Zobacz pełną wersję : 27 października 2021 r Co to będzie??
Coś się kroi na środę 27 października 2021 roku.
Najpierw słyszałem, że ma się ukazać nowy Panasonic GH6. Jeden, albo wersje różne - jedne do filmów inne do zdjęć
Teraz OM Digital Solutions rozpoczął odliczanie do 27 października.
Ciekawe.....
Ktoś coś więcej wie?
Fulfrejma zaprezentują ;)
Fulfrejma zaprezentują ;) junak20 widzę humor dopisuje :-) Przecież OM nie ma ani jednego szkła FF.
Chciałbym wierzyć, że zrobią jakąś taką hybrydę - GH6/OMD 1 mk IV - podobne korpusy z nową matrycą, GH6 zorientowany na filmy, a Oly na zdjęcia, oba korzystające z całej mnogości szkieł mikro 4/3.
Ech, rozmarzyłem się, ściągnijcie mnie na ziemię :wink:
Ech, rozmarzyłem się, ściągnijcie mnie na ziemię :wink:
Ale po co? Przecież w życiu piękne są tylko chwile. :)
Więc chwilo trwaj, a Ty marz sobie dalej.
To w sumie nie jest głupi pomysł. Jeśli nowe korpusy, to nowe matryce, a dla samego Olka nikt nowej matrycy raczej nie zrobi. Współpraca z Panasem miałaby sens...
Nowe obiektywy. Na to stawiam.
1. obiektyw 20 mm F1.4 Pro
2. obiektyw 20-150 mm F4.0 Pro
Może jakieś ogólne info o nowej matrycy ... fajnie by było.
Wygląda na to, że chcą nas zaskoczyć, bo odliczanie trwa, a przecieków brak, albo minimalne.
Ja znalazłem coś takiego: https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/34813-panasonic-zapowiada-aparat-lumix-gh6-i-obiektyw-zoom-leica-dg-25-50-mm-f-1-7
A do czego odlicza OM Solutions nie wiem....
A ja myślę, że 300PRO będzie za 5399PLN :)
junak20
Eee, to już bym wolał MF. Mniejsza konkurencja, większa szansa na sukces.:wink:
A ja myślę, że 300PRO będzie za 5399PLN :)
Przecież "prima aprillis" wypada 1 kwietnia :mrgreen:
Raz w roku, to za mało :mrgreen:
Przecież "prima aprillis" wypada 1 kwietnia :mrgreen:
Niektórzy internaci i nie tylko twierdzą, że "normalna" cena tego szkła to żart...
A do czego odlicza OM Solutions nie wiem....
Do dalszego odliczania. Pokażą kawałek czegoś nowego, co się pojawi dopiero w przyszłym roku. Ujawnią jakaś małą cześć specyfikacji i tyle… Pewnie to będzie następca E-M1 i E-M1X.
Przecież "prima aprillis" wypada 1 kwietnia :mrgreen: ... ale z powodu covida wszystko się opóźnia ... :mrgreen:
Do dalszego odliczania. ...
Najbardziej prawdopodobna wersja. Trochę brak mi wiary, że nagle OMS rozwinie system na którym Olek poległ...
Zobaczymy popołudniu, o co było to całe zamieszanie :grin:
Oby było o czym dyskutować i co kupować.
Zawsze też jest możliwość ponarzekania , że nie o to chodziło ... :lol:
U żółtych braci już zaczyna się popołudnie, mogliby coś ogłosić ;)
Do dalszego odliczania. Pokażą kawałek czegoś nowego, co się pojawi dopiero w przyszłym roku. Ujawnią jakaś małą cześć specyfikacji i tyle… Pewnie to będzie następca E-M1 i E-M1X. epicure nawet Ty "przestrzeliłeś". Dalej karmią ogólnikami.
Pozostaje czekać na black friday. OMD E-M 1 mk II już się w Shopie sprzedał całkowicie, za to E-M5 mk III zostało jeszcze sporo. Zobaczymy na ile poszaleją z cenami :-P
No zaskoczyli mnie, muszę przyznać.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tam na końcu pokazali jednak nowy korpus.
Od wielu dni panasonic zapowiadał wydarzenie na 27.10. I mamy 27, i dowiadujemy się, że pracują dalej nad gh6, i nie zostawia micro. To jest k...... a żenujące.
... To jest k...... a żenujące.
Niby tak, ale czego tak realnie oczekujesz od m4/3? Na video się nie znam, ale w foto system wydaje się dojrzały, mówiąc mniej elegancko, doszedł do ściany. Więcej pikseli? Trudno będzie nakarmić wzrost ilości podobnym przychodem realnej ilości detali. Jakieś szkła? Z zakresu może brakować dłuższego makro, ale na świecie jest pełno tanich i dobrych setek do podpięcia przez adapter, a AF? Kto dba w makro o AF? Jaśniejsze szkła? Nie oszukujmy się, jak komuś brakuje jasności, to prędzej pójdzie w FF niż przepłaci za "megajasne" olki. Byłem ciekaw dzisiejszych rewelacji, ale ich brak zupełnie mnie nie zaskakuje.
Jest takie przysłowie "Krowa, która dużo muczy mało mleka daje". Idealne pasuje to takich prasowanych eventów.
Niby tak, ale czego tak realnie oczekujesz od m4/3? Na video się nie znam, ale w foto system wydaje się dojrzały, mówiąc mniej elegancko, doszedł do ściany. Więcej pikseli? Trudno będzie nakarmić wzrost ilości podobnym przychodem realnej ilości detali. Jakieś szkła? Z zakresu może brakować dłuższego makro, ale na świecie jest pełno tanich i dobrych setek do podpięcia przez adapter, a AF? Kto dba w makro o AF? Jaśniejsze szkła? Nie oszukujmy się, jak komuś brakuje jasności, to prędzej pójdzie w FF niż przepłaci za "megajasne" olki. Byłem ciekaw dzisiejszych rewelacji, ale ich brak zupełnie mnie nie zaskakuje.
Już nie o to chodzi, że czegoś oczekuje od micro. Tylko to jasnej cholery po co zapowiadać wydarzenie, na którym nie ma się nic do zaprezentowania.
No ale jeśli już mowa o tych moich oczekiwaniach :), to ja nie mam ciśnienia akurat na nową puszkę, a nawet jak gh6 wejdzie, to wątpię abym go kupił. Ale takiego gx10 z nową matryca, nawet bardziej upchana, to kto wie. Szkła mnie już mało jakie rajcuja. Tak czy siak, progres jakiś bym oczekiwał, bo lubię ten system mimo jego ulomosci, i jeszce trochę lat bym mu po kibicował.
238272
Tutaj widać też nowy obiektyw. Ma dwa pierścienie, więc jest zoom, ale wygląda na bardzo mały.
[edit]
Chociaż nie, fałszywy alarm. To może być 12-40.
OM Solutions chciało się zaprezentować światu jako OM Solutions. Podając swoje korzenie, skąd się wzięli i co chcą dalej robić. To filmik prezentujący markę, a nie produkt. Nic więcej nie oczekiwałem, bo przed premierą filmu wiedziałem, że będzie on o tym.
https://youtu.be/qlOQwWZXvFk
Co o tym myślicie?
Teorie jak to teorie, są mniej lub bardziej nie/prawdopodobne, ale ...
1. Sytuacje Panasonica i OM System są diametralnie różne. Pierwsza z nich miała od zawsze ambicje konkurowania z Sony. Dla niej branża fotooptyczna to jeden z wielu kierunków działań, a i w tym segmencie stoi na dwóch formatach (m43, FF).
Z OM System jest zupełnie inaczej. Nie dość że tylko foto-optyka, to jeszcze wyłącznie w jednym formacie m43.
2. Dla mnie efekt WOW kojarzył się z wejściem w nowy format. To by było prawdziwe WOW. Takie nowe otwarcie, z przytupem. Na przykład wejście w MF. To by było TO. Jednak po ostatniej prezentacji szanse na to są mniejsze.
Realnie, na co czekam ? Co jest według mnie możliwe ?
1. nowy procesor
2. większy bufor
3. wizjer o większej rozdzielczości i o większej częstotliwości odświeżania.
4. wielodotykowy ekran LCD o większej rozdzielczości.
Nowa matryca ? jak najbardziej, ale nie musi mieć więcej jak 21 mpix.
To tyle. Mniej oczekuje przełomu w optyce, a bardziej na zmiany wokół niej.
Aha, chciałbym natywną wersję Olympusa Workspace na linuksa.
Ciekawe masz marzenia, jeśli o mnie chodzi to wystarczyłaby lepsza matryca - tak, niech ma te 20Mpx ale niech dużo mniej szumi i będzie system marzeń :). Choć średni format to też by było coś, może na mocowaniu Fuji, żeby była baza szkieł na start (takie gf 110mmf f2 podobno daje rade i jest tańszy od 85 1.2 Canona)?
Może i daje radę, ale do 1,2 daleka droga.
Fuji wykonało fajny ruch na przyszłość, a już dziś ich korpusy zahaczają cenowo o te w formacie FF.
OM System mógłby zrobić to samo.
Brak kasy ?
BTW co z nazwa forum? Bedzie zmiana?
BTW co z nazwa forum? Bedzie zmiana?
Na razie wszyscy focą czymś z Olka. :wink:
Trochę potrwa nim coś z nowym logo znajdzie się w naszych rękach.
Za pasem black friday, panas i sigma chyba nie będą nas kusić wtedy, ale Olek może przewietrzyć magazyny. Gdyby ktoś coś wiedział to chętnie poczytam:)
Pytanie, czy Olympus nie zmusi właścicieli forum do zmiany nazwy ;)