Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-410 rozczarowany

ravc770
1.06.08, 23:02
Zajawiony techniką HDR z głównej strony oly-club zabrałem się do focenia i tu wielkie rozczarowanie.

Technika robienia:
Aparat na statywie, wyzwalanie z pilota, aby aparatu nie poruszyć i tu rozczarowanie przy E-410

Mając stary aparat C770 Movie dawałem opcję
CAMERA->DRIVE->BKT -+0.3 DRIVE 5
Trzymając wyzwalacz z pilota, aparat robił seryjnie 5 zdjęć. Ładnie kończył serię, wiedziałem kiedy mogę aparat przestawić i rozpocząć kolejną.

Teraz nowy E-410
Daje BKT i tu ZONK.
Jak wyzwalam z pilota to za każdym razem muszę naciskać shoot, trzymanie przycisku nic nie daje. Czyli trzeba nacisnąć 3 razy oddzielnie. Muszę sobie liczyć ile zdjęć zrobiłem, żeby sie nie pogubić, no i dlaczego aparat robi tylko 3 ? Fajnie byłoby mieć tak z 10.

Czy C770 Movie jest mądrzejszy w tej kwestii od E-410 czy ja coś źle robie ?

Dzięki.

RadioErewan
1.06.08, 23:05
Właściwie wszystkie aparaty z wyjątkiem niektórych Nikonów i Canonów mają "za krótki baraketing" do HDR. Mnie się marzy 5 zdjęć co 3 EV. Liczę jeszcze na zdolności Zibiego, który może napisze program do sterowania slrami E.

Pozdrawiam

Smerf Maruda
1.06.08, 23:08
Jak wyzwalam z pilota to za każdym razem muszę naciskać shoot, trzymanie przycisku nic nie daje. Czyli trzeba nacisnąć 3 razy oddzielnie.

A ustaw seryjne w aparacie i napisz, co się dzieje.

Lailonn
1.06.08, 23:18
W E-3 bracketing działa OK po ustawieniu seryjnych. Tu też powinien.

ravc770
1.06.08, 23:51
A ustaw seryjne w aparacie i napisz, co się dzieje.

No jak ustawie serie w E-410 + BKT, to zrobi 3 zdjęcia jak trzymam shoot na body, ale pilot wtedy nie działa. Mnie chodzi o robienie serii BKT trzymając shoot na pilocie.

Kris_1
2.06.08, 01:49
Czy ten pilot to na kabelku? - jeśli tak to dziwne, powinno działać.
Czy to może pilot bezprzewodowy?

Goszu
2.06.08, 07:48
Mi z kolei nie udało się zrobić BKT z autowyzwalaczem,
ale to z E-510. Szkoda, bo przydało by się :/

ravc770
2.06.08, 11:49
Czy ten pilot to na kabelku? - jeśli tak to dziwne, powinno działać.
Czy to może pilot bezprzewodowy?

Pilot bezprzewodowy, był w komplecie z C 770 Movie

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://www.camera-shop.co.uk/acatalog/RM-2.jpg)

Kris_1
2.06.08, 21:12
ravc770: wszystko więc jest prawidłowo. Jak seryjnie to nie pilotem IR, tylko wyzwalaczem na kabelku. Oczywiście kabelkiem można podpiąć wyzwalanie radiowe (do 100m max :idea: ).
W E-510, w menu wyzwalania jest wybór pilot IR i pilot z opóźnieniem 2sek.
Reszta (w tym zdjęcia seryjne) działają pod przyciskiem, lub czymś podpiętym do złącza mini-USB. Myślę że w E-410 jest podobnie.