PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)

Strony : 1 [2]

grisza34
27.06.14, 23:31
Więc nie ma co szukać , trzeba korzystać z tego co już sprawdzone ;) zatem moja EPM-jedynka w niedługim czasie powędruje do Wrocławia , tylko teraz która wersja hmm , pewnie BLUE .
tez brałbym BLUE. zawsze jakbyś chciał RED zmieniasz kanały i jest git a biel to biel a nie błękit :)

apz
27.06.14, 23:42
tez brałbym BLUE. zawsze jakbyś chciał RED zmieniasz kanały i jest git a biel to biel a nie błękit :)To nie do końca prawda. Te filtry w różnych miejscach odcinają resztki promieniowania widzialnego.

Jack
28.06.14, 00:33
a jeżeli chciałbym oddać obiektyw do wykalibrowania ostrości to bedzie po przeróbce ostry po podpięciu do innych aparatów? może to głupie pytanie ale wole mieć pewność :)To zależy o jakim aparacie mówimy. Jeżeli to jest bezlusterkowiec, to nie musisz nic kalibrować w obiektywie, ponieważ AF działa jednakowo celnie, czy to widzialne światło, czy podczerwień. Jeżeli to jest lustrzanka i masz zamiar używać AF przesunięcia fazowego (ale tego nie rób, to jest naprawdę kłopotliwe), to masz dwa wyjścia: faktycznie podkalibrować obiektyw, ale będzie on w zasadzie współpracował z jednym korpusem, albo nałożyć na czujniki AF w korpusie folię o takiej samej transparencji, jak filtr przed matrycą. Ani jedno, ani drugie nie działa zgodnie z oczekiwaniem, więc najlepiej jest stosować AF po kontraście, lub manual wizualnie na LCD.

grisza34
28.06.14, 08:29
To nie do końca prawda. Te filtry w różnych miejscach odcinają resztki promieniowania widzialnego.
właśnie teraz to ogarnąłem.pozdr

---------- Post dodany o 08:29 ---------- Poprzedni post był o 08:28 ----------

To zależy o jakim aparacie mówimy. Jeżeli to jest bezlusterkowiec, to nie musisz nic kalibrować w obiektywie, ponieważ AF działa jednakowo celnie, czy to widzialne światło, czy podczerwień. Jeżeli to jest lustrzanka i masz zamiar używać AF przesunięcia fazowego (ale tego nie rób, to jest naprawdę kłopotliwe), to masz dwa wyjścia: faktycznie podkalibrować obiektyw, ale będzie on w zasadzie współpracował z jednym korpusem, albo nałożyć na czujniki AF w korpusie folię o takiej samej transparencji, jak filtr przed matrycą. Ani jedno, ani drugie nie działa zgodnie z oczekiwaniem, więc najlepiej jest stosować AF po kontraście, lub manual wizualnie na LCD.
aparat to e-450.obiektyw 14-42 ale chyba odpuszcze kalibracje. pozdr

grisza34
28.06.14, 19:46
Kolejne pytanie dotyczy ostrzenia. Af po przerobce dobrze ostrzy bo z filtrem IR 720 nm muszę duuuzo doostrzac żeby być zadowolonym z efektu? Czy manual pozostaje?

klikacz
28.06.14, 20:07
Wersja blue

Możesz mi przybliżyć która wersja zwiedzała Urugwaj? Fajnie odseparowała kilka budynków z otoczenia-podobał mi się efekt.

---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------

Nie do końca. Wersja red po mikserze kanłów jest subtelniejsza. Trudno opisać, trzeba zobaczyć.

tez brałbym BLUE. zawsze jakbyś chciał RED zmieniasz kanały i jest git a biel to biel a nie błękit :)

---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post był o 18:01 ----------

Można też zamówić wersję blue, założyć zwykły filtr czerwony na obiektyw i potem mieszać kanały. Ale też to nie wyjdzie tak jak wersja red. Ja lubię obie wersje :-)

grisza34
28.06.14, 20:19
Klikacz - bawilem się zdjęciem Blue filter i miksowalem kanały rzeczywiście jest tak jak piszesz ale dodalem kontrastu i było lux! Ale biel wtedy mi straciła na wartości :-S

klikacz
7.07.14, 09:14
Witajcie. Postanowiłam wrzucić kilka moich rawów, żebyście mogli sobie "pomajstrować" przy nich.

Pierwsze dwa - EP1 przerobiony na wersję blue

klikacz
7.07.14, 09:15
Drugi Epl3 przerobiony na wersję red

klikacz
7.07.14, 09:16
Trzeci EP1 w wersji blue z nakręconym na obiektyw filtrem czerwonym

123520

Saboor
7.07.14, 09:28
Zasiałem ziarno IR u klikaczki-IRmaniaczki, apz'ta-IRlandszafciarza i Jacka-IRczłeka moja wina:mrgreen:
a sam mam e510 wersja niebieska.
Daniela polecam gorrąco.
---
edit:
Lubię się chwalić.:-P

klikacz
7.07.14, 09:38
Zasługujesz na pochwały - to się chwal!!!

apz
7.07.14, 12:23
Zasiałem ziarno IR u klikaczki-IRmaniaczki, apz'ta-IRlandszafciarza i Jacka-IRczłeka moja wina:mrgreen:
a sam mam e510 wersja niebieska.
Daniela polecam gorrąco.
---
edit:
Lubię się chwalić.:-PNajważniejsza jest odpowiednia gleba, dobrze przygotowana i obecność w tym najlepszym czasie Wielkiego Siewcy!

Możesz to sobie dopisać do stopki, zrzekam się wszelkich praw autorskich do powyższego utworu na Twoją rzecz.

And.N
7.07.14, 12:31
Pobawiłem się jednym .orf

przed 123531 po123532

klikacz
7.07.14, 13:29
Ojej, bardzo mi się podoba!

Pobawiłem się jednym .orf

Jack
7.07.14, 14:48
...Lubię się chwalić.:-POj, tak, tak! :wink:

Saboor
7.07.14, 15:21
Oj, tak, tak! :wink:
Bo często dumny z siebie jestem i na ogół się ze sobą dogaduję. :mrgreen:

And.N
7.07.14, 18:52
Było pytanie na pw. odnośnie obróbki. Wiec program Lightroom 4. Użyty był gotowy preset o nazwie: Tonal Contrast (Strong) i w niektórych suwakach zmodyfikowałem ustawienia. Balans bieli ręczny, próbnikiem na trawę aby była biała. Użyty preset (później zauważyłem) dodaje także filtr gradacyjny. Znajduje się równolegle do prawej krawędzi zdjęcia i jest poza zdjęciem (nastawa: Clarity 100) Można ten parametr nieco zmniejszyć.
Ustawienia w LR 123555

CzaRmaX
7.07.14, 18:53
Bo często dumny z siebie jestem i na ogół się ze sobą dogaduję. :mrgreen:

Trzeba Ci przyznać jakiś medal DUMA-CZA i stanowisko forumowego DO-GADYWACZA hihi ;) :)

klikacz
7.07.14, 20:45
Andtor2 wielkie dzięki za podpowiedź ;-)

And.N
7.07.14, 21:03
Andtor2 wielkie dzięki za podpowiedź ;-)
Nie ma za co. W Photoshop Elements tylko takie cuś udało mi się wymodzic:123579
PS.
Pozwolilem sobie w swoim wątku (Kolory w Lightroom4) zamieścić jako przyklad Twój .orf z E-PL3. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.

klikacz
7.07.14, 21:09
No to już nie to samo. A zmierzysz się z obróbką rawa z wersji red, że tak beszczelnie spytam?
Pozdrawiam mocno na łonie forum :-)
Kasia

And.N
7.07.14, 21:15
No to już nie to samo. A zmierzysz się z obróbką rawa z wersji red, że tak beszczelnie spytam?
Pozdrawiam mocno na łonie forum :-)
Kasia
Właśnie wersja red jest z E-PL3 i możesz zobaczyć (https://forum.olympusclub.pl/threads/91397-Kolory-w-Lightroom-4?p=1105023#post1105023) (post#17) jak to u mnie w LR wygląda:), a ten program mam powiedzmy najlepiej opanowany. OV3 za wiele nie ma możliwości, a pozostałe (np. C1, RT) znam mniej.

klikacz
8.07.14, 09:47
Mnie w Photoshop Elements 9 wyszło takie coś:

123646

And.N
8.07.14, 09:53

123646
i bardzo ładnie, lepiej niż moja z PSE, a może nawet od tej z LR:)
Mając PS Elements dalbym sobie spokój z Gimpem.

Saboor
8.07.14, 10:29
A mię tak:

123647

Gusta i guściki... :-D

Saboor
8.07.14, 10:30
Trzeba Ci przyznać jakiś medal DUMA-CZA i stanowisko forumowego DO-GADYWACZA hihi ;) :)
Poszedł bym o krok dalej: DUMA-CZA-CZA-CZa! :mrgreen:

CzaRmaX
8.07.14, 10:42
A ja to zrobiłem na swoja modłę hihi :D

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=123648&d=1404808908

maver1ck
8.07.14, 10:54
A mię tak:

Gusta i guściki... :-D

Piękne :)

Ciekawe co z tego wyjdzie z E-M10.

Saboor
8.07.14, 10:56
Piękne :)
Ciekawe co z tego wyjdzie z E-M10.
Jak to co? Też piękne :-D

maver1ck
8.07.14, 11:14
Jak to co? Też piękne :-D

Szkoda przerabiac aparat :>
A watpie zeby dalo sie zamontowac jakis filtr do rybiego oka.

klikacz
5.08.15, 09:18
A słyszeliście o takim czymś?
Chyba coraz więcej IRomaniactwa się robi ;-)

https://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci/article/news/fujifilm-zapowiada-wprowadzenie-aparatu-bezlusterkowego-x-t1-ir-infrared-dzialajacego-w-podcz/?utm_source=mailing190&utm_medium=email&utm_campaign=aparat_bezlusterkowy_podczerwien&utm_content=textlink

apz
5.08.15, 10:04
A słyszeliście o takim czymś?
Chyba coraz więcej IRomaniactwa się robi ;-)

https://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci/article/news/fujifilm-zapowiada-wprowadzenie-aparatu-bezlusterkowego-x-t1-ir-infrared-dzialajacego-w-podcz/?utm_source=mailing190&utm_medium=email&utm_campaign=aparat_bezlusterkowy_podczerwien&utm_content=textlink

Tylko, to będzie wól roboczy nie aparacik dla przyjemności , wygląda na to ,ze spectrum będzie podobne do niebieskiego IR.
Chyba że to pomysł z wymiennymi filtrami

sikor
5.08.15, 12:22
Tylko, to będzie wól roboczy nie aparacik dla przyjemności , wygląda na to ,ze spectrum będzie podobne do niebieskiego IR.
Chyba że to pomysł z wymiennymi filtrami

Wymienne filtry - to by było extra :grin:
Tylko wolę nie myśleć o cenie takiego cacka :cry:

Jack
5.08.15, 12:34
Chyba że to pomysł z wymiennymi filtramiWedług opisu jest to pełne spektrum, czyli nie tylko niebieski IR, ale i światło widzialne. Nie ma w opisie nic więcej, więc do konkretnych zadań pewnie trzeba będzie na obiektywy zakładać filtry limitujące zakres niezbędnych długości fal.

Saboor
5.08.15, 12:36
Wymienne filtry - to by było extra :grin:
Tylko wolę nie myśleć o cenie takiego cacka :cry:
Jest adapter do OMD em10, który pozwala na zmianę filtrów.
Tam IR Studio Daniel Gaworski (https://www.facebook.com/irstudio.eu)

szukaj.

icelander
6.08.15, 15:58
154172154171Taka "trochę dalsza podczerwień" ;)

klikacz
20.02.18, 14:57
Właśnie to odkryłam
Mój aparacik jedzie do IR Studio.
To już będzie trzeci aparat popsuty u Daniela.
;-)

Jest adapter do OMD em10, który pozwala na zmianę filtrów.
Tam IR Studio Daniel Gaworski (https://www.facebook.com/irstudio.eu)

szukaj.

icelander
4.03.18, 01:22
Mieliśmy ogromnego fuksa - kilka dni przed silnymi mrozami runął klif w Gdyni- Orłowie: