Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęć na tablecie.

Mcarto
3.12.21, 23:58
Ciekaw jestem waszych doświadczeń w obróbce zdjęć na tablecie i używanych do tego programach.

Tablet coraz częściej mi zastępuje kompa, na wyjazdach go już nie potrzebuję bo tablet zawsze jest pod ręką. Do tego coraz powszechniejszy internet i technologie cloud... jeden klik i zdjęcie opublikowane.

paparapa
4.12.21, 00:04
Ciekaw jestem waszych doświadczeń w obróbce zdjęć na tablecie i używanych do tego programach.

Tablet coraz częściej mi zastępuje kompa, na wyjazdach go już nie potrzebuję bo tablet zawsze jest pod ręką. Do tego coraz powszechniejszy internet i technologie cloud... jeden klik i zdjęcie opublikowane.

Skoro masz tablet ca 14cali z ekranem z w miarę wiernie pokazującym kolory, to może ma to sens. Jeśli natomiast będzie to oled czy jakiś inny chłam za 200 pln to chyba raczej nie wróży to nic dobrego.

m_a_g
4.12.21, 05:03

Mam iPad Pro 12.9 cala, tegoroczny, czyli najnowszy z procesorem Apple Silicon M1, niby ten sam jak w MacBook Pro 13 na Apple Silicon.
Próbowałem używać na tym Photoshopa (bo jest wersja na iPad).
Jednak to nie to - wszystko jest bardzo uproszczone, możliwości bardzo ograniczone, i generalnie bardzo niewygodnie się używa.
Nawet pomimo tego że mam Apple Case z klawiaturą i Apple Pencil.
Jak dla mnie tablet może ewentualnie nadawać się do podglądu zdjęć, ewentualnie zastosowania jakiś presetów z automatu do całego zdjęcia, bez poświęcania czasu na miejscową obróbkę, pracę na warstwach, tak dalej. Zresztą nawet nie wiem czy by się dało nawet gdyby ktoś chciał.
No i żeby otwierać RAW'y to jednak musi być naprawdę wydajny tablet z górnej półki, a obróbka jpg... bezcelowa jest.
Podsumowując: lepszy mały laptop niż najepszy tablet. Ja tam na wyjazdy zabieram Macbooka.

Do tego coraz powszechniejszy internet i technologie cloud... jeden klik i zdjęcie opublikowane.
A na komputerze nie masz 1 klik i opublikowane? Do publikacji przeważnie wystarcza jeden klik niezależnie od urządzenia przecież. Do obróbki zdjęć zdecydowanie nie, no chyba że mamy inne definicje obróbki zdjęć :-)
A z takim podejściem to można publikować zdjęcia bezpośrednio z telefonu prosto na fejsbuka czy inne instagramy, po co tablet ;-)

Mcarto
4.12.21, 14:24
Dzięki długie lata się tym nie interesowałem ale widzę, że niewiele się zmieniło.

Zdaje sobie sprawę, że nie będzie to dokładna obróbka, myślałem raczej o korekcie lepszej jakości jpg na potrzeby mediów społęcznościowych jak jestem na wyjeździe. Tak aby było w miarę poprawnie pod względem WB, kontrastu, ostrości, kadru.
W domu zawsze tylko RAW obrabiany na kompie.

epicure
4.12.21, 14:42
A ja bym chciał taki mały tablecik z aplikacją bezprzewodowo (od biedy nawet po kablu) przejmującą kontrolę nad aparatem w procesie wywoływania RAWów w puszce - te same funkcje i ten sam silnik, tylko większy ekran. Fuji ma coś takiego na desktopa, może kiedyś pojawi się wersja na tablety.

m_a_g
4.12.21, 14:51
Zdaje sobie sprawę, że nie będzie to dokładna obróbka, myślałem raczej o korekcie lepszej jakości jpg na potrzeby mediów społęcznościowych jak jestem na wyjeździe. Tak aby było w miarę poprawnie pod względem WB, kontrastu, ostrości, kadru.
No to takie coś da się zrobić (za wyjątkiem poprawy WB w JPG, bo to tak naprawdę można zrobić tylko mając RAW). Ja osobiście nie używam tego typu obróbki ale wiem że są pakiety oprogramowania specjalnie pod tablety do takich celów (uproszczony interfejs użytkownika w tym przypadku będzie zaletą a nie wadą). Wpisz w google "tablet photo editing software" i poczytaj.

https://www.digitaltrends.com/mobile/best-photo-editing-apps/

Przykładowo taki mobilny Lightroom wydaje się idealny do Twoich zastosowań, z tym że niestety chyba płatny jest. Ale są inne programy.

racjonalny44
4.12.21, 15:02
Moim subiektywnym zdaniem - Snapsed jest bardzo dobrym programem, nie pamiętam czy można w nim zmienić rozdzielczość.

epicure
4.12.21, 15:09
Można zmienić rozdzielczość. Niestety Snapseed bardzo mocno kompresuje JPEGi.

Mcarto
4.12.21, 21:14
A ja bym chciał taki mały tablecik z aplikacją bezprzewodowo (od biedy nawet po kablu) przejmującą kontrolę nad aparatem w procesie wywoływania RAWów w puszce - te same funkcje i ten sam silnik, tylko większy ekran. Fuji ma coś takiego na desktopa, może kiedyś pojawi się wersja na tablety.
To by było coś fajnego.
Muszę sprawdzić wywoływanie RAW w aparacie, nigdy tego nie robiłem bo na kompie było wygodniej a nowe puszki radzą sobie z tym chyba coraz lepiej.

Nami
9.12.21, 11:44
Ja mam chyba swoje lata już, bo dla mnie tablet, touchpad, ekrany dotykowe to bardzo nie poręczne narzędzia. Musi być mycha i klawiatura.

wyszomir
9.12.21, 13:50
Kilka lat temu próbowałem eksperymentować z obróbką na tablecie i podstawowym problemem było wskazanie określonego punktu zdjęcia (np. w celu zaznaczenia odpowiedniego obszaru obrazu do obróbki) - zbliżając palec do ekranu zasłaniam sobie obszar w którym chciałbym umieścić kursor.