Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN 25 F1.7

cobra
1.07.21, 19:42
Przyszedł do mnie przedwczoraj obiektyw jak w temacie. Kupiony na ali za 390 zł (po rabacie za punkty).
Zrobiłem dziś z nim spacer w przerwie w pracy:

235199

235195

235197

235196

235198

Optycznie nie jest źle - zauważalną aberrację chromatyczną likwiduję z automatu w LR.
Mechanicznie natomiast nie jest dobrze. Mechanizm AF jest głośny i wręcz grzechocze w środku.

Do tego jeszcze jest ewidentna wada.
Po włączeniu aparatu (lub wybudzeniu z uśpienia) i wciśnięciu spustu do połowy, AF nie robi nic - jest martwy. Jak odpuści się spust, ale tak przynajmniej na 2-3 sekundy, AF zaczyna już działać normalnie. Jest to dokładnie powtarzalne po każdym włączeniu. Wygląda chyba na sprawę programową.
Skontaktowałem się już ze sprzedawcą i jest on skłonny do jakiejś współpracy, zobaczymy co z tego wyjdzie.

A, jeszcze słabe jest to, że w trybie MF trzeba się zdecydowanie za dużo nakręcić pierścieniem, cały zakres to chyba kilka obrotów.

Tak, że na razie zachwycony nie jestem.

tryhp3
6.07.21, 10:35
Jakieś dalsze wrażenia masz?
Z Chin od 1 lipca raczej się już ich nie opłaca ściągać.
W Allegro pojawiły się za 519 zł z FV i GW24.

cobra
6.07.21, 10:45
Obiektyw trochę się "uspokoił" - opisywany problem pojawia się czasem.
Sprzedający prosi mnie o film pokazujący wadliwe zachowanie obiektywu i twierdzi, że coś z tym zrobi. Muszę to jakoś pokazać na filmie.

Zdjęcia da się tym robić, tylko ja jakoś nie czuję tej ogniskowej. Może jeszcze nie czuję?
Na razie mam go zapiętego na stałe, nic innego nie biorę. To taki eksperyment - może się przekonam.
Faktem jest, że od kiedy pamiętam, 50 mm to nigdy nie była to moja ulubiona ogniskowa.

ems
10.09.21, 10:33
Witam.
Jak tam sytuacja z tym obiektywem ?
Żyje ?

cobra
10.09.21, 15:04
Opisywany na początku problem już od dawna nie występuje.
Często go używam i "odnajduję się" z tą ogniskową.
Aczkolwiek, mając stałkę 42,5 mm, wolałbym drugą stałkę 17 mm, zamiast tych 25 mm.

ems
14.09.21, 20:12
Czyżby się "dotarł" ? To dobrze że z nim ok, bo mam coraz większą ochotę go kupić.