Zobacz pełną wersję : Abstrakcje czyli nic oczywistego (otwarty dla wszystkich)
Proponuje aby tu umieszczać zdjęcia które są prawie czystą abstrakcją.
Myślę że każdemu się zdarzy sfotografować coś nieokreślonego, układ plam kolorów, wzorów linii itp.
Zdjęcie z natury ale nieoczywiste, niekonkretne a może nawet bardzo konkretne ale dające pole do popisu wyobraźni
i podlegające różnorodnej interpretacji.
Zapraszam do wstawiania.
Np.
1.
233796
2.
233797
Moje łatwe do rozpoznania:
4. 233800
DeWuTe chyba pomysł założenia tego wątku powstał po dobrej imprezie:-), ale podoba mi się. Myślę, że abstrakcji nie zabraknie.
Miał być wieczorny widok z okna , a wyszli "widzowie" a raczej "gapie" .... aparat już zsuwał się z okna i dobrze że podpięty był do wężyka ...
5. 233801
Miał być wieczorny widok z okna , a wyszli "widzowie" a raczej "gapie" .... aparat już zsuwał się z okna i dobrze że podpięty był do wężyka ...
No i dobrze że się aparat uchował i coś jeszcze z tego wyszło :-)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
@6 ładna, spokojna szeroka woda - mogłaby byc i z tego tapeta na ściane :-)
7.
233812
8.
233813
Fajny pomysł, dołączę się i ja, na szybko coś z bulwarów wiślanych
234005
Pyłki z deszczu
13
234130
14
234131
15
234132
16. oko "opaczności"
234177
17. drukarze tu byli?
234176
Pewnie drukarz, ale moje pierwsze skojarzenie, to sieć okopów :)
cobra - ciekawe co to jest?
Taka jakaś dziwna "skóra" pod korą sosny - na ściętym polanie.
cobra - dzięki, wygląda zupełnie niezwyczajnie,
19. kłos?
234400
20.kolejne oko z brewką
234463
Taka zabawa suwakiem i powiększaniem dziury po szpilce w rolecie przeciwsłonecznej ...
234983
... tak przy okazji .... czy jest ktoś , kto idiocie komputerowemu* wytłumaczy jak zamieszczać większe fotki ??
* ... ja jestem tym idiotą ...
Chyba w temacie się załapią
22
235139
23
235140
25. Prawie piktogramy ...
239325
26. I taka łooo skamielina ...
239326
Zdjęcie 23 bardzo mi się podoba, idealne na tapetę :) Wiejo czy mogę sobie zapożyczyć?
Bąble super!
Co to?
Struktura szkła artystycznego - makro
edorka (https://forum.olympusclub.pl/members/16214-edorka) nie ma najmniejszych przeszkód swobodnie dysponuj zdjęciem. Poniżej też co można chyba nazwać abstraktem.
28
239379
Dla mnie to bardziej impresjonizm ;)
Tapety na pulpit ;).
Te "zacięknięte" skały (fot. 25) i skamielina (fot. 26) to co to jest? Tak z ciekawości?
Moim zdaniem to artefakty na pniu drzewa.
Moim zdaniem to artefakty na pniu drzewa.
239614
Dokładnie tak . To ścięty pień drzewa na osiedlu Jazdów w Warszawie . Bardzo bogato zdobiony .
Śniegowo-lodowe coś
1.
241456
2.
241457
3.
241458
i jeszcze jedno
4.
241459
36.
246531
Oczywiste czy nieoczywiste , ale ta fotka ma pewna historię . Pomijam jak do tego doszło , ale ta fotografia jest wykonana przy użyciu Heliosa 44m4 i rolki papieru toaletowego . Bez taśmy i innych połączeń przytknięte do puszki . Z ręki bez stabilizacji . Obiekt to wyschnięty , pokruszony listek o średnicy 1gr i długości około 7cm . Na zdjęciu średnica w całości i fragment z długości .
Dobrze trafiony Helios, to naprawdę świetne szkło.
Dobrze trafiony Helios.... ... dobrze wybrany . Jak kupowałem chyba w "15 roku , to miałem do wyboru 4 sztuki . Testowałem na Epl-1 oczywiście przez przejściówkę . Musiałem też regulować mocowaniem odległość soczewki , bo przeostrzał na nieskończoności . Ale do zabawy zbliżeniowej jest ok.
37. mur cerkwi w Krywem
249358
Strasznie stare zdjęcia - zrobione Nikonem Coolpixem 995 w 2003 roku:
30.
250012
31.
250013
Strasznie stare zdjęcia - zrobione Nikonem Coolpixem 995 w 2003 roku:
30.
31.
wyszomir Dobra robota, efektowne mimo upływu czasu. Czy to krople rosy na pajęczynie?
Dokładnie tak. Robione we wrześniowy poranek w Borach Tucholskich podczas pleneru pl.rec.foto.
Całkiem ciekawie to wygląda.
Oczywiste, ale nie do końca. :)
Dzięki za komentarze!
To jeszcze jedno z tamtych czasów - może będzie mniej oczywiste?
32.
250038
Strasznie fajne te kropelki, nanizane i zawieszone jak kuleczki rtęci :-)
pstrykacz_smartfonowy
20.11.22, 23:54
Fajne te abstrakcje woda-pajęczyna czy woda-gałązki.
Bardzo mi się podobają te kropelki, muszę na takie zapolować.
Dzięki za miłe słowa. Ponieważ abstrakcje kropelkowe sprzed lat się spodobały pokazuje jeszcze jedną:
33.
250071
Czy wiecie skąd te podłużne pęcherzyki w kropelce?
Czy to są kropelki zamarznięte (te z bąbelkami powietrza)?
Dokładnie tak. Zdjęcia były robione w listopadowy poranek przy temperaturze około zera. Podejrzewam ze podłużne bąbelki powstały w wyniku procesu wielokrotnego zamarzania i rozmarzania wody wewnątrz kropelki.