić, że Wuzet za jednym wyjściem kilka filmów wyrabia :D

hades
20.06.13, 18:53
Podoba mi się to.
:-)
M. Tichy (https://forum.olympusclub.pl/threads/19295-Miroslav-Tich%C3%BD-i-aparat-z-papieru-toaletowego?)

Jam niegodzien tego porównania. Krwi i potu wiele przede mną.

W tej sytuacji tylko ciekawa obróbka może taki materiał uratować.

Optyka, choć rozmyślnie, zepsuła to ujęcie. Uznałem, że kadry współczesne, niewspółcześnie trzeba popsuć. A ratunek w inną perspektywę się zmienia.

Hades dzięki za info na pewno wcześniej czy później skorzystam. Na razie to wpadłem po uszy w klisze i przestaję się dziwić, że Wuzet za jednym wyjściem kilka filmów wyrabia :D

Freelensing jest jak klisza. Wiele godzin w terenie i ciemni. Oglądanie materiału z wypiekami i oczekiwanie czy cokolwiek pozostanie po selekcji. Możesz mieć dwa uzależnienia, bo kto bogatemu zabroni :).

hades
9.08.13, 09:24
Czasami zdarzają się takie zdjęcia, które paskudnie zepsuje w czasie naświetlania. Czasami je zostawiam na tzw. "zimowe wieczory" kiedy w ramach ćwiczeń próbuje je odzyskać. Oto jedno z nich.

40. Niedzielny spacer warszawiaków
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=94569&d=1376032157

Aparat ustawiłem wydawałoby się optymalnie, ale nie na zejście do przejścia podziemnego gdzie trzeba było go lekko przezbroić. Aparatem tym był E-500. Oryginał zdjęcia był w formacie RAW. Przy przeglądaniu karty zobaczyłem to co w jest w drugim załączniku tego posta. Tak, ta "ciemnica" to niekorygowany RAW zgrany do JEPG.

CzaRmaX
9.08.13, 09:30
To i tak dobrze, że zauważyłeś co jest na tym zdjęciu :). Całkiem zgrabnie wyszło "wyciąganie" :).
Ja też tak mam, że zostawiam swoje bzdety bo a nóż widelec potem zmajstruje jakieś "Wojny Gwiezdne" hehe ;) :)

kasprzyk
9.08.13, 10:11
Aż mi trudno uwierzyć, że tak można odzyskać zdjęcie - niezła robota!

ahutta
9.08.13, 10:34
Czasami zdarzają się takie zdjęcia, które paskudnie zepsuje w czasie naświetlania. Czasami je zostawiam na tzw. "zimowe wieczory" kiedy w ramach ćwiczeń próbuje je odzyskać. Oto jedno z nich.

Aparat ustawiłem wydawałoby się optymalnie, ale nie na zejście do przejścia podziemnego gdzie trzeba było go lekko przezbroić. Aparatem tym był E-500. Oryginał zdjęcia był w formacie RAW. Przy przeglądaniu karty zobaczyłem to co w jest w drugim załączniku tego posta. Tak, ta "ciemnica" to niekorygowany RAW zgrany do JEPG.

Ładnie wyszło. Naprawdę ładnie. Fajnie, że wstawiłeś ten post, bo może się ktoś pokusi się tak jak Ty o "odzyskanie" swojej fotki wydawałoby się straconej.

romek1967
9.08.13, 11:04
magia Kodaka ;)

hades
9.08.13, 13:47
Oj Romku żebyś wiedział :). Ale bardziej magia LR 4.

ehosonda
9.08.13, 14:25
zdjęć się nie robi, tylko się je odzyskuje.
hades, to nie była wycieczka osobista, tylko taka ogólna uwaga do ogólnej tendencji :)
serdecznosci

Bodzip
9.08.13, 17:43
Ale bardziej magia LR 4.
Dụpa Jaś :mrgreen:
Dawaj RAW-a

Saboor
9.08.13, 17:46
Dawaj RAW-a
DupaJaś zgodnie z Twoją wymową piszemy razem! :evil::twisted::-P:lol:

Bodzip
9.08.13, 17:56
DupaJaś zgodnie z Twoją wymową piszemy razem! :evil::twisted::-P:lol:
Moja "ďupa" nie podlega restrykcjom cenzury :mrgreen:

Saboor
9.08.13, 18:07
Moja "ďupa" nie podlega restrykcjom cenzury :mrgreen:
No ta... z natury jest niecenzuralna. :-P

hades
13.08.13, 23:09
Dawaj RAW-a

A proszę Cię bardzo, spróbuj.

Bodzip
13.08.13, 23:39
No jestem, ot tak na szybko. Darktable naprawdę dobry jest.

9541395412

hades
14.08.13, 10:22
Bodzip, a teraz bez pośpiechu z użyciem pędzelków, masek i dodge&burn.

Darktable używam na maszynie wirtualnej. Czasami robię zawody między nim a LR. Brak lightroomowego adjustment brush to jednak kalectwo. Ale z drugiej strony tryby mieszania efektów w Darktable to coś co chciałbym zaimportować do LR. Ale przynajmniej oba programy porozumiewają się zrozumiałym językiem. W obu ekspozycja znaczy to samo i jest jednym suwakiem/funkcją.

ahutta
14.08.13, 10:39
W każdym programie sie wyciągnie. W jednym łatwiej w innym trudniej. Efekt też uzależniony od tego co dany program oferuje, ale zawsze się da :)

95429

hades
14.08.13, 11:03
Na razie nikt nie zbliżył się do tego co pokazałem.

Tak, to ważne co aplikacja oferuje. Przede wszystkim czy pracuje bezpośrednio z RAW-em, czy trzeba zadowolić się pośrednimi TIFF-ami. Dla mnie to kolosalna różnica. Zwłaszcza gdy aplikacja jest przygotowana by rozbić RAW-a na atomy i złożyć po swojemu. To skrót myślowy, ale np. tam gdzie trudno byłoby zwiększyć rozpiętość tonalną i wyciągać jakieś detale (twarz, całą postać, etc.) choćby przez użycie techniki HDR czy wielokrotnego wywołania tego samego RAW-a, czasami wystarczy jedynie lokalnie lekko zróżnicować ekspozycje pędzelkiem tak samo jak maskuje się naświetlany papier pod powiększalnikiem.

ahutta
14.08.13, 11:19
Na razie nikt nie zbliżył się do tego co pokazałem.

Tu na bur beton pokutuje fakt, że Ty poświęciłeś temu "odrobinę" czasu i posiedziałeś, żeby uzyskać najlepszy możliwy efekt, a my (przynajmniej ja) tak dla sportu, że też coś tam damy radę z tego RAW-a wydobyć.

aga_piet
14.08.13, 11:33
Nieźli jesteście w te klocki... :shock:

Bodzip
14.08.13, 11:34
W Darktable twarz tego mężczyzny i jego kurtkę (jasność, nasycenie i tonację) na spokojnie można wyciągnąć lokalnie

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=95432&d=1376472816

95432

realnasty
14.08.13, 11:54
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak tak ciemne zdjęcie wyciągnąć bez żadnych szumów? Mnie zawsze ciemne obszary wychodzą tak zaszumione, że nawet po odszumianiu mam ochotę sobie palnąć w łeb...

ahutta
14.08.13, 12:02
Poniżej nieco inna wersja tym razem (znowu na szybko) w RawTherapee. Jednak wszystkie one pokazują, że czasem warto chociaż odrobinkę się pomęczyć, by uzyskać dość zadowalający efekt. Poza tym mamy "porównanie" z czterech różnych programów, w tym dwa darmowe i dwa płatne.

95437

Bodzip
14.08.13, 12:03
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak tak ciemne zdjęcie wyciągnąć bez żadnych szumów? Mnie zawsze ciemne obszary wychodzą tak zaszumione, że nawet po odszumianiu mam ochotę sobie palnąć w łeb...
Niskie ISO to klucz do sukcesu. Tu zdjęcie hadesa ma ISO=100. Ale nie wpadajmy w panikę - dobry odszumiacz w wywoływarce RAW-ów to rzecz konieczna. Można też odszumiać lokalnie, np. w Gimpie zaznaczasz zaszumiony obszar i filtr wavelet stosujesz

Bodzip
14.08.13, 12:19
I jeszcze wersja z LightZone. Też darmowy

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=95440&d=1376475513

95440

hades
14.08.13, 12:28
Tu na bur beton pokutuje fakt, że Ty poświęciłeś temu "odrobinę" czasu i posiedziałeś, żeby uzyskać najlepszy możliwy efekt, a my (przynajmniej ja) tak dla sportu, że też coś tam damy radę z tego RAW-a wydobyć.

Nie przeczę, to zdjęcie trochę na dysku siedzi, głównie w archiwum. W LR 2 nie dałem rady. Ostatnio, w trakcie porządków nawet zastanawiałem się czy nie wysłać go do kosza. Ale ostatnie doświadczenia z użyciem LR 4 na zdjęciach z E-500 dało mi nadzieje, że uda się uratować to co wcześniej spartoliłem. Te operacje traktuje bardziej w ramach ćwiczeń niż rzeczywistej potrzeby odzyskania zdjęć.
Inna kwestia, że sama zmiana aplikacji to trochę jak zmiana młotka, może mieć dawać lepszy chwyt przy wbijaniu gwoździ. Najwięcej daje wypracowanie techniki. Mi to zajęło niezbyt intensywne dwa lata pogłębiania tematu obróbki z użyciem jedynie wywoływarek RAW. W dodatku ciągle mam wrażenie, przeglądając poradniki wideo i książki, że jestem na początku.

Przygotowany merytorycznie i technicznie, po wyciągnięciu zdjęcia z archiwum poświęciłem mu 5 minut. Opiszę dokonane zmiany i dołączę DNG z ustawieniami dla LR 4.

W Darktable twarz tego mężczyzny i jego kurtkę (jasność, nasycenie i tonację) na spokojnie można wyciągnąć lokalnie

Ale robisz to przez strefy? Nie oddziałujesz na inne partie obrazu? Myślałem, że znalazłeś w Darktable jakiś rodzaj adjustment brush z Lightrooma. Maskowanie i ruchome filtry połówkowe to podstawa w ciemni. Takie podejście do tematu to efekt czytania (niewłaściwych) poradników o pracy w analogowej ciemni i przekładania tego na ciemnie cyfrową.

Poza tym słusznie zauważyłeś i wspomniałeś o twarzy i kurtce. Twarz mężczyzny, ale też i chłopca celowo trzeba podbić lokalnie ekspozycją. Raz, że niepotrzebnie giną w mroku, a dwa, operowanie suwakami globalnymi i wyciąganie tylko tego szczegółu popsuje inne partie obrazu. Jak i ile tego wyciągania zastosować to oczywiście sprawa percepcji. Często postacie na zdjęciu są niedoświetlone przysłonięte czapkami, kaszkietami czy złym ułożeniem względem źródła światła. Taki urok uwieczniania chwili, ale wszystko da się wyciągnąć.

Bodzip
14.08.13, 12:39
Ale robisz to przez strefy? Nie oddziałujesz na inne partie obrazu? Myślałem, że znalazłeś w Darktable jakiś rodzaj adjustment brush z Lightrooma. Maskowanie i ruchome filtry połówkowe to podstawa w ciemni. Takie podejście do tematu to efekt czytania (niewłaściwych) poradników o pracy w analogowej ciemni i przekładania tego na ciemnie cyfrową.

Poza tym słusznie zauważyłeś i wspomniałeś o twarzy i kurtce. Twarz mężczyzny, ale też i chłopca celowo trzeba podbić lokalnie ekspozycją. Raz, że niepotrzebnie giną w mroku, a dwa, operowanie suwakami globalnymi i wyciąganie tylko tego szczegółu popsuje inne partie obrazu. Jak i ile tego wyciągania zastosować to oczywiście sprawa percepcji. Często postacie na zdjęciu są niedoświetlone przysłonięte czapkami, kaszkietami czy złym ułożeniem względem źródła światła. Taki urok uwieczniania chwili, ale wszystko da się wyciągnąć.
Wielkość strefy możesz regulować kółkiem myszy. Ta strefa może być tak malutka, że obejmie tylko twarz mężczyzny. Przy okazji masz do dyspozycji parametr nasycenia i odcień. Obydwie te wartości trzeba wyregulować, ponieważ twarz jest zbyt czerwona i zbyt mocno nasycona.

And.N
14.08.13, 13:20
Pozwoliłem sobie też spróbować. LR 4 czas ok 10min.

95443

ahutta
14.08.13, 13:27
Pozwoliłem sobie też spróbować. LR 4 czas ok 10min.

Nie zrozumiałeś blues'a. Nie chodziło o to kto szybciej :D

And.N
14.08.13, 13:29
Zrozumiałem:) Starałem się dobrze zrobić, a nie chciałem pisać "na szybko":grin:, a moze i to długo było...

hades
14.08.13, 15:14

Hmmm, wieczorem założymy sobie wątek. Na pierwszy ogień pójdzie to zdjęcie z objaśnieniem co zostało zrobione. Kontynuacja tematu w tym wątku trochę mija się z celem.

---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post był o 14:36 ----------

Wielkość strefy możesz regulować kółkiem myszy.

Muszę pogłębić mój kontakt z Darktable :).

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post był o 14:39 ----------

Jednak wszystkie one pokazują, że czasem warto chociaż odrobinkę się pomęczyć, by uzyskać dość zadowalający efekt.

Skoro Bodzip rozpoczął temat z RAW-em, to właśnie o to mi chodziło, podjęcie wyzwania.

Poza tym mamy "porównanie" z czterech różnych programów, w tym dwa darmowe i dwa płatne.

To może być mylące. Zależy kto jak opanował narzędzie.

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post był o 15:09 ----------

Andtor2, dobry kierunek. Ludzie na tym zdjęciu są istotni i trzeba ich pokazać, dodać im światła, zachowując przy tym naturalność tworzących się cieni.

ahutta
14.08.13, 15:33
Poza tym mamy "porównanie" z czterech różnych programów, w tym dwa darmowe i dwa płatne.
To może być mylące. Zależy kto jak opanował narzędzie.

Oczywiście, że kwestia znajomości warsztatu jest istotna. Jednak jest to dowód na to, że nie trzeba od razu sięgać po duże nakłady budżetowe i można zacząć od darmowych rozwiązań. A nuż się okaże, że są one w 100% wystarczające. Tylko o to mi chodziło.

realnasty
14.08.13, 16:27
Hmmm, wieczorem założymy sobie wątek. Na pierwszy ogień pójdzie to zdjęcie z objaśnieniem co zostało zrobione. Kontynuacja tematu w tym wątku trochę mija się z celem.

O tak, poproszę!

eFiX
14.08.13, 18:18
Skoro chodzi o ludzi, to może lepiej juz tak...?

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/5499/8x1k.jpg)

Bodzip
14.08.13, 18:54
A może tak do "Poprawki" dać ?

Mirek54
14.08.13, 20:58
Szop na fabrycznych i pozniej moja standartowa akcja zrobila tak95455.Tez slicznie-prawda?

And.N
14.08.13, 21:08
Tez slicznie-prawda?
Też, prawda:grin: Nie wiem czy mnie tylko wzrok myli czy monitor ale niebo z prawej wydaje się zielonkawe (wpadające w turkus), a z lewej jest OK.

Mirek54
14.08.13, 21:19
Też, prawda:grin: Nie wiem czy mnie tylko wzrok myli czy monitor ale niebo z prawej wydaje się zielonkawe (wpadające w turkus), a z lewej jest OK.

Nie nie myli cie.Akcja ma ocieplac PG,nie chcialo mi sie kasowac tej opcji.W sumie nie o to tu chodzi.Raczej o cienie i szum-chyba.

And.N
14.08.13, 21:33
Nie nie myli cie.Akcja ma ocieplac PG,nie chcialo mi sie kasowac tej opcji.W sumie nie o to tu chodzi.Raczej o cienie i szum-chyba.
Mnie zazwyczaj chodzi o całość:) i to mnie nieco razi:wink:. Jeśli chodzi o cienie, ubranie chłopca można było bardziej "wyciągnąć" i przywrócić kolor? To tylko moje zdanie i nie chcę już zaśmiecać w wątku Hadesa.

hades
20.09.13, 00:40
41. Zadowolony
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100492&d=1379630382

CzaRmaX
20.09.13, 00:49
41. Zadowolony

Proszę o rozwinięcie - z czego? :)

hades
20.09.13, 00:53
Może ze spaceru, a może lubi pozować?

CzaRmaX
20.09.13, 01:00

Ale wygląda na sympatyczną psinę a sympatyczne psiny raczej muszą być zadowolone :)

ahutta
20.09.13, 09:00

Może wyglądałeś dla niego smakowicie? ;)

Lolita
20.09.13, 09:37
Może wyglądałeś dla niego smakowicie? ;)Zwłaszcza te jego słodziuchne policzki ;) Sympatyczne foto.

Krakman
20.09.13, 11:10
Po prostu cieszy się jak to mały pies... pchłami.....:wink:
Funkcjonuje takie powiedzenie: "cieszysz się jak mały pies pchłami..."

ahutta
20.09.13, 11:31
Funkcjonuje takie powiedzenie: "cieszysz się jak mały pies pchłami..."

:shock:

hades
20.09.13, 21:21
Dzięki za odwiedziny. Idźmy dalej. Widoczek powinien być znajomy. Warto kliknąć miniaturkę.

42. Skałeczki.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100513&d=1379704798

gulasz
20.09.13, 22:14
mi nie :)
gdzie to - bo fajne !!

Bodzip
21.09.13, 09:00
Wygląda mi to na to bajoro pod Krakowem - Zakrzówek chyba :roll:

gulasz
21.09.13, 09:26
nieee zakrzówek choć nie byłam tam dawno - to jednak nieco inaczej wygląda..
więc jakby to to było to bym się z lekka zdziwiła ;)

ahutta
21.09.13, 10:24
A mi to pasuje na zalany kamieniołom w skalnym mieście, tylko pstryknięty z łódki lub z drugiego brzegu, a nie od strony wejścia do parku.

Krakman
21.09.13, 12:11
nieee zakrzówek choć nie byłam tam dawno - to jednak nieco inaczej wygląda..
więc jakby to to było to bym się z lekka zdziwiła ;)

Zakrzówek ZUPEŁNIE inaczej wygląda...

I żadne "bajoro" Bodzip......:???: I nie "pod Krakowem" tylko w Krakowie... Z Zakrzówka pochodzi moja mama.:grin:

---------- Post dodany o 12:11 ---------- Poprzedni post był o 12:08 ----------

:shock:

No co się dziwisz(!) funkcjonuje przynajmniej u nas na wsi.....

hades
22.09.13, 17:06
mi nie :)
gdzie to - bo fajne !!

Adrspach, nazywany Skalnym Miastem. Kiedyś już tam byłem, ale pogoda była pod psem. Teraz akurat pogoda dopisała. Ale tak, fajnie tam, nawet gdy pogoda niefotograficzna.

Wygląda mi to na to bajoro pod Krakowem - Zakrzówek chyba :roll:

Gdyby Zakrzówek tak wyglądał ogrodziliby cały teren i bilety sprzedawali ;).

A mi to pasuje na zalany kamieniołom w skalnym mieście, tylko pstryknięty z łódki lub z drugiego brzegu, a nie od strony wejścia do parku.

Nie, nie. Ta atrakcja była niedostępna. Widok ze najwyższego punktu skałki na zdjęciu nr 42 to widok już mniej zajmujący.

43. Widok ze skałek.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100602&d=1379861777

gulasz
22.09.13, 17:20
Gdyby Zakrzówek tak wyglądał ogrodziliby cały teren i bilety sprzedawali ;).

a póki co zagrodzili cały teren i piszą wstęp wzbroniony
a ludzie jak to ludzie przekornie wchodzą i bawią się w najlepsze...

szkoda tylko że niektórzy nie używają głowy i zostawiają po sobie syf i inne takie...
o zakrzówku wiele czarnych historii można pisać - ale lepiej nie tutaj...

ostatni widok równie bajeczny - już zapomniałam o swoim urlopie sierpniowym na szczęście zbliża się kilka kolejnych dni wytchnienia i zobaczymy co to będzie :)

ahutta
22.09.13, 20:48
Adrspach, nazywany Skalnym Miastem. Kiedyś już tam byłem, ale pogoda była pod psem. Teraz akurat pogoda dopisała. Ale tak, fajnie tam, nawet gdy pogoda niefotograficzna.

Nie, nie. Ta atrakcja była niedostępna. Widok ze najwyższego punktu skałki na zdjęciu nr 42 to widok już mniej zajmujący.

Czyli trafiłem :)
To jest ta sama skała, z której ludzie skaczą do wody na moich fotkach :)

Insomnia
22.09.13, 22:10
43. Widok ze skałek.
Piękny! I ten fantastyczny kolor wody! :D

ahutta
22.09.13, 22:16

Wyobraź sobie, że na żywca to wygląda jeszcze lepiej :D

Insomnia
22.09.13, 22:20
Zazdroszczę, że widzieliście to na żywo! :grin:

ahutta
22.09.13, 22:28
Zazdroszczę, że widzieliście to na żywo! :grin:

Nic straconego. Nie ma daleko, a wybrać się warto. Jeśli Hades wybaczy, to zaproszę Cię do poczytania i oglądania tutaj (https://forum.olympusclub.pl/threads/88029-Adrszpasko-Teplickie-ska%C5%82y-skalne-miasto) :)

hades
22.09.13, 22:29
szkoda tylko że niektórzy nie używają głowy i zostawiają po sobie syf i inne takie...

Wiesz, koszy nie ma, a w siateczkę po wiktuałach to ciężko zebrać. Trzeba by posprzątać. To niezwykle stresująca czynność, jeszcze ktoś zobaczy i będzie wstyd ;).

o zakrzówku wiele czarnych historii można pisać - ale lepiej nie tutaj...

Może w wydzielonym wątku zdjęciowym?

ostatni widok równie bajeczny

No to idźmy dalej.

44. Skalne jezioro
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100625&d=1379881706

45. Wodna impresja
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100623&d=1379881439

46. Skalne jezioro, po raz ostatni
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100624&d=1379881460

Bodzip
22.09.13, 22:32
Muszę się tam wybrać. W tym roku pewnie już nie, ale... zapisane i zapamiętane :mrgreen:

hades
22.09.13, 22:43

Woda jest po zabiegach w wywołarce. Musiała dostać nieco kontrastu, bo w rzeczywistości nie wygląda tak ładnie.

Insomnia
22.09.13, 22:44
Nic straconego. Nie ma daleko, a wybrać się warto. Jeśli Hades wybaczy, to zaproszę Cię do poczytania i oglądania tutaj (https://forum.olympusclub.pl/threads/88029-Adrszpasko-Teplickie-skały-skalne-miasto) :)
Jestem totalnie zauroczona tym miejscem! W najbliższym czasie raczej się nie wybiorę (i w dalszym chyba też będzie trudno), ale dobrze wiedzieć, że takie miejsce istnieje. Twój wątek też z przyjemnością przeczytam. :D

hades
22.09.13, 22:48
Muszę się tam wybrać. W tym roku pewnie już nie, ale... zapisane i zapamiętane :mrgreen:

Najlepiej późną wiosną.

Insomnia
22.09.13, 22:50
Woda jest po zabiegach w wywołarce. Musiała dostać nieco kontrastu, bo w rzeczywistości nie wygląda tak ładnie.
Ale uzyskałeś odpowiedni efekt - kto zobaczy zdjęcie chce sam się tam znaleźć i pofocić. ;)

alnico
22.09.13, 23:01
Jest nas więcej chętnych :). Świetne to jeziorko i zdjęcia oczywiście też :grin:

hades
22.09.13, 23:15
Hmmm, to może jeszcze kilka.

47. Brama (co rusz jak ją widzę, mam skojarzenia z Władcą Pierścieni, tym razem przez chwilę nie było ludzi)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100629&d=1379884253

48. Promyk (trzeba było się nieco ociągać by trafić na ten efekt, nie zawsze warto się spieszyć)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100630&d=1379884263

49. Na dnie kotła

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100631&d=1379884270

ahutta
22.09.13, 23:19
Na 48 ciekawie kolory powyciągałeś. Ładnie wyszło :)

alnico
22.09.13, 23:24
Widzę, że rejony Gór Stołowych cieszą się popularnością w tym roku. Super relacja, zdjęcia z fajnym klimatem :grin:

gulasz
22.09.13, 23:45
uwielbiam te formacje skalne !!!
są totalnei kapitalne
z przedostatniej wrzuty zdecydowanie pierwsze tj 44 mocno mną wstrząsnęło - mówiąc "Musisz się tam wybrać - MUSISZ.."
z ostatniej porcji - zdecydowanie ostatnie tj 49 - pokazuje ich ogrom - choć 48 faktycznie mocno z cieni wyciągnięte.. nie wiem czy nie za mocno - ale ogląda się bardzo dobrze !!

Insomnia
22.09.13, 23:49
47. Brama (co rusz jak ją widzę, mam skojarzenia z Władcą Pierścieni, tym razem przez chwilę nie było ludzi)
Nie dziwię się - mnie też kojarzy się z LOTRem. :)

hades
23.09.13, 01:25

Masz ten sam motyw w swoim wątku w #18 (https://forum.olympusclub.pl/threads/88029-Adrszpasko-Teplickie-skały-skalne-miasto/page2?p=973849&viewfull=1#post973849) poście :).

z przedostatniej wrzuty zdecydowanie pierwsze tj 44 mocno mną wstrząsnęło - mówiąc "Musisz się tam wybrać - MUSISZ.."

No cóż, reklama ;). Ciekawie byłoby wspiąć się na te skałki i zrobić kilka ujęć z ich szczytów.

z ostatniej porcji - zdecydowanie ostatnie tj 49 - pokazuje ich ogrom - choć 48 faktycznie mocno z cieni wyciągnięte.. nie wiem czy nie za mocno - ale ogląda się bardzo dobrze !!

Tak, chciałem zobaczyć ile dam radę wyciągnąć z jednego obrazka. Jest przegięte, choć nie do granic możliwości. Mam ten kadr w 5 klatkach do złożenia HDR-a. Jeszcze się nim pobawię.

No to jeszcze na koniec dnia ostatni set.

50. Formacje

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100636&d=1379891182

51. Lustro

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100640&d=1379892295

52. Leśna sadzawka

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=100639&d=1379891215

hades
23.09.13, 02:08

Spojrzałem na ustawienia LR. Całe to wyciąganie to zróżnicowanie Highlights (na -74), Shadows (na +98), Whites (+83) i Blacks (-25, co dodało nieco smoły w ciemnych partiach). Może dlatego wygląda jakby było na siłę wyciągane, jak pisała Ula. Przeciwstawnie ustawienie dwóch pierwszych suwaków powiększa wrażenie dużej rozpiętości tonalnej (podobnie jak użycie kontrastu na minus). Ale najwięcej dobrego zrobiło słoneczko. Przyszło w odpowiednim momencie i zagrało. Pod tymi deskami płynie strumyk. Mogę tylko teraz dywagować, ale wydaje mi się, że to podświetlenie skały w prawej-dolnej części kadru wynika z odbicia promieni słonecznych, które gdzieś przez szczelinę z prawej strony kładki wpadły na lustro wody.

Dodałem miniaturkę. Wyzerowałem w niej lightroomowe ustawienia Tone dla porównania. Niedługo skończę pisać wrażenia z testu E-P5. Ten kadr w RAW-ie (razem z 4 innymi do stworzenia HDR-a) też będzie dostępny.

Wesley
23.09.13, 02:56
Ten wąwóz mega. Fota też te odbicia robią robotę ,promyk słońca też no i fajne kolorki się porobiły

adambieg
23.09.13, 07:43
"Promyk" i "Na dnie kotła" bardzo dobre. Byłem tam dwa lata temu ale pogoda niestety nie dopisała. Miejsce piękne tylko ludzi za dużo:wink:

waruga
23.09.13, 08:22
Piekne miejsca, swietne foty.

ahutta
23.09.13, 09:09
Masz ten sam motyw w swoim wątku w #18 (https://forum.olympusclub.pl/threads/88029-Adrszpasko-Teplickie-skały-skalne-miasto/page2?p=973849&viewfull=1#post973849) poście :).

Tylko ja tak bardzo zdjęć nie obrabiałem. Podstawowa korekta, jakieś kadrowanie, kontrast itp.

No cóż, reklama ;). Ciekawie byłoby wspiąć się na te skałki i zrobić kilka ujęć z ich szczytów.

O tak, ale trzeba uważać, bo mimo że niewysokie, to są traktowane jako trudne. Jak się nie ma sprzętu i umiejętności wspinaczkowych, to zawsze można się pokusić o zrobienie fotek z Wielkiej lub Małej panoramy.

barmichal76
23.09.13, 11:25
Jak w przyszłym roku do Skalnego Miasta zwali się kupa Polaków z Olympusami, to tubylcy powinni Ci jakiś procent odpalić za promocję :)
Bardzo ładnie przedstawiony spacer. I obróbka mi odpowiada.
Pozdr

nevra
23.09.13, 11:49
Eh, pojechałoby się tam. W sumie niedaleko. Tylko czasu brak. A Ty kusisz i kusisz. :-P

Fajne te fotki. :) I sprzętu się nie natachałeś. :P

yamada
23.09.13, 11:55
świetne te foty ze Skalnego Miasta wszystkie :)

Hrr
23.09.13, 12:03
Eleganckie foty ! Dobrze zrobione a i porządna matryca się nie marnowała bo w obróbce pięknie to wszystko powyciągałeś, ładne kolory i tony jak trzeba.
Czekam na wrażenie z testu EP !

hades
23.09.13, 13:03
Tylko ja tak bardzo zdjęć nie obrabiałem. Podstawowa korekta, jakieś kadrowanie, kontrast itp.

Tu też jest podstawowa korekta, ale światło sprzyjało. Nie wychodzę poza Lightrooma. Technika burn&dodge, czyli posługiwanie się generalnie tylko ekspozycją, tudzież dodawanie/ujmowanie kontrastu wystarczy. Inna sprawa, że te działania lokalne czasami wymuszają także zmianę ostrości, odszumienia, nasycenie, temperatury, czy tinty, ale to już specyfika pracy w cyfrowej ciemni. Czasami można się złapać na tym, że siedzi się tyle samo co w domowej, łazienkowej ciemni.

Już teraz widzę parę błędów (w kilku miejscach niewyrównany lokalny balans bieli w zacienionych obszarach). Ale puszczę to na papier i zobaczymy wtedy.

O tak, ale trzeba uważać, bo mimo że niewysokie, to są traktowane jako trudne. Jak się nie ma sprzętu i umiejętności wspinaczkowych, to zawsze można się pokusić o zrobienie fotek z Wielkiej lub Małej panoramy.

Właśnie dostałem reklamę lokalnego centrum wspinaczkowego ;). Mają promocje na spróbowanie sił na ściance. Może trzeba spróbować dla polepszenia kadrów.

A przy okazji. Pisałeś Arku o swoim wątku z relacją. Przypomniało mi się, że przecież mamy jeszcze inny wątek, z relacją z pleneru Ślązaków z OC z 2009 roku. Piszę "Ślązaków" bo wtedy też dołączył do naszej dolnośląskiej wycieczki Dziadek. Linka: https://forum.olympusclub.pl/threads/20817-Wypad-do-południowych-sąsiadów-czyli-Skalne-Miasto

---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post był o 12:52 ----------

Jak w przyszłym roku do Skalnego Miasta zwali się kupa Polaków z Olympusami, to tubylcy powinni Ci jakiś procent odpalić za promocję :)

Zostawiliśmy numer konta przy kasie. Tak na wszelki wypadek ;).

---------- Post dodany o 13:03 ---------- Poprzedni post był o 12:53 ----------

Eh, pojechałoby się tam. W sumie niedaleko. Tylko czasu brak. A Ty kusisz i kusisz. :-P

Jak wyżej. To reklama była. Przecież zostawiliśmy numer konta ;). Rzuć wszystko i ruszaj! :)

Fajne te fotki. :) I sprzętu się nie natachałeś. :P

Natachałem, reszta była w plecaku. Ale nie kisiła się tam na darmo.

ahutta
23.09.13, 13:17
A przy okazji. Pisałeś Arku o swoim wątku z relacją. Przypomniało mi się, że przecież mamy jeszcze inny wątek, z relacją z pleneru Ślązaków z OC z 2009 roku. Piszę "Ślązaków" bo wtedy też dołączył do naszej dolnośląskiej wycieczki Dziadek. Linka: https://forum.olympusclub.pl/threads/20817-Wypad-do-południowych-sąsiadów-czyli-Skalne-Miasto

No patrz, ten wątek w niezmierzonych czeluściach forum mi umknął. Wieczorem go sobie przejrzę. No kto by pomyślał, że te rejony takie popularne wśród nas są :D
Tak patrzę na datę spotkania, to już wiem czemu go nie kojarzę - wtedy specjalnie się na forum nie udzielałem.

Sawa
23.09.13, 15:34
Hades,
bardzo fajne zdjęcia, fajnie było się zatrzymać.
dzięki!

hades
6.10.13, 22:04
Hubert (Wieprz) prosił mnie w trakcie zlotu w Chełmnie o edycje jego zdjęcia. Prosił także o pokazanie szerszej publice efektów. Jako, że średnio pasuje to do wątku kulinarnego (z przepisu na wywołanie nic się upichcić nie da), postanowiłem umieścić wyniki w swoim wątku.

Wersja jaką zaakceptowałem
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101568&d=1381089543

Mała wariacja
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101569&d=1381089551

Oryginał
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=101570&d=1381089699

Saboor
6.10.13, 22:44
Hubert (Wieprz) prosił mnie w trakcie zlotu w Chełmnie o edycje jego zdjęcia. Prosił także o pokazanie szerszej publice efektów. Jako, że średnio pasuje to do wątku kulinarnego (z przepisu na wywołanie nic się upichcić nie da), postanowiłem umieścić wyniki w swoim wątku.

Wersja jaką zaakceptowałem

Mała wariacja
Oryginał

Wieprz(Hubert) wiedział co robi.
Można przegrzebać?

aga_piet
6.10.13, 22:46
A ja mam wrażenie, że w którymś DITLU widziałam wersję bardziej zbliżoną do 1. niż 3.

hades
6.10.13, 23:29
[/CENTER]
Wieprz(Hubert) wiedział co robi.
Można przegrzebać?

Z tym pytaniem do Huberta. Pozwoli, wstawię RAW-y.

Saboor
6.10.13, 23:32
Z tym pytaniem do Huberta. Pozwoli, wstawię RAW-y.
W którym kartoflisku obecnie grasuje?

hades
6.10.13, 23:38
A ja mam wrażenie, że w którymś DITLU widziałam wersję bardziej zbliżoną do 1. niż 3.

Masz pamięć Aga.

---

Hubert już sam oryginał dopieścił na tyle, że zastanawiałem się czy do niego siadać. Miękkie światło. Deska jest przyjemnie blada, tak jak byłby to blat kuchenny wielokrotnie oprószony mąką. Może trochę kontrastu by się zdało. Wówczas cięcia na desce od siekania nabrałyby wyrazistości. Choć tu najlepiej byłoby to zrobić lokalnie, tylko dla deski.

apaziews
7.10.13, 20:35
Mała wariacja najciekawsza. Pozdrawiam.

hades
15.10.13, 22:02
Coś innego niż zwykle. Można wywołać większą wersje.

53.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102351&d=1381867632

54.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102350&d=1381867631

54.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102352&d=1381867634

adambieg
15.10.13, 22:18
Podoba się:-) Nawet bardzo.

Wieprz
16.10.13, 01:06
Podoba się:-) Nawet bardzo.

a fotografia???

Prawie. Nie w Moskwie, tylko w Petersburgu ;)
w wątku kulinarnym wrzuciłem cośtam podłubane takie

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img41/1715/k1pg.jpg)

Hadesowe, zwłaszcza wariacja, jakieś takie bardziejsze

ahutta
16.10.13, 08:46
Hadesowe, zwłaszcza wariacja, jakieś takie bardziejsze

Hades, jako admin, ma wpływ na to jak się fotki na forum wyświetlają.

Hrr
16.10.13, 13:12
53-54 Super ! Zwłaszcza drugie 54. Kolorowe i wesołe.

dao
16.10.13, 13:52
54 jest bardzo na tak. Można pomarudzić o cieniach na twarzy, które troszkę odciągają uwagę, ale to tylko drobnostka.

hades
16.10.13, 15:09
Dzięki za komentarze.

54 jest bardzo na tak. Można pomarudzić o cieniach na twarzy, które troszkę odciągają uwagę, ale to tylko drobnostka.

Do tej pory mam takie odczucia by jednak minimalizować obce cienie na twarzy. Ale z drugiej strony wyszło inaczej niż zwykle. Słońce było co raz bliżej horyzontu, kolega walczył dzielnie z blendą. Nie mogłem odrzucić.

apz
16.10.13, 17:59
Jak dla mnie najlepsze pierwsze, itrzecie, chociaż nie lubie jak jest tak ostro w całym portretowym kadrze.

CzaRmaX
16.10.13, 18:10
Ja tam lubię na ostro :). Fajnie jest i widać dozę innego podejścia, takiego z wymyślaniem :)

waruga
16.10.13, 18:20
Hadesowe wariacje swietne. Z ostatniej wrzutki jak dla mnie pierwsza i trzecia.

banc
16.10.13, 20:26
Jak dla mnie najlepsze pierwsze, itrzecie, chociaż nie lubie jak jest tak ostro w całym portretowym kadrze.

A gdzie mu tam ostro. Mydło po rogach aż się pieni. Po prostu nie możesz oderwać oczu od środka kardu :wink:.

hades
15.11.13, 03:00
55. Pożegnanie

104699

barmichal76
15.11.13, 09:37
Ładne, dopracowane, ale spóźnione 15 dni. 1.11 trzeba było wrzucić :)

Pozdr

Bodzip
15.11.13, 09:50

Pozdr
Ze śmiechem ale popieram :D

Jan_S
15.11.13, 09:52
hmmm... ładne, moża nawet bardziej ciekawe niż ładne ale ładne też

Ola_Olga
15.11.13, 10:59
Smutne.

witia
15.11.13, 11:47
Bardzo dobra fotka.
Pozdrawiam.

hades
15.11.13, 12:02
Dzięki za komentarze.

Pora roku i niedawne święto mogą się zbyt silnie wpływać na interpretacje. Kiedy je robiłem byłem zafascynowany efektem wizualnym. Ale przy wywoływaniu zacząłem szukać interpretacji. Poszedłbym tu nieco szerzej. Zostały tylko dwa liście, w końcu kiedyś spadną, jednak jeden toczony chorobą być może nieco szybciej. Nie spadną razem, ale każdy z osobna.

Sawa
15.11.13, 12:39
Hades, takie w klimacie Twego świata ;)
fajny kadr, kolorystyka - ale to 'halo' wokół łodygi jest irytujące. Może mniej clarity, mniej ciągnięcia?

pozdrawiam

kolba
15.11.13, 14:19
Ostatnie zdjęcie bardzo fajne. Lubie takie fotki. Pozdrawiam.

hades
15.11.13, 14:51
Skoro dotykasz techniki. To wokół łodygi to suma efektów soczewki close-up, strumienia światła wpadającego przez niewielki prześwit w gęstych zaroślach i minimalnego ruchu powietrza. To ostatnie w połączeniu z 1/15 sekundy potrafi zrobić swoje. Oczywiście zastosowałem też wysłanianie/doświetlanie, ale zupełnie gdzie indziej.

yamada
15.11.13, 14:52
Faktycznie, fajne, tło mi się podoba.

pers
15.11.13, 15:00
Mnie też ta łodyga bardzo przeszkadza. Zresztą wyłamię się z ogólnych pochwał bo dla mnie bardzo przeciętny ten kadr.

hades
15.11.13, 19:15
Mnie też ta łodyga bardzo przeszkadza. Zresztą wyłamię się z ogólnych pochwał bo dla mnie bardzo przeciętny ten kadr.

I taki głos jest potrzebny. Dzięki.

gulasz
15.11.13, 20:50
fajny kadr, kolorystyka - ale to 'halo' wokół łodygi jest irytujące.

dokładnie na to też zwróciłam uwagę
ale ogólnie mega dobre wrażenie robi..
podoba się

grizz
15.11.13, 20:54
Hades, takie w klimacie Twego świata ;)
fajny kadr, kolorystyka - ale to 'halo' wokół łodygi jest irytujące. Może mniej clarity, mniej ciągnięcia?

+1
Paskudne to halo.

ZYSKI
15.11.13, 22:12
NIe lubię sie rozpisywać i nie mam do tego talentu:) Wspaniały efekt, świetna fota, POGRATULOWAĆ

gulasz
15.11.13, 22:31
NIe lubię sie rozpisywać
w przeciwieństwie do właściciela wątku ;) :mrgreen:

hades
16.11.13, 01:03
+1
Paskudne to halo.

Tyle osób na nie. Trzeba będzie nad tym popracować.

NIe lubię sie rozpisywać i nie mam do tego talentu:) Wspaniały efekt, świetna fota, POGRATULOWAĆ

Dzięki :).

w przeciwieństwie do właściciela wątku ;) :mrgreen:

Jestem raczej oszczędny w słowach...

;)

---

56.

104771

gulasz
16.11.13, 11:53
to ostatnie już do mnie nie przemawia niestety

ahutta
16.11.13, 15:19
Powiem szczerze mimo nieco krytycznych wypowiedzi co do fotki nr 55 z "halo", które wielu poruszyło, to wolę to halo niż ostatnią fotkę :|
Łukasz, z tego co w Exifie w "halo" siedziało to robiłeś je 500-tką, to powyższe też? Przyznaj się, może wrzucasz jakieś stare zdjęcia wyciągnięte z szuflady, bo porównując te do fotek jakie prezentowałeś chociażby po spotkaniu w Chełmnie, to tak jakbyś pierwszy raz do ręki aparat dostał.

hades
18.11.13, 11:38
Faktycznie wróciłem do E-500. Muszę poćwiczyć.

Lolita
22.11.13, 14:20
Pożegnanie mi się podoba. Nawet to "halo" mnie nie przeszkadza ;) Cmok :mrgreen:

hades
12.02.14, 22:02
Dla odświeżenia wątku.

Widok ze Szczelińca (tudzież Strzelińca ;)) na Błędne Skały. Trudno uwierzyć, że to 6 stycznia, początek roku, kalendarzowa zima a nie jesień.

57.
110696

aga_piet
12.02.14, 22:05
Widzę schronisko w Pasterce - przemiłe miejsce :)

Muminek
12.02.14, 22:38
...Widok ze Szczelińca (tudzież Strzelińca ;)) na Błędne Skały. Trudno uwierzyć, że to 6 stycznia, początek roku, kalendarzowa zima a nie jesień.
W pełnym powiększeniu robi wrażenie, fantastycznie to wygląda.

henry1
12.02.14, 23:38
Panorama ekstra, Panie Podziemi.:grin:

hades
12.02.14, 23:44
Mała ciekawostka. Gdy spojrzy się na wieże kościołka (po lewej od centrum kadru) i wzrokiem przejedzie się pionowo do góry będzie można dostrzec szczyt Śnieżki. Warto powiększyć. Panorama ma rozdzielczość 1080px po krótszym boku.

Ola_Olga
13.02.14, 00:03
Przepiękna panorama.

dobas
13.02.14, 01:41
Trudno uwierzyć, że to 6 stycznia, początek roku, kalendarzowa zima a nie jesień.

To jakiś dramat ta temperatura a nie trudno uwierzyć...
Przypomina mi się sławetna wyprawa Scotta

http://www.youtube.com/watch?v=ujF8RYCLHvw

a panorama przezacna, tylko nie pisz że to ze stycznia bo się denerwują niektórzy ;)

gulasz
13.02.14, 01:44
Widzę schronisko w Pasterce - przemiłe miejsce :)

zaiste mądrze prawisz !!
byłam tam kilka dni jeszcze na studiach :)
cudnie było i to właśnie między innymi dzięki temu miejscu :)

piozet
13.02.14, 01:57
To jakiś dramat ta temperatura a nie trudno uwierzyć...

Jaki dramat!??? Jakby było -50 deg[C] to może by był... a tak ot, ciepła zima :grin:

dobas
13.02.14, 01:58
Jaki dramat!??? Jakby było -50 deg[C] to może by był... a tak ot, ciepła zima :grin:

Wypowiedziałbym się na ten temat ale mi system zamieni każde słowo na gwiazdki... ;)

tiaaa ciepła zima - a na nartach mozna sobie pojeździć w krzakach w cieniu po lewej stronie zdjęcia. I najlepeij wzdłuż poziomicy, żeby się dało dalej pojechać...

aga_piet
13.02.14, 09:10
Tam jest akurat bardzo popularne narciarstwo biegowe :D Może po błocie da radę?

apz
13.02.14, 09:14
Dla odświeżenia wątku.

Widok ze Szczelińca (tudzież Strzelińca ;)) na Błędne Skały. Trudno uwierzyć, że to 6 stycznia, początek roku, kalendarzowa zima a nie jesień.

110696

Piekna jakość obrazka, ale godzina jakby zbyt poźna lub zbyt wczesna do dobrego krajobrazu.

petreq
13.02.14, 11:28
Nie gustuję w panoramach, ale ta naprawdę klasa.

hades
13.02.14, 11:37
Piekna jakość obrazka, ale godzina jakby zbyt poźna lub zbyt wczesna do dobrego krajobrazu.

Myślę, że było trochę za wcześnie. Jak już wspomniałem 6 stycznia, godzina 13 lub 14 (w tej chwili nie mam podglądu). O tej porze i na tej szerokości geograficznej słońce cały dzień operuje raczej nisko nad horyzontem, tak jakby miało zaraz przejść do złotej godziny.

Lolita
13.02.14, 11:49
Cześć człowieku bez twarzy :-P Panorama bardzo ładna. Takie widoki zapierają dech w piersiach :roll:

apz
13.02.14, 12:14
Myślę, że było trochę za wcześnie. Jak już wspomniałem 6 stycznia, godzina 13 lub 14 (w tej chwili nie mam podglądu). O tej porze i na tej szerokości geograficznej słońce cały dzień operuje raczej nisko nad horyzontem, tak jakby miało zaraz przejść do złotej godziny.

U mnie to najlepsze światło teraz zaczyna sie tak gdzieś koło 15. Czyli trochę za wcześnie jak piszesz, za to zwróciła moja uwagę świetna przeźroczystośc powietrza, o to w tym roku u mnie ciężko z powodu wszechobecnego smogu....

hades
13.02.14, 12:26
... za to zwróciła moja uwagę świetna przeźroczystośc powietrza, o to w tym roku u mnie ciężko z powodu wszechobecnego smogu....

Przejrzystość została "naprawiona"... nieco.

petreq
13.02.14, 12:54
Przejrzystość została "naprawiona"... nieco.
W takim razie wykonałeś kawał dobrej roboty!

hades
15.02.14, 11:00
W takim razie wykonałeś kawał dobrej roboty!

Spróbuje wieczorem przygotować fragmenty panoramy z poprawką i bez.

A teraz zagadka: dzień czy noc?

58.

110863

And.N
15.02.14, 11:05
A teraz zagadka: dzień czy noc?
Łatwe bo EXIF zostawiłeś:). Noc godz. 22:49. Po czasie 40s też można wnioskować:)

realnasty
15.02.14, 11:49
Łatwe bo EXIF zostawiłeś:). Noc godz. 22:49. Po czasie 40s też można wnioskować:)

Ale popsułeś zabawę :-P

PanMarecq
15.02.14, 12:21

A może kolega specjalnie ustawił sobie złą godzinę,założył parę filtrów szarych na obiektyw i zrobił zdjęcie w dzień ?:D

gulasz
15.02.14, 13:21
wygląda totalnie jak dzień - ale pytanie ewidentnie nawet nie patrząc w exifa sugeruje że coś tu podchwytliwego :D
i że to niby księżyc tak jara w nocy ??

hades
15.02.14, 14:15

21:49. Nie przestawiłem zegara w aparacie na czas zimowy i już tak zostało. Opis w DITL jednak staram się wypełniać należycie.

---------- Post dodany o 12:57 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------

Ale popsułeś zabawę :-P

Kolega nie potrafi się bawić ;).

Jednak zgadza się, że specjalnie zostawiłem EXIF.

---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post był o 12:57 ----------

A może kolega specjalnie ustawił sobie złą godzinę,

Z tą złą godziną to akurat wykrakałeś ;).

założył parę filtrów szarych na obiektyw i zrobił zdjęcie w dzień ?:D

Myślę nad filtrami i nad długim naświetlaniem w ciągu dnia. Na razie ograniczyłem się do używania nocy, malowania światłem i oświetlania, a raczej podkreślania detali. Pierwsze próby malowania (pisania) można było zobaczyć w wątku urodzinowym.

---------- Post dodany o 13:15 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------

wygląda totalnie jak dzień - ale pytanie ewidentnie nawet nie patrząc w exifa sugeruje że coś tu podchwytliwego :D

Nie patrząc w EXIF można spróbować zgadywać po niedoświetlonych szczegółach. W dużo silniejszym i bardziej rozproszonym świetle dziennym drzewa będące w tle można byłoby lepiej wyciągnąć.

[QUOTE=gulasz;1057244]i że to niby księżyc tak jara w nocy ??

Dziwnym trafem wczoraj przydarzyło się, iż wieczór zaczął się gwieździście. Poza tym musiałem księżycowi trochę pomóc by wyglądał jak słońce ;).

---------- Post dodany o 13:15 ---------- Poprzedni post był o 13:15 ----------

Tak to mały podgląd tego co się stało z nocą:

110868

hades
15.02.14, 14:32
Idźmy dalej. Jeden kadr 3 różne wersje.

59.

a.
110877

b.
110878

c.
110879

59.a to znowu długi czas naświetlania, 59.b to odjazd zoomem, zaś 59.c do najazd zoomem. Gdyby ktoś miał ochotę pobawić się w artystyczne przetworzenie to w załącznik dodaje kadr 59.b w ORF.

hades
2.03.14, 21:52
60.
111877

Sawa
2.03.14, 21:59
Cześć Hades,
te zabawy z zoomowaniem ciekawe, a alejka - a alejka leśna taka.

pozdrawiam,

hades
2.03.14, 22:00
To stałoogniskowa 50-tka Zuiko f/1.8

Sawa
2.03.14, 22:05
fajna, ja myślałem, że to Helios 50/2, ale pewnie tylko przez te tak aurat ukłądające się gałęzie.

hades
2.03.14, 22:08
Ale jeśli chodzi o zoomowanie to pewnie miałeś na myśli nr 59. Tam faktycznie użyłem ZD 14-54.

gulasz
2.03.14, 22:11
zoomowanie nie wiem czy kupuje, niemniej ostatnia alejka podoba się
a tą 50-tkę też lubię :)
w ten weekend poczyniała z moją 510 pierwsze próby freelansingu ;)
czy coś wyszło nie wiem - ale zabawa dobra..

hades
2.03.14, 23:26
zoomowanie nie wiem czy kupuje,

Brak komentarzy był wymowny. Dopiero wrzucenie nowego zdjęcia coś ruszyło w tym temacie.

niemniej ostatnia alejka podoba się
a tą 50-tkę też lubię :)

Mój obiektyw ma jeszcze dziwną przypadłość, że ostrzy max. na 25 metrów przy przysłonie f/1.8. Dopiero od f/5.6 zachowuje się przyzwoicie.

w ten weekend poczyniała z moją 510 pierwsze próby freelansingu ;)
czy coś wyszło nie wiem - ale zabawa dobra..

A czemu nie trafiło jeszcze nic do wątku Freelensingu?

gulasz
3.03.14, 00:04
Mój obiektyw ma jeszcze dziwną przypadłość, że ostrzy max. na 25 metrów przy przysłonie f/1.8. Dopiero od f/5.6 zachowuje się przyzwoicie.

mojego jeszcze nei poznałam dokładnie ;)
ale nadrobię - kiedyś...

A czemu nie trafiło jeszcze nic do wątku Freelensingu?

bo póki co jeszcze nie trafiło nawet na komputer z karty
dopiero wróciłam z rodzinnych stron - i nie chce mi się nic..
ot taki czas dziwny nastał

hades
3.03.14, 00:33
dopiero wróciłam z rodzinnych stron - i nie chce mi się nic..
ot taki czas dziwny nastał

Nawet wypoczynek potrafi zmęczyć.

gulasz
3.03.14, 00:41
Nawet wypoczynek potrafi zmęczyć.
bynajmniej nie wypoczynek odbiera chęci..
nieważne - to wątek nie o mnie ;)

ehosonda
3.03.14, 12:40
to ty hades jestes z radkowa? :)

hades
3.03.14, 12:59
to ty hades jestes z radkowa? :)

Skąd ten wniosek?

ehosonda
3.03.14, 13:12
z nadinterpretacii oraz braku umiejetnosci czytania ze zrozumieniam :)
panorama ze szczelinca i wpis o powrocie z rodzinnych stron (tyle, ze to gulasz wrocila)
btw, zawsze mozna zapytac, moze jestes :)

aga_piet
3.03.14, 13:16
Radków jest fajny :) Dobra, niedroga restauracja, nieźle zaopatrzony sklep, parę przyjemnych zaułków.

hades
3.03.14, 13:55
z nadinterpretacii oraz braku umiejetnosci czytania ze zrozumieniam :)
panorama ze szczelinca i wpis o powrocie z rodzinnych stron (tyle, ze to gulasz wrocila)

Chyba za dużo na raz chciałeś przeczytać ;).

Ale co do powrotu to planuje na kwiecień Szczeliniec. Mam nadzieje, że przydarzy się rozgwieżdżone niebo.

---------- Post dodany o 12:55 ---------- Poprzedni post był o 12:52 ----------

Radków jest fajny :) Dobra, niedroga restauracja, nieźle zaopatrzony sklep, parę przyjemnych zaułków.

To rozumiem, zaplecze logistyczne rozpoznane.

aga_piet
3.03.14, 13:58
Fotograficzne również :)

hades
3.03.14, 14:08
Fotograficzne również :)

Nie przypominam sobie prezentacji tego rozpoznania...

aga_piet
3.03.14, 14:36
Byłam pewna że są skitrane w moim wątku ale przeczesałam i... nie ma :shock: Toć nie wrzucę tam teraz zdjęć sprzed 3 lat. Może ktoś ukradł... Albo jakiś mod skasował.

Krakman
3.03.14, 14:51
Może ktoś ukradł... Albo jakiś mod skasował.

Pewnie ten z bielszym od bieli awatarem.....:roll:
taki żart........... chyba.

hades
3.03.14, 14:54
Byłam pewna że są skitrane w moim wątku ale przeczesałam i... nie ma :shock: Toć nie wrzucę tam teraz zdjęć sprzed 3 lat. Może ktoś ukradł... Albo jakiś mod skasował.

Oczywiście. Pewnie tym modem była Bufetowa...

Apropos archiwów. Ostatnio musiałem przeczesać szeroki zakres czasowy. Niektóre stare zdjęcia nawet mi się spodobały i zastanawiam się czy nie powołać wątku archiwalnego w "Zdjęciach początkujących". W końcu to były właściwie zdjęcia początkującego.

Może powinnaś też wyciągnąć na światło dzienne zdjęcia archiwalne?

aga_piet
3.03.14, 15:01
Może to i fajny pomysł aby pokazać swoje najpierwsze gnioty :D Poziomkę do dziś kiszę gdzieś na dysku. Chyba nawet gdzieś w sieci mam :D

hades
3.03.14, 15:03
Może to i fajny pomysł aby pokazać swoje najpierwsze gnioty :D Poziomkę do dziś kiszę gdzieś na dysku. Chyba nawet gdzieś w sieci mam :D

... i tak oto nowa tradycja nam się narodziła.

Bodzip
3.03.14, 15:10
...
Apropos archiwów. Ostatnio musiałem przeczesać szeroki zakres czasowy. Niektóre stare zdjęcia nawet mi się spodobały i zastanawiam się czy nie powołać wątku archiwalnego w "Zdjęciach początkujących". W końcu to były właściwie zdjęcia początkującego.

Może powinnaś też wyciągnąć na światło dzienne zdjęcia archiwalne?

Boszsz... to nie będzie gorsze niż gniot ?? :shock:

aga_piet
3.03.14, 15:15
Może być gorsze...
To chyba nie jest słuszna koncepcja. Jak się na te wszystkie gnioty, debiuty (nasze) napatrzymy, napatrzymy... może zabraknie nam pozytywnych wzorców? Skoro coraz mniej zdjęć w wątkach autorskich, a bawimy się w gnioty i inne masówki, skąd te wzorce będziemy czerpać?

hades
3.03.14, 15:31
Wzorce, gnioty... potrzebujemy inspiracji. Pisałem już, że kilka zdjęć mi się spodobało w archiwum. Myślę więc, że aż tak gniotowato nie będzie.

aga_piet
3.03.14, 15:32
Lepiej żeby nas inspirowały arcydzieła :)

gulasz
3.03.14, 20:22
Skąd ten wniosek?
ma swoje algorytmy big data'owe
opatentuj - mówięCi zbijesz na tym kokosy

hades
4.03.14, 23:05
ma swoje algorytmy big data'owe
opatentuj - mówięCi zbijesz na tym kokosy

Potrzebowałbym do pomocy kogoś oblatanego w modelowaniu i optymalizacji :).

---

Styczeń 2014...

61.
112057

Sawa
5.03.14, 12:04
Mocno ciężkie, te chmury takie wyostrzone, tak jakoś nienaturalnie - tak odbieram.

kolba
5.03.14, 12:18
Mnie akurat podobają się te chmury choć przyznaję, że są mało naturalne.

hades
5.03.14, 23:05
Problem naturalności w zdjęciach nurtuje mnie od jakiegoś już czasu. Naturalne wydają mi się nudne. Szukam momentu gdzie obróbka będzie przyjęta za naturalną, a jednocześnie będzie dużo żywsza niż rzeczywiście zarejestrowany obraz. Z drugiej strony korci by pokazywać tylko te wyczekane i "trafione" światłem. Ale ile by ich było? 1 na miesiąc, a może kwartał?

ahutta
5.03.14, 23:28
Potrzebowałbym do pomocy kogoś oblatanego w modelowaniu i optymalizacji :).

Pogadamy w weekend i ustalimy podział zysków ;)

gulasz
5.03.14, 23:36
ja tam papier z optymalizacji mam :P

ahutta
5.03.14, 23:41
Ale czego? ;)

hades
6.03.14, 00:02
Ale czego? ;)

Nie chcesz wiedzieć... naprawdę.

ahutta
6.03.14, 00:04
Nie chcesz wiedzieć... naprawdę.

No ja wiem, nigdy nie wiadomo jakie informacje się człowiekowi w życiu przydadzą.

gulasz
6.03.14, 00:17
jak chcesz się Arek do bigdata dostać - to powinieneś sam znaleźć odp na Twoje pytanie.. :-P

hades
6.03.14, 00:25
jak chcesz się Arek do bigdata dostać - to powinieneś sam znaleźć odp na Twoje pytanie.. :-P

To byłby najlepszy test na to czy to branża dla Arka ;).

hades
6.03.14, 00:28
Z archiwum, 30 sierpnia 2008. Zobaczę czy rozwinie mi się z tego wątek.

62.
112102

Bodzip
6.03.14, 08:08
Z archiwum, 30 sierpnia 2008. Zobaczę czy rozwinie mi się z tego wątek.

62.
112102

Tego zdjęcia w wątku gniotowym brakowało :mrgreen:

aga_piet
6.03.14, 08:37
Nie miałoby szans :)

ahutta
6.03.14, 09:22

Ja na to patrzę od strony przechowywania i przerabiania danych, a co inni z nimi robią, to już nie moja sprawa :p

hades
6.03.14, 10:49
Nie miałoby szans :)

Aż takie dobre?

aga_piet
6.03.14, 10:59
Zbyt kiepskie na super-gniota :D

hades
6.03.14, 12:33
Zbyt kiepskie na super-gniota :D

Postaram się by osiągnąć poziom master w super-gniotach. A przynajmniej zbliżyć się do arcymistrza.

gulasz
6.03.14, 20:06
Arcymistrzuj w innych działkach i to na poważnie - lepszy pożytek - serio serio !! :)

hades
23.03.14, 20:08
Zagadka. Czym zostało zrobione poniższe zdjęcie?

113375

Karol
23.03.14, 20:22
No ale cóż tu zgadywać skoro jest exif? Zakładam, że prawdziwy, a więc E-PL1 + ZD 14-54.

hades
23.03.14, 20:26
To tylko cyfrowy pośrednik.

Karol
23.03.14, 20:34
Wygrałem całą nagrodę czy tylko pół (litra ;-)) ?

And.N
23.03.14, 20:34
To tylko cyfrowy pośrednik.
Zdjęcie jakby nie było też cyfrowe bo pochodzi z karty pamięci aparatu co by tam jeszcze za optyka przed (na) obiektywie się znajdowała:) To już będzie trudniej odgadnąć:)

hades
23.03.14, 20:41
113376

ahutta
23.03.14, 20:51
Hmmm...

henry1
23.03.14, 21:22
Camera obscura.
Made in home. :mrgreen:

hades
23.03.14, 21:43
Dokładnie :). Taki mały wstęp sobie zbudowałem. Ale myślę o czymś innym i niecyfrowym.

hades
23.03.14, 21:55
Musiałem trochę podciągnąć ekspozycje.

113382

ahutta
23.03.14, 21:55
Dokładnie :). Taki mały wstęp sobie zbudowałem. Ale myślę o czymś innym i niecyfrowym.

Mam Zenia, Smienę i Druha jakby co ;)

Lolita
23.03.14, 22:25
Zagadka. Czym zostało zrobione poniższe zdjęcie?

Komórką :?::mrgreen:

salvadhor
23.03.14, 22:28
Hades... Powiedz tylko słowo, forum ci się zrzuci na jakiś normalny sprzęt, no nie będziesz przecież po mieście paradował z tekturowym pudełkiem z napisem Olympus.

ahutta
23.03.14, 23:02
Jak będzie z kartonem po mieście paradował, to go straż miejska zgarnie do noclegowni :p

hades
23.03.14, 23:35
Złośliwcy, będziecie jeszcze chcieli sobie zrobić portret tym wynalazkiem ;).

I jeszcze jedna próbka. Na razie bez rewelacji. Ale spróbuje się z tym wybrać... może na razie na polanę :). W mieście mogę być źle zrozumiany.

113411

hades
4.04.14, 23:16
Wracamy do "normalnych zdjęć".

63.

114252

gulasz
4.04.14, 23:19
a w pionie bez lewej kolumny samochodów - z dużo większą częścią góry, której tu nie ma...
tak bym to widziała
bo ta lewica foty mi nie gra tu...

obróbka na +

henry1
4.04.14, 23:19
Co dałeś Burkowi, że tak ślicznie pozuje.:grin:
Ciekawa fota.

apz
4.04.14, 23:20
Wracamy do "normalnych zdjęć".

63.

114252
przecież ono takie same normalne jak te inne, poprzednie...
Fajny główny bohater.

hades
4.04.14, 23:24
Fryzjerzy...

64. ... męski już czynny,
114253

65. a ten na urlopie do...
114254

gulasz
4.04.14, 23:28
symetryczna 64 pasuje mi
tylko czy ta cegła była w normalnych kolorach (w sensie czerwony jak cegła ?) i ją zsepiowałeś ?
bo się zastanawiam jak w bardziej normalnych odcieniach by to grało ?

zestawiając te 2 zdjęcia pokusiłabym się o ujednolicenie tonacji

apz
4.04.14, 23:31
Fryzjerzy...

64. ... męski już czynny,
114253

65. a ten na urlopie do...
114254

Czerpiesz z tego miasta pełnymi garściami...
Wiklinowy fotel w witrynie u psiego nieczynnego fryzjera, bardzo się mi podoba zwłaszcza w zestawieniu z pożal się Boże metaloplastyką.

hades
4.04.14, 23:52
a w pionie bez lewej kolumny samochodów - z dużo większą częścią góry, której tu nie ma...
tak bym to widziała
bo ta lewica foty mi nie gra tu...

obróbka na +

W sensie by przesunąć się z kadrowaniem, schować szpaler samochodów za pierwszym z nich? A nie uważasz, że to dodaje kontekstu i buduje tło? Zwierze w mieście otoczone blaszanymi puszkami, osamotnione. Nawet nie ma kto chwycić za smycz.

Chciałbym szerzej i bliżej. Raz, że bałem się, że ucieknie, a dwa, za tym samochodem dostawczym schowałem kilka osób, które nacierały z głębi kadru. Ta samotność psa, wyczekiwanie i bezradność chyba została przez to podkreślone. Chwilę później pies znalazł na horyzoncie człowieka, który mu się zgubił.

Ciekawe chwile mijają tak szybko, że chciałoby się mieć aparat ciągle pod ręką. Przypadek sprawił, że trafiłem... dyptyk.

Siedziałem w autobusie, czekałem na odjazd. Po prawej stronie zauważyłem dziewczynę na ławeczce przystanku. Wzrok utkwiony na horyzoncie w oczekiwaniu na autobus. Zastygła w tej pozycji. Podniosłem aparat zrobiłem zdjęcie. W następnej sekundzie zerwała się z miejsca i już jej nie było. 10 może 20 sekund później znowu pojawiła się w oknie po prawej stronie. Tym razem bliżej, w drugim autobusie. Nie schowałem jeszcze aparatu...

66.
114268

gulasz
4.04.14, 23:59
W sensie by przesunąć się z kadrowaniem, schować szpaler samochodów za pierwszym z nich? A nie uważasz, że to dodaje kontekstu i buduje tło? Zwierze w mieście otoczone blaszanymi puszkami, osamotnione. Nawet nie ma kto chwycić za smycz.

Chciałbym szerzej i bliżej. Raz, że bałem się, że ucieknie, a dwa, za tym samochodem dostawczym schowałem kilka osób, które nacierały z głębi kadru. Ta samotność psa, wyczekiwanie i bezradność chyba została przez to podkreślone. Chwilę później pies znalazł na horyzoncie człowieka, który mu się zgubił.

domyślam się że to przemyślane kadrowanie...
mi te samochody mimo to jakoś przeszkadzają - próbowałam je sobie postawić jako kontrast do tego "rzęcha" po prawej - ale to już chyba bardziej naciągana teoria by było...
Twoje wytłumaczenie ok - co nie zmienia faktu że chyba mimo wszystko wolałabym bez nich ;)

hades
5.04.14, 00:04
Co dałeś Burkowi, że tak ślicznie pozuje.:grin:

Sowitą gażę ;).

---------- Post dodany o 00:04 ---------- Poprzedni post był o 00:04 ----------

przecież ono takie same normalne jak te inne, poprzednie...

Miałem na myśli te z camery obscury.

hades
5.04.14, 00:24
symetryczna 64 pasuje mi
tylko czy ta cegła była w normalnych kolorach (w sensie czerwony jak cegła ?) i ją zsepiowałeś ?
bo się zastanawiam jak w bardziej normalnych odcieniach by to grało ?

Sprawdźmy:
114270

W technice, którą stosuje podkreślam kontrast drobnych elementów. Tu wypadło na fugi i kontur bądź wypełnienie napisów. Obraz tuż po wykonaniu wypadł tak na prawdę fatalnie. Mało kontrastowy, niemal przepalony, wyblakły. Ze względu na to, że pokazuje przeważnie sytuacje czy skojarzenia, nie zawsze idące po myśli autora "instalacji" lub zdarzenia, to chciałbym je uwypuklić. Pozbawiam je informacji o kolorze. Jednak nie staram się nie iść w zbyt agresywną czarnobiel i kontrasty by nie skupić uwagi z kolei na nich.

zestawiając te 2 zdjęcia pokusiłabym się o ujednolicenie tonacji

Miałem kłopot z tym. Na drugim zaświeciło słońce.

gulasz
5.04.14, 00:27
efekt after - much better.
choć o tym pewnie pisać nie trzeba

Ola_Olga
5.04.14, 00:28
Chyba „normalne” bardziej mi się podobają..
63 – ciekawie złapany moment, samochody mi nie przeszkadzają, moim zdaniem wręcz podkreślają samotność małego psa w wielkim mieście.

Fryzjerzy – też sobie wywieszę taką kartkę „urlop do odwołania”...

66 – uchwycony smutek dziewczyny z telefonem w ręce - chyba nie zadzwonił, bo chwilę potem jest tak samo smutna... Dobrze jest czasem nie chować zbyt szybko aparatu..

hades
5.04.14, 01:58
efekt after - much better.
choć o tym pewnie pisać nie trzeba

Naprawdę? Czasami długo nie jestem przekonany do efektu końcowego, a później zapominam opublikować zdjęcie.

---------- Post dodany o 01:57 ---------- Poprzedni post był o 00:59 ----------

Chyba „normalne” bardziej mi się podobają..

Te eksperymenty miały niewiele komentarzy. Ale nie zarzucam ich. Trzeba następnego podejścia.

63 – ciekawie złapany moment, samochody mi nie przeszkadzają, moim zdaniem wręcz podkreślają samotność małego psa w wielkim mieście.

Ten pies, jak mu się dłużej przyjrzeć, właściwie wygląda na spokojnego i pewnego siebie. Człowiek gdzieś się mu zawieruszył, a czeka cierpliwie aż się odnajdzie.

---------- Post dodany o 01:58 ---------- Poprzedni post był o 01:57 ----------

Na koniec trochę koloru:

67. Zachód na łąką.
114271

kolba
5.04.14, 08:08
Ostatnie bardzo przyjemne, lubię takie klimaty.

witia
5.04.14, 08:20
Z "normalnych" - to to z kundelkiem mi się :)
Pozdrawiam.

realnasty
5.04.14, 16:56
Bardzo mi się podoba ostatnia sepiowa seria, piesek skradł moje serce, chociaż faktycznie kadr mógłby byc lepszy. Ale w pełni rozumiem, lepiej mieć niedoskonałe zdjęcie, niż nie mieć go w ogóle :) Spacerowanie po mieście i łapanie takich momentów jest niezwykle przyjemne :)

Lolita
5.04.14, 17:46
63 to mój namber uan :) Piesełek przeuroczy choć trochę smutku zasiał w me serce... Taki bezbronny w tej dżungli :/ No i 66! Bardzo dobry ten dyptyk :)

alnico
5.04.14, 18:38
Mi najbardziej spodobał się pies i fryzjer dla psów :grin:, reszta też super.

salvadhor
5.04.14, 20:11
Hades zawsze strzyże trawniki o zachodzie słońca. Zuzanna lupie poranny zapach siana :)

Z ostatnich to wątki fryzjerskie fajne. A dla Samotnej na przystanku to powinieneś mieć model release :)

hades
6.04.14, 02:08
Dziękuje za komentarze.

... Zuzanna lupie poranny zapach siana :)

Możesz pokierować moimi myślami i napisać co chciałeś zawrzeć w tym zdaniu? ;)

Z ostatnich to wątki fryzjerskie fajne. A dla Samotnej na przystanku to powinieneś mieć model release :)

Trudno byłoby zdobyć coś takiego.

Mimo to zastanawiam się nad publikacją. Daleko temu do cenzury. Przepisy czy nakazy to jedno, a zdrowy rozsądek to drugie. Staram się pokazywać drugą osobę w korzystnym świetle. Zwykle łączę to z sytuacją. Obraz musiałby być genialny, rzutki, nieprzeciętny, ponadczasowy, bym postąpił wbrew tym zasadom. Może takie zacznę dostrzegać.

salvadhor
6.04.14, 09:58
Możesz pokierować moimi myślami i napisać co chciałeś zawrzeć w tym zdaniu? ;)

Zasadniczo, niestety, chodziło o termin 'Lubi je'. Jednak w zgodzie z obecnymi trendami nowomowy, połaczyłem te dwa kawałki w jednej zgrabny i wszystko mówiący 'lupie'. Nie pytaj dlaczego, nie pytaj co mną kierowało. Chciałem dobrze, a wyszło jak zawsze :)

voovoo2
6.04.14, 11:10
Bardzo mi się widzi Twoja czapka prawie taka sam jak gulaszowa:-) czytaj Gulasza albo Gulaszowej:-)

aga_piet
6.04.14, 11:25
Fryzjerskie opowieści bardzo zabawne. Wrzucę kiedyś opowieści pana Gutka z oliwskiego kiosku, spodobają Ci się :)
Dyptyk ładny.
Foto z psem - rozumiem ideę ale całość do mnie nie przemawia z powodu kadrowania. Za dużo wszystkiego i brak pomysłu (takie mam wrażenie).
I to odsaturowanie też mi się nie podoba. Ani to kolor, ani cz-b.
Nie wstałam lewą nogą ;)

hades
6.04.14, 13:12
Bardzo mi się widzi Twoja czapka prawie taka sam jak gulaszowa:-) czytaj Gulasza albo Gulaszowej:-)

Bo to ta sama czapka :).

voovoo2
6.04.14, 13:41
Tak myślałem :-)

hades
6.04.14, 15:32
Fryzjerskie opowieści bardzo zabawne. Wrzucę kiedyś opowieści pana Gutka z oliwskiego kiosku, spodobają Ci się :)

Zlot już niedługo.

Foto z psem - rozumiem ideę ale całość do mnie nie przemawia z powodu kadrowania. Za dużo wszystkiego i brak pomysłu (takie mam wrażenie).

"Łap chwile" - to wspólny tytuł dla wielu zdjęć, które ostatnio zrobiłem. Często chadzam tymi samymi ulicami. Aparat w ręce. To co jest interesującego, co zachwyca trwa zwykle tylko chwilę nim umknie. Czasami nie ma szansy na drugi raz. Polegam na rzemiośle i byciu w odpowiednim czasie i miejscu. Pokazując te zdjęcie, zdaje sobie sprawę, że nie trafie w gusta.

I to odsaturowanie też mi się nie podoba. Ani to kolor, ani cz-b.
Któreś konkretnie?

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post był o 14:55 ----------

Nie pytaj dlaczego, nie pytaj co mną kierowało.

Optymalizacja?

aga_piet
6.04.14, 15:50
Któreś konkretnie?

To z psem, te fryzjerskie, dziewczyna też. Szaro-różowe ;)

apz
6.04.14, 17:44
To z psem, te fryzjerskie, dziewczyna też. Szaro-różowe ;). Też uważasz, ze autor wątka z wiosną złał czas i form formę?

hades
6.04.14, 18:12
. Też uważasz, ze autor wątka z wiosną złał czas i form formę?

Andrzeju, jeszcze raz. ;)

---

A tymczasem:

68.
114483

salvadhor
6.04.14, 19:25
Strasznie mi się podoba takie ułożenie GO wśród tych patyków.