PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia panoramiczne M10 Mk. III - jak?

Ghost1982
31.05.21, 11:39
Mam pytanie odnosnie zdjęć panoramicznych w M10. Podczas robienia zdjecia po bokach lub gora-dół wyswietla mi się ramka do skalowania. Jednak...czy to wszystko jesli chodzi o panoramę? Gdy obracam aparata w bok nie wykrywa mi on "wspolnego" miejsca, na ktore nakladają sie zdjęcia do panoramy. Czy w ogóle w aparacie jest jakaś opcja robienia panoramy "w locie", żeby potem bawić się prgoramem graficznym w łączenie zdjęć?

luc4s
1.06.21, 20:38
Nakładaj po prostu 1/3 poprzedniego zdjęcia i aparat ustaw na manual, żeby każde zdjęcie miało takie same parametry. Program sobie powinien poradzić. Nie trzeba do tego żadnych kreatorów w aparacie.

Bodzip
1.06.21, 22:26
Mam pytanie odnosnie zdjęć panoramicznych w M10. Podczas robienia zdjecia po bokach lub gora-dół wyswietla mi się ramka do skalowania. Jednak...czy to wszystko jesli chodzi o panoramę? Gdy obracam aparata w bok nie wykrywa mi on "wspolnego" miejsca, na ktore nakladają sie zdjęcia do panoramy. Czy w ogóle w aparacie jest jakaś opcja robienia panoramy "w locie", żeby potem bawić się prgoramem graficznym w łączenie zdjęć?
Kiedyś, gdy bawiłem się menu aparatu, to i owszem, znalazłem funkcję robienia panoram. Jak to działa ? Nie mam pojęcia, nigdy nie próbowałem... tym bardziej, że aparatowy automat zrobi wynikowego jpg-a.
Jak chcesz mieć jakość to składaj zdjęcia w komputerze. Bardzo dobrym programem jest Windowsowy "ICE"

Nakładaj po prostu 1/3 poprzedniego zdjęcia i aparat ustaw na manual, żeby każde zdjęcie miało takie same parametry. Program sobie powinien poradzić. Nie trzeba do tego żadnych kreatorów w aparacie.
Łukasz, nie musi być manual. Może być M lub A lub S. Potrzebny mały myk :)
Naciskasz i robisz zdjęcie, nie puszczasz przycisku. Przesuwasz aparat na następne ujęcie i popuszczasz przycisk spustu tylko do połowy, a następnie dociskasz. Masz następną fotkę. A potem kolejną i kolejną :)
Ten myk nie przejdzie w G9 - tam się tak nie da - trzeba dać manual :)