PDA

Zobacz pełną wersję : 27 października 2021 r Co to będzie??

Rysiek_O
20.10.21, 19:56
Coś się kroi na środę 27 października 2021 roku.
Najpierw słyszałem, że ma się ukazać nowy Panasonic GH6. Jeden, albo wersje różne - jedne do filmów inne do zdjęć
Teraz OM Digital Solutions rozpoczął odliczanie do 27 października.
Ciekawe.....
Ktoś coś więcej wie?

junak20
20.10.21, 20:18
Fulfrejma zaprezentują ;)

Rysiek_O
20.10.21, 20:24
Fulfrejma zaprezentują ;) junak20 widzę humor dopisuje :-) Przecież OM nie ma ani jednego szkła FF.
Chciałbym wierzyć, że zrobią jakąś taką hybrydę - GH6/OMD 1 mk IV - podobne korpusy z nową matrycą, GH6 zorientowany na filmy, a Oly na zdjęcia, oba korzystające z całej mnogości szkieł mikro 4/3.
Ech, rozmarzyłem się, ściągnijcie mnie na ziemię :wink:

paparapa
20.10.21, 23:48
Ech, rozmarzyłem się, ściągnijcie mnie na ziemię :wink:

Ale po co? Przecież w życiu piękne są tylko chwile. :)
Więc chwilo trwaj, a Ty marz sobie dalej.

fret
21.10.21, 07:37
To w sumie nie jest głupi pomysł. Jeśli nowe korpusy, to nowe matryce, a dla samego Olka nikt nowej matrycy raczej nie zrobi. Współpraca z Panasem miałaby sens...

ems
21.10.21, 08:57
Nowe obiektywy. Na to stawiam.
1. obiektyw 20 mm F1.4 Pro
2. obiektyw 20-150 mm F4.0 Pro

Może jakieś ogólne info o nowej matrycy ... fajnie by było.

Rysiek_O
21.10.21, 17:44
Wygląda na to, że chcą nas zaskoczyć, bo odliczanie trwa, a przecieków brak, albo minimalne.
Ja znalazłem coś takiego: https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/34813-panasonic-zapowiada-aparat-lumix-gh6-i-obiektyw-zoom-leica-dg-25-50-mm-f-1-7
A do czego odlicza OM Solutions nie wiem....

koza
21.10.21, 18:48
A ja myślę, że 300PRO będzie za 5399PLN :)

ems
21.10.21, 19:40
junak20
Eee, to już bym wolał MF. Mniejsza konkurencja, większa szansa na sukces.:wink:

Bodzip
22.10.21, 09:16
A ja myślę, że 300PRO będzie za 5399PLN :)
Przecież "prima aprillis" wypada 1 kwietnia :mrgreen:

fret
22.10.21, 10:49
Raz w roku, to za mało :mrgreen:

koza
23.10.21, 08:00
Przecież "prima aprillis" wypada 1 kwietnia :mrgreen:

Niektórzy internaci i nie tylko twierdzą, że "normalna" cena tego szkła to żart...

epicure
23.10.21, 13:03
A do czego odlicza OM Solutions nie wiem....

Do dalszego odliczania. Pokażą kawałek czegoś nowego, co się pojawi dopiero w przyszłym roku. Ujawnią jakaś małą cześć specyfikacji i tyle… Pewnie to będzie następca E-M1 i E-M1X.

Hiszpan63
23.10.21, 14:12
Przecież "prima aprillis" wypada 1 kwietnia :mrgreen: ... ale z powodu covida wszystko się opóźnia ... :mrgreen:

fret
23.10.21, 15:17
Do dalszego odliczania. ...

Najbardziej prawdopodobna wersja. Trochę brak mi wiary, że nagle OMS rozwinie system na którym Olek poległ...

Rysiek_O
27.10.21, 07:28
Zobaczymy popołudniu, o co było to całe zamieszanie :grin:
Oby było o czym dyskutować i co kupować.

Hiszpan63
27.10.21, 08:09
Zawsze też jest możliwość ponarzekania , że nie o to chodziło ... :lol:

fret
27.10.21, 08:24
U żółtych braci już zaczyna się popołudnie, mogliby coś ogłosić ;)

Rysiek_O
27.10.21, 14:56
Do dalszego odliczania. Pokażą kawałek czegoś nowego, co się pojawi dopiero w przyszłym roku. Ujawnią jakaś małą cześć specyfikacji i tyle… Pewnie to będzie następca E-M1 i E-M1X. epicure nawet Ty "przestrzeliłeś". Dalej karmią ogólnikami.
Pozostaje czekać na black friday. OMD E-M 1 mk II już się w Shopie sprzedał całkowicie, za to E-M5 mk III zostało jeszcze sporo. Zobaczymy na ile poszaleją z cenami :-P

epicure
27.10.21, 15:10
No zaskoczyli mnie, muszę przyznać.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Tam na końcu pokazali jednak nowy korpus.

Roberto73
27.10.21, 17:24
Od wielu dni panasonic zapowiadał wydarzenie na 27.10. I mamy 27, i dowiadujemy się, że pracują dalej nad gh6, i nie zostawia micro. To jest k...... a żenujące.

fret
27.10.21, 18:50
... To jest k...... a żenujące.

Niby tak, ale czego tak realnie oczekujesz od m4/3? Na video się nie znam, ale w foto system wydaje się dojrzały, mówiąc mniej elegancko, doszedł do ściany. Więcej pikseli? Trudno będzie nakarmić wzrost ilości podobnym przychodem realnej ilości detali. Jakieś szkła? Z zakresu może brakować dłuższego makro, ale na świecie jest pełno tanich i dobrych setek do podpięcia przez adapter, a AF? Kto dba w makro o AF? Jaśniejsze szkła? Nie oszukujmy się, jak komuś brakuje jasności, to prędzej pójdzie w FF niż przepłaci za "megajasne" olki. Byłem ciekaw dzisiejszych rewelacji, ale ich brak zupełnie mnie nie zaskakuje.

luc4s
27.10.21, 19:13
Jest takie przysłowie "Krowa, która dużo muczy mało mleka daje". Idealne pasuje to takich prasowanych eventów.

Roberto73
27.10.21, 19:49
Niby tak, ale czego tak realnie oczekujesz od m4/3? Na video się nie znam, ale w foto system wydaje się dojrzały, mówiąc mniej elegancko, doszedł do ściany. Więcej pikseli? Trudno będzie nakarmić wzrost ilości podobnym przychodem realnej ilości detali. Jakieś szkła? Z zakresu może brakować dłuższego makro, ale na świecie jest pełno tanich i dobrych setek do podpięcia przez adapter, a AF? Kto dba w makro o AF? Jaśniejsze szkła? Nie oszukujmy się, jak komuś brakuje jasności, to prędzej pójdzie w FF niż przepłaci za "megajasne" olki. Byłem ciekaw dzisiejszych rewelacji, ale ich brak zupełnie mnie nie zaskakuje.

Już nie o to chodzi, że czegoś oczekuje od micro. Tylko to jasnej cholery po co zapowiadać wydarzenie, na którym nie ma się nic do zaprezentowania.

No ale jeśli już mowa o tych moich oczekiwaniach :), to ja nie mam ciśnienia akurat na nową puszkę, a nawet jak gh6 wejdzie, to wątpię abym go kupił. Ale takiego gx10 z nową matryca, nawet bardziej upchana, to kto wie. Szkła mnie już mało jakie rajcuja. Tak czy siak, progres jakiś bym oczekiwał, bo lubię ten system mimo jego ulomosci, i jeszce trochę lat bym mu po kibicował.

epicure
28.10.21, 09:08
238272

Tutaj widać też nowy obiektyw. Ma dwa pierścienie, więc jest zoom, ale wygląda na bardzo mały.

[edit]
Chociaż nie, fałszywy alarm. To może być 12-40.

dzemski
28.10.21, 09:44
OM Solutions chciało się zaprezentować światu jako OM Solutions. Podając swoje korzenie, skąd się wzięli i co chcą dalej robić. To filmik prezentujący markę, a nie produkt. Nic więcej nie oczekiwałem, bo przed premierą filmu wiedziałem, że będzie on o tym.

Rysiek_O
29.10.21, 12:22
https://youtu.be/qlOQwWZXvFk
Co o tym myślicie?

ems
29.10.21, 18:25
Teorie jak to teorie, są mniej lub bardziej nie/prawdopodobne, ale ...

1. Sytuacje Panasonica i OM System są diametralnie różne. Pierwsza z nich miała od zawsze ambicje konkurowania z Sony. Dla niej branża fotooptyczna to jeden z wielu kierunków działań, a i w tym segmencie stoi na dwóch formatach (m43, FF).
Z OM System jest zupełnie inaczej. Nie dość że tylko foto-optyka, to jeszcze wyłącznie w jednym formacie m43.

2. Dla mnie efekt WOW kojarzył się z wejściem w nowy format. To by było prawdziwe WOW. Takie nowe otwarcie, z przytupem. Na przykład wejście w MF. To by było TO. Jednak po ostatniej prezentacji szanse na to są mniejsze.

Realnie, na co czekam ? Co jest według mnie możliwe ?

1. nowy procesor
2. większy bufor
3. wizjer o większej rozdzielczości i o większej częstotliwości odświeżania.
4. wielodotykowy ekran LCD o większej rozdzielczości.

Nowa matryca ? jak najbardziej, ale nie musi mieć więcej jak 21 mpix.
To tyle. Mniej oczekuje przełomu w optyce, a bardziej na zmiany wokół niej.

Aha, chciałbym natywną wersję Olympusa Workspace na linuksa.

koza
29.10.21, 18:31
Ciekawe masz marzenia, jeśli o mnie chodzi to wystarczyłaby lepsza matryca - tak, niech ma te 20Mpx ale niech dużo mniej szumi i będzie system marzeń :). Choć średni format to też by było coś, może na mocowaniu Fuji, żeby była baza szkieł na start (takie gf 110mmf f2 podobno daje rade i jest tańszy od 85 1.2 Canona)?

fret
29.10.21, 19:04
Może i daje radę, ale do 1,2 daleka droga.

ems
29.10.21, 19:16
Fuji wykonało fajny ruch na przyszłość, a już dziś ich korpusy zahaczają cenowo o te w formacie FF.
OM System mógłby zrobić to samo.
Brak kasy ?

luc4s
31.10.21, 18:21
BTW co z nazwa forum? Bedzie zmiana?

Rysiek_O
31.10.21, 18:46
BTW co z nazwa forum? Bedzie zmiana?
Na razie wszyscy focą czymś z Olka. :wink:
Trochę potrwa nim coś z nowym logo znajdzie się w naszych rękach.
Za pasem black friday, panas i sigma chyba nie będą nas kusić wtedy, ale Olek może przewietrzyć magazyny. Gdyby ktoś coś wiedział to chętnie poczytam:)

luc4s
31.10.21, 21:12
Pytanie, czy Olympus nie zmusi właścicieli forum do zmiany nazwy ;)