Zobacz pełną wersję : Nowy maszyna do obróbki zdjęć
Witajcie ludki kochane. Dawno mnie nie bylo na tym dolku ale potrzebuję pomocy/porady.
Mój laptopik ma już prawie 10 lat i czas na nowe pokolenie. Potrzebuję nowego sprzętu.
Co najważniejsze dla mnie:
*cena-rencistę nie stać na wypasiony sprzęt!!
*ważne komponenty a nie "gwiazda" na masce
*ma podolać bez zająknięcia programowi do fotek (DXO lub/i LR)
o takich drobiazgach jak kontakt ze światem zewnętrznym nie muszę chyba wspominać-TO MOJE OKNO NA ŚWIAT
Mam dość marketingowej sieczki sprzedawców!! Potrzebuje konkretów
Z góry dziękuję
tropic
Ja się nie znam, ale tym, którzy się znają pewnie przydałaby się informacja o budżecie, jakim dysponujesz [emoji846]
Ja się nie znam, ale tym, którzy się znają pewnie przydałaby się informacja o budżecie, jakim dysponujesz [emoji846]
Budżet rencisty...i wszystko w temacie
Witajcie ludki kochane. Dawno mnie nie bylo na tym dolku ale potrzebuję pomocy/porady.
Mój laptopik ma już prawie 10 lat i czas na nowe pokolenie. Potrzebuję nowego sprzętu.
Co najważniejsze dla mnie:
*cena-rencistę nie stać na wypasiony sprzęt!!
*ważne komponenty a nie "gwiazda" na masce
*ma podolać bez zająknięcia programowi do fotek (DXO lub/i LR)
o takich drobiazgach jak kontakt ze światem zewnętrznym nie muszę chyba wspominać-TO MOJE OKNO NA ŚWIAT
Mam dość marketingowej sieczki sprzedawców!! Potrzebuje konkretów
Z góry dziękuję
tropic
Ja myślę że musisz zejść na ziemię z wymaganiami, bo "praca bez zająknięcia z DXO i LR" "niska cena dla rencisty" to oksymoron.
Chyba że jesteś rencistą - milionerem :-)
Oczywiście przesadzam, ale chodzi mi o to że potężne komputery stacjonarne z górnej półki nie pracują w tych programach "bez zająknięcia", a co dopiero laptop i to niedrogi.
A teraz już konkretniej:
- nie określiłeś budżetu, bez tego nie da się nic powiedzieć;
- przy ograniczonych zasobach finansowych kupno laptopa jest bez sensu. W tych samych pieniądzach można kupić znacznie bardziej wydajny komputer stacjonarny który do tego można później rozbudowywać/
Na koniec: popełniłem kiedyś taki artykuł, może Ci się przyda: https://www.fotografianowoczesna.pl/2021/01/komputer-dla-fotografa-co-jak-i.html
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ja myślę że musisz zejść na ziemię z wymaganiami, bo "praca bez zająknięcia z DXO i LR" "niska cena dla rencisty" to oksymoron.
Chyba że jesteś rencistą - milionerem :-)
Oczywiście przesadzam, ale chodzi mi o to że potężne komputery stacjonarne z górnej półki nie pracują w tych programach "bez zająknięcia", a co dopiero laptop i to niedrogi.
A teraz już konkretniej:
- nie określiłeś budżetu, bez tego nie da się nic powiedzieć;
- przy ograniczonych zasobach finansowych kupno laptopa jest bez sensu. W tych samych pieniądzach można kupić znacznie bardziej wydajny komputer stacjonarny który do tego można później rozbudowywać/
Na koniec: popełniłem kiedyś taki artykuł, może Ci się przyda: https://www.fotografianowoczesna.pl/2021/01/komputer-dla-fotografa-co-jak-i.html
Sprawa nie jest prosta ze wszechmiar...postaraj się moje problemy zrozumieć...
Natenczas mam lapka równolegle podlączonego do 32'' telewizora 50cm od nosa...tyle mi zostalo z mojego wzroku. Na tel program, na lapku lupa systemowa i podgląd miniatur 50/50
tak MUSI być.
Nie jestem zawodowcem więc moje określenie "bez zająknięcia" jest mocno przesadzone ale sprawnie reagujący program to ostatnio moje marzenie. Czasami przewinięcie zdjęcia stanowi problem (wiem, to wina zaśmieconego kompa) Tak więc chodzi mi glównie o podpowiedź :-) Mam dość porad "specjalistów" w marketach "musi Pan gamingowy wziąć za 4 tyś minimum bo inny nie poradzi"
To ja bym nie wykluczał jakiegoś poleasingowca.
Tu kupowałem już dwa razy i jest ok, sprzęt sprawny.
https://www.computer-alliance.pl/
Natenczas mam lapka równolegle podlączonego do 32'' telewizora 50cm od nosa...tyle mi zostalo z mojego wzroku. Na tel program, na lapku lupa systemowa i podgląd miniatur 50/50 tak MUSI być.
Nie warto kupowanie laptopa, żeby na jego ekranie oglądać miniatury, bo to duża część jego ceny. Lepiej się wyjdzie ze stacjonarnym i drugim najtańszym monitorem. Jeżeli brakuje miejsca to można poszukać mini PC w rozsądnej cenie i tak będzie lepszy i tańszy.
Tak się zastanawiam nad nlaszakiem...a na jakie parametry zwrócic uwagę? Procesor czy karta graficzna, jaka pamięć?
Sprawa nie jest prosta ze wszechmiar...postaraj się moje problemy zrozumieć...
Natenczas mam lapka równolegle podlączonego do 32'' telewizora 50cm od nosa...tyle mi zostalo z mojego wzroku. Na tel program, na lapku lupa systemowa i podgląd miniatur 50/50
tak MUSI być.
Nie jestem zawodowcem więc moje określenie "bez zająknięcia" jest mocno przesadzone ale sprawnie reagujący program to ostatnio moje marzenie. Czasami przewinięcie zdjęcia stanowi problem (wiem, to wina zaśmieconego kompa) Tak więc chodzi mi glównie o podpowiedź :-) Mam dość porad "specjalistów" w marketach "musi Pan gamingowy wziąć za 4 tyś minimum bo inny nie poradzi"
To kup desktop i podłącz tak samo do telewizora.
Co do tego co kupić, to patrz aby był procesor i5 lub lepiej i7 (to z intela bo z AMD się nie znam), 16GB RAM minimum, dedykowana karta graficzna typu Nvidia Geforce - tu nawet tania z dolnej półki będzie dużo lepsza niż wbudowana w płytę główną. Dysk koniecznie SSD.
Ktoś pisał o sprzęcie używanym - to bardzo dobry pomysł.
tropic - Krzysiu,
karta graficzna to tak naprawdę wyświetla Ci fotkę na monitorze. Więc karta może być tania. To nie jest gra, gdzie grafika jest ważna, jak nie najważniejsza.
Monitor obowiązkowo z matrycą IPS.
Całą pracą na fotką zajmuje się procesor, więc dobry, mocny i duuużo pamięci.
===edit===
Ja właśnie na nowy sprzęt się przesiadłem
Procek Ryzen 7 - 8 rdzeni (16 wątków)
Pamięć 16 GB (mogłem więcej, ale jak widzę w praniu to wystarcza)
To jest malutka stacjonarka podpięta do przenośnego monitora.
Wyzwaniem dla Ryzena było ciche i wydajne chłodzenie. Fakt, wydałem na nie tyle co na procek :oops:
@tropic (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=5664) - Krzysiu,
karta graficzna to tak naprawdę wyświetla Ci fotkę na monitorze. Więc karta może być tania. To nie jest gra, gdzie grafika jest ważna, jak nie najważniejsza.
Nie zgadzam się z tym co napisałeś. Pytanie było o LR i DXO, a oba te pakiety bardzo silnie korzystają z akceleracji sprzętowej karty graficznej, więc to nie tak że karta nic nie robi. GPU robi bardzo dużo, czasami więcej niż CPU.
Natomiast zgadzam się żę może być tania byle była dedykowana a nie jakiś Intel wlutowany w płytę, bo dedykowana karta zapewnia już akcelerację sprzętową a pomiędzy jakąkolwiek akceleracją sprzętową a jej brakiem różnica jest kolosalna.
PS. W tanich kartach graficznych nie mam rozeznania ale warto sobie sprawdzić na stronie Adobe / DXO jakie karty są przez nich oficjalnie wspierane, i kupić najlepszą na jaką nas stać.
Tu jest oficjalna lista z Adobe: https://helpx.adobe.com/premiere-elements/using/gpu-acceleration.html
Intel(R) UHD Graphics 630
Intel (R) HD Graphics 630
Intel(R) HD Graphics 620
Intel HD Graphics 530
Intel UHD Graphics 620
Intel(R) Iris(R) Plus Graphics
Intel(R) Iris(R) Xe Graphics
AMD Radeon Pro WX 2100
AMD Radeon(TM) Vega 8 Graphics
NVIDIA Quadro P620
NVIDIA GeForce GTX 1650
NVIDIA GeForce 930M
NVIDIA GeForce GT 730
NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
NVIDIA GeForce GTX 750
NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
NVIDIA GeForce GTX 970
NVIDIA GeForce MX 250
NVIDIA GeForce GTX 960
NVIDIA GeForce RTX 2060
NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti
NVIDIA GeForce GTX 1650 SUPER
NVIDIA GeForce RTX 3070
NVIDIA GeForce RTX 3080
NVIDIA GeForce RTX 3090
Jak dla mnie całkiem fajną budżetową opcją jest NVIDIA GeForce GTX 1060 ta karta kosztuje u mnie $150.
A czy macie rozeznanie co teraz się dzieje w temacie kart graficznych?:grin: Ceny przyzwoitych kart osiągnęły wręcz absurdalne poziomy, a i dostępność jest przy tym tragiczna...
To absolutnie nie jest czas na kupowanie nowych GPU jakiej by akceleracji nie posiadały :grin: można polować na jakieś używki, ale to też jest teraz problematyczne.
Polecam kupić jakiegoś blaszaka z procesorem ze zintegrowaną grafiką sporo pamięci, a ewentualnie w przyszłości gdy ceny dedykowanych kart graficznych wrócą do normalności (raczej niezbyt szybko) dokupić taką jeśli będzie konieczna.
Fakt że kupowanie laptopa, żeby leżał w domu na biurku podłączony do jakiegoś monitora to trochę chybiony pomysł...
A czy macie rozeznanie co teraz się dzieje w temacie kart graficznych?:grin: Ceny przyzwoitych kart osiągnęły wręcz absurdalne poziomy, a i dostępność jest przy tym tragiczna...
Szczerze przyznam, że nie mam, bo po przesiadce na Apple jakiś czas temu nie mam tego problemu - tam wybór zawsze był mały, a ceny absurdalne :-)
W PC mam stary GTX 1080Ti i ta karta cały czas wymiata od 5 lat więc nie mam potrzeby jej jeszcze wymieniać.
No to polecam się rozeznać, bo kryptowaluty przewróciły rynek GPU do góry nogami. Ceny proponowanego GTXa1060 dodajmy używanego, osiągają poziom wyższy niż w dniu premiery, czyli 5 lat temu :grin: tak, ta karta ma już tyle na karku, a w świecie komputerów to całe wieki, krótko, to już bardzo stara karta, a kosztuje teraz krocie i to używki...
Dodajmy że jakieś współczesne odpowiedniki tej karty (jeśli uda nam się je dostać:grin:) kosztują tyle co zapewne autor wątku chce wydać na cały komputer, albo i więcej:grin:
Tym bardziej zakup poleasingowego blaszaka jako całości z kartą graficzną w komplecie ma sens w takim razie.
Przyzwoity komp, całkowicie nowy (komponenty "na czasie") ale bez monitora to jakieś 2,5K, czy to się mieści w budżecie rencisty?
Przy jakimś kompromisie (nieco słabsze komponenty, ale też niczego sobie) można zejść poniżej 2K
Bardzo cenne informacje Panowie!! Bardzo proszę o dalsze podpowiedzi. Nowe (używane) rodzi się w bólach...ksztaltujecie mój wybór!!
Trudno o dalsze odpowiedzi skoro bardzo się bronisz przed podaniem konkretnego budżetu... wydaje mi się że masz wszystkie informacje tylko teraz musisz zdecydować ile chcesz wydać.
Ja chętnie pomogę, proponuję żebyś poszukał ofert w sieci które Cię interesują i wrzucił tutaj, to mogę doradzić czy się moim zdaniem nadają czy nie.
PS. Moim zdaniem ten zestaw w kwocie poniżej 2 tysięcy nadaje się znakomicie: https://allegro.pl/oferta/komputer-pc-lenovo-i7-6gen-16gb-512ssd-w10-ddr4-10544852242
PS2. A tu nasz zestaw kwocie trochę wyższej, ale z dedykowaną kartą graficzną :Radeon RX 550 4GB https://allegro.pl/oferta/komputer-pc-do-gier-hp-i5-16gb-grafika-msi-4gb-ssd-7836256845
Potrzebny Ci monitor: https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-monitor-led-ips-21-eizo-s2133-5-4-10152012149, z pomocą znajomego ślusarza zawiesisz go na ścianie, jeśli nie masz podstawy do adaptacji.
Po jakiego się pchać m_a_g w takie szroty jakie proponujesz, przecież to są zabytki :grin: i5 2400 :shock: ten procesor miał premierę chyba dekadę temu, i jego miejsce jest w muzeum :grin:
karta graficzna też nie jest jakimś demonem, będzie tylko niepotrzebnie prąd pobierać :grin: za tyle to można złożyć już coś na i5 10400 czy nawet 11400
Powtarzam, okolice lekko ponad 2K to nowy sprzęt, który te zabytki zmiecie..
i5 10400/11400 + płyta gł
16GB RAM
1TB dysk SSD
dobry zasilacz
jakaś obudowa
Po jakiego się pchać m_a_g w takie szroty jakie proponujesz, przecież to są zabytki :grin: i5 2400 :shock: ten procesor miał premierę chyba dekadę temu, i jego miejsce jest w muzeum :grin:
karta graficzna też nie jest jakimś demonem, będzie tylko niepotrzebnie prąd pobierać :grin: za tyle to można złożyć już coś na i5 10400 czy nawet 11400
Powtarzam, okolice lekko ponad 2K to nowy sprzęt, który te zabytki zmiecie..
i5 10400/11400 + płyta gł
16GB RAM
1TB dysk SSD
dobry zasilacz
jakaś obudowa
I rozumiem że linuksa na tym postawi, bo wersja Windows 10 Home to prawie 600 złotych które trzeba dołożyć do tego co proponujesz :wink:
A co do "szrotów" i "zmiatania zabytków", to po pierwsze przesadzasz, a po drugie kierowanie się datą produkcji jako jedynym wyznacznikiem tego jak działa komputer jet cokolwiek ślepe.
Ja na moim 8 letnim "zabytkowym" komputerze odpalam synowi wszystkie najnowsze i najbardziej wymagające gry typu COD Modern Warfare Black Ops, w 4K, detal na ULTRA, i system nawet się nie zająknie, a w domu mam pielgrzymki dzieciaków które chcą zobaczyć jak wygląda ta gra w maksymalnym detalu bo ich nowe tegoroczne komputery tego nie obsłużą. Że o edycji grafiki nie wspomnę.
Nie chcę tu zaczynać bezsensownej dyskusji, wiadomo że przeważnie nowszy komputer to lepszy komputer, ale bierz proszę pod uwagę wszystkie koszty, no i przede wszystkim starszy komputer to nie koniecznie szrot, i spokojnie wystarczy.
Ten drugi z dedykowaną mi leży, a i monitorek Eizo kuszący...
Kolega z "zabytkami" trochę mnie zbil z pantalyku...ja się sam poczulem jak zabytek
Co Wy gadacie Matko Boska :shock::roll::grin:
i5 2400 to procesor który kosztuje teraz 70zł :mrgreen:, taki komputer jak w tym drugim linku idzie złożyć poniżej tysiaka i to z tym RX550...
Każda nawet i3 10-tej czy 11-tej generacji będzie nieporównywalnie wydajniejsza, i będzie obsługiwała przy tym 8 wątków przez co jest to rozwiązanie o wiele bardziej przyszłościowe...
Nawet przy założeniu dokupienia tego Win10 w tych pieniądzach da się złożyć o wiele, wiele, wiele wydajniejszy zestaw, nowy, z pełną gwarancją, a nie pchać się w jakieś, tak, SZROTY które ktoś sprzedaje za jakieś kosmiczne pieniądze, robiąc kupujących w wała, ale ja już się nie produkuje bo to chyba bezcelowe...
I muszę niestety stwierdzić m_a_g że nie masz chyba zbyt wielkiego rozeznania w sprzęcie komputerowym i nie wiem po co doradzasz komuś tak nierozsądne (łagodnie to ujmując) rozwiązania....
Ja nie oceniam tych zestawów tylko przez pryzmat wieku choć to też ma ogromne znaczenie, ale te sprzęty nawet w dniu premiery nie były jakimiś demonami wydajności, a co dopiero po tylu latach, szok :shock:
Wydaje mi się kolego arhtus że musisz trochę wyluzować :-) Powinieneś pracować w marketingu chyba, bo cały czas nadużywasz terminów takich jak "nieporównywalnie lepszy", natomiast zero konkretów, benchmarków, nic.
To nie nowy ajfon, że każdy następnym model jest nieporównywalnie lepszy niż poprzedni :-)
Przecież wiadomo że nowy komputer o porównywalnych parametrach będzie wydajniejszy, nikt tego nie kwestionuje przecież, chodzi jednak o fundusze a Ty jakbyś z prostym dodawaniem miał problemy.
Fajnie że autorytatywnie stwierdzasz że nie znam się na tym o czym piszę, z pewnością masz rację, tylko błagam nie mów tego mojemu pracodawcy bo przez ponad 10 lat zarządzałem całym działem IT w firmie farmaceutycznej, a i dyplomów mam kilka w tym kierunku, po obu stronach Atlantyku zresztą :mrgreen:
Sprawa jest prosta: podaj naszemu koledze konkretny zestaw razem z linkiem gdzie może go kupić, tylko nie tak jak ostatnio "jakiś zasilacz, jakaś obudowa" który zmieści się w budżecie 2K PLN, razem z system operacyjnym. I pododawaj wszystko dokładnie, w tym podatek VAT i tal dalej.
Ja naprawdę nie mam nic przeciwko i sam wolałbym kupić sprzęt nowy.
Z tym że ja dla siebie kupuję komputery po 30 - 50 tysięcy złotych od sztuki, i mniej jest trochę łatwiej kupić wypasiony zestaw prosto ze sklepu bo się cenami średnio przejmuję. Natomiast kolega tropic szuka czegoś po taniości i staram się mu pomóc najlepiej jak umiem, i nie, nie uważam aby tamten sprzęt to był szrot.
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, a na tamtym sprzęcie spokojnie da się pracować w LR / DXO.
Co nie zmienia faktu że jeżeli byłbyś tak uprzejmy podać nam link to gotowego nowego komputera z systemem operacyjnym , z procesorem i5 najnowszej generacji, 16GB RAM i 1TB SSD (tak pisałeś) w kwocie 2 tysięcy złotych, to będę Ci bardzo wdzięczny, a myślę że kolega tropic również.
Kolego m_a_g zamieść na jakimś komputerowym forum informację, że w dzisiejszych czasach polecasz zestaw komputerowy (między innymi do obróbki zdjęć) oparty na i5 2400 i to za takie pieniądze i zobaczysz jaka będzie reakcja..ktoś się nieźle uśmieje :wink: tyle w temacie
a co do zakupów to po prostu proszę zajrzeć do jakiegoś sklepu komputerowego np. może być ten na X, zestaw z i5 w okolicach 2,5k podałem bez systemu fakt, ale i tak nie zmienia to faktu że w tych pieniądzach da się złożyć komputer i tak znacznie znacznie szybszy i to z tym całym systemem..
Ja nie wiem czego Was tam na tych dyplomach uczyli, ale raczej niezbyt wiele o sprzęcie komputerowym :wink:
PS
tak na szybko, żeby pokazać że się da, bez specjalnego zagłębiania się, zestaw z najnowszą i5, a zamieniając i5 na i3 będzie i na ten cały system:grin:
i to nie są podzespoły najtańsze z możliwych, a idąc po kosztach da się zejść jeszcze sporo niżej
https://www.x-kom.pl/koszyk (https://www.x-kom.pl/koszyk)
Kolego arhtus, gdyby tropic był dobrze zorientowany i nie miał problemu ze składaniem komputerów nie prosiłby o pomoc.
Jeżeli chcesz mu rzeczywiście pomóc, to zaoferuj mu najlepszą opcję składaka i złóż go gratis. Inaczej swoimi postami w niczym mu nie pomożesz, a chyba o to chodzi?
PS.
Myślę, że w ten sposób zyskałbyś fory na forum:)
No ale przecież staram się pomóc, a przede wszystkim próbuję odradzić pakowanie się w jakieś propozycje Kolegi m_a_g które są raczej szkodliwe niż pomocne i nikt na to nie reaguje, a które o zgrozo chyba są już brane pod uwagę przez autora wątku.
Jakby ktoś Ci w dzisiejszych czasach polecił kupić Poloneza bo też przecież da się nim jeździć, uznałbyś to za dobrą podpowiedź?
Przecież wystarczy przejść się do jakiegoś sklepu komputerowego, podać budżet i bez problemu Panowie tam złożą taki zestaw, ja daję wskazówki co warto brać pod uwagę.
Ależ autor pyta o pomoc w zakupie, a nie o aktualne ceny części do zestawu "zrób to sam". To chyba jest oczywiste. Jak nie oferujesz złożenia lub linku do miejsca gdzie można kupić, właściwy według Ciebie sprzęt, to Twoje porady są bezużyteczne.
No ale przecież staram się pomóc, a przede wszystkim próbuję odradzić nie pakowanie się w jakieś propozycje Kolegi m_a_g które są raczej szkodliwe niż pomocne i nikt na to nie reaguje.
Wydaje mi się że brak Ci kompetencji aby to ocenić, i jesteś w swojej opinii osamotniony. Co do samego zakupu komputera, to jesteśmy na forum fotograficznym. Nie informatycznym lub pasjonatów IT.
Tutaj ludzie chcę zajmować się zdjęciami, a nie składaniem i konfiguracją komputerów. I wydajesz się tego nie zauważać.
Chcesz pomóc - to złóż koledze komputer, jak napisał kano.
Ależ autor pyta o pomoc w zakupie, a nie o aktualne ceny części do zestawu "zrób to sam". To chyba jest oczywiste. Jak nie oferujesz złożenia lub linku do miejsca gdzie można kupić, właściwy według Ciebie sprzęt, to Twoje porady są bezużyteczne.
Mam tylko nadzieję że nasz kolega nie udziela takich samych rad w przypadku pytań o zakup samochodu....
Nie wiem co z Wami jest, przecież podałem mój sugerowany zestaw ze znanego sklepu, ma być taniej, nie ma sprawy, mogę zasugerować inny, proszę podać tylko budżet graniczny.
Można iść osobiście do sklepu, można złożyć zamówienie on line, montaż będzie pewnie kosztował jakaś stówkę, no chyba że ma to być zakup na zasadzie kliknąć w jeden link...
Jeśli rady m_a_g'a są takie świetne to naprawdę nie życzę nikomu takiego doradcy, ani w kwestii komputerów, ani samochodów...
Raczej odradzam zakupy takiego używanego sprzętu z serwisów aukcyjnych tym bardziej przez kogoś, kto nie ma zbyt dużego rozeznania, bo można się nieźle naciąć, a i z ewentualną gwarancją (jeśli taka będzie) mogą być problemy, przypominam, że to komputer który ma już naprawdę sporo na karku, od wielu lat nie produkowany.
Właśnie sporo jest ofert jak ta tematyczna gdzie sprzedawany jest sprzęt o bardzo słabej specyfikacji z podzespołów strasznie już starych wręcz archaicznych w cenach absurdalnie wysokich, niczym nie uzasadnionych i niektórzy się na to nabierają.
PS
a już idąc zupełnie na łatwiznę proszę bardzo, gotowiec od ręki, nowy z systemem, choć ja osobiście wolałbym moje wcześniejsze sugestie brać pod uwagę, ale i tak jest to o wiele wiele wiele szybszy komputer niż ten na i5 2400 :wink: przydało by się mu tylko rozszerzyć dysk do 1TB
https://www.x-kom.pl/p/654031-desktop-x-kom-ho-200-i3-10100f-16gb-480-w10x-gt710.html#Promocja
tropic - masz na miejscu Arka. Poproś niech Ci złoży, doradzi, sprzeda. Sam Ci mogę złożyć, tylko podaj budżet graniczny.
Bodzip - myślę, że fajnie by było gdybyś zaproponował złożenie czegoś w cenie "złoma" i porównał możliwości sprzętu. Myślę, że to by było pożyteczne dla wielu forumowiczów.
Przykładowy złom:
https://www.computer-alliance.pl/p/dell-precision-tower-t5610-xeon-e5-2637-v2-8-x-3-80-ghz-32-gb-ddr3-500-gb-hdd-quadro-k4000-3gb-klasa-a/
za 2800.
Szukaj w aukcjach na allegro/olx , często można wyrwać taniego blaszaka z niezłymi wnętrznościami. W zeszłym roku kupiłem tak od jakiegos lombardu , który tam wystawiał . Kosztował mnie chyba 1600zł , w zestawie intel i7 6700 , 24GB RAM , dysk SSD128GB , dysk 2TB, karta była jakas gowniana , ale to nie jest wazne aukrat. Spokojnie zasuwa przy obróbce w LR6
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) - myślę, że fajnie by było gdybyś zaproponował złożenie czegoś w cenie "złoma" i porównał możliwości sprzętu. Myślę, że to by było pożyteczne dla wielu forumowiczów.
Przykładowy złom:
https://www.computer-alliance.pl/p/dell-precision-tower-t5610-xeon-e5-2637-v2-8-x-3-80-ghz-32-gb-ddr3-500-gb-hdd-quadro-k4000-3gb-klasa-a/
za 2800.
Żeby coś porównać to trzeba to mieć. Składać dla idei... bez sensu.
Żeby coś porównać, trzeba zrobić testy, najlepiej w stresie. Porównywanie na podstawie opisu w necie czy na stronie producenta - też jest bez sensu. Papier wszystko przyjmie.
Ja sobie, jak wiesz ostatnio złożyłem nową maszynkę, ale dałem za części ok. 5 kafli.
Ale ja jestem specyficzny: nie lubię intela, nie lubię nvidii...
Maszynkę mam na Ryzenie, grafika Radeon. A co do nielubienia intela (nie tylko procesor) - wsadziłem do środka kartę wifi intelowską dual band. No i kłopoty. Startuje z systemem zablokowana i muszę rfkill'em ją odblokować, podnieść interfejs i połączyć z routerem.
Mam wiedzę, wiec sobie to wszystko oskryptowałem i wsadziłem do plików startowych. Działa, ale kłopot był.. Na moim forum Debiana zrobiła się z tego długa dyskusja i wyszło z tego że nowy wpa-supplicant jest niezgodny z jądrem i sterownikami tej karty.
Ok, wrcając do tematu - jeśli już składak to po co 1T dysk SSD ? Czy nie lepiej kupić mały 120; 128 GB SSD na system, a terabajtowy HDD na dane.
Ale - wszystko zależy od Krzyśka decyzji tropic !!! Arka masz na miejscu :)
@Bodzip (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=6250) - myślę, że fajnie by było gdybyś zaproponował złożenie czegoś w cenie "złoma" i porównał możliwości sprzętu. Myślę, że to by było pożyteczne dla wielu forumowiczów.
Przykładowy złom:
za 2800.
Chciałem dać plusa za "przykładowy złom" ale system nie pozwala :-)
A ja sobie obrabiam amatorsko fotki na HP 800 G1 USDT - taka mini stacjonarka z i5-4670s z 16GB pamiątki. I daje radę.
Chciałem coś napisać o tym pędzie do posiadania naj... sprzętu za naj... kasy, ale sobie daruję :)
Moim zdaniem, obecnie największym problemem jest dobra optymalizacja Windows, pakietu Adobe lub innych narzędzi do obróbki grafiki niż sama wydajność kilkuletnich sprzętów. Autorzy softu oraz producenci sprzętu żyją sobie i idealnej harmonii :D
A ja sobie obrabiam amatorsko fotki na HP 800 G1 USDT - taka mini stacjonarka z i5-4670s z 16GB pamiątki. I daje radę.
Chciałem coś napisać o tym pędzie do posiadania naj... sprzętu za naj... kasy, ale sobie daruję :)
Moim zdaniem, obecnie największym problemem jest dobra optymalizacja Windows, pakietu Adobe lub innych narzędzi do obróbki grafiki niż sama wydajność kilkuletnich sprzętów. Autorzy softu oraz producenci sprzętu żyją sobie i idealnej harmonii :D
Bo bardzo często sprzęt staje się "przestarzałym złomem" nie z powodu tego że jest za mało wydajny, tylko ponieważ producent przestaje go wspierać.
Taki przykład: jakiś miesiąc temu przyniosłem córce z pracy iMac 27 cali, i7, 16GB, jakiś Radeon grafika, 1TB dysk SSD + HDD, model, uwaga, 2012 rok!
W firmie kupiliśmy nowe, bo niedawno Apple przestało wspierać ten sprzęt i nie otrzymuje on już aktualizacji systemu.
Natomiast moja córka na tym złomie z roku 2012 używa najnowszej wersji PS / LR z pakietu Creative Cloud i wszystko działa jej znakomicie, komfort pracy dużo większy niż na MacBook Pro 13 z 2019, i nie tylko ze względu na większy ekran.
Patrzcie państwo, taki szrot, a działa :-)
Kolego @arhtus (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=9603), gdyby @tropic (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=5664) był dobrze zorientowany i nie miał problemu ze składaniem komputerów nie prosiłby o pomoc.
Jeżeli chcesz mu rzeczywiście pomóc, to zaoferuj mu najlepszą opcję składaka i złóż go gratis. Inaczej swoimi postami w niczym mu nie pomożesz, a chyba o to chodzi?
PS.
Myślę, że w ten sposób zyskałbyś fory na forum:)
Dziękuję! Tak wlaśnie by bylo!!!
Decyzja podjęta. Przekazalem sugestie do skladacza sprzętu...
Nie ma się o co klucić, każdy wniósl coś do decyzji. Pochwalę się w stosownym czasie :-)
I rozumiem że linuksa na tym postawi, bo wersja Windows 10 Home to prawie 600 złotych które trzeba dołożyć do tego co proponujesz :wink:
A co do "szrotów" i "zmiatania zabytków", to po pierwsze przesadzasz, a po drugie kierowanie się datą produkcji jako jedynym wyznacznikiem tego jak działa komputer jet cokolwiek ślepe.
Ja na moim 8 letnim "zabytkowym" komputerze odpalam synowi wszystkie najnowsze i najbardziej wymagające gry typu COD Modern Warfare Black Ops, w 4K, detal na ULTRA, i system nawet się nie zająknie, a w domu mam pielgrzymki dzieciaków które chcą zobaczyć jak wygląda ta gra w maksymalnym detalu bo ich nowe tegoroczne komputery tego nie obsłużą. Że o edycji grafiki nie wspomnę.
Nie chcę tu zaczynać bezsensownej dyskusji, wiadomo że przeważnie nowszy komputer to lepszy komputer, ale bierz proszę pod uwagę wszystkie koszty, no i przede wszystkim starszy komputer to nie koniecznie szrot, i spokojnie wystarczy.
jest jeden problem, nie ma takiej gry jak COD Modern Warfare Black Ops na PC, jest albo COD Modern Warfare albo COD Black Ops :) (https://pl.wikipedia.org/wiki/Call_of_Duty_(seria)), jeżeli myślisz o grze COD Black OPS to data wydania 2010 rok, Modern Warfare jest kilka wersji, COD4 z 2007 roku, lub COD Modern Warfare z 2019 i tutaj 8 letni komp jest bez szans na granie w rozdzielczości jaką podałeś
Żeby coś porównać to trzeba to mieć. Składać dla idei... bez sensu.
Żeby coś porównać, trzeba zrobić testy, najlepiej w stresie. Porównywanie na podstawie opisu w necie czy na stronie producenta - też jest bez sensu. Papier wszystko przyjmie.
Ja sobie, jak wiesz ostatnio złożyłem nową maszynkę, ale dałem za części ok. 5 kafli.
Ale ja jestem specyficzny: nie lubię intela, nie lubię nvidii...
Maszynkę mam na Ryzenie, grafika Radeon. A co do nielubienia intela (nie tylko procesor) - wsadziłem do środka kartę wifi intelowską dual band. No i kłopoty. Startuje z systemem zablokowana i muszę rfkill'em ją odblokować, podnieść interfejs i połączyć z routerem.
Mam wiedzę, wiec sobie to wszystko oskryptowałem i wsadziłem do plików startowych. Działa, ale kłopot był.. Na moim forum Debiana zrobiła się z tego długa dyskusja i wyszło z tego że nowy wpa-supplicant jest niezgodny z jądrem i sterownikami tej karty.
Ok, wrcając do tematu - jeśli już składak to po co 1T dysk SSD ? Czy nie lepiej kupić mały 120; 128 GB SSD na system, a terabajtowy HDD na dane.
Ale - wszystko zależy od Krzyśka decyzji @tropic (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=5664) !!! Arka masz na miejscu :)
I to jest właśnie pitolenie o niczym. Jeśli nie potrafisz porównać bez pierdyliona testów, to skąd wiesz, że składak w tej cenie będzie lepszy?
jest jeden problem, nie ma takiej gry jak COD Modern Warfare Black Ops na PC, jest albo COD Modern Warfare albo COD Black Ops :) (https://pl.wikipedia.org/wiki/Call_of_Duty_(seria)), jeżeli myślisz o grze COD Black OPS to data wydania 2010 rok, Modern Warfare jest kilka wersji, COD4 z 2007 roku, lub COD Modern Warfare z 2019 i tutaj 8 letni komp jest bez szans na granie w rozdzielczości jaką podałeś
Mam na myśli konkretnie tą grę: https://en.wikipedia.org/wiki/Call_of_Duty:_Black_Ops_Cold_War
Czyli robiąć kopuj i wklej, pełna nazwa to: Call of Duty: Black Ops Cold War, rok wydania 2020.
A co do bycia bez szans - jak mam Ci udowodnić że tak nie jest? Nagrać film?
Bo widzisz, mój 8 letni komputer to stacja robocza Dell Precision 2 Xeony z górnej półki (jak na datę produkcji), 128GB RAM, i wypasiona karta graficzna...
I te dwa xeony z górnej półki zjada teraz jeden procesor za 1200zł :mrgreen:
Mam na myśli konkretnie tą grę: https://en.wikipedia.org/wiki/Call_of_Duty:_Black_Ops_Cold_War
Czyli robiąć kopuj i wklej, pełna nazwa to: Call of Duty: Black Ops Cold War, rok wydania 2020.
A co do bycia bez szans - jak mam Ci udowodnić że tak nie jest? Nagrać film?
Bo widzisz, mój 8 letni komputer to stacja robocza Dell Precision 2 Xeony z górnej półki (jak na datę produkcji), 128GB RAM, i wypasiona karta graficzna...
co się kryje pod słowami wypasiona karta graficzna i jakie to są Xeony, nr tej stacji roboczej ?
Viruuss daj spokój Kolega m_a_g wydał kilka lat temu sporo kasy na sprzęt i no musi być dobry :grin:
Facet nie ma zielonego pojęcia o czym pisze, zapewne nie wie nawet z czego ta jego wypasiona stacja robocza się składa...
spokojnie, spokojnie - czekam na szczegóły :) ale niestety tak jest jak napisałeś :)
I to jest właśnie pitolenie o niczym. Jeśli nie potrafisz porównać bez pierdyliona testów, to skąd wiesz, że składak w tej cenie będzie lepszy?
Być może mnie nie zrozumiałeś. Powiedz jak możesz porównać smak lodów u lodziarza po jednej stronie ulicy i u konkurenta po drugiej stronie ? Wtedy gdy patrzysz na nie przez szybę ??
Mam w laptopie Intela i3. Stareńkiego 8 letniego i daje radę. Późniejesze wersje - nowe generacje niby szybsze ale z obciętymi różnymi funkcjonalnościami - właśnie w testach wykazywały że słabsze są.
Dlatego nie trawię Intela. Ta firma zaczęła kombinować z procesorami podobnie jak Olympus z aparatami. Masz przykład na E-P7. Stare bebechy dostały nowe pudełko.
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi CIę do swojego poziomu i pokona doświadczeniem. Takie przysłowie, a jakże na czasie:mrgreen:
co się kryje pod słowami wypasiona karta graficzna i jakie to są Xeony, nr tej stacji roboczej ?
Geforce 1080Ti. Składasz komputer? Napisz PW, chętnie pomogę...
Karta jest konkretnie ta: https://www.tomshardware.com/reviews/evga-gtx-1080-ti-ftw3-gaming,5061.html
Ha ha ha się uśmiałem:mrgreen:, normalnie jakby nie to, że rżnąłeś wielkiego eksperta i powoływałeś się na te swoje dyplomy to bym to przemilczał, ale chłopie ja nie wiem gdzie Ty pracujesz w tym IT ale w temacie sprzętu komputerowego to jesteś tak zielony, że się aż dziwię. Wystarczyło spojrzeć na te Twoje propozycje zakupu i ktoś kto się orientuje ociupinkę w temacie będzie wiedział jaki z Ciebie jest ekspert :lol:
PS
no jak taki idiota ze mnie to napisz co to za cudowne Xeony masz w tej swojej super stacji roboczej i się przekonamy kto tu jest idiotą i to z dyplomami :grin:
a i najlepiej by było dać zrzut z jakiegoś programiku diagnostycznego, żeby nie robić zamieszania, tak dla pewności :grin:
Chłop teraz pewnie szuka FV żeby zobaczyć co kupił i co ma w komputerze :grin:
Panowie wybaczcie.
Robi się nieprzyjemnie, zaczynają się indywidualne wycieczki. Zawoalowane ale jednak.
Nie chcę rozdawać żółtych kartek - na meczu było dość.
Dla informacji - ja składam sprzęt dla tropic
Wątek zamykam byście sobie gardeł nie poprzegryzali :mrgreen: