Zobacz pełną wersję : Poprawka 9/2021 - głosowanie
popRAWka 9/2021 - Głosowanie
Witam i zapraszam do głosowania w edycji 9/2021 popRAWki.
Obrodziło. Mamy 12 prac - nie spodziewałem się :)
Można głosować maksymalnie na 3 prace.
Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
tylko na jedną. Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż trzy prace.
Oczywiście, nie głosujemy na swoją pracę bo będzie bubu :sad:
Termin głosowania 3 dni, czyli do 07.06.21r. (poniedziałek)
Wyniki postaram się ogłosić zaraz po głosowaniu, noooo chyba że ten teges :roll:
Po zakończonym głosowaniu zostaną ujawnieni autorzy prac.
Jeśli ktoś sobie nie życzy ujawnienia proszę o informację na priv
Numer danej pracy znajduje się nad zdjęciem.
Autorem pliku RAW jest @Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688)
Po zakończeniu zabawy proszę zwycięzce o przesłanie swojego pliku RAW !!!
Dla chętnych do pobrania paczka z pracami
234312
Propozycje poprawkowe - kolejność wg losowego rozkładu liczb :smile:
zdjęcie poglądowe... no nie będzie :razz:
Propozycje poprawkowe:
1.
234313
2.
234314
3.
234315
4.
234316
5.
234317
6.
234318
7.
234319
8.
234320
9.
234321
10.
234322
11.
234323
12.
234324
Tabelka:
234479
Dawno nie było tak antyklonowo :D Superedycja.
Można głosować maksymalnie na 3 prace.
Nie jest to oczywiście obowiązkiem, można głosować
tylko na jedną. Prosiłbym tylko o nie głosowanie na więcej niż dwie prace.
To ja już nie rozumiem - można głosować na trzy prace, ale jest prośba o nie głosowanie na więcej niż dwie? :shock:
To ja już nie rozumiem - można głosować na trzy prace, ale jest prośba o nie głosowanie na więcej niż dwie? :shock:
Mały błąd. :grin:
Zdarza się.
Ja rozumiem, ale na ile prac w końcu głosujemy? :-)
Ja rozumiem, ale na ile prac w końcu głosujemy? :-) Maksymalnie na 3
Wow, można podejrzeć wyniki po zagłosowaniu, to coś nowego.
Na trzy, dzięki - już poprawiam.
Wszystko przez freta - cały czas mnie popędzał. No na kogoś trzeba zwalić :-P
nadal widzę wyniki
Potwierdzam.
Jest to o tyle dziwne, że jako zalogowany nie widzę wyników. Z innej przeglądarki - jako niezalogowany mogę zobaczyć jak się głosuje.
Dlaczego tak się porobiło ? Nie mam pojęcia :roll:
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
ok, już poprawiłem :oops:
Oj chyba za dużo nawąchałeś się tych storczyków Bogdanie...:mrgreen:
Ale dobrze, że jest już dobrze.
Szału z głosowaniem nie ma, rośnie szansa na kolejne zero ;)
Jestem pewny, że w tej edycji ta cyfra jest zarezerwowana dla mnie. Oczywiście trzy głosy oddałem.
Jestem pewny, że w tej edycji ta cyfra jest zarezerwowana dla mnie. Oczywiście trzy głosy oddałem.
Wprawdzie jest 9 głosujących, ale podpowiem :mrgreen: jest trzy zera, Wasze szanse rosną :mrgreen:
Dobra, przeciek :)
Na przedzie z lekką przewagą jedna praca
Oczko niżej - dwie prace
... czyli mamy już podium zapełnione, więc...
zatem jeszcze dwa zera :)
Głosować, głosować - jeszcze wszystko możliwe.
Moje zero trzyma się mocno :)
Jeszcze 10 godzin. No co jest ? Mamuty do prehistorii mają przejść ?
I bardzo dobrze, maleje ryzyko, że ktoś przez pomyłkę zagłosuje na mojego :mrgreen:
UWAGA !!
stawiam pietruszkę dla tego kto zgadnie czyje zdjęcie będzie w poprawce 10 :mrgreen:
UWAGA !!
stawiam pietruszkę dla tego kto zgadnie czyje zdjęcie będzie w poprawce 10 :mrgreen:
Wypchaj się z pietruszką, piwo byś postawił....:lol:
Wypchaj się z pietruszką, piwo byś postawił....:lol:
Nie wolno mi. Nie traficie i kto to wypije ? :-P
Stawiam na Ojca Dyrektora :D
Ale fajnie by było, gdyby m_a_g coś podrzucił :)
:D
Ale fajnie by było, gdyby m_a_g coś podrzucił :)
Ja tak nieśmiało.... może Ty coś podrzucisz.
Ja tak nieśmiało.... może Ty coś podrzucisz. fret nie podrzuci ze względów, które mi podał i które rozumiem. Choć żałuję :(
Ktoś ma przeczucia :mrgreen:
Każdy widział słonia w ZOO, o czym tu dyskutować? ;)
Gratki dla Krakmana :)
Żadnej dyskusji ????
Widać, że nikomu się nie chce wkładać głowy do paszczy lwa. :mrgreen:
Ja powiem szczerze nie głosowałem bo poziom był tak wyrównany a prace tak podobne, że... nie byłem pewny która jest moja :-)
Ja powiem szczerze nie głosowałem bo poziom był tak wyrównany a prace tak podobne, że... nie byłem pewny która jest moja :-)
Chrzanisz jak potłuczony, nie umieściłeś jakiegoś m_a_g_icznego znaczka w prawym dolnym rogu ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Chrzanisz jak potłuczony...
Dokładnie tak. Tylko ten jeden słoń był zielony, co zdecydowanie go wyróżniało. Gdyby nie ten dziwny kolor (jak pisałem, byłem kiedyś w zoo i widziałem słonia, nie był zielony, proszę nie pisać, że nigdzie nie byłem i gucio widziałem), to chętnie bym na niego zagłosował, bo resztę miał bardzo fajną.
Ja tam nie miałem wątpliwości, która jest moja. W sumie zrobiłem 7 wersji (ciesz się Bodziu, że zobaczyłeś tylko 3). Pokolorowałem ją impresjonistycznie, co było dużym wyzwaniem! Pamiętając o detalach.
Nie głosuję ostatnio ponieważ stwierdziłem, że to bezsens. Mało kto tu sprawdza poprawność techniczną obróbki. Decydują gusta. Vox populi, vox Dei? Vox populi, vox des Arschlochs, co samo w sobie jest niezłą anegdotą, na którą nie znajduję tutaj i dziś miejsca. Niestety to nie moje autorstwo.
@Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) nas skasuje, kiedy, jeśli w ogóle się pojawi.
@Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) nas skasuje, kiedy, jeśli w ogóle się pojawi.
Myślisz, że go coś zezarło ? :shock:
Myślisz, że go coś zezarło ? :shock:
Może lew na sawannie? Byłaby szkoda wielka.
Dokładnie tak. Tylko ten jeden słoń był zielony, co zdecydowanie go wyróżniało. Gdyby nie ten dziwny kolor (jak pisałem, byłem kiedyś w zoo i widziałem słonia, nie był zielony, proszę nie pisać, że nigdzie nie byłem i gucio widziałem), to chętnie bym na niego zagłosował, bo resztę miał bardzo fajną.
Zgadzam się, kilka było zielonych, a i znalazł się jeden lilowo zaprawiony.
Ja tam nie miałem wątpliwości, która jest moja. W sumie zrobiłem 7 wersji (ciesz się Bodziu, że zobaczyłeś tylko 3). Pokolorowałem ją impresjonistycznie, co było dużym wyzwaniem! Pamiętając o detalach.
Nie głosuję ostatnio ponieważ stwierdziłem, że to bezsens. Mało kto tu sprawdza poprawność techniczną obróbki. Decydują gusta. Vox populi, vox Dei? Vox populi, vox des Arschlochs, co samo w sobie jest niezłą anegdotą, na którą nie znajduję tutaj i dziś miejsca. Niestety to nie moje autorstwo.
A kto Twoim zdaniem powinien być tym guru, wyrocznią nieomylną, która by decydowała co jest poprawnie technicznie a co nie? Wiadomo że decydują gusta, zawsze i wszędzie. W końcu po to się uprawia fotografię, aby się podobała.
Moim zdaniem to jest poprawne technicznie, co się podoba, i tyle. Ja tam trzymam dystans do fotografii w ogóle, i fotografuję dla siebie - miło mi jak się innym podoba, ale szczerze to głównie zależy mi na mojej własnej opinii :mrgreen:
Z tym że oczywiście rozumiem iż coś co mi się super podoba reszta świata nazwie największym gniotem. Mogę sobie na to pozwolić, bo nie robię tego dla pieniędzy, a dla przyjemności.
PS. Co do tego zielonego - szczerze to ja tego nie widzę - ale tak to jest jak się pracuje na skalibrowanym monitorze color critical :mrgreen: W sumie wszystko się fajnie ogląda, ale dawno mnie mądrzejsi ostrzegali aby nie iść tą drogą bo w dobie internetu nie ma to sensu skoro 99% ludzi będzie oglądało moje zdjęcia na sprzęcie albo nieskalibrowanym, albo nie potrafiącym poprawnie oddać kolorów. Uparłem się jak głupi to mam. Jedyna zaleta - wydruki z drukarni wyglądają dokładnie tak jak oczekuję.
A kto Twoim zdaniem powinien być tym guru, wyrocznią nieomylną, która by decydowała co jest poprawnie technicznie a co nie? Wiadomo że decydują gusta, zawsze i wszędzie. W końcu po to się uprawia fotografię, aby się podobała.
Moim zdaniem to jest poprawne technicznie, co się podoba, i tyle. Ja tam trzymam dystans do fotografii w ogóle, i fotografuję dla siebie - miło mi jak się innym podoba, ale szczerze to głównie zależy mi na mojej własnej opinii :mrgreen:
Z tym że oczywiście rozumiem iż coś co mi się super podoba reszta świata nazwie największym gniotem. Mogę sobie na to pozwolić, bo nie robię tego dla pieniędzy, a dla przyjemności.
Nie zgadzam się, bowiem nie taka jest formuła tego wątku.
Nie zgadzam się, bowiem nie taka jest formuła tego wątku.
To tylko Twoim zdaniem, bo jak widać rzeczywistość jest zgoła inna, o czym sam napisałeś zresztą.
Moim zdaniem to jest poprawne technicznie, co się podoba ..A moim zdaniem nie masz racji. Podobanie się to kwestia gustu a poprawność techniczna jest jednak bardziej wymierna.:wink:
A moim zdaniem nie masz racji. Podobanie się to kwestia gustu a poprawność techniczna jest jednak bardziej wymierna.:wink:
Niby tak, ale w sumie nie. Bo wszystko zależy od tego czyje autorytety uznajemy w sprawie tego czym jest owa magiczna "poprawność techniczna". Jeden autorytet powie że lubi zdjęcia ciemne, inny że jasne, a jeszcze inny że nieostre :-)
Niby jest jakiś tam ogólny konsensus, ale nic nie jest na 100% pewne, wszystko jest płynne, i się zmienia z upływem czasu.
Większość zdjęć z połowy ubiegłego wieku obecnie nie spełnia wymogów "poprawności technicznej" bo jest po prostu nieostra jak na dzisiejsze standardy.
... wszystko jest płynne, i się zmienia z upływem czasu.
Większość zdjęć z połowy ubiegłego wieku obecnie nie spełnia wymogów "poprawności technicznej" bo jest po prostu nieostra jak na dzisiejsze standardy.A nie bierzesz pod uwagę, że zdjęcia analogowe (w odróżnienia od cyfrowych) się starzeją i choćby z tego powodu ich poprawność techniczna jest dziś inna niż wtedy, kiedy były robione?
A nie bierzesz pod uwagę, że zdjęcia analogowe (w odróżnienia od cyfrowych) się starzeją i choćby z tego powodu ich poprawność techniczna jest dziś inna niż wtedy, kiedy były robione?
Szczerze, to nie myślałem o tym. Ale sam jako młody chłopak robiłem zdjęcia analogowe, wywoływałem w ciemni, byłem członkiem klubu fotograficznego w lokalnym centrum kultury, i pamiętam że to co wtedy uchodziło za ostre na odbitce 10x15cm dzisiaj poszłoby do kosza.
... pamiętam że to co wtedy uchodziło za ostre na odbitce 10x15cm dzisiaj poszłoby do kosza.Na szczęście, w popRAWce nie poprawiamy zdjęć analogowych. :-P
...
Większość zdjęć z połowy ubiegłego wieku obecnie nie spełnia wymogów "poprawności technicznej" bo jest po prostu nieostra jak na dzisiejsze standardy.
Jeśli nie są ostre, to znaczy tylko tyle, że nie są ostre i koniec, nie mieszajmy do tego poprawności technicznej. Jeśli wykorzystywały możliwości zastosowanej techniki, to nadal są poprawne technicznie. Obecnie dość modna jest fotografia otworkowa. Te zdjęcia z definicji nie są ostre i mimo to mogą być poprawne technicznie. Kiedyś nawet celowo psuto ostrość stosując różne filtry zmiękczające i nadal były to zdjęcia poprawne technicznie.
Teraz miłościwie panuje nam fetysz ostrości z tej prostej przyczyny, że jest to parametr łatwy do zmierzenia i bardzo prosty w interpretacji, co też nie jest do końca prawdą, ale w wersji popularnej tak to jest odbierane.
Teraz miłościwie panuje nam fetysz ostrości z tej prostej przyczyny, że jest to parametr łatwy do zmierzenia i bardzo prosty w interpretacji, co też nie jest do końca prawdą, ale w wersji popularnej tak to jest odbierane.Nieszczęście polega na tym, że programy do edycji pozwalają przeostrzyć czy "przedobrzyć" inne parametry, których nie dało się przedobrzyć w ciemni analogowej. Poprawność techniczna MZ, polega na odpowiednim operowaniu suwaczkami w programach do edycji. Nie za mało i nie za dużo.
Każdy widział słonia w ZOO, o czym tu dyskutować? ;)
Gratki dla Krakmana :)
Dopiero się zorientowałem, że to ja wygrałem. Dzięki za głosy
I Tobie Fret za jedyne gratulacje,.:grin: Zwłaszcza, że jesteśmy przeciwnikami w wielu sprawach. Dlatego doceniam.
Krakman gratulacje za przedstawioną pracę. Dzięki też za głosy freta i jkr na moją pracę i jestem przekonany, że to tylko za rys tonacji zdjęcia. Prawda jest taka, że była zupełnie niedokończona i znajdowała się obok tej którą chciałem wysłać. Jak się zorientowałem było już za późno na zmiany i interwencję u Bodzia.