Zobacz pełną wersję : Urok i czar FOTOGRAFII...
Witam serdecznie. Sądzę, że nadeszła już pora na to, żeby też miec tutaj "swój" wątek :) Znacie już moje zdjęcia z galerii, więc dzisiejsze nie będą chyba jakimś szczególnym zaskoczeniem. Przedstawię kilka ostatnio zrobionych zdjęc wykonanych aparatem E510 plus DCR-250. Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :) A.P.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
...nie umiem sobie poradzic z dodaniem zdjĘc...PRZEPRASZAM :)
W dziale "kącik początkującego (https://forum.olympusclub.pl/forumdisplay.php?f=45)" dodalem dzisiaj takiego posta: Jak zamieszczać zdjęcia w wątkach (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12293)
Czekamy czekamy ;) - nie tylko na te z DCRa
Troszkę to skomplikowane, ale chyba dałam radę :)
Dziękuję :)
Oczywiście, że będą też inne, ale od czegoś trzeba zacząc :)
wujek.samo.h
1.06.08, 13:33
Bardzo podoba mi się ostatnie zdjęcie. Przykuwa uwagę. Kawał dobrej roboty. Pozostałe trzymają poziom, ale nie ma w nich tego "czegoś" co ma ostatnie.
Smerf Maruda
1.06.08, 13:57
Mi się podoba drugie i ostatnie.
I ładny tytuł wątku dałaś :-)
Tytuł dobry a autorka już pokazała, że potrafi ów urok i czar nam przekazać :)
Nie będę oryginalny, najbardziej podoba mi się ostatnie a za nim drugie z kolei.
Trzecie od góry jest ciekawe bo chłodne, kojarzy mi się z topniejącą górą lodową.
Gdyby tylko było jaśniejsze...
Tę samą uwagę miałbym do pierwszego, więcej światła :)
Podoba mi się drugie, trzecie intrygujące bo za nic nie wiem co to może być, ale za to ostanie jest powalające - rarytasik.
Jeśli można spytać - jak długo koleżanka para się fotografią?
Pięknie dziękuję za komentarze :)
Fotografią zajmuję się dwa i pół roku :)
Zdjęcia, które teraz pokażę są dzisiejsze. Była piękna pogoda więc dcr-ek spisywał się wspaniale. Podrawiam :)
wujek.samo.h
1.06.08, 20:05
Dwie ostatnie "kropelki", a w szczególności przedostatnia są niesamowite. Chylę nisko czoła!!
przedostatnia jeeee super, i przedprzedostatnia i ostatnia ? ogólnie super :) - może być zrobiła zwisajace kropelki z odbiciami słoneczników ?
Wszystkie wspaniałe, jestem pod wrażeniem!
No ale 7 wymiata- super ;)
artur.telega
1.06.08, 21:30
Jak dla mnie to naprawdę Urok i czar Fotografii
Bardzo dziekuję :)
..fotomic..zrobię, gdy zakwitną :)
@helenae Kropelki bajeczne - glicerynowe? czy h2o?
Cieszy mnie, że kropelki się spodobały.
...czmielek...h2o :)
Niczego się nie czepiam (o szczegółach pisali poprzednicy). Całość jest na tyle miła dla oka i nierażąca błędami, że nie chce mi się ich doszukiwać :)
Relaks...
naprawdę fajne kropelki...najbardziej podoba mi się 8, a 7-rewelacja:grin:
Dziękuję jeszcze raz :)
Kropelek chwilowo nie będę pokazywac, żeby nie zamęczac. Zapraszam do obejrzenia dzisiejszych prac, w których kwiaty odbijają się w szklanych ozdobach :)
Kropelki podobały mi się bardziej. Jednak z tych najlepsza 9 i 11 ;)
Zgadzam się z igorrą:grin: 9 i 11 najlepsze...
Dziękuję za odwiedziny :)
Chcę pokazac kilka zdjęc z wyjazdu na Ukrainę...tam jest bieda po prostu. W pierwszym mieście Żółkiew musieliśmy się prawie opędzac od dzieci żebrzących "o drobne". Lwów, miasto o bogatej historii było brudne, zniszczone. Przykro bylo patrzec. Ale w światyniach jest przepych i bogactwo. A przed nimi żebracy. Czytałam, że jest to "zawód", na który nie każdy może uzyskac tam pozwolenie.
Można dodac tylko pięc zdjęc...
Jestem pod wrażeniem twoich zdjęć! Szczególnie urzekły mnie krople na kwiatach.
Zdjęcia z Ukrainy podobają mi sie wybiorczo ale na uwagę zasługuje mężczyzna z papierosem w ustach. Mam 2 pytania:
Jak uzyskujesz takie czarne tło na kilku pierwszych zdjęciach i jak sie robi takie piekne kropelki? :)
Już odpowiadam. Tło na zdjęciach w oryginale nie jest czarne. Jest ciemne, ale nie czarne. Efekt taki jaki widac na zdjęciu uzyskuję pracując w poziomach w PS. A kropelki robię przy pomocy Raynoxa DCR-250. Ciągle też zmieniam iso na takie, przy którym aparat szybko i bez trudu łapie ostrośc. Ważne przy tym jest swiatło. Musi byc ostre, południowe. Kropelki uwielbiają takie swiatlo :) Kwiaty muszą miec bardzo gładkie powierzchnie, a kropelka nie może byc na nie wlana. Ona po prostu musi się odkleic od zakraplacza. Nakładam je na kwiat. A potem szukam w nich odbicia. I to chyba wszystko. Dodam jeszcze, że tego trzeba się po prostu praktycznie nauczyc :)
I jeszcze malutkie dopowiedzenie...idealne kropelki będą wtedy, gdy na zdjęciu nie będzie widac malutkich przepaleń od słońca. Jeszcze nie doszłam do tego etapu. Ale cwiczę...:)
Tło na zdjęciach w oryginale nie jest czarne. Jest ciemne, ale nie czarne. Efekt taki jaki widac na zdjęciu uzyskuję pracując w poziomach w PS.
Generalnie chodziło mi o to czy używasz jako tła jakiegoś kawałka brystolu czy może jeszcze inaczej działasz?
Nie, nie :) Mam tylko aparat z Dcr-kiem. I może się zdziwicie, ale wszystkie zdjęcia są robione "z ręki" :)
z pierwszych roślinek podoba się drugie i ostatnie, kropelki we wszystkich odmianach wyborne, reportaż z Ukrainy żywy i doskonale oddający rzeczywistość normalnego życia na bocznych uliczkach. Odnosnie ujarzmiania światła na kropelkach to promienie słoneczne przepuścić przez kalkę techniczną i wtedy ta magiczna kropeczka wyemituje biel nie będącą przepaleniem.
Fotki robione Raynoxem bardzo fajne- widać siłę przeźroczystości i efektów wizualnych.
Interesujące też fotki z Ukrainy, podobają mi się większość z nich- część streetowatych ale szczególnie zaintrygowała mnie ostatnia, szkoda że trochę z oddali, bo stan kamienicy, flaga narodowa, okna i postać (babinka) mają dla mnie siłę przekazu.
wujek.samo.h
4.06.08, 09:26
Makro już chwaliłem więc pochwalię i ukraińskie zdjęcia! MSZ najlepiej wyszły te z bazarku:)
Bardzo dziękuję za odwiedziny...Wiejo, to była bardzo cenna porada :)
kropelki i szklane kotki to zupełnie nie moja bajka - lecz trzeba przyznać, że tak banalną wydawało by się rzecz, potrafisz pokazać w ciekawy sposób. Podobają mi się zdjęcia z Ukrainy, zwłaszcza ostanie.
ps. numeruj foty
wujek.samo.h
4.06.08, 21:01
Zdjęcia ludzi przednie. Znacznie lepsze niż poprzednie prace z Ukrainy. W szególności mi się podoba przedstawienie spisywania "boga, ducha winnych" panów:) Co do roślinki - ma swój klimat. Dobry klimat.
Ktoś tu ma talent...
Tadeusz Jankowski
4.06.08, 21:27
Helenae,
Fajne foteczki, w makro widac staranność w dotarciu do sedna, czyli pokazania piękna, harmonii mikroświata na codzień niedostrzeganego.
W ostatniej serii największe wrażenie robi na mnie fotka "spisywanie". Poważna operacja, nadęty gościu pisze w napowietrznym notatniku, zatopiony w sylabizowaniu danych osobowych, nerwowe oczekiwanie klientów oraz beztroska fontanna.
Na wszystkich foteczkach widać dociekliwość i zmysł fotograficzny - umiejętność zaobserwowania okienka w przestrzeni i uplecenia wymownego i harmonijnie zakomponowanego kadru z pozornie mało znaczących elementów.
Pzdr, TJ
z ostatniej serii, bardzo wymowny kadr kobiety na wózku który niejako ma przesłanie wielkiej samotności, podkreślony przez pustą ulicę i chodnik. Mam skromną nadzieję, że to tylko kadr a nie dokument. Roślinka przepieknie oświetlona rozczepionymi promieniami które jakby zachecały przez pieszczote do zakwitnięcia.
Jeśli chodzi o zdjęcia z Ukrainy to chyba ostatnie z serii najbardziej mi się podoba, może dlatego, że jest chyba jedynym "radosnym" kadrem.
Kropelki - tutaj chylę czoła. Jak widzę, co mnie nie dziwi, nie ja jeden.
Bardzo podoba mi się ostatnia fotografia. Temat niby banalny ale pokazany wspaniale. Niesamowite światło.
Bardzo dziękuję za wszystkie opinie :)
A teraz kilka kropelkowych impresji :)
Rafał Czarny
6.06.08, 19:35
Piękne kropelki utrwalasz. Gdybym był kobietą, to fotografowałbym kropelki na własnej klatce z piersiami. To dużo lepsze tło niż kwiatki... :wink:
Zdradź tajemnicę. Z czego te kropelki robisz :) ??
Piękne kropelki utrwalasz. Gdybym był kobietą, to fotografowałbym kropelki na własnej klatce z piersiami. To dużo lepsze tło niż kwiatki... :wink:
Daj spokój Rafał, nie przesadzaj, ten motyw to i bez kropelek da się oglądać... ;)
Helenae, podziwiam Twoją cierpliwość i artystyczne spojrzenie.
Temat niby oklepany i pokazywany tysiące razy a w Twoim wykonaniu wciąż świeży.
Jednak czekam na coś nowego...
Kropelki są świetne. Niezłe efekty daje ten Reynox. A na jakie szkło nakładasz??
Podpisuję się pod Rocco.
Bijesz rekordy nie nudząc następnymi kropelkami, ale także czekam za czymś nowym.
pzdr
Z poprzednich zdjeć "przy fontannie"-bardzo fajne.Co do kropelek to trudno wybrać najładniejszą, bo wszystkie sa po prostu śliczne. Według mnie BW do kropelek nie pasuje,przeciez cały ich urok tkwi w kolorze, wtedy są naturalne i zywe.:grin:
pzdr:wink:
Czy to prawda ze kropelki robi sie w PS..........
Ostatnia fotka nalepszy kadr i kolorystyka
Prawda, widzialem gdzieś szczegółowego tutka.
Jednak wierzę, że te są naturalne :)
W PS można zrobic wiele. Ale moje kropelki są prawdziwe. Ktoś, kto potrafi takie zrobic z pewnością takich pytań nie będzie zadawał.
...dzisiejsze zdjęcia chyba są na czasie...
Jeszcze grają i nie myślą o kasie ;)
z ostatniej serii kropelek jakoś nie podchodzi mi to w bw może dlatego, że w oddali widać okno i ono jakoś rozprasza. Fotki z meczu sympatyczne.
Jestem pod wrażeniem twoich kropelek! Ja też tak chcę!:)
wujek.samo.h
13.06.08, 00:46
Środkowe jako "złoty środek" najbardziej przypadło mi do gustu.
jestem także za środkowym jest najbardziej wciągajace i moim zdaniem lepsze od tego w galerii z uwagi na uwydatnienie jednego kwiatu a z pozostałych barwa tła.
ostatnie rewelka z minusem. Podoba mi się pomysł wykonanie - tło pasujące do motywu przewodniego - chociaż zastanawiam się czy nie mozna było lekko doświetlić pierwszego planu. Ideałem była by jakaś blendka, ale może doświetlenie lampką z lustrzanki - coby wyłuskać
tak czy siak - przykuwa uwagę
Mi również najbardziej podoba się ostatnie zdjęcie. Bardzo lubię takie ciekawe motywy, wyrwane z pozornie nieciekawej, czy raczej pospolitej całości. Choćby dla tego kadru warto było się wybrać na spacer.
Witaj
Imponujesz skromnością, taki Małysz albo Kubica w "fotografii".
Jestem pod wrażeniem, zazdroszczę Twoich prac, bardzo mi się podobają, potrafisz "przyciągnąć oko".
Uwielbiam "świat makro", dobra robota!
Pozdrawiam
Twój nick, to powiązanie z imieniem ?
Niechorze, turyści już dokuczają ?
Pzdr
Marek
wujek.samo.h
14.06.08, 23:30
Witaj
Twój nick, to powiązanie z imieniem ?
Helenae - Helena - Niebiańska Helena - Heroina - Mocno uzależniające zdjęcia:)
Ten ciąg logiczny wydaje mi się mieć sens!
Trzymasz poziom:) Jak zawsze nastrojowo i delikatnie - lubię jak ktoś potrafi bawić się emocjami.
Rafał Czarny
15.06.08, 09:06
Marko w Twoim wykonaniu jest subtelne. Podoba mi się.
Tadeusz Jankowski
15.06.08, 11:23
Helenae,
Z ostatniej serii ostatnie najbardziej cieszy oko - smukłe, rozświetlone łodyzki na pierwszym planie i rozedrgany, pokreskowany bokeh. To jedno zdjęcie warte jest całej sesji. Jako doskonała wprawka - warta analizy autorskiej, jako cieszący oko portret kruchych roślinek, jako przykład pracy światła, jako kompozycja.
Uznanie dla fotograficznej intuicji, a raczej fotograficznej inteligencji, która wrażeniom nadaje formę, składa je w całość.
Pzdr, TJ
wojtek1234
15.06.08, 22:49
Pięknie HELENAE. Pięknie. Profesjonalnie, charakterystycznie i ze smakiem.
Oglądam z przyjemnością wielką. I cieszę się... :).
Bardzo pięknie dziękuję za odwiedziny : ).
Przyznaję, że fotografowanie ludzi sprawia mi pewną trudnośc. Mam na myśli kadrowanie...
Nadal sie nie dowiedziałem jak robisz kropelki, ale niech tam...:)
Jeśli mogę, bo ja sie nie znam :P
Ludzie, to zupełnie coś innego, ale kadrowanie ma tu wielkie znaczenie. Jedna rada, popatrz na portrety willow32 - (to w studio), albo prace Rafała Czarnego to w realu. Jak kadrować, oni są mistrzami.. (nie ujmując innym). Ja staram się niczego nie ucinać żadnej części ciała jeśli się tylko da.
Pierwszy kadr, pokazuje brak tego:
Czarek : albo większe zbliżenie ka głowę, albo cala postać, ponieważ cała postać coś wyraża. Ewentualnie popiersie. Byłoby lepiej
Natalia, bym kadrował tak by cała głowa była. Czyli ciąć od dołu, do brody, ale pokazać całość od góry,.... Itd.
wujek.samo.h
16.06.08, 21:58
1. Tu niestety widać "takie sobie kadrowanie".
2. Tu z kolei widać próbę uchwycenia chwili tak jak robisz w macro - delikatnie, precyzyjnie i skutecznie. Niestety cienie psują cały efekt.
3. Ładny kadr, ale gra świateł i cieni wprowadza chaos.
4. Patrz pnkt 2 tylko że nie mam uwag co do cieni.
5. Cenie w Twoich zdjęciach klimat, a tu go nie widzę.
Osobiście uważam, że fotografia ludzi jest bardzo trudna, sam się tym za bardzo nie zajmuję bo jeszcze "nie dorosłem". Masz już swój styl i dobrze było by go przelać na tą materię. Mogły by z tego wyjść niesamowite portrety. W 2 i 4 widzę próbę uchwycenia Twojej "maniery", którą ja osobiście bardzo cenię. Czekam na kolejne zdjęcia człowieczków.
Chodzi mi jakie szklo oprocz tego Raynox'a - czy ten konwenter sie zaklada bezposrednio na body lustrzanki (?!) czy na obiektyw ?
Dziękuję bardzo za porady.
Zdjęcia makro robię obiektywem ZD 40-150 mm 1:4-5.6. DCR-250 zakłada się na obiektyw.
...APARATEM E-510...pominęłam najważniejszy element...przepraszam :)
Mnie najbardziej podoba się Przemek jeśli idzie o kardowanie. Ciekawe zdjęcie.Zauważam tylko po prawej stronie twarzy- na jej konturach ciemne cienie które dają po tej stronie wrażenie fotomontażu, jakby tło nie było od tej fotki. Lewa strona elegancka.
To nie jest fotomontaż :) Dziękuję.
Dzisiaj troszkę "różności" zrobionych w ostatnich dniach.
pejzaż z wiatrakiem- uwielbiam wiatraki!!! podoba mi się, tylko twój cień mnie złości po lewej
z pozostałych owad na koszyku kwiatu ( szkoda że owad od zaplecza:wink:), pajączek chyba nieostry
Czekam na więcej wiatraków!!! Pzdr
P,S. w kropelkach jesteś świetna!
P.S.2 A gdyby tak obciąć ten dół z cieniem???
P.S.3 Przyglądam się temu owadowi na koszyczku- podoba mi się kompozycja- dla mnie naprawdę dobre. ( dziś taki dziabnął mnie w palec :???:)
Dziękuję wanilio... i przepraszam :)
Witam po dłuższej tu nieobecności : )
Zmiana jak najbardziej korzystna. Jak widać żadna dziedzina nie jest dla Ciebie wyzwaniem.
Wszystkie dobre, 10.1, .3 i .4 wręcz znakomite.
Świetne zdjęcia! Jestem pod wrażeniem. Lubię właśnie takie :)
10.0 bardzo fajne, tylko bez tego czerwonego oczka, tylko czarno-białe :grin:
wujek.samo.h
18.07.08, 22:05
Trzymasz poziom i... zapominasz na chwilę o delikatności. Zmiana przynosi nowe spojrzenie, które moim zdaniem najlepiej jest uchwycone w pierwszej fotografii.
K_Puchatek
18.07.08, 22:05
Przeglądam ten wątek od godziny i jestem pod wielkim wrażeniem Twoich fotek.
Nie będę oryginalny pisząc że "kropelki" są po prostu rewelacyjne.
Jednak widzę że w różnej tematyce Czujesz się bardzo dobrze.
Masz wyczucie, potrafisz w "zwykłych" sytuacjach i miejscach odnaleźć ciekawe kadry.
Dla mnie bardyo dobre 0 i 1.
Masz dar patrzenia. Jestem pod wrazeniem twej wszechstronnođci.
Pozdrawiam:)
I jeszcze jedna seria w takim tonie : )
Też ładnie.
NDo całości nie pasuje mi trochę niebo na 10.7.
Nie pasował mi równiez robal ale im dłużej go ogladam tym bardziej mi się podoba.
Edycja.
Poprawiłem co mi nie psuje bo jakoś mi się "nie napisało" ;)
To robal w kocim oku : ) Dziękuję.
wujek.samo.h
19.07.08, 09:48
10.8 - prawdziwa gotycka perełka!! Klimat światła i to co najwarzniejsze w gotyku - klimat ostrych łuków, dostojności... Mój faworyt!
Ale klimacior. Kadry świetnie wypatrzone, obróbka też sympatyczna, a nawet zasadnicza dla tego typu klimatów.
Bardzo fajne i co najważniejsze z pomysłem:-)
Bardzo ciekawe ujęcia, niejeden by nie zwrócił na nie uwagi, najbardziej mi przypadło do gustu 10.7 i 10.8 - maja klimat.
Dobry wieczór : )
...pierwsze dwa zdjęcia to dzisiejsze wprawki z "zoomowaniem" :) Trzecie zdjęcie to ujęcie klasyczne. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam.
Witaj. Domyślam się co chciałaś osiągnąć z zoomowaniem, ale wydaje mi się że zły kard sobie do tego wybrałaś. Za drobne są te kwiatuszki i moim zdaniem wyszło to nieciekawie. Sam tego nigdy nie próbowałem więc niech się wypowiedzą lepsi.
I jeszcze jedno, ja bym to zrobił tak że przysłonę ustawił bym na wartość dla dłuższego końca, wtedy nie powinna ta winieta wyjść.
Dziękuję..ja dopiero ćwiczę. Wiem, że warto posiąść tę umiejętność. Dodam, że na pierwszym zdjęciu winieta jest dodana.
...grizz...a mi najlepiej podoba się 20.1 :)
Ostatnie z serii po prostu piękne. Kołysanie traw na wietrze, kolory, światło...
Dwa pierwsze jak to wprawki.
Do takiej zabawy szykaj motywu z wyra xnym obiektem w centrum.
wujek.samo.h
28.07.08, 00:53
Zdecydowanie ostatnie z serii! Delikatne i wymowne. Oto kruchość przebija się przez gąszcz innych, silniejszych... Jak w życiu.
Dziękuję za opinie : )
Jeśli chodzi o wprawki, to do nich wrócę.
20.2 bardzo mi się podoba. Świetnie wypatrzony i zaprezentowany kawałek krajobrazu.
helenae jestem po wczorajszych próbach pstrykania kropelek i powiem Ci szczerze, że jeszcze bardziej doceniam twoje prace z nimi w roli głównej ;-)
Trzeba zacząć od tego, że samo posadzenie kropli nie jest na początku łatwe, a posadzenie jej w miejscu takim by dało jakiś ciekawy efekt tym bardziej do prostych nie należy.
Potem przyszła kolej na ostrzenie (same niewygodne pozycje takie, że jeszcze teraz mnie kręgosłup boli :-)) na przyszłość chyba jakiś stołeczek zabiorę ze sobą :-)
Ale jeśli chodzi o moment gdy w końcu uda się wyostrzyć tak by w kropelce zobaczyć "mały światy" to człowiek zapala się do robienia tego typu zdjęć mimo łamania w krzyżu ;-)
Także jeszcze raz gratuluję twoich ujęć bo to kawał bardzo dobrej roboty!
Pozdrawiam
Heleane mnie pierwsze też się podoba, ma piękne kolory i efekt zoomowania nadał aktuat temu zdjęciu jakąś dynamikę. Ma się wrażenie jakby się biegło w tych kwiatach. Tak wzrok szuka tej ostrości. Uważam że świetne doświadczenie.
p.S. A jakim obiektywem robisz te kropelki, i czy one są z wody czy jakieś czarodziejskie?:wink:
Wanilia z tego co wszcześniej pisałem z Heleane to zuiko 40-150mm + raynox 250, a co do kropelek to jakisz czar w tym jest napewo ;-)
Heleane czym umieszczasz krople na kwiatach?
Mnie też podoba sę 20.0, robi wrażenie trójwymiarowości. Zdjęcie jakby miało fakturę. Natomiast 20.2 po prostu śliczne- grupka kwiatków, "wydobyta" z morza kłosów.
Dziękuję za pochlebne oceny moich kropelek i ostatnich zdjęć : ) Postaram się opisać w kilku zdaniach jak postępuję przy robieniu zdjęć kropelkom.
1. Wybieram kwiaty o bardzo gładkich płatkach...stokrotki, pelargonie, bratki. Tylko na nich do tej pory krople łatwo przylegały i miały ładny, pełny kształt. Na innych kwiatach krople rozlewają się i są płaskie.
2.Zdjęcia robię tylko wtedy, gdy jest ostre słońce...w godzinach południowych.
3.Kropelki są z wody. Nakładam je na kwiat zakraplaczem. Trzeba je położyć na kwiat bardzo delikatnie i ostrożnie. Są wtedy bardzo kształtne.
4.Odbity obraz widzę już w momencie nakładania kropli. Często umieszczam za kroplą inny kwiat aby się w niej odbił.
5.....i robię zdjęcia : ) Nie wszystkie są od razu idealne. Czasami potrzeba dość długiego czasu aż zrobi się to jedno WYMARZONE :) Zmieniam nastawy aparatu prawie po każdym zdjęciu i robię zdjęcia z różnych stron.
POWODZENIA : )
...nostar, chciałabym zobaczyć efekt Twoich zmagań z kropelkami. Tylko wtedy mogłabym coś poradzić : )
Skoro jestem w temacie kropelek..to proszę...kolejne : )
VonGregorius
15.08.08, 22:23
Ogólnie makro mnie nie ten-tegesuje ale dziewczyno....: masz cierpliwość, masz technikę, masz pomysł.
Pogratulować
vG
Patrzę.
Czytam.
Jestem pod wrażeniem.
K_Puchatek
16.08.08, 00:25
Witam,
Za dużo by pisać o wszystkich fotkach w tym wątku, jednakże wrażenia dla mnie niesamowite, na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego tematu żeby pooglądać fotki - jak na mój gust - świetna robota - pozdrawiam...
PS
Tytuł wątku idealnie dobrany do zdjęć...:wink:
Dziękuję bardzo za miłe opinie...i za gwiazdki : )
Dwie czwórki, zimna i ciepła.
A zasady wolę ciepłe tonacje jednak tu zimna podoba mi się bardziej.
Ciepła ma więcej chaosu i troche rażą nieostre plamy.
Zimna jest ładniej skomponowana, w kadrze jest mniej i dobrze poukładane.
Bonusik to brylancik z jakiejś innej kropelki w kształcie przysłony ;)
Nowe kropelki ;) hurra :)
Niby robisz zdjęcia kropelek i każde może wydawać sie takie same ... a jednak ... Każde zdjęcie to inna kropelka ,każde przedstawia co innego, każde różni sie od siebie ...
Gratuluje nie tyle cierpliwości co opanowania techniki focenia takich maleństw ...
Bardzo dobre zdjęcia ...
Pozdrawiam ...
Rafał Czarny
16.08.08, 21:45
Heleno, jak patrzę na Twoje zdjęcia to zaczynam lubić nielubiany przeze mnie gatunek - makro.
Lubie od czasu do czasu pstryknąć makro, twoje kropelki sa swietne.
...nostar, chciałabym zobaczyć efekt Twoich zmagań z kropelkami. Tylko wtedy mogłabym coś poradzić : )
Zapraszam do mojego wątku na razie jest skromnie ale będzie więcej :)
Helenae w moim imieniu dziękuję za wskazówki.
Kiedyś zmierzę się z tematem.
Serdecznie pozdrawiam.:)
Wypatrzone w kałużach na plaży...pozdrawiam : )
:shock::shock:
Niesamowite, jestem bardzo na TAK.
pzdr
Rozumiem, ze 5.1 specjalnie odwrócone :-) Oba bardzo fajne.
I pierwsze, i drugie odwrócone : ) Dziękuję.
Kolejne przykłady z cyklu "filtra z kałuży" ;)
Bardzo udane, podobają się :)
Znakomite, zwłaszcza 5.2. Gratuluję pomysłu.
Dziękuję za komentarze : )
Dzisiaj nadal w morskiej tematyce : )
Bardzo proszę o szczerą krytykę tego zdjęcia. Mi się podoba, ale co na nie spojrzę to odnoszę wrażenie, że coś w nim jest nie tak. Może WASZE opinie pomogą mi w odnalezieniu "tego coś". Pozdrawiam i miłego dnia : )
Mi się bardzo podoba. Ale w tym wypadku mogę być nieobiektywny, ponieważ jestem wielkim fanem polskiego kina przedwojennego. Myślę, że zdjęcie klimatem/oświetleniem nawiązuje do tamtego okresu.
Można wiedzieć gdzie zostało zrobione?
Kiedyś zwiedzałam siedzibę zespołu pieśni i tańca "Mazowsze". Taki obrazek zobaczyłam na jednym z korytarzy budynku. Dziękuję : )
Trzeba zerknąć na poprzednią stronę :)
Mam jeszcze wakacje, więc jest czas na zabawy w PS. Pozdrawiam :)
Moim skromnym zdaniem bardzo interesująca seria.
W pierwszym zdjęciu może trochę brakuje ostrości, drugie świetne, przy trzecim mam mieszane uczucia odnośnie obróbki, a konkretnie "faktury", bo sama tonacja i kadr wydaje mi się jak najbardziej trafiona.
Ale to tylko moja subiektywna i jak najbardziej amatorska opinia.
Generalnie jestem pod wrażeniem wrażliwości na pospolite piękno i umiejętności jego wydobywania.
Baw się dalej bo wyniki są bardzo frapujące :)
Pierwsze mo leży srednio ale drugie i trzecie są ciekawe.
Drugie ma klimat a w trzecim fajnie dobrałas teksturkę.
Tą ostatnią serię chętnie widziałbym w antyramach u mnie na ścianach ( nie czuję jak rymuję). RESPEKT!!!!!:)
Ostatnie bardzo plastyczne, ciekawy efekt z tą taksturą. W tych twoich fotografiach czuje się fajny, nostalgiczny troszkę ascetyczny klimat.
Pozdrawiam :)
Dziewczyno Ty masz w sobie piękno :!:
Jestem poruszony twoimi fotkami. Wieeeelkie brawa.
Seria ze ślimaczkiem bardzo fajna, podoba mi się tonacja i kardy. Pomysłowe i ciekawe.
Dziękuję bardzo : )
A dzisiaj pokazuję zdjęcie, w którym zdecydowałam się na dość mocne kontrasty.
...i mam jeszcze pytanie...w jaki sposób poprawić numerację zdjęć, bo mam już tu lekki bałagan ? : ) Z góry dziękuję.
Witam serdecznie. Jestem zafascynowana Twoimi zdjęciami. Tak różne w swoim wyrazie, a jednocześnie wszystkie tak mocno przykuwające wzrok. I piękne. Sama od niedawna jestem zafascynowana fotografią, brakuje mi jeszcze wiedzy, marzę o lustrzance, ale patrząc na Twoje prace, motywuję się do dalszej pracy i chciałabym kiedyś osiągnąć na zdjęciach, to co Ty, żeby przykuwały uwagę swoim pięknem.
Dziękuję bardzo jolly :)
Zdjęcie, które pokażę zrobiłam w pośpiechu, nawet się nie zatrzymałam. Po prostu krępowałam się tego.
Krzysiek.T
26.08.08, 09:31
Temat kontrowersyjny, a samo zdjecie niesamowite.
Kolory, światło, kompozycja, bardzo, bardzo dobre.
Dziękuję serdecznie za odwiedziny i miłe wpisy : )
Policzyłam zdjęcia...mam ich tu już 77.
Dzisiejsze zdjęcia troszeczkę już pachną jesienią...pozdrawiam : )
Rafał Czarny
29.08.08, 15:13
Żebraczka z dzieckiem - świetne zdjęcie.
Również mi bardzo podoba się fotka z żebraczką. Kolorystyka jest niesamowita!
Witam Heleno. Już od początku twojej obecności na OC i zobaczeniu Twojej pierwszej Fotografii, stwierdziłem że masz dar obserwacji i przekazywania piękna. Twoimi pracami utwierdzasz mnie w tym przekonaniu. Pozdrawiam - Grzegorz.
Kaz de Wro
30.08.08, 14:17
Przedostatnie również mi się podoba ujęcie no i te barwy.
Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi i uprzejmości : )
Kolejne zdjęcia...ktoś, kto był nad morzem z pewnością widział takie obrazki. Pozdrawiam : )
Każdy widział? ;)
Ostatnie najlepsze dlatego zacznę od niego. Mimo, iz tata z córeczką widoczni są od tyłu to zdjęcie pokazuje ich emocje i reakcję na siłę żywiołu. Tata odruchowo cofa się a córka szuka w nim oparcia chwytając jego dłoń.
Bardzo udany kadr :)
Pierwsze bardzo zwyczajne. Drugie kojarzy mi się z trzema facetami załatwiającymi potrzebę fizjologiczną ;) Wiem, że takie pozycje przybrali patrząc, czy woda ich nie ochlapała niemniej...
Trzecie jest bardzo udane. Zrobiona pod słońce, pełna swiatła i refleksów na wodzie, prawie sylwetkowa kompozycja. nawet fala na pierwszym planie Ci zapozowała ;) Podoba mi się.
Czwarte trochę humorystyczne.
Dziewczyna poświęca suchośc swoich włosów i garderoby i wytrwale pozuje w bryzgach słonej wody. Ach te kobiety... ;)
Podoba mi się taka recenzja...trochę powagi...trochę humoru. Dziękuję :)
Uwielbiam takie fale :)
pzdr
Tytuł wątku znakomicie koresponduje z jego zawartością.
Morska seria moim zdaniem bardzo udana. Pójdę na łatwiznę i nie będę się rozpisywał. Z resztą nie chciałbym być posądzony o plagiat postu Rocco. Ostatnie zdjęcie świetne.
K_Puchatek
31.08.08, 21:04
Chciałbym się odnieść do ostatniej "morskiej" serii:
80 i 81 moim zdaniem takie sobie fotki
82- bardzo klimatyczne zdjęcie (MZ najlepsze z serii) woda pokazana tak "miękko", cały widoczek bardzo nastrojowy - w "Twoim klimacie" - bardzo mi się podoba
83 i 84 - generalnie za rocco, dodałbym tylko że ludziki bardziej podobają mi się na 83, natomiast woda zdecydowanie na 84
Pozdrawiam
81 i 83 ciekawe, mogłaś się przyłonczyć i zrobić parę fotek tej zmoczonej pani.
Dziękuję bardzo : )
I jeszcze na dobranoc kilka zdjęć z parasolem w roli głównej.
87- bomba- świetny temat:)
Przedostatnia seria, morska - może i typowe kadry ale ładne, mi oglądanie ich po prostu sprawiło przyjemnośc, jako żem znad morza i takie fale zawsze wywołują u mnie dziką ekstazę :) (najładniejsze to "prawie sylwetkowe").
Seria z parasolem bardzo ładna - wdzięczny temat bardzo taki parasol sponiewierany. Najbardziej mi podpasowało pierwsze ze zdjęć ale rozjaśniłabym nieco. Świetne jest.
Mnie pasuje 86 ale dla obrócone o 90 stopni w lewo ;)
http://img231.imagevenue.com/loc490/th_45955_86_122_490lo.jpg (http://img231.imagevenue.com/img.php?image=45955_86_122_490lo.jpg)
Sorki za manipulowanie.
Dziękuję bardzo za zainteresowanie ostatnią serią...i za manipulacje :)
Rocco...napisz mi proszę w jaki sposób dodałeś tu zdjęcie, że wyświetla się prawie na całym monitorze. Z góry dziękuję.
Zalinkowałem z Image Shack.
Jest tam gotowiec: Hotlink for forums (1).
Dziękuję : )
A dzisiaj kwiat w depresyjnym nastroju.
Rzekłabym nawet, że w wisielczym nastroju...
Jesień Cię dopadła? ;)
Najpierw będzie "złota polska" a szaruga trochę poźniej.
Bardzo fajne te dubleciki.
wujek.samo.h
4.09.08, 14:36
Podryw na "grajka" i "intelektualistę" - :)
Jedynaczka...dzisiejsza : ) Pozdrawiam odwiedzających : )
Ależ bajeczne kolory!!!!!!!!!!!
Co było z tyłu???:shock:
Pelargonia?
Tak, pelargonia. Widać ją w kropli. Dziękuję : )
Za wanilia, bardzo ładna kolorystyka. O kropelce nic nie mówię bo jak zawsze cudowna :).
Dobry wieczór. Bardzo dziękuję za wizyty : )
Dzisiaj pokażę zdjęcia z wczorajszego poranka na łące. Dodam tylko, że wszystkie są wykonane w rawie. Pozdrawiam : )
Oo widzisz, świetne wariacje z płotami w głównej roli :)
Moje faworyty to 95 i 94, pierwsze za świetnie poprowadzoną linię płotu w kadrze a drugie za wiejski klimat z krówkami i ogólną świetlistość fotografii.
PS
Akurat do galerii dałaś takie, które mniej mi się podoba :(
Ani sprzęt, ani wyszukany, egzotyczny plener nie są gwarancją sukcesu. Za to z pewnością gwarantuje go wyobraźnia. W tym wątku jest to wyraźnie widoczne.
Z ostatniej serii chyba najbardziej podoba mi się zdjęcie nr 96. Świetnie współgrają ze sobą pochylone sztachety i drzewo. Z resztą wszystkie udane.
96 i 97 najbardziej mi się podobają. A ze wszystkich, mimo światła słonecznego i zieleni, emanuje już jesienią.
Ja również stawiam na 96, 97. Rzeczywiście gratulować wyobraźni i oryginalnego spojrzenia na taki "prosty" temat :)
Najmniej podoba mi się właśnie 95 bo jakieś "wyprane" z kolorów i światła.
A 97 zaskakujące. Pozdrawiam :grin:
Dziękuję wanilio...i również pozdrawiam : )
wujek.samo.h
29.09.08, 12:32
Też jestem za zdjęciem 97. Niestety w tych fotografiach, choć są one na przyzwoitym poziomie, brakuje mi Twojej "delikatności".
Płotki, które pokazałam są surowe, ostre, kolczaste. I tak je właśnie przedstawiłam. Dziękuję : )
wojtek1234
29.09.08, 18:34
Witam,
Trudno mi oceniać poszczególne zdjęcia dlatego też podsumuję w paru słowach to co zobaczyłem nie tylko w galerii ale i tutaj.
Twoje zdjęcia cechuje duża różnorodność. Niektóre z nich są doskonałe technicznie i efektowne inne zaś niosą w sobie pewne treści. Kropelki to majstersztyk. Postawiłaś sobie zadanie żeby dojść do perfekcji i dotarłaś do zamierzonego celu. Uważam, że z czasem baczniej zaczęłaś zwracać uwagę na kompozycję kropelkową niż na pojedyncze krople. Tak mi się przynajmniej wydaje. To dodatkowy plus. Szereg zdjęć czarnobiałych przypadło mi do gustu. Są wśród nich prawdziwe perełki. Twoje zdjęcia "obserwacyjne" potwierdzają Twój fotograficzny zmysł .
Delikatnośc, wrażliwość, emocje i własny punkt widzenia to to co można zobaczyć w Twoich zdjęciach. Wiem, że to jeszcze nie kres Twoich możliwości.
Życze sukcesów i pozdrawiam.
Wojtek : ).
Bardzo ładna seria "ogrodzeniowa" - udane, przemyślane i ciekawe kadry.
Pozdrawiam
Dziękuję za wszystkie odwiedziny.
A szczególnie za piękną ocenę "mojego dorobku" :). Dziękuję jeszcze raz : )...
Dzień dobry : )
Portretów nie umiem robić. Mimo to...próbuję. Pozdrawiam : )
IMHO nie to tło i chyba ze światłem też tak średnio.
Dzieci fajne, kadry masz opanowane, ale światło.. nie do końca.
Drugie chciałaś ciemniej, ale chyba za bardzo. Może tak miało być ,ale dziewczynka wyszła groteskowo lub ponuro. Oczy podbite itd.... Chłopiec za jasny mało kontrastowy. To są moje oczywiście odczucia i pamiętaj specem to ja nie jestem :)
Odświeżam wątek moimi ostatnimi zdjęciami. Pozdrawiam : )
Jakoś tak bez szału :roll:
Zdjęcia tu przedstawiłam. Do galerii raczej nie trafią. Dziękuję :)
Kropelka na 92 po prostu świetna zarówno w rozmieszczeniu w kadrze jak i kolorystyce. Odbicie kwiatków w kropelce bardzo efektowne. Płotki wnoszą pewien sielski klimat i ładnie oddają widok do którego jest się przyzwyczajonym. Jedynie na 94 nie wiem czemu krowy jakoś odwracają uwagę od pierwszego planu. W portretach w pierwszym tj. chłopcu u mnie wychodzą na czole jakiś fioletowe zafarby. W dziewczynce podoba mi sie wyrazistość oczu i ładne operowanie głębią. W obu światło nie do końca przekonuje. W ulicznych zwróciłem uwagę na 102 gdzie dwóch malców idzie w kierunku magicznej kuli. Szkoda, że jeden przesłoniony koszem bo było by naprawdę świetne.
Dziękuję :) W zdjęciu z dziećmi żałuję, że kula jest ucięta i kosz zasłania dziewczynkę. Ale robiłam je dość pośpiesznie (opiekunowie spoglądali niezbyt przychylnie. I rozumiem Ich obawy)
black_bird
13.02.09, 00:36
No to sama juz zauważyłaś ...;)
Seria z płotkami bardzo fajna, 96 ma klimacik dzięki delikatnej mgiełce w tle i do tego ta krzywa wierzba ;-) - najbardziej przykuło moją uwagę.
pozdr
Nie przejrzałem wielu Twoich prac... 96 podoba mi się bardzo... Robisz ładne zdjęcia ;)
Zdjęcie z kulą zatrzymało bardzo fajny moment. Jak żywo staje mi przed oczyma kadr z filmu Odyseja kosmiczna 2001 i scena z monolitem... :)
Już nawet nie tyle żal uciętej kuli, co przypadkowych gadżetów na pierwszym planie...
Dziękuję za wszystkie uwagi : )
Wiem, że wszyscy już mają dość kwiatów w galerii, więc tu pokażę kilka.
Super ostatnia seria. Mozna uczyć się od Ciebie innego spojrzenia, innego kadru kwiatów.
Zazdraszczam, bo ja tak nie naumiałem się jeszcze :mrgreen:
104. Najlepsze
105. Szkoda, że ciasno po lewej.
106. Bez lewego dołu było by świetnie:-)
pozdrawiam.
Odświeżam już prawie zapomniany wątek: )
Przedstawiam zdjęcie z ostatniego wyjazdu do Berlina.
Zdjęcie nr 107.
Witam po przerwie :) Cieszę się że znów umieszczasz fotki.
Pozdrawiam.
Odświeżam już prawie zapomniany wątek: )
Przedstawiam zdjęcie z ostatniego wyjazdu do Berlina.
Miło znów Cię widzieć :)
Tancerz ciekawy, "ustrzelony" w dobrym momencie.
Nieco zlewa się z tłem, przydałaby się krótsza ogniskowa ale pewnie nie dało się podejsć zbyt blisko.
Ewentualnie więsza dziura, rozmyłaby nieco tło.
Ale i tak mi się podoba :)
Dziękuję za wizyty : )
Taztaz...witam sąsiada : )
Wanilio...miło Cię widzieć : )
Rocco...Twoje opinie i porady jak zwykle są wyczerpujące i sympatyczne...dziękuję : )
Kolejne..."berlińskie" :)
Dziękuję bardzo za odwiedziny :)
A dzisiaj kilka "festiwalowych" .
fajny klimat taki festiwalowo-śpiewający:), nieźle wygląda obróbka foty wyglądają jakby były sprzed kilkunastu lat. Miła pamiątka dla dzieciaków :)
Najbardziej trafiona 110 i 111.
109 wydaje się nie ostra.
Pozdrawiam
Z "berlińskich" MSZ najciekawiej wyszła 107 - widać energię, dynamikę. Z koncertowych zaś 110 i 111 - bardzo trafiona obróbka - faktycznie zdjęcia wyglądają jak "archiwalne", co świetnie współgra ze strojem bohaterki...:wink:
Pozdrawiam
Dziękuję ślicznie za opinie :)
Dzisiaj jeszcze jedno z "festiwalowych". Na zdjęciu jest Kasia...dziewczynka, którą przygotowałam do występu. Zajęła pierwsze miejsce :)
(...przepraszam, że się przechwalam :)...)
Melancholijne ale tonacja zupełnie mi nie pasuje :roll:
W galerii jest w innej tonacji.
Z festiwalowych podobają się zdjęcia 110 i 111 przyjemne, mające w sobie klimat piosenki. Gratki z sukcesu podopiecznej, widać, że śpiewając wczuwa się w rolę o czym świadczy gest reki i zamkniete oczy. Melancholijne- temat świetny tonacja ołówka kopiowego na nie.
Dziękuję Wiejo :)
I kolejne...coś mnie wzięło na ciemności w kadrach :)
W galerii jest w innej tonacji.
Hmm...nie mogę znaleźć :roll:
Dziewczynka i mydlane bańki swoim ciemnym klimatem wciaga, odbiega od rozświetlonego stereotypu a przez to jest bardziej ciekawe.
owszem, podpisuję się pod kolegą wyżej.
pzdr
Kaz de Wro
14.06.09, 23:44
Dla mnie 2 ostatnie fotki przez tajemnicze przyciemnienie, traci na jasności przekazu. Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo za opinie : )
...ciągle pada...
Najbardziej mi się podoba trzecie (_5091581): najmniej w kadrze, ładne tło- od razu wiem na co patrzeć :)
Smutna ta ostatnia seria widać, że jesteś podatna na aurę. Na pierwszym drobne kwiatki i igliwie skutecznie zacierają przekaz deszczowy i powoduja w kadrze chaos. Na drugim użyta tonacja nie odzwierciedla przekazu. Kropelki jak i całość bardzo stłumione pomimo brązu powiedziałbym szare bez świetlnych akcentów. Na czwatrym kropelka na płatku pomimo centralności w kadrze słabo widoczna i tu pokusiłbym sie sporo bliżej podejśc z obiektywem. Bardzo natomiast podoba mi sie trzeci kadr gdzie motyw przewodni jest pięknie optycznie wyróżniony a podany temat nie budzi wątpliwości.
A mnie podobają się niezapminajki, ciekawe kolory:)
kowalikster
16.06.09, 20:16
Dziewczynka z bańkami w ciemnej tonacji bardzo ładna. Podoba mi się.
Ładna sesyjka z roślinami, pokusiłbym się o scalenie w jedną fotkę , oddzielone ramką, może ostatnia mniej by pasowało do zestawu.
pzdr
Pierwsze próby fotografowania kropelek obiektywem do makro. Zachwyciły mnie gwiazdki : )
I bardzo dobrze gwiazdki po to są aby świecić i zachwycać .
pierwsze miodne wręcz fantastyczne, gwiazdki ekstra! jakim obiektywem ?
heh drugie ciut pod pierwszym ;)
pzdr
pierwsze miodne wręcz fantastyczne, gwiazdki ekstra! jakim obiektywem ?
pzdr
Kasprzyk znam tylko 2 obiektywy co robią gwiazdki Wołna 9 50mm f/2.8 albo Industar 61.
Tak...to Wołna 9 50mm f/2.8.
Dziękuję za odwiedziny : )
Śliczne te "gwiazdki"... ocena w galerii.
Pozdrawiam i czekam na kolejne
Dziękuję :)
Pokażę jeszcze jedno"gwiazdkowe". Nie jest to zdjęcie najlepiej wykonane. Dopiero się uczę. W dodatku wiał wiatr i widać na zdjęciu ten powiew. Ale prezentuję...bo mnie urzekły :)
Nowy obiektyw-nowe emocje :) Zapowiada się twórcze lato . Będę zaglądać jak zwykle z przyjemnością:)
Śliczne - helenae! gratki :-)
Robi się coraz ciekawiej :wink: Do kropelek, dołączasz jeszcze gwiazdki! Świetne połączenie :)
ostatnie piękności, kolorki miodne, ladny kadr