Zobacz pełną wersję : Fotografia IR - InfraRed (W Podczerwieni)
Więc nie ma co szukać , trzeba korzystać z tego co już sprawdzone ;) zatem moja EPM-jedynka w niedługim czasie powędruje do Wrocławia , tylko teraz która wersja hmm , pewnie BLUE .
tez brałbym BLUE. zawsze jakbyś chciał RED zmieniasz kanały i jest git a biel to biel a nie błękit :)
tez brałbym BLUE. zawsze jakbyś chciał RED zmieniasz kanały i jest git a biel to biel a nie błękit :)To nie do końca prawda. Te filtry w różnych miejscach odcinają resztki promieniowania widzialnego.
a jeżeli chciałbym oddać obiektyw do wykalibrowania ostrości to bedzie po przeróbce ostry po podpięciu do innych aparatów? może to głupie pytanie ale wole mieć pewność :)To zależy o jakim aparacie mówimy. Jeżeli to jest bezlusterkowiec, to nie musisz nic kalibrować w obiektywie, ponieważ AF działa jednakowo celnie, czy to widzialne światło, czy podczerwień. Jeżeli to jest lustrzanka i masz zamiar używać AF przesunięcia fazowego (ale tego nie rób, to jest naprawdę kłopotliwe), to masz dwa wyjścia: faktycznie podkalibrować obiektyw, ale będzie on w zasadzie współpracował z jednym korpusem, albo nałożyć na czujniki AF w korpusie folię o takiej samej transparencji, jak filtr przed matrycą. Ani jedno, ani drugie nie działa zgodnie z oczekiwaniem, więc najlepiej jest stosować AF po kontraście, lub manual wizualnie na LCD.
To nie do końca prawda. Te filtry w różnych miejscach odcinają resztki promieniowania widzialnego.
właśnie teraz to ogarnąłem.pozdr
---------- Post dodany o 08:29 ---------- Poprzedni post był o 08:28 ----------
To zależy o jakim aparacie mówimy. Jeżeli to jest bezlusterkowiec, to nie musisz nic kalibrować w obiektywie, ponieważ AF działa jednakowo celnie, czy to widzialne światło, czy podczerwień. Jeżeli to jest lustrzanka i masz zamiar używać AF przesunięcia fazowego (ale tego nie rób, to jest naprawdę kłopotliwe), to masz dwa wyjścia: faktycznie podkalibrować obiektyw, ale będzie on w zasadzie współpracował z jednym korpusem, albo nałożyć na czujniki AF w korpusie folię o takiej samej transparencji, jak filtr przed matrycą. Ani jedno, ani drugie nie działa zgodnie z oczekiwaniem, więc najlepiej jest stosować AF po kontraście, lub manual wizualnie na LCD.
aparat to e-450.obiektyw 14-42 ale chyba odpuszcze kalibracje. pozdr
Kolejne pytanie dotyczy ostrzenia. Af po przerobce dobrze ostrzy bo z filtrem IR 720 nm muszę duuuzo doostrzac żeby być zadowolonym z efektu? Czy manual pozostaje?
Wersja blue
Możesz mi przybliżyć która wersja zwiedzała Urugwaj? Fajnie odseparowała kilka budynków z otoczenia-podobał mi się efekt.
---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post był o 17:57 ----------
Nie do końca. Wersja red po mikserze kanłów jest subtelniejsza. Trudno opisać, trzeba zobaczyć.
tez brałbym BLUE. zawsze jakbyś chciał RED zmieniasz kanały i jest git a biel to biel a nie błękit :)
---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post był o 18:01 ----------
Można też zamówić wersję blue, założyć zwykły filtr czerwony na obiektyw i potem mieszać kanały. Ale też to nie wyjdzie tak jak wersja red. Ja lubię obie wersje :-)
Klikacz - bawilem się zdjęciem Blue filter i miksowalem kanały rzeczywiście jest tak jak piszesz ale dodalem kontrastu i było lux! Ale biel wtedy mi straciła na wartości :-S
Witajcie. Postanowiłam wrzucić kilka moich rawów, żebyście mogli sobie "pomajstrować" przy nich.
Pierwsze dwa - EP1 przerobiony na wersję blue
Drugi Epl3 przerobiony na wersję red
Trzeci EP1 w wersji blue z nakręconym na obiektyw filtrem czerwonym
123520
Zasiałem ziarno IR u klikaczki-IRmaniaczki, apz'ta-IRlandszafciarza i Jacka-IRczłeka moja wina:mrgreen:
a sam mam e510 wersja niebieska.
Daniela polecam gorrąco.
---
edit:
Lubię się chwalić.:-P
Zasługujesz na pochwały - to się chwal!!!
Zasiałem ziarno IR u klikaczki-IRmaniaczki, apz'ta-IRlandszafciarza i Jacka-IRczłeka moja wina:mrgreen:
a sam mam e510 wersja niebieska.
Daniela polecam gorrąco.
---
edit:
Lubię się chwalić.:-PNajważniejsza jest odpowiednia gleba, dobrze przygotowana i obecność w tym najlepszym czasie Wielkiego Siewcy!
Możesz to sobie dopisać do stopki, zrzekam się wszelkich praw autorskich do powyższego utworu na Twoją rzecz.
Pobawiłem się jednym .orf
przed 123531 po123532
Ojej, bardzo mi się podoba!
Pobawiłem się jednym .orf
...Lubię się chwalić.:-POj, tak, tak! :wink:
Oj, tak, tak! :wink:
Bo często dumny z siebie jestem i na ogół się ze sobą dogaduję. :mrgreen:
Było pytanie na pw. odnośnie obróbki. Wiec program Lightroom 4. Użyty był gotowy preset o nazwie: Tonal Contrast (Strong) i w niektórych suwakach zmodyfikowałem ustawienia. Balans bieli ręczny, próbnikiem na trawę aby była biała. Użyty preset (później zauważyłem) dodaje także filtr gradacyjny. Znajduje się równolegle do prawej krawędzi zdjęcia i jest poza zdjęciem (nastawa: Clarity 100) Można ten parametr nieco zmniejszyć.
Ustawienia w LR 123555
Bo często dumny z siebie jestem i na ogół się ze sobą dogaduję. :mrgreen:
Trzeba Ci przyznać jakiś medal DUMA-CZA i stanowisko forumowego DO-GADYWACZA hihi ;) :)
Andtor2 wielkie dzięki za podpowiedź ;-)
Andtor2 wielkie dzięki za podpowiedź ;-)
Nie ma za co. W Photoshop Elements tylko takie cuś udało mi się wymodzic:123579
PS.
Pozwolilem sobie w swoim wątku (Kolory w Lightroom4) zamieścić jako przyklad Twój .orf z E-PL3. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko.
No to już nie to samo. A zmierzysz się z obróbką rawa z wersji red, że tak beszczelnie spytam?
Pozdrawiam mocno na łonie forum :-)
Kasia
No to już nie to samo. A zmierzysz się z obróbką rawa z wersji red, że tak beszczelnie spytam?
Pozdrawiam mocno na łonie forum :-)
Kasia
Właśnie wersja red jest z E-PL3 i możesz zobaczyć (https://forum.olympusclub.pl/threads/91397-Kolory-w-Lightroom-4?p=1105023#post1105023) (post#17) jak to u mnie w LR wygląda:), a ten program mam powiedzmy najlepiej opanowany. OV3 za wiele nie ma możliwości, a pozostałe (np. C1, RT) znam mniej.
Mnie w Photoshop Elements 9 wyszło takie coś:
123646
123646
i bardzo ładnie, lepiej niż moja z PSE, a może nawet od tej z LR:)
Mając PS Elements dalbym sobie spokój z Gimpem.
A mię tak:
123647
Gusta i guściki... :-D
Trzeba Ci przyznać jakiś medal DUMA-CZA i stanowisko forumowego DO-GADYWACZA hihi ;) :)
Poszedł bym o krok dalej: DUMA-CZA-CZA-CZa! :mrgreen:
A ja to zrobiłem na swoja modłę hihi :D
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=123648&d=1404808908
A mię tak:
Gusta i guściki... :-D
Piękne :)
Ciekawe co z tego wyjdzie z E-M10.
Piękne :)
Ciekawe co z tego wyjdzie z E-M10.
Jak to co? Też piękne :-D
Jak to co? Też piękne :-D
Szkoda przerabiac aparat :>
A watpie zeby dalo sie zamontowac jakis filtr do rybiego oka.
A słyszeliście o takim czymś?
Chyba coraz więcej IRomaniactwa się robi ;-)
https://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci/article/news/fujifilm-zapowiada-wprowadzenie-aparatu-bezlusterkowego-x-t1-ir-infrared-dzialajacego-w-podcz/?utm_source=mailing190&utm_medium=email&utm_campaign=aparat_bezlusterkowy_podczerwien&utm_content=textlink
A słyszeliście o takim czymś?
Chyba coraz więcej IRomaniactwa się robi ;-)
https://www.fujifilm.eu/pl/wiadomosci/article/news/fujifilm-zapowiada-wprowadzenie-aparatu-bezlusterkowego-x-t1-ir-infrared-dzialajacego-w-podcz/?utm_source=mailing190&utm_medium=email&utm_campaign=aparat_bezlusterkowy_podczerwien&utm_content=textlink
Tylko, to będzie wól roboczy nie aparacik dla przyjemności , wygląda na to ,ze spectrum będzie podobne do niebieskiego IR.
Chyba że to pomysł z wymiennymi filtrami
Tylko, to będzie wól roboczy nie aparacik dla przyjemności , wygląda na to ,ze spectrum będzie podobne do niebieskiego IR.
Chyba że to pomysł z wymiennymi filtrami
Wymienne filtry - to by było extra :grin:
Tylko wolę nie myśleć o cenie takiego cacka :cry:
Chyba że to pomysł z wymiennymi filtramiWedług opisu jest to pełne spektrum, czyli nie tylko niebieski IR, ale i światło widzialne. Nie ma w opisie nic więcej, więc do konkretnych zadań pewnie trzeba będzie na obiektywy zakładać filtry limitujące zakres niezbędnych długości fal.
Wymienne filtry - to by było extra :grin:
Tylko wolę nie myśleć o cenie takiego cacka :cry:
Jest adapter do OMD em10, który pozwala na zmianę filtrów.
Tam IR Studio Daniel Gaworski (https://www.facebook.com/irstudio.eu)
szukaj.
154172154171Taka "trochę dalsza podczerwień" ;)
Właśnie to odkryłam
Mój aparacik jedzie do IR Studio.
To już będzie trzeci aparat popsuty u Daniela.
;-)
Jest adapter do OMD em10, który pozwala na zmianę filtrów.
Tam IR Studio Daniel Gaworski (https://www.facebook.com/irstudio.eu)
szukaj.
Mieliśmy ogromnego fuksa - kilka dni przed silnymi mrozami runął klif w Gdyni- Orłowie: