Zobacz pełną wersję : Które zjęcie wybrać
Mam nadzieję, że przypasuje do tego działu.
Trzy takie same zdjęcia, 1. Podstawowa obróbka, 2. Nieco zabawy z PS, 3. Zabawy z czernią i bielą. Chciałbym, któreś dodać do galerii. No chyba, że się żadne nie nadaje:-)
Poradźcie
zeroprocent
30.05.08, 22:15
zrob hdr z 1 i 2 i po problemie :>
Smerf Maruda
30.05.08, 22:16
1.
I dziesięć znaków.
Jak juz sie bawisz w PS-ie to na jedynce pobaw sie brazowym filtrem-mz bedzie bardziej mroczno w tyle.Moze jeszcze niebieskim minimalnie na wodzie i bedzie jak w bajce.
Dziękuję Wam za pomoc. Szczerze też chyliło mi się ku pierwszemu;-) W gorącej wodzie kompany byłem... zdjęcie już w galerii jest;-)
rocco obowiązkowe... ale co?;-) (coś nie kumaty jestem)
lucca dzięki za sugestie pobawię się tymi filtrami napewno
Tak na szybko i niestarannie,ale zebys moj kierunek zlapal.
To moja próba za Tobą lucca, podobne mi wyszło?
Podobnie.U mnie woda jest inna.Mz ta innosc dodaje troche innego swiatla na pierwszym planie.Fotka nie jest cala monotonna.Ten strumyk plynie dosc szybko i na fotce powinno to widac.Niebieski dodaje troche zycia ,a rozjasnienie miejscami tam gdzie jasno do granicy przepalu jest raczej potrzebne.
Jak zajmę się jeszcze wodą, to skasować tamte zdjęcie z galerii i dodać to?
wujek.samo.h
31.05.08, 00:19
Ja może dziwny jestem,ale obstaję za 2ką. - 1,3 za ciemne.
Jak zajmę się jeszcze wodą, to skasować tamte zdjęcie z galerii i dodać to?
Nie mnie decydowac co robisz w Swojej prywatnej galerii.Ja jednak teraz bym wstawil inne ujecie z podobnym motywem,popracowal nad swiatlem i kolorem i wtedy do galerii.Chyba,ze Ci zalezy zobaczyc jak sie bedzie ocenialo z poprawkami ,ktore naniosles.
W zasadzie sam widzę jak jest lepiej, muszę to przemyśleć nieco się pospieszyłem na początku, mówi sie trudno. Wielkie dzięki lucca za poświęcony czas
Odświeżę nieco ten wątek, bo chciałbym się z Wami podzielić kolejnymi fotkami z Rogalinka. Na pierwszy rzut wybrane zdjęcia z dnia wczorajszego, później coś z dzisiejszego zachodu.
Zapraszam do komentowania, potem wybierzemy coś z tego do galerii;-)
Jak dla mnie to kwiat 3 i kwiat kwadrat.Ze wskazaniem na kwadrat,ale troche jeszcze bym cos poprawil ze swiatlem.
Jeszcze myślałem o czymś takim...
Strasznie malarsko to wyszło.... fajnie "narysowane" - podoba mi się:)
A ja o takim kierunku:grin: tak na szybko tak lub tak
lucca, jak dla mnie za mocno;-) Ostatnio mnie pogieło na "delikatne" kwiatki hehe
Bocian fajny, fajne ujęcie jakby ,mówił cos do małego ;)
Fajne boćki, ciekawie ustrzelone :)
PS
Czy etyka fotografów przyrody, dotycząca niefotografawania gniazdujących ptaków nie dotyczy boćków? ;)
no no boćki naprawde suuper, fajny kadr:wink: bez tego otwartego dzioba zdjecie byłoby mniej ciekawe
Fajne boćki, ciekawie ustrzelone :)
PS
Czy etyka fotografów przyrody, dotycząca niefotografawania gniazdujących ptaków nie dotyczy boćków? ;)
100m normalnie, 500m w okresie 15.03-31.08, ale jeśli dobrze pamiętam dotyczyło to chyba tylko boćków czarnych.
Co do boćków to jak widzicie nie zwracały na mnie uwagi;-) Jak przechodziłem koło ich drzewka to mama bociek mnie zmierzyła haha. Dodam, że zdjęcie jest scropowane bo zd40-150 to nie aż tak dużo jakby się nieraz mogło wydawać;-)
Dobrze wiedzieć co mówi kodeks ptasich fotografów... to moje pierwsze ptaszysko w gnieździe;-)
Ciąg dalszy moich "rogalinkowych opowieści", tym razem z dnia wczorajszego;-)
Muszę się zmobilizować i wrócić w to miejsce o świcie:-)
To drzewo mi się podoba, ładny kadr i do tego te smugi samolotu pasują ;)
Dzięki!;-) Sporo samolotów wczoraj latało, jak i z 3 fotografów było, może ktoś z naszego forum też był?:-)
Rafał Czarny
4.06.08, 22:04
Boćki gites.
Znalazłem pole maków :-). Oto pierwsza fota, niestety brak szkiełka macro... ale jest jak jest
Ale zdjecie z pajeczynką ładne ;) przyjemny kadr i fajny pomysł ;)
Super to wyszło:) Like it!!:)
To jeszcze pokaże jak owe miejsce wygląda, ciężko było się zdecydować gdzie się rozłożyć;-)
Barddzo ładnie ;) także dobry kadr i ładne kolory tych maków, ale minimalnie przeszkadza mi ten dom czy co tam jest po lewej stronie ;) Ale ogólnie mi się podoba, ładny widoczek ;)
Już nie chciało mi się stemplować, fotka zrobiona w celu ukazania pięknego plejsu;-)
Kwiatek_kwadrat i kwiatek5 - bardzo fajne kadry. Skoro piszesz, że masz jazdę na delikatne kwiatki, idź za głosem serca i rób je :)
To proszę, dalej kwiatki. Tym razem eksperyment z rozmazanym pierwszym planem. Tytułuję "czerwona mgła";-)
Smerf Maruda
6.06.08, 14:47
Misiębardzo.
Misietroszki, bławatek ciut ciu bardziej wyrazny by się przydał.
Za dużo tła za mało kwiatuszka
Dzięki za komenty;-) Wyrawowałem dziś jeszcze takie dwie fotki:-)
Bardziej pasuje mi chyba 1 - jest fajniejszy kadr.
Na 2 jest fajna kolorystyka ale jakoś kadr mi nie pasuję... jest chyba lekki bałagan.
coś w tym jest co piszesz;-) Trzeba było uciąć nieco tej góry...:-)
oj szkoda tych sterczacych badylków, była by fajna fotka z dobrą kolorystyką.
To może w ten sposób nieco lepiej?? Albo w kwadrat...??
Teraz nie wiadomo gdzie się patrzyć czy na lewą strone czy na prawą ;) obetnij tego pączka z lewej i bedzie fajnie ;)
Teraz lepiej. A może jeszcze lepiej będzie w kwadracie?
Stokrotki mi nie leżą, nie lubie foto kwiatów od "tej strony" ;) może tylko ja :cool: ale za to pajęczyna ma fajowy kadr i kolorki ;) pajęczynka fajna ;)
Maczki z pajączkiem bardzo fajne.
Dzięki za odpowiedzi. Igorra inne ujęcie dla Ciebie;-) Takie wolisz?
O własnie takie wole :D Jak dla mnie lepsze ;)
Kolejne widoki z karkonoszy. Wiem, że w tym ostatnim linia horyzontu idzie w połowie, wiem...;-)
A jak clouds wygląda w kolorze? Wolałbym kolor. flowfac bardzo mi się podoba- to w tle to słońce?
Helmuth tak za kwiatkiem jest słońce w tle. Zdjęcie zrobiłem z obiektywem 40-150 i soczewką +4d, jak robiłem bez soczewki to powstawał wielki przepał w tle, zdjęcie suninback powstało w ten sam sposób
No daje wersje w kolorze na życzenie;-)
Odrobinę wysycić kolory i będzie ok. Dla mnie dużo lepsze.
Bardzo fajne fotki tu pokazujesz- mak z pająkiem rewelka i blue też bardzo mi pasuje
Mały komentarz do drugiego zdjęcia - taka mała zabawa w naśladownictwo;-) zdjęcie zrobione w warunkach domowych z wbudowaną lampą stąd ten cień za postacią. Model - mój dziadek;-)
Wyciąg- ciąłbym z prawej, tak żebykoniec wyciągu trafiał w środek kadru- taka pionowa panorama.
Szumi woda- podobają mi się smugi wody na b&w zdjęciu i kontrast z pieńkiem na pierwszym planie. Ciekawe jak zdjęcie wyglada w kolorze?
Włatca móch- pajęczyna chyba się poruszyła i owady się rozmyły, ciut za ciemne.
MEAN STREAK
20.06.08, 17:39
Pierwsze i tylko pierwsze. :wink:
Kaz de Wro
22.06.08, 00:31
Generalnie podoba mni się "woda' jak BW tak i kolor. Jak robiłeś przez filtr połówkowy czy regulacja czasu /przesłony i ISO?
Portret trochę masakrycznie i gdyby jaśniej. Pozdrawiam.
Portret na pewno byłby bardziej udany bez eksperymentowania.
bit4 wodę robiłem z dłuższym czasem przysłony jakim - to już nie pamiętam, iso było chyba na 100. Filtrów brak:-) oprócz uv.
agapiet to tylko próby spoko;-)
Z wczorajszego wyjazdu na ryby tzn jedni wolą ryby drudzy foto;-)
Powitać;-) Kolejna reanimacja mojego wątku... Teraz po powrocie z Mielna pod znakiem braku weny twórczej;-) Na początek jedna fota w dwóch wersjach: oryginalna nie psuta i próba hdr ale z jednego pliku. Zapraszam do krytykowania
Na pierwszym niebo bardzo ładne
Na drugim pale takie ostre
Może by posklejać :D
Posklejać? ;)
Mnie chyba pierwsze bardziej leży, miękkość pasuje do klimatu :)
ja również jestem za pierwszym, nie dość, że kolory takie "klimatyczne" to drugie trochę za ostre mi się na palach wydaje:)
Ale ja się nie znam;)
Tak samo, pierwsze, chociaż tak bardzo bym nie rozjaśniał.
Dzięki wszystkim za komentarze, kolejna porcyjka fotek z nad morza w klimacie pocztówkowym;-)
Kolejne w innym klimacie;-)
Kłos jak najbardziej z pomysłem - jestem na tak, choć kompozycyjnie troszkę mi nie pasuje - zbyt ciasno.
Co do kamyków - to takie sobie , o , kamyki:)
Co do kamyków - to takie sobie , o , kamyki:)
Ja odnosze własnie odmiennie wrażenie ...
Jak dla mnie to zdjęcie wygląda jak obraz ...
I zasługuje na fanfary bo kawał porządnej roboty ...
Gdyby to było w większej rozdzielczości ustawiłbym sobie to na tapete :P
Zastanawiam sie jakby wyglądał ten sam kadr ale z przysłoną f/22 i iso100 :cool:
Mnie "kamyki" też się bardzo podobają. Taki naturalny, a przy tym ciekawy i ładnie oświetlony krajobraz. I chyba dobrze, że woda nie jest "rozmyta", to dodatkowo nieco wyróżnia z tłumu. Choć mogę się mylić i chętnie, choćby dla porównania zobaczyłbym wersję z dłuższym czasem naświetlania.
W ogóle zdjęcia w tym wątku bardzo mi się podobają.
Nie mam zdjęcia z rozmytą wodą bo nie chciałem mieć mazów na tej fotce, ot taki kaprys;-) także nie porównamy teraz to i sam jestem ciekaw jakby to wyglądało... Dzięki za pochlebne komentarze i oczywiście za te mniej;-) Kłosa pokazałem ze względu na światło i bliki, które mi się bardzo podobają na tym zdjęciu.
Niedługo będą kolejne
Cosik żeby strona pusta nie była;)
Nieco zabawy ze zdjęciami... Jak to oceniacie?
Żeby nie siedzieć bezczynnie i czekać na efekty pracy innych tzn. mariusha nad moim zdjęciem, postanowiłem też popracować nad poprawą b&w. Oto moje efekty pracy, jak je oceniacie?
Ciekawe jak tam mariushowi pójdzie;-)
Wstaw pelny jpg.bedziemy sie pastwic.Z tych co pokazales to zaden mi nie pasi.
Dodam jeszcze dwa, jedno kolorowe;-)
Może dziś jestem nadwrażliwy ale jak można przez 9 stron się zastanawiać, które zdjęcie jest lepsze... bez sensu.
Ehh a przejrzałeś cały wątek? Tytuł może nie trafiony... W tym wątku "trzymam wszystko";-)